Loomio
Sat 15 Oct 2016 5:42PM

Keskustelua järjestäytymisestä

LS Lauri Snellman Public Seen by 383

Aloitimme keskustelun liikkeen uudelleenjärjestymisestä. Nyt DiEMistä kiinnostuneet ihmiset ovat jääneet passiiviseksi. On keskusteltu paljon, onko syynä huonot keskustelualustat (FB ja Loomio), ajan puute vaiko se, että ei ole koordinoitua toimintaa.Keskustelin asiasta Villen (@villburn) kanssa, ja heitimme ilmaan joitain ideoita:

-Liikkeen uudelleenjärjestäytymiseen tarvitaan uusi järjestäytymiskokous. Kokouksessa olisi hyvä muodostaa DSC:tä ja hahmotella suuntaviivoja ensimmäiseksi kampanjaksi.
-Ideoimme ensimmäisen kampanjan aihetta. Kampanjan tavoitteeksi kannattaa valita DiEMin teemojen ja vaihtoehtojen (eurooppalainen demokratia, talouspolitiikka) nostaminen yleisen keskustelun kohteeksi ja näin vaikuttaa julkiseen keskusteluun koko maassa.
-Kampanja antaa DSC:n jäsenille yhteisiä aktivismiprojekteja ja eri DSC:lle syyn verkostoitua keskenään. Näin se auttaa Suomen DiEMiä vakiinnuttamaan toimintansa.
-DiEM tarvitsee uuden keskustelualustan. Loomio on hyvä, koska siinä voidaan tehdä oma keskusteluryhmä jokaiselle DSC:lle, projektiorganisaatiolle ja linkittää näiden ryhmien keskusteluja ristiin. Lisäksi tarvitaan jokin Slackin kaltainen alusta, joka välittää chat-tyylisen keskustelun ja äänestykset puhelimeen reaaliajassa.
-Projekti ja keskustelutila vakiinnuttavat organisaation, jolloin voidaan ryhtyä suunnittelemaan tulevia kampanjoita.
-Keskustelu- ja mediakampanja antaa myös nostetta DiEMille, mikä helpottaa liittojen luomista. Mahdollisia yhteistyökumppaneita ovat ehkä toisenlaista talouspolitiikkaa ajavat ryhmät, valtavirran Eurooppa-liike ja poliittista liberalismia ajavat ryhmät.

Mitä mieltä olette? Onko perusidea (järjestäytymiskokous + kampanja ->DSCt, DSCt + keskustelutila -> vakiintuminen, tavoite tällä hetkellä vakiintuminen + tulevat kampanjat + yhteistyökumppanit) hyvä? Miten sitä voisi parantaa? Olisiko jokin toinen lähestymistapa parempi? Keskustelu on avattu! :)

VS

Ville Saarinen Sun 30 Oct 2016 2:27PM

Toinen kokeilunarvoinen avoimen lähdekoodin vaihtoehto olisi jitsi, josta on 2 eri versiota.

  1. Moderni selainpohjainen ja kevyemmin salattu ryhmävideokonferenssi (todella suoraviivainen käyttää) https://meet.jit.si

  2. asennuksen ja konfiguroinnin vaativa paremmin salattu perusversio jitsi.org ( http://jitsi.org )

  • Omaa palvelinta ei tarvita kuten mumblessa (ei siis kuluja)

  • videochattikin on Skypen tapaan tarjolla

  • jitsin perusversio tarjoaa myös muistaakseni end-to-end salauksen ainakin kahden hengen puheluille (vaatii tosin lisäkonfiguroinnin).

TR

Tuulia Reponen Mon 31 Oct 2016 8:15AM

Vois ainakin kokeilla jitsia mun mielestä. :)

VS

Ville Saarinen Mon 31 Oct 2016 8:24AM

munkin puolesta voitaisiin kokeilla sen toimivuutta vaikka seuraavan nettikokoustamisen yhteydessä :thumbsup:

DU

Lauri Leponiemi Mon 31 Oct 2016 2:39PM

Tulee muuten vähän sellanen fiilis et siirrytään kokoajan uudelle alustalle, mutta eipä tuo haittaa :D

VS

Ville Saarinen Mon 31 Oct 2016 3:20PM

Joo tässä on kieltämättä pientä säätämisen meininkiä, mutta toisaalta ihan fiksua kuitenkin etsiä nykyistä parempia työkaluja. Jatkuva säätö on kehityksen tae (ja turhautumisen?) :D

RA

Risto Ala-Kaila Tue 1 Nov 2016 2:07PM

Välillä tietty turhauttaa jos ei näe heti (digi)kehityksen tuloksia käytännössä. Olen ymmärtänyt että tässähän on tarkoitus samalla kartoittaa digitaalisia käyttöympäristöjä demokraattiseen päätöksentekoon eli miten sovellukset soveltuvat oikea-aikaiseen, avoimeen, läpinäkyvään suunnittelu- ja päätöksenteko-osallisuuteen, siis pedagogin termein "yhteisölliseen tiedonmuodostukseen".

Ei siis haittaa vaikka tuleekin kokeiltua uusia sovelluksia varsinkin jos tuntuu että vanhat ovat hankalia käyttää. Jos noi Villen mainitsemat meet.jit.si tai jit.si.org lunastavat lupauksensa, niin voihan sitä esittää että ne otettaisi käyttöön DiD:ssäkin (Mumblen tilalle).

