Loomio
Mon 14 Nov 2016 10:12AM

Kokouksen 28.11 järjestelyt

LS Lauri Snellman Public Seen by 397

DiEMin Helsingin 1. paikallisosasto (DSC Helsinki 1) järjestää kokouksen aiheesta "Talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa" Rikhardinkadun kirjastossa 28.11.

Kokousta pitäisi ryhtyä järjestelemään, ja ainakin kokouksen tiedotus pitäisi järjestää nopeasti (jo parin päivän sisällä). Kokouksen järjestely edellyttää ainakin seuraavia asioita:

1. Tilanvaraus ja asiantuntijat

Olen järjestänyt tilat ja kutsunut tilaisuuteen alustajiksi Heikki Patomäen ja Jussi Ahokkaan. Lisäksi jonkun kannattaisi aluksi valmistella esitys DiEMin tavoitteista ja toiminnasta, jossa neuvotaan myös, miten jäseneksi liitytään. Minä voin pitää lyhyen esittelyn DiEMistä ja motivoida siinä toimintaa.

2. Kokouksen käytännön järjestelyt ja jäsenrekrytointi

Kirjasto varmaan valmistelee tilat ja tarjoaa meille videotykin USB-liittimellä. Tilaan kannattaisi myös laatia ja printata flyereitä, joissa kuvataan DiEMin toimintaa ja neuvotaan, miten jäseneksi liitytään.

Tilaisuuteen kannattaa myös liittää jäsenrekrytointitilaisuus. Voimme ottaa ihmisten nimiä ja sähköposteja ylös ja ottaa sitten yhteyttä, tai tarjota tietokonepisteen jäseneksi liittymistä varten. Laitan joka tapauksessa DiEMin FB-ryhmän, kotisivun/jäsensivun ja Loomio-ryhmän näkyviin kalvolle.

3. Tiedotus

Yhdessä joukkoistettu tiedote löytyy täältä:

Tiedote: Talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa

Kokouksen tiedotus täytyisi järjestää aika nopeasti. Meidän tulisi mainoa kokousta ainakin seuraavilla tavoilla:

-Julisteiden liimaaminen kirjastoihin, yliopistolle, muihin julkisiin tiloihin ja tarjoaminen eri yhteistyötahoille.
-Nettimainonta: tilaisuudelle tehdään FB-tilaisuus. FB-mainosta levitetään DiEMin yhteistyökumppanien, samankaltaisia asioita ajavien ja DiEM25 Finlandin FB-ryhmissä.
-Yhteistyötahot: DiEMin kannattaa tiedottaa tapahtumasta samankaltaista agendaa ajaville järjestöille. Lisäksi eri DiEMiläisten kannattaisi mainoa tapahtumaa omien yhteiskunnallisten yhtekyksiensä kautta. Tässä joitain ideoita, :

 • @katariinapietilain : HY:n vihreät
 • @heikkipatomaki : Vasemmistoliitto, Attac, Poliittisen talouden tutkimuksen seura, Thomas Wallgren ja sitä kautta SDP
 • @villburn : Attac
 • @jaakkokorhonen : Kokoomuksen eurooppamielinen ja sosiaaliliberaali siipi

4. Tiedote

Tapahtumalle pitäsi kirjoittaa julkinen mainos. Teemana on demokratia, talous ja globalisaatio Euroopassa. Ajattelen, voisimmeko käyttää talouskurin epäonnistumista, Trumpia ja Brexitiä myyntitäkyinä: tervetuloa luomaan vaihtoehtoa vaihtoehdottomuudelle, äärioikeistolaisuudelle ja kehittämään talousjärjestelmää, jossa talous palvelee ihmisten hyvää elämää. Voin kirjoittaa jotakin ja laittaa sen DiEMin ProtonMailiin. Voitko @tuuliareponen sitten katsoa sitä?

5. Ohjeet keskustelusta muodostettavalle politiikkapaperille (kopioitu DiEMin DSC-listalla antamista ohjeista https://diem25.org/wp-content/uploads/2016/09/160920DiEM25_PolicyPapers_protocol_EN.pdf

 • Keep it under 3000 words. Each submission for each paper from each group must be no longer than 3000 words. If you can fit your suggestions on one page, do so, as that will make it easier for them to be integrated into the final paper.

 • The scope of your contribution is up to you. Groups can choose to
  contribute to multiple papers or just one. They can contribute to multiple questions on a single paper, or just one.

