Loomio
Sat 15 Oct 2016 5:42PM

Keskustelua järjestäytymisestä

LS Lauri Snellman Public Seen by 383

Aloitimme keskustelun liikkeen uudelleenjärjestymisestä. Nyt DiEMistä kiinnostuneet ihmiset ovat jääneet passiiviseksi. On keskusteltu paljon, onko syynä huonot keskustelualustat (FB ja Loomio), ajan puute vaiko se, että ei ole koordinoitua toimintaa.Keskustelin asiasta Villen (@villburn) kanssa, ja heitimme ilmaan joitain ideoita:

-Liikkeen uudelleenjärjestäytymiseen tarvitaan uusi järjestäytymiskokous. Kokouksessa olisi hyvä muodostaa DSC:tä ja hahmotella suuntaviivoja ensimmäiseksi kampanjaksi.
-Ideoimme ensimmäisen kampanjan aihetta. Kampanjan tavoitteeksi kannattaa valita DiEMin teemojen ja vaihtoehtojen (eurooppalainen demokratia, talouspolitiikka) nostaminen yleisen keskustelun kohteeksi ja näin vaikuttaa julkiseen keskusteluun koko maassa.
-Kampanja antaa DSC:n jäsenille yhteisiä aktivismiprojekteja ja eri DSC:lle syyn verkostoitua keskenään. Näin se auttaa Suomen DiEMiä vakiinnuttamaan toimintansa.
-DiEM tarvitsee uuden keskustelualustan. Loomio on hyvä, koska siinä voidaan tehdä oma keskusteluryhmä jokaiselle DSC:lle, projektiorganisaatiolle ja linkittää näiden ryhmien keskusteluja ristiin. Lisäksi tarvitaan jokin Slackin kaltainen alusta, joka välittää chat-tyylisen keskustelun ja äänestykset puhelimeen reaaliajassa.
-Projekti ja keskustelutila vakiinnuttavat organisaation, jolloin voidaan ryhtyä suunnittelemaan tulevia kampanjoita.
-Keskustelu- ja mediakampanja antaa myös nostetta DiEMille, mikä helpottaa liittojen luomista. Mahdollisia yhteistyökumppaneita ovat ehkä toisenlaista talouspolitiikkaa ajavat ryhmät, valtavirran Eurooppa-liike ja poliittista liberalismia ajavat ryhmät.

Mitä mieltä olette? Onko perusidea (järjestäytymiskokous + kampanja ->DSCt, DSCt + keskustelutila -> vakiintuminen, tavoite tällä hetkellä vakiintuminen + tulevat kampanjat + yhteistyökumppanit) hyvä? Miten sitä voisi parantaa? Olisiko jokin toinen lähestymistapa parempi? Keskustelu on avattu! :)

DU

[deactivated account] Sun 16 Oct 2016 1:19PM

Hyviä ideoita. Noista kampanjoista pitää tehdä aika käytännönläheisiä ettei se mene politiikaksi politiikan vuoksi. Se vieraannuttaa ihmisiä.

TR

Tuulia Reponen Sun 16 Oct 2016 6:53PM

Komppaan Lauri Leponiemeä. Hyviä ideoita kerrassaan. Uudelleen järjestäytyminen on tarpeen ja pohdin voisiko sen tehdä innostavalla tavalla. Järjestäisimme demokratiapäivät (tai vastaavan), joiden yhteydessä järjestäytymiskokous olisi. Ohjelmassa voisi olla keynotes puhujia, keskustelusessioita, kokous ja iltajuhla. Järjestys ei olisi välttämättä tuo. Jos ohjelmaa olisi enemmän kuin kokous, se innostaisi tulemaan pitemmänkin matkan takaa. :) Mitä mieltä olette @laurileponiemi @laurisnellman @villburn @markoulvila @heikkipatomaki @katariinapietilain @ristoalakaila @antonmoisseev ?


Minua jäi pohdituttamaan mihin viitataan valtavirran Eurooppa-liikkeellä tai poliittista liberalismia ajavilla ryhmillä? Ennen kun ryhdyn arvaamaan, olisi kiva kuulla mitä konkreettisia esimerkkejä teillä oli mielessänne kun näistä puhuitte @villburn ja @laurisnellman

VS

Ville Saarinen Thu 20 Oct 2016 9:13PM

Minua jäi pohdituttamaan mihin viitataan valtavirran Eurooppa-liikkeellä tai poliittista liberalismia ajavilla ryhmillä?

