Loomio

Grøntsagsfrø virksomhed

AR Amanda ruth Public Seen by 263

Projektet handler om at lave en virksomhed der kan producere frø til vores egne gårde og alle andre gårde der har brug for økologiske frø . Frø virksomheden er tænkt ind i database projektet. Min forestilling er lige nu, at landbruget har brug for en diversificering af sorter. Hvsi der ikke sprøjtes skal risikoen spredes ud på mange sorter. Der er brug for forædling og afprøvning af sorter der kan vokse under forskellige betingelser, har forskellige egenskaber og egner sig til de forskellige landbrugsformer fremtidens landbrug bliver udgjort af (hvad er de?). Derud over tror jeg, at biodiversiteten har brug for, at marker bliver mere varieret (det har jeg stadig ikke rigtig god forstand på endnnu) både inden for hver enkelt mark og spredt ud mellem markerne. Alle disse ambitioner peger langt frem i tiden,men projektet handkler om at arbejde sig ind på en praktisk og teoretisk viden om disse problemstillinger. Således er projektet et strategisk valg der forhåbentligt har en masse at gøre med andre af vores fremtidsplaner at gøre. Hvis jeg tager helt fejl i hvad der er brug for er det stadig et faktum at der er brug for økologiske grøntsags frø. Der er rigtig mange økolgoiske varer der bliver produceret på konventionelt producerede frø under dispensation.
Indtil videre består projektet ikke af andet end et telt og nogle ambitioner om at producere kålfrø. Simon vil godt lave ærter og jeg har også en tanke om at lave bønner ovre ved kirsebær træerne. Men her kommer en opsurmering af hvad der er tankerne.
Den første hurdle er om det skal være økologisk. På sigt er det ikke vigtigt, nærmere det modsatte. Men det er mest med tanke på, at vi har en masse gårde hvortil vi kan afsætte og folk kender vores koncepter og stoler på dem, mere generelt. Indtil videre kan det godt være at der er et perspektiv afsætnings mæssigt i at sælge økologiske grøntsags frø. De mangler i hvert fald på markedet.
Vi ville kunne tjene mange penge på salg af et varieret udbud af frø i små breve. Som Kamilla Plum fx og mange andre gør det. Det er fint hvis der er nogen der vil det. Det er ikke mit sigte. Mit sigte er, at producere store kvaniteter af frø til mark produktion. Økonomien spiller således ikke den primære rolle, da jeg tror der er mange flere penge i at sælge til have ejere. Som sagt det ene udelukker ikke det andet. Men perspektivet og de overodnede valg sigter lige nu på produktion af frø til størrere produktioner (hvad det så end vil sige har den store frø producent M Dalhoff kun en svag og tåget viden om :)

Indtil videre er min tanke denne:
1) skaffe frø på en pilgrims tur til simons kål mand.
2) At sætte teltet op og dække det til med inskektnet. + snegle sikre det!!! og dække jorden til med aviser efter at den er blevet pløjet.
3) mulgivis sætte mine to robotter op således at vanding og gødning bliver rimelig automatiseret.
4) Oprette en enkeltmands virksomhed som kan ansøge om at måtte producere økologiske frø. Frø produktion kræver at din jord er under omlægning - men ikke at den er omlagt. Jeg tror nok (men er ikke helt sikker) at jeg som virksomhed må omlægge et stykke af vores jord, hvis jeg lejer det af os og vi ikke sprøjter. Det er jeg ved at undersøge. Men de frø jeg producerer må sælges som økologiske allerede det første år, så længe der ikke sprøjtes.
5) omlægge et stykke jord (er nævnt ovenfor)
6) indregistrere frø i frø databasen som økologiske. Igen er vi her et sted hvor jeg er igang med at læse om det. Der er en del mærkelige ting og sager på spil når det gælder kål og grøntsager.
7) plante 3 slags kål.
8) passe og pleje kål. Jeg er stadig igang med at lave projekt foreslaget så jeg ved ikke hvor meget hjælp jeg får brug for. Men det er ikke meget.
9) høste
10) afsætning. der er jeg slet ikke nået til og jeg vil heller ikke nå dertil før jeg ved noget mere om det hele.

Mit primære sigte er på de praktiske dele lige nu - i det meget lille projekt. Jeg har tænkt ret meget og researchet en del på både database og på frø produktion. Det kan jeg godt ligge nogle tekster op med. Som sagt er projektet tænkt som et fælles projekt - i hvert fald på den måde at det er noget vores vision kan bruge og har brug for. Og med det mener jeg at det ikke er mit projekt - men at jeg er meget åben for at alle kan deltage og ikke mindst at vi opretter en virksomhed som alle kan bruge og som er ejet af 'fonden' eller 'tanken om fonden' --- eller måske endnu bedre ejet af 'Ånden i fonden'.

I kan læse mere her.
http://naturerhverv.dk/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Filer/Indsatsomraader/Oekologi/Jordbrugsbedrifter/Vejledning_til_oekologisk_jordbrugsproduktion/Okologivejledning_Januar_2016.pdf

AR

Amanda ruth Tue 9 Feb 2016 2:35PM

Planter der skal bruges til at høste frø fra skal være udsået på mark der er under omlægning. Så vi skal have omlagt. Afsnit 7.5 i økologi vejledningen.
Jeg kan også se nogle problemer med certificering af frø. Dette står faktisk også i 7.5 (hvilket jeg så lige har brugt en halv time på at finde ha ha). De skal være certificeret efter korrekte metoder. Vi skal have talt med Anders Borgen (og andre) om hvad de fx gør i aurion. Deres hvede er godkendt økologisk. Er det så fordi det er etårs planter som de dyrker på økologiske marker men hvor frø avleren så ikke er certificeret.

Der er rige muligheder for at få dispensation til at dyrke frø økologisk som ikke er fremavlet økologisk. Langt de meste af kapitel 7 handler faktisk om det.

SVS

Simon von Siebenthal Thu 11 Feb 2016 12:28PM

95 procent af de frø der bliver brugt til økologisk dyrkning i Europa i dag er konventionelle frø. Hvis der findes økologisk frø på markedet af den sort som landmanden ønsker at dyrke - eller en lignende sort - så skal han købe de økologiske frø. Hvis der kun findes konventionelle frø, så kan han få dispensation til at bruge disse i stedet for økologiske.