 • Make sure it’s a collaborative effort. To keep proposals high-quality,
  each submission should be the result of a debate between at least five people. Only groups can submit proposals; single-volunteer submissions are not allowed.

 1. Kysymykset keskustelun & politiikkapaperin pohjaksi löytyy täältä: https://diem25.org/wp-content/uploads/2016/09/160920_DiEM25_European_New_Deal_Questionnaire_English_Final.pdf

Lopuksi: Once information about your event is publicly available, you can write to [email protected] to get help in promoting it. After the event, ensure that at least five people have seen and signed the final document that comes out of it. Valmis politiikkapaperi lähetetään osoitteeseen: [email protected]

TR

Tuulia Reponen Mon 14 Nov 2016 11:37AM

@laurisnellman olet tehnyt jo suuren työn tärkeän tapahtuman eteen! Kiitos omistautumisestasi. Muistathan pitää muut Helsinki1DSC:n jäsenet mukana projektin suunnittelussa, että se tuntuu kaikkien projektilta, eikä vain siltä, että delegoit työtehtäviä? :)


En ole varma miksi meidän pitää kierrättää mainosteksti ProtonMailin kautta? Eikö tekstin kommentoinnin voisi pitää avoimena täällä Loomiossa, että siihen voi halutessaan osallistua muutkin kuin minä? Olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että useammat aivot ovat lopputuloksen kannalta paremmat kuin yhdet tai kahdet aivot. :)

TR

Tuulia Reponen Mon 14 Nov 2016 12:59PM

Kopioin tuolta tiedotus-ketjusta Laurin viestin tänne.

Tiedote kokouksesta + mielenosoitus 20.1.2017

Hei!

Laitan tässä tiedotteen kokouksesta tulemaan. Mitä mieltä olette tiedotteesta?

"Talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa

Kokous Rikhardinkadun kirjastossa 28.11 klo 17-20

Britannian EU-ero ja Donald Trumpin vaalivoitto USA:ssa ovat
järkyttäneet maailmaa. Ne ovat seurausta vuoden 2008 talouslamaa seuranneesta
taloudellisesta epävarmuudesta, työttömyydestä ja tuloerojen kasvusta. Kansainvälinen
talous on kohonnut kansojen yläpuolelle, ja valta ja varallisuus keskittyvät.
Ihmisille sanotaan, että ”on tehtävä kipeitä päätöksiä” ja ”nykymenolle ei ole
vaihtoehtoa”. Pettyneet, voimattomat ja nykymenoon kyllästyneet ihmiset
reagoivat alistumalla äärioikeistolaisten kansankiihottajien valtaan. Elämme
postmodernia 30-lukua.

Euroopan demokratialiike DiEM25 tarjoaa vaihtoehdon tälle
kierteelle. DiEMin Helsingin 1. paikallisosasto (DSC Helsinki 1) järjestää
kokouksen aiheesta "Talous ja demokratia globalisoituneessa
Euroopassa" Rikhardinkadun kirjastossa 28.11 kello 17-20. Tilaisuudessa
etsitään keinoja saattaa kansainvälinen talousjärjestelmä demokraattiseen
hallintaan, palvelemaan ihmisten hyvinvointia ja näin palauttaa ihmisten
hallinta omaan elämäänsä.

Tilaisuuden alustavat Heikki Patomäki ja Jussi Ahokas. Alustusten
jälkeen pidämme vapaan keskustelun talouspolitiikan vaihtoehdoista ja esiin
nousevista ideoista. Ideoista kootaan kokonaisuus äänestämällä niistä parhaat.
DiEM ryhtyy sitten muovaamaan talouspolitiikkaansa ympäri Eurooppaa kerättyjen
ideoiden pohjalta. Tervetuloa luomaan vaihtoehtoa vaihtoehdottomuudelle, äärioikeistolaisuudelle
ja kehittämään talousjärjestelmää, jossa talous palvelee ihmisten hyvää elämää!"

Donald Trump nousee USA:n presidentiksi 20.1.2017. Maailmalla puuhataan jo nyt globaaleja suurmielenosoituksia tuolle päivälle https://medium.com/mosquito-ridge/trump-stop-analysing-and-act-44f631fc40f2#.v5z6czlps

Kannattaisiko DiEMin ottaa asia keskusteluun Suomessa esim. Loomiossa? Kannattaisiko asiasta olla yhteydessä esim. Joukkovoimaan tai syyskuun antirasismidemon järjestäneeseen verkostoon? Teemaksi sopisi hyvin liberaalin demokratian puolustaminen autoritarismia vastaan, mikä kuuluu kyllä DiEMin aiheisiin.