Tämä on mielestäni Laurin nostama pointti, en ole ihan varma nousiko se esiin silloin keskustelussa, tai jos nousi niin se ei jäänyt mieleeni. Muistatko Lauri tarkemmin mitä mietit?

Hyviä ideoita tosiaan kokouksen yhteyteen.

"Ohjelmassa voisi olla keynotes puhujia, keskustelusessioita..."

Tuohonhan voisi jopa yrittää hankkia esim ulkomaista puhujaa?

RA

Risto Ala-Kaila Mon 17 Oct 2016 9:04AM

Hyvä idea, @tuuliareponen! Demokratiapäivät, joiden yhteydessä järjestäytymiskokous olisi, kuullostaa hyvältä! Keynotes puhujat, keskustelusessiot, kokous ja (ilta?)juhla voisi innostaa tosiaankin tulemaan pitemmänkin matkan takaa (mikäli se ei vaatisi suuria kustannuksia ja yöpymistä).

Hmm, matala kynnys, mutta katto korkealla? Mistäs tälläinen "agora" löytyisi?

LS

Lauri Snellman Sun 23 Oct 2016 1:50PM

Tarkoitan "valtavirran Eurooppa-liikkeellä" perinteistä Eurooppa-aatetta ajavia järjestöjä, kuten Eurooppalainen Suomi-järjestöä (http://www.eurooppalainensuomi.fi/fi/). Liberaaleja liikkeitä ovat taas ainakin ihmisoikeusliike, ympäristöliike, muut 1960-90-luvulta syntyneet "uudet kansalaisliikkeet" ja useisiin poliittisiin puolueisiin (esim. vihreät, vasemmistoliitto, kokoomus, RKP) kuuluvat liberaalia yhteiskuntakäsitystä edustavat ryhmittymät (erityisesti nuoriso- ja opiskelijajärjestöt). Myös alter-globalisaatioliike on DiEMille luonteva liittolainen, DiEMhän piti keskustelutilaisuuden viime kevään punavihreillä päivillä.

Esitin ensimmäisen kampanjan tavoitteeksi DiEMin teemojen nostamista keskusteluun koko maassa. Artikkelissa "Confronting the People's Front of Judea Dilemma", (https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/sebastian-majstorovic/diem25-confronting-people-s-front-of-judea-dilemma) esitetään, että DiEMin peruskannattajakuntaa ovat pari-kolmekymppiset nuoret, joille eurooppalainen kansainvälisyys on osa arkielämää mutta joiden mahdollisuuksia ja elämäntapaa uusliberaali talouskuri ja vanhemmat kansalliskiihkoilijat uhkaavat. Yksi vaihtoehtoinen tavoite ensimmäiselle kampanjalle olisi aikaansaada Euroopan demokratisoinnille kannatusta nuorten keskuudessa ja mobilisoida näin liikkeelle kannattajia.

TR

Tuulia Reponen Mon 24 Oct 2016 1:46PM

Judithilta tuli sähköpostia DiEM25 DSC-ryhmien logoihin ja nettisivuihin liittyen. Koko sähköposti on luettavissa "DiEMin tiedotus"-ketjussa.

Dear coordinators,

Great news! DiEM25-Central has been working hard to catch up on all that we didn't manage to do in the first few months and now we're finally able to give you the logos and @diem25.org addresses that many requested.

Logos: You should have received (or will receive soon) a professionally-made logo for your DSC from Raphael. If you haven't received it or if there is something wrong with it, please let him know. His address is raphael.p@fr.diem25.org . Please be sure to add the new logo to your Twitter and Facebook accounts, so that people know you're posting in the name of an official local group of DiEM25.

Email addresses, websites: We are rolling this out bit by bit. In a first step, all DSCs will get an @diem25.org address where non-members, journalists etc. can reach them. This address will be listed in the DSC Directory and take the form of paris1dsc@fr.diem25.org or similar. Please write to me at volunteer@diem25.org indicating who of your DSC will regularly check and answer emails from non-members and whether you prefer a full inbox (need to log in separately in order to check mail) or a forwarding address (all emails behave as if they had been sent to diem25.paris1.dsc@gmail.com or similar). Also indicate if your DSC has and will maintain a website with information about the group. I know that some DSCs have websites but they appear to be inactive. It's not easy to have an active website when very few people are available to keep it updated. If you think you can do it, we will create a subdomain like paris1dsc.diem25.org for it. Later we can set up addresses and mailing lists for you, but it's a lot of work to do so for over a hundred groups, let's start with DSC contact addresses and subdomains, and please be patient as we roll this out.