On totta että "Viestintämme on jatkuvasti vaarassa joutua sekä kyberrikollisten että valtioiden viranomaisten vakoilun kohteeksi", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo tiedotteessa (https://www.amnesty.fi/snapchat-ja-skype-yksityisyytta-laiminlyovien-viestipalveluiden-joukossa-2/). Tämä muodostuu ongelmaksi varsinkin jos mukana on ihmisoikeuspuolustajia, oppositiopoliitikkoja ja toimittajia, jotka ovat työnsä vuoksi vaarassa eri puolilla maailmaa, järjestö kertoo. "Heidän ja tavallisten käyttäjien suojelemiseksi tarvitaan vahvinta mahdollista salausta sekä läpinäkyvyyttä sen suhteen, mitkä tahot pääsevät tietoihin käsiksi. Vain kolme yritystä – Apple, Line ja Viber – saivat täydet pisteet täyden salaamisen tarjoamisesta oletusasetuksena viestipalveluissaan."

Skypen osalta Ville taisi toisaalta viittata siihen että valtiolliset signaalitiedustelupalvelut taitavat olla jo niin paljon edellä "keskivertokäyttäjiä" että meidän käytössämme olevat yksityisyyden suojaa palvelevat salaustekniikat murretaan helposti, joten meidän ei ehkä kannattaisi myöskään turhaan luoda liikaa hankaloittavia esteitä em. prosessien läpinäkyvyydelle(?). DiEMhän joka tapauksessa toimii lain puitteissa - ainakin sen hengessä - ja jos jotain kansalaistottelematonta tekoa päädytään kannattamaan demokratian toteutumiseksi (whistleblowing), siitäkin voisi mielestäni sopia ihan avoimesti.

VS

Ville Saarinen Tue 1 Nov 2016 4:51PM

Skypen osalta Ville taisi toisaalta viittata siihen että valtiolliset signaalitiedustelupalvelut taitavat olla jo niin paljon edellä "keskivertokäyttäjiä" että meidän käytössämme olevat yksityisyyden suojaa palvelevat salaustekniikat murretaan helposti, joten meidän ei ehkä kannattaisi myöskään turhaan luoda liikaa hankaloittavia esteitä em. prosessien läpinäkyvyydelle(?).

Tämä avoimuuden/läpinäkyvyyden ja yksityisyyden välinen rajapinta on tosiaan hankala aihe. Toisaalta siellä missä jonkinlainen valvovan ison veljen tai väkivallan uhka on läsnä, yksityisyys voi olla perusteltua. Toisaalta yksityisyys ja salaaminen sallivat myös vallanpitäjille ja valtarakenteille mahdollisuuden käyttää valtaa kulissien takana, ja siten ylläpitää nykyistä status quo-tilannetta. Itse kallistun siksi läpinäkyvyyden ja avoimuuden suosimiseen kokonaiskuvassa (etenkin kaikessa poliittisessa toiminnassa).

Teknisten alustojen kanssa kannattaa aina myös muistaa karkea peukalosääntö: mitä suurempi on alustan käyttäjämäärä, sitä suurempi todennäköisyys on myös että siihen kohdistuu tietoturvahyökkäyksiä/uhkia, sillä potentiaalinen saavutettavissa oleva rahallinen/tiedollinen hyöty on myös suurempi. Siltä kannalta isojen kaupallisten toimijoiden palvelut Microsoftista (Skype) Googleen (Hangouts) ovat kompromisseja jo lähtökohtaisesti.

DiEMhän joka tapauksessa toimii lain puitteissa - ainakin sen hengessä - ja jos jotain kansalaistottelematonta tekoa päädytään kannattamaan demokratian toteutumiseksi (whistleblowing), siitäkin voisi mielestäni sopia ihan avoimesti.

Kyllä tähänkin voitaisiin jonkinlainen sisäinen säännöstö tosiaan kehittää :)

RA

Risto Ala-Kaila Wed 2 Nov 2016 8:17AM

Jotta liike ei jäykistyisi ja byrokratisoituisi, ihan kaikesta ei tarvitse säännöstöä kehittää. Tärkeintä on keskustella avoimesti ja luoda sen pohjalta visioita joihin samaistua. "Diskurssin" löytymiseksi esim. whistlebowingin suhteen voisi olla hyvä osallistua yhteisölliseen tiedonmuodostukseen wikipediassa aiheesta. Melkein kaikilla muilla kielillähän aiheesta onkin jo artikkeli:

https://en.wikipedia.org/wiki/Whistleblower

VS

Ville Saarinen Wed 2 Nov 2016 7:36PM

Jotta liike ei jäykistyisi ja byrokratisoituisi, ihan kaikesta ei tarvitse säännöstöä kehittää.

Hyvä huomio, jäykkyys kulkee epäilemättä käsi kädessä erilaisten säännöstöjen kanssa. Mutta miten ne voisi korvata, ja silti pitää liikkeen demokraattisena?

siitäkin voisi mielestäni sopia ihan avoimesti.

Miten käsität avoimen sopimisen DiEMin kaltaisessa liikkeessä? Pilliinvihellys on mielestäni hieman erikoistapaus tässä mielessä. Jos sellaisen aikoo mahdollistaa organisaatiotasolla, niin siihen tarvitaan erityisjärjestelyjä yksityisyyden suojelemiseksi, ja siihen erikoistuneita työryhmiä/persoonia tai teknologiaa kuten esim Wikileaksilla on. Sellainen vaatii mielestäni jonkun verran jo sääntelyä/yhteisten pelisääntöjen luomista.

RA

Risto Ala-Kaila Wed 2 Nov 2016 9:59PM

Niin ehkä sellaisesta on vaikea sopia, mutta keskustella kylläkin. Yhteisen vision luomisesta ja diskurssin tiedostamisesta parviälyssä on Rick Fackvinge laittanut jakoon, jota voisi vähän ihmetellä!?

Load More