Terveisin,

Lauri

TR

Tuulia Reponen Mon 14 Nov 2016 1:20PM

"Britannian EU-ero ja Donald Trumpin vaalivoitto USA:ssa ovat järkyttäneet maailmaa. Ne ovat seurausta vuoden 2008 talouslamaa seuranneesta taloudellisesta epävarmuudesta, työttömyydestä ja tuloerojen kasvusta. Kansainvälinen talous on kohonnut kansojen yläpuolelle, ja valta ja varallisuus keskittyvät. Ihmisille sanotaan, että ”on tehtävä kipeitä päätöksiä” ja ”nykymenolle ei ole vaihtoehtoa”. Pettyneet, voimattomat ja nykymenoon kyllästyneet ihmiset reagoivat alistumalla äärioikeistolaisten kansankiihottajien valtaan. Elämme postmodernia 30-lukua."

 • DiEM esittää aika vahvan narratiivin Brexitistä ja Trumpismista puhtaan taloudellisena yhtälönä. Kuitenkin tutkimukset osoittavat, että oikeistopopulismin suosiolla on huomattavan vähän tekemistä harjoitetun uusklassiseen teoriaan perustuvan talouspolitiikan kanssa (http://www.vox.com/2016/9/19/12933072/far-right-white-riot-trump-brexit). Se on osaltaan vaikuttanut, muttei ole suurin selittävä tekijä. Suurin oikeistopopulististen puolueiden äänestäjiä yhdistävä tekijä on kulttuurin muutoksen pelko ja tärkein poliittinen kysymys heille on maahanmuutto. Pelkään, että DiEM epäonnistuu siinä missä kaikki muutkin: tunnistamaan, että kaikki eivät ole lähtökohtaisesti henkisesti valmiita progressiivisen internationalismiin.

 • Jos DiEMin uhkakuva on postmoderni 1930-luku, meidän pitäisi etsiä vastauksia kysymykseen MIKSI ETNONATIONALISMI tuntuu tässäkin ajassa niin suuresta ihmismassasta turvalliselta ja haluttavalta? Tähän ei ehkä kyetä vastaamaan Talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa -tilaisuudessa, mutta on tärkeä keskustelun aihe joka tapauksessa.

 • "Pettyneet, voimattomat ja nykymenoon kyllästyneet ihmiset reagoivat alistumalla äärioikeistolaisten kansankiihottajien valtaan." Riippuu mistä vinkkelistä asiaa katsoo; Trumpia äänestäneet saattavat tuntea voimaantuneensa kun viimeinkin "joku sanoo niinkuin asiat on", eivätkä koe alistuneensa mihinkään... Alistua on aika vahva verbi tässä paikkaa.

 • Kansainvälinen talous vs. kansa on erikoinen dikotomia. Onko tarkoituksena viestittää, että paha kansainvälinen talous ja hyvä kansa? Missä määrin voidaan puhua yhtenäisestä kansasta, joka yhtenä joukkona olisi kv-talouden ikeessä? Suomalaiset yritykset voivat myös toimia suomalaisten enemmistön etuja vastaan globaalissa taloudessa.

VS

Ville Saarinen Mon 14 Nov 2016 5:50PM

Lauri @laurisnellman otti tänään (14.11) yhteyttä minuun puhelun muodossa, Tuulia myös soitti minulle tästä samaisesta Laurin postauksesta, joten liitin meidät kolme yhteen konferenssipuheluun ja pidettiin pikapalaveri, jossa mietittiin 28.11 kokouksen järjestelyjä.

Kaikki olivat suunnilleen samoilla linjoilla siitä, että tiedottamisen kanssa pitäisi toimia mahdollisimman nopeasti. Kirjastolta pyydettiin meitä toimittamaan heille mm nettitiedottamista varten lyhyt tiedote, ja koska tilaisuuteen on aikaa enään kaksi viikkoa, niin myös sometiedotusta olisi hyvä käynnistää mahdollisimman nopeasti.

Mietittiin tällaista tiedotusstrategiaa:
Laaditaan nyt joukkoistamalla (mielellään jo keskiviikkoon) mennessä tiedoteteksti, jota voidaan käyttää sekä kirjastossa että sometiedottamiseen. Pyritään luomaan myös fb-tapahtuma keskiivikkoiltaan mennessä.