TR

Tuulia Reponen Tue 25 Oct 2016 7:03AM

  • Ainakaan vielä ei ole saapunut sähköpostiin mitään DSC-logoa meille, toisaalta mistä ne semmosta osaiskaan laittaa. ^

  • Meidän pitää päättää a) kuka vastaa ulkopuolisten sähköposteihin, b) perustetaanko sille uusi sähköpostiosoite vai c) ohjataanko protonmailiin.

  • Subdomain ois varmaan kätsä meille, kun mietittiin omien nettisivujen tarvetta.

VS

Ville Saarinen Tue 25 Oct 2016 1:34PM

"...logo for your DSC."
"...toisaalta mistä ne semmosta osaiskaan laittaa. "

Joo, se on kieltämättä hieman hankalaa - jos viittaat siihen että tietääkö ne meidän nimeä :/ Helsinki 1? Vai Finland? Vai Loomio1?
* Kyllä sieltä nyt pitäisi postit tulla onneksi perille diem25finland(at)protonmail.com-osoitteeseen.

Omaa s-postidomainia käyttäessä joutuu usein upgreidaamaan premium-tiliin, eli kuluja tulossa! (Gmail, protonmail ainakin tekevät näin) - jossei tuolla Diemin päässä sitten tarjota domainin lisäksi myös omaa sähköpostipalvelinta käyttöön). Protonmailiinkin voidaan ohjata

Itse edelleen pidän ykkösprioriteettina kokouksen järjestämistä, mutta siihen todennäköisesti menee aikaa vähintään 2 kuukautta :/

Mutta täältä ainakin peukku omalle subdomainille :thumbsup:

Mua mietityttää, että voidaanko tehdä päätöksiä tällä n 5 hengen loomio-porukalla näistä käytännönasioista sillä aikaa kun järjestäytymiskokousta laaditaan? Vai:
* Pitäisikö meidän listata lista/agenda ylös kiireellisimmistä asioista, ja koittaa järkätä yhteistä videokonferenssiä asiaan liittyen ihan ensin? (mielellään laajempi konferenssi jossa mukana myös ei-loomiolaisia)

LS

Lauri Snellman Sun 30 Oct 2016 1:29PM

Videokonferenssista puheen ollen: kannattaisiko meidänkin siirtyä käyttämään Mumblea, kun Skype on äärimmäisen kömpelö ja sen tietoturva on olematon?

VS

Ville Saarinen Sun 30 Oct 2016 2:04PM

Riippuu vähän siitä mitä tarkoitat kömpelöllä - Skype on aika suoraviivainen käyttää, ja pohjautuu (ainakin tiettävästi) p2p-teknologiaan. Salausteknisistä puolista en osaa sanoa muuta kuin sen mitä skype itse kertoo + Snowdenin paljastukset jotka viittaavat siihen että Skype on joko takaovitettu tai yleisemmin, että signaalitiedustpalveluilla on yksinkertaisesti kyky murtaa kevyemmän tason salaustekniikoita. Ensimmäisessä tapauksessa Skyoen käyttö altistaa meidät tietosuojan kannalta lähinnä valtiollisille urkkijoille - toisella taas on seuraamuksia kaikkien kevyempiä salausprotokollia käyttävien ohjelmien kannalta, mukaanlukien (käsittääkseni) myös Mumblen:

https://support.skype.com/en/faq/FA31/does-skype-use-encryption

Mumblen kanssa on omat ongelmansa. Salaus toimii kahteen suuntaan mutta ei ole kuitenkaan end-to-end. Lisäksi Mumble on puhtaasti voicechat-sovellus ja vaatii erillisen serverin pystyttämisen, joka koordinoi yhteyttä muille. Niinpä Mumblessakin on oma kömpelöytensä tai epäkäytännöllisyytensä.

Voin kyllä todennäköisesti pystyttää serverin omalle koneelle tai hostata konferensseja yliopistolta hyvälaatuisen yhteyden päästä, mutta tilanteissa joissa en ole tavoitettavissa, muiden täytyy ottaa serverin pystyttämisestä vastuu. Toinen vaihtoehto on vuokrata serveri ja asentaa oma mumbleserveri, mutta tästä seuraa ylläpitomaksuja.

VS

Ville Saarinen Sun 30 Oct 2016 2:27PM

Toinen kokeilunarvoinen avoimen lähdekoodin vaihtoehto olisi jitsi, josta on 2 eri versiota.

  1. Moderni selainpohjainen ja kevyemmin salattu ryhmävideokonferenssi (todella suoraviivainen käyttää) https://meet.jit.si

  2. asennuksen ja konfiguroinnin vaativa paremmin salattu perusversio jitsi.org ( http://jitsi.org )

  • Omaa palvelinta ei tarvita kuten mumblessa (ei siis kuluja)

  • videochattikin on Skypen tapaan tarjolla

  • jitsin perusversio tarjoaa myös muistaakseni end-to-end salauksen ainakin kahden hengen puheluille (vaatii tosin lisäkonfiguroinnin).

TR

Tuulia Reponen Mon 31 Oct 2016 8:15AM

Vois ainakin kokeilla jitsia mun mielestä. :)

VS

Ville Saarinen Mon 31 Oct 2016 8:24AM

munkin puolesta voitaisiin kokeilla sen toimivuutta vaikka seuraavan nettikokoustamisen yhteydessä :thumbsup:

DU

[deactivated account] Mon 31 Oct 2016 2:39PM

Tulee muuten vähän sellanen fiilis et siirrytään kokoajan uudelle alustalle, mutta eipä tuo haittaa :D

VS

Ville Saarinen Mon 31 Oct 2016 3:20PM

Joo tässä on kieltämättä pientä säätämisen meininkiä, mutta toisaalta ihan fiksua kuitenkin etsiä nykyistä parempia työkaluja. Jatkuva säätö on kehityksen tae (ja turhautumisen?) :D

RA

Risto Ala-Kaila Tue 1 Nov 2016 2:07PM

Välillä tietty turhauttaa jos ei näe heti (digi)kehityksen tuloksia käytännössä. Olen ymmärtänyt että tässähän on tarkoitus samalla kartoittaa digitaalisia käyttöympäristöjä demokraattiseen päätöksentekoon eli miten sovellukset soveltuvat oikea-aikaiseen, avoimeen, läpinäkyvään suunnittelu- ja päätöksenteko-osallisuuteen, siis pedagogin termein "yhteisölliseen tiedonmuodostukseen".

Ei siis haittaa vaikka tuleekin kokeiltua uusia sovelluksia varsinkin jos tuntuu että vanhat ovat hankalia käyttää. Jos noi Villen mainitsemat meet.jit.si tai jit.si.org lunastavat lupauksensa, niin voihan sitä esittää että ne otettaisi käyttöön DiD:ssäkin (Mumblen tilalle).

On totta että "Viestintämme on jatkuvasti vaarassa joutua sekä kyberrikollisten että valtioiden viranomaisten vakoilun kohteeksi", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo tiedotteessa (https://www.amnesty.fi/snapchat-ja-skype-yksityisyytta-laiminlyovien-viestipalveluiden-joukossa-2/). Tämä muodostuu ongelmaksi varsinkin jos mukana on ihmisoikeuspuolustajia, oppositiopoliitikkoja ja toimittajia, jotka ovat työnsä vuoksi vaarassa eri puolilla maailmaa, järjestö kertoo. "Heidän ja tavallisten käyttäjien suojelemiseksi tarvitaan vahvinta mahdollista salausta sekä läpinäkyvyyttä sen suhteen, mitkä tahot pääsevät tietoihin käsiksi. Vain kolme yritystä – Apple, Line ja Viber – saivat täydet pisteet täyden salaamisen tarjoamisesta oletusasetuksena viestipalveluissaan."

Skypen osalta Ville taisi toisaalta viittata siihen että valtiolliset signaalitiedustelupalvelut taitavat olla jo niin paljon edellä "keskivertokäyttäjiä" että meidän käytössämme olevat yksityisyyden suojaa palvelevat salaustekniikat murretaan helposti, joten meidän ei ehkä kannattaisi myöskään turhaan luoda liikaa hankaloittavia esteitä em. prosessien läpinäkyvyydelle(?). DiEMhän joka tapauksessa toimii lain puitteissa - ainakin sen hengessä - ja jos jotain kansalaistottelematonta tekoa päädytään kannattamaan demokratian toteutumiseksi (whistleblowing), siitäkin voisi mielestäni sopia ihan avoimesti.