Aikataulu:
* Sovittiin, että pyrittäisiin pitämään pikainen joukkoistustuokio huomenna tiistaina 15.11 klo 18-21.00. Kaikki mukaan (edes vähäksi aikaa), jotka vain kynnelle kykenevät! Jos et ehdi mukaan niin voit kommentoida tekstiä jo etukäteen esim tänä iltana.

 • klo 18.00 eteenpäin yhteinen tiedotteen ja grafiikkojen joukkostaminen google docs-alustalla. (Siellä on todella kätevä chatti ja sivussa myös dokumentin kommentointimahdollisuus)

 • n klo 20 eteenpän videopuhelu meet.jit.si alustan avulla (jaan linkin huomenna, osallistua voi Chrome tai Firefox-selaimella ja mikillä+kuulokkeilla)

 • ideana on siis vetää vielä yhteen lopullinen teksti ja voidaan lisäksi esim miettiä tiedottamisen/järjestelyjen jatkoa (mikäli jää aikaa)

 • Lauri on laatinut tälle pohjatekstin jo valmiiksi (jonka Tuulia jakoi ylempänä) laitan sen vielä tämän postauksen loppuun, seinälle ja ketjun kuvaukseen + (jos ketään ei haittaa) koko meidän ryhmän etusivulle tänäiseksi ja huomiseksi jotta se varmasti huomataan

Teksti löytyy täältä:
Tiedote: Talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa

 • Suunnittelen kokouksen grafiikat myös huomenna, yritän saada myös ne kommentoitavaksi

Kiitos Laurille aktiivisuudesta kaikkien omien kiireidensä ohessa, hyvää duunia tilan ja puhujien hankkimisen suhteen!

VS

Ville Saarinen Tue 15 Nov 2016 4:11PM

pieni myöhästyminen, pahoittelut! (kiirehdin harkoista yliopistolta kotiin, helsinki loskautuu, loska hidastaa) :)

Nyt aloitellaan, google docsin chattiin pääse mukaan kirjautumalla omaan gmail-tiliin ja hyppäämällä docs-linkkiin (sama kuin ylempänä jakamani):
https://docs.google.com/document/d/1nPPo7NFWNP6Fmey1wwR0vW956bUqd00Bgcsr2dgTCtU/edit#heading=h.jw0te9efigoq

VS

Ville Saarinen Tue 15 Nov 2016 5:09PM

Nyt ollaan jo hyvässä vauhdissa.
* klo 20.00 alkaen videokonferenssi, osoite on:
https://meet.jit.si/TalousJaDemokratia

VS

Ville Saarinen Tue 15 Nov 2016 10:08PM

Tiedote on valmis! @laurisnellman
Huomenna teen grafiikoita, ja koitetaan saada illan mittaan myös fb-sivu tehtyä.

Tiedote: Talous ja demokratia globalisoituneessa Euroopassa

AM

Anton Moisseev Wed 16 Nov 2016 8:44AM

Tein joitain ehdotuksia kielioppiin liittyen. :) (T: Antonina Tuulia)

LS

Lauri Snellman Wed 16 Nov 2016 10:18AM

Kokouksen tiedoteteksti on paljon parempi kuin maanantaina kirjoittamani lyhyt versio. :) Lupasin mainosmateriaalia Rikhardinkadulle jo alkuviikosta, joten asia on saatua hoidettua tänään. Odotan kommentteja klo 15 asti, sitten laitan tekstin menemään.

Nyt varmaan pitäisi vain saada tiedotus toimimaan ja alkaa ideoimaan kokouksen käytännön järjestelyjä. Laitoin jo joitain ideoita ketjun alkuun. Miten kokous kannattaisi järjestää? Tarvitsisiko meidän tehdä jonkinlainen juliste kokouksesta? Sellainen olisi hyvä laittaa näkyviin julkisille paikoille.

Kannattaisiko Helsingin DiEMiläisten tavata vaikkapa Rikhardinkadun kirjastossa ja suunnitella kokouksen järjestelyjä? Kävisikö vaikka ensi viikon alku? @villburn @laurileponiemi

MU

Marko Ulvila Wed 16 Nov 2016 11:48AM

Moi, erinomaisen hyvä tapahtuma. Koitetaan ketjuttaa tätä 22.11. tilaisuuden kanssa. Itse lähden 24.11. loppuvuodeksi Intiaan, joten en pääse paikalle.

Load More