VS

Ville Saarinen Tue 1 Nov 2016 4:51PM

Skypen osalta Ville taisi toisaalta viittata siihen että valtiolliset signaalitiedustelupalvelut taitavat olla jo niin paljon edellä "keskivertokäyttäjiä" että meidän käytössämme olevat yksityisyyden suojaa palvelevat salaustekniikat murretaan helposti, joten meidän ei ehkä kannattaisi myöskään turhaan luoda liikaa hankaloittavia esteitä em. prosessien läpinäkyvyydelle(?).

Tämä avoimuuden/läpinäkyvyyden ja yksityisyyden välinen rajapinta on tosiaan hankala aihe. Toisaalta siellä missä jonkinlainen valvovan ison veljen tai väkivallan uhka on läsnä, yksityisyys voi olla perusteltua. Toisaalta yksityisyys ja salaaminen sallivat myös vallanpitäjille ja valtarakenteille mahdollisuuden käyttää valtaa kulissien takana, ja siten ylläpitää nykyistä status quo-tilannetta. Itse kallistun siksi läpinäkyvyyden ja avoimuuden suosimiseen kokonaiskuvassa (etenkin kaikessa poliittisessa toiminnassa).

Teknisten alustojen kanssa kannattaa aina myös muistaa karkea peukalosääntö: mitä suurempi on alustan käyttäjämäärä, sitä suurempi todennäköisyys on myös että siihen kohdistuu tietoturvahyökkäyksiä/uhkia, sillä potentiaalinen saavutettavissa oleva rahallinen/tiedollinen hyöty on myös suurempi. Siltä kannalta isojen kaupallisten toimijoiden palvelut Microsoftista (Skype) Googleen (Hangouts) ovat kompromisseja jo lähtökohtaisesti.

DiEMhän joka tapauksessa toimii lain puitteissa - ainakin sen hengessä - ja jos jotain kansalaistottelematonta tekoa päädytään kannattamaan demokratian toteutumiseksi (whistleblowing), siitäkin voisi mielestäni sopia ihan avoimesti.

Kyllä tähänkin voitaisiin jonkinlainen sisäinen säännöstö tosiaan kehittää :)

RA

Risto Ala-Kaila Wed 2 Nov 2016 8:17AM

Jotta liike ei jäykistyisi ja byrokratisoituisi, ihan kaikesta ei tarvitse säännöstöä kehittää. Tärkeintä on keskustella avoimesti ja luoda sen pohjalta visioita joihin samaistua. "Diskurssin" löytymiseksi esim. whistlebowingin suhteen voisi olla hyvä osallistua yhteisölliseen tiedonmuodostukseen wikipediassa aiheesta. Melkein kaikilla muilla kielillähän aiheesta onkin jo artikkeli:

https://en.wikipedia.org/wiki/Whistleblower

VS

Ville Saarinen Wed 2 Nov 2016 7:36PM

Jotta liike ei jäykistyisi ja byrokratisoituisi, ihan kaikesta ei tarvitse säännöstöä kehittää.

Hyvä huomio, jäykkyys kulkee epäilemättä käsi kädessä erilaisten säännöstöjen kanssa. Mutta miten ne voisi korvata, ja silti pitää liikkeen demokraattisena?

siitäkin voisi mielestäni sopia ihan avoimesti.

Miten käsität avoimen sopimisen DiEMin kaltaisessa liikkeessä? Pilliinvihellys on mielestäni hieman erikoistapaus tässä mielessä. Jos sellaisen aikoo mahdollistaa organisaatiotasolla, niin siihen tarvitaan erityisjärjestelyjä yksityisyyden suojelemiseksi, ja siihen erikoistuneita työryhmiä/persoonia tai teknologiaa kuten esim Wikileaksilla on. Sellainen vaatii mielestäni jonkun verran jo sääntelyä/yhteisten pelisääntöjen luomista.

RA

Risto Ala-Kaila Wed 2 Nov 2016 9:59PM

Niin ehkä sellaisesta on vaikea sopia, mutta keskustella kylläkin. Yhteisen vision luomisesta ja diskurssin tiedostamisesta parviälyssä on Rick Fackvinge laittanut jakoon, jota voisi vähän ihmetellä!?

VS

Ville Saarinen Wed 2 Nov 2016 10:13PM

Falkvingen Swarmwise on tosi mielenkiintoinen kirja kyllä. Täytyisi ehtiä tutustua paremmin. Se ja Manuel Castellsin Networks of Outrage and Hope: Social Movements in the Internet Age olisivat kyllä varmasti erittäin hyödyllisiä kirjoja meidänkin toiminnan kehittämisen kannalta.

Laitetaanko lukupiiri pystyyn? :smile:

RA

Risto Ala-Kaila Thu 3 Nov 2016 11:13AM

Laitetaan ihmeessä lukupiiri pystyyn ja oma keskustelualue Loomioon!

Ja sitten olis mielenkiintoista seurailla Islannissa käytyä keskustelua ja hallituksen muodostumista (http://www.reuters.com/article/us-iceland-election-result-idUSKCN12U00Z). Pakko laittaa tähän liitteeksi yks viime viikolla piraattipuolueen menestystä islannissa käsittelevä uutinen, joka liippaa läheltä tätä meidän aihetta internet ajan osallisuudesta ja sosiaalisista käytännön sovelluksista:

Riding a wave of anger over perceived corruption among Iceland's political elite -- the Pirate party promises to clean up corruption, grant asylum to Edward Snowden and accept the bitcoin virtual currency. The election was called for after the last prime minister of the center-right Progressive Party resigned in the aftermath of the so-called Panama Papers. Mainstream parties point to their own success in rescuing the economy, and criticize the Pirates' lack of policy detail.

Gunnar Helgi Kristinsson, PROFESSOR OF POLITICAL SCIENCE AT UNIVERSITY OF ICELAND, GUNNAR HELGI KRISTINSSON, SAYING: "What's different in the present election is the paradox. On the one hand you have the Pirate Party aiming at radical system change, but if you ask the voters about their interest in the election, it's pretty mundane. It's the health system, it's the lot of the elderly and the disabled and housing. So the paradox is that the loss of confidence in the traditional political forces has opened the way for pretty unconventional parties whereas the voters seem interested in pretty much the same things that they are always interested in."

http://www.reuters.com/video/2016/10/26/icelands-pirate-party?videoId=370281233&videoChannel=1

VS

Ville Saarinen Thu 3 Nov 2016 12:59PM

Tein Seinälle lukupiirin perustamisesta äänestyksen. Käykää äänestämässä jos lukupiirin perustaminen kiinnostaa (muitakin kirjoja saa toki ehdottaa) :star:

TR

Tuulia Reponen Thu 10 Nov 2016 11:27AM

Järjestäytymiskokous pitäisi minun mielestäni järjestää mahdollisimman pian. Minusta on hieman omituista, että DiEM Suomen nimissä järjestetään politiikkapaperikokous ENNEN kuin on järjestetty järjestäytymiskokousta. Tiedän, että CC:n antamat dedikset painavat päälle ja tästä syystä jotkut henkilöt ovat päätyneet tällaiseen marssijärjestykseen.

Järjestäytymiskokouksessa pitää mielestäni miettiä myös muissa keskusteluissa ilmi tullutta tarvetta Suomen kansalliselle koordinaatio-organisaatiolle ja miten henkilöt valitaan tähän. Jos päädymme rakenteeseen, jossa on suomalainen katto-organisaatio minusta olisi loogista, että Suomen DiEMin tiedotusvastaava toimii tämän organisaation osana.

Toimin tällä hetkellä Suomen DiEMin sihteerinä aka tiedotusvastaavana, enkä ole tyytyväinen siihen, että DiEMin transnationaali kommunikaatio on hajautettu moneen eri lähteeseen joita yhden (!) henkilön pitäisi seurata mielellään 24/7 ja olla samalla someaktiivi levittämässä DiEMin virallisia kantoja.

Suostuessani väliaikaiseksi sihteeriksi en tiennyt tehtävän laajuutta enkä vastuuta. Mielelläni pitäytyisin "rivijäsenenä" ja keskittyisin enemmän gradun tekoon, joka uhkaa jäädä erinäisten vastuiden takia taka-alalle. Ilmoitan täten, että SIHTEERIN PAIKKA ON AVOIN. Siihen asti kunnes uusi väliaikainen/kokouksella valittu pysyvä/määräaikainen sihteeri on valittu, lupaan seurata + edelleen lähettää protonmailiin tulevaa viestintää, mutta se riittäköön yhden ihmisen panokseksi.

TK

Timo Kuusiola Sat 12 Nov 2016 12:45PM

Näen Diemin suurimmaksi ongelmaksi saada ihmiset ymmärtämään Diemin ajamia tavoitteita. Mielestäni on hieman toiveajattelua lähteä oletuksesta, että ihmisiä saisi liikkeelle vaatimaan muutosta EU:ssa, kun suurin osa ei edes tiedä, mihin kaikkeen EU vaikuttaa. Näen tällä hetkellä kampanjan tavoitteet todella hyvinä, mutta keinot niiden saavuttamiseksi on mielestäni aika pahasti epärealistisia.

Siksi näkisin järkevämpänä lähteä rakentamaan demokratiatavoitteita paikalliselta tasolta pikkuhiljaa ylöspäin EU-tasolle. Ensimmäisenä askeleena voisi olla kunnallisvaalit, jossa voisi hyvin yrittää ajaa uudenlaista demokratiamallia kunnallispolitiikkaan. Haluisin myös nähdä konkreettisia esimerkkejä erilaisista demokratiamalleista. Olen miettinyt tälläistä Helsingille, jossa on organisaatiouudistus meneillään. Olen harkinnut itse myös kunnallisvaaleihin osallistumista, mutta en ole vielä päättänyt ihan täysin osallistunko. Olen ollut viimeiset kuusi vuotta kolmessa eri kaupungissa töissä eli tunnen jonkin verran kaupungin käytäntöjä. Diemille kunnallisvaalit olisi hyvä paikka tuoda esille ajatusta uudenlaisesta demokratiasta.

http://www.slideshare.net/TimoKuusiola/hexit-demokratiauudistus-68268170

TR

Tuulia Reponen Sun 13 Nov 2016 11:32AM

Moi Timo!

DiEMin ajamat asiat voivat tuntua ihmisille kaukaisilta ja toiminnan sitominen paikallisten tarpeisiin on varmasti tarpeen. Kuitenkaan en ymmärtänyt diaesityksestä miten Helsingin päätöksenteon demokratisointi toteutuu esittämässäsi mallissa. Se vaikuttaa asiantuntijavetoiselta mallilta, jossa kuntalaisille ei jää hirveästi sanottavaa. Tai ehkä ymmärrän demokratisoinnin vain eri tavalla (ihmisten osallistaminen päätöksentekoon ruohonjuuritasolla)?

Toisekseen, mihin projektin nimi "Hexit" viittaa? Oletan, että se on lyhennys Helsinki Exit mutta exit mistä? -exit loppuiset jutut helposti liitetään EU:hun, joten voisi helposti luulla, että tällä tarkoitetaan, että Helsingin pitäisi erota EU:sta.

TR

Tuulia Reponen Mon 14 Nov 2016 1:38PM

Poimin tiedotus-ketjusta tähän Laurin esittämän kysymyksen, koska se on tärkeä ratkoa ennen kuin järjestämme järjestäytymiskokouksen:

*Minua ärsyttää, että rahankeräyslaki ei salli joukkoistaa kokouksen kuluja esim. DiEM-ryhmässä. Haluaisin kysyä Tuulialta, miten olette hoitaneet rahan keräämisen ja kulujen jaon Joukkovoimassa?

Joukkovoimallahan ei ole kiinteää järjestöorganisaatiota, joten se ei voi kerätä rahaa suoraan.*

Joukkovoimassa rahankeräyslakia on tulkittu siten, että se mahdollistaa
* tilaisuudessa vapaaehtoisen kolehdin (hattu kiertoon) pidon, kun kyse on yhteisvastuullisesta tilojen käytöstä aiheutuneiden kulujen peitosta eikä tarkoituksena ole tehdä voittoa
* ennen tilaisuutta vapaaehtoisen tilaisuuden yhteisvastuullisen kulujen peittämiseksi tarkoitetun tilisiirron tekemisen

Huomattavaa on se, että kuluihin osallistuminen on täysin vapaaehtoista eikä järjestäjä voi pyytää rahaa keneltäkään.

Rahankeräyslakia varmaan löytyy kokeneempia ihmisiä tulkitsemaan kuin minä.