Loomio
Fri 13 Feb 2015 9:57AM

DEKA (és DEKA-Open) Alapértékek

FZ Ferge Zsuzsa Public Seen by 195

Ez a legutolsó kör (végszavazás, zárószavazás?) , ezután ki kell küldenünk a teljes anyagot a plenárisra meghívottaknak.
Igyekeztem tovább rövidíteni, 1-2 fontos értéket (pl. egészség) hangosítani, néhány átfedést csökkenteni, 1-2 nem közérthető vagy nem feltétlenül konszenzuális értéket elhagyni. A legnehezebb az önrendelkezési jog: senki semmit nem ért belőle, a végtelenségig bővíthető. Ezért részletek nélkül hagytam.
Igazi NYILVÁNOSSÁG funkciója az alapértékeknek van. Ezek is változtathatók lesznek idővel, de az a jó, ha van valamennyi tartósságuk, szilárdságuk.
A részletek minden internetes felületünkön ott lesznek, ha lehet, papíron is megjelennek. Ám fő funkciójuk az, hogy a beszélgető köröknek alapanyagot adjanak – ezeket az elemeket értelmezni, alakítani, csiszolni bizonyára kell és lehet.

A DEKA 3. plenáris ülésén elfogadott érékek

HM

Heller Mária Fri 13 Feb 2015 5:08PM

Egyetértek. Csak annyit javasolnék, hogy az 5. alatti 2. bajuszt úgy fogalmazzuk: "A területi, térségi egyenlőtlenségek csökkentése". Ez a szószerkezet jobban illeszkedik a többihez.

LG

Lányi Gábor Fri 13 Feb 2015 5:15PM

Úgy látom, örvendetesen nagy az egyetértés.
@istvanneubauer korábban felvetette az állam és az egyház szétválasztásának szükségességét.
Azt gondolom, hogy ez fontos dolog, de talán jobb lenne úgy megfogalmazni, hogy "az állam alkotmányos felekezeti semlegessége". Az 1. vagy a 3. alapértékhez való. Ha van még erő, beszéljünk róla.

FZ

Ferge Zsuzsa Sat 14 Feb 2015 12:39AM

Az LMBTQ-hoz, ami az elején van:
Bocsánatot kérek azoktól, akiknek (egyébként általam helyeselt) javaslatát nem tudtam figyelembe venni, vagy azért, mert igyekeztem takarékosan fogalmazni, vagy azért,mert az ország egészében még nagyon nem konszenzuálisak.
Az 5.2 bajusz OK,
a humánust megpróbálom,
a többire az előzők vonatkoznak. Bocs.

BK

Balázs Krémer Sat 14 Feb 2015 12:57AM

Nekem nyelvileg egyedül az 5.1. lóg ki, annak ellenére, hogy konvencionális formula. Ezzel együtt, a "küzdelem", az egy kicsit afféle "békeharcos" feleslegesen erőszakos duma, amit gyakran úgy értenek, mintha ugyanazt jelentené, mint a "küzdelem a szegények ellen". Szóval, én értékként inkább elhagynám a "küzdelmet", és úgy fogalmaznék, hogy: A szegénység és társadalmi kirekesztettség enyhítése, csökkentése"

FZ

Ferge Zsuzsa Sat 14 Feb 2015 1:21AM

Ez a nemzetközi kifejezés
" the fight against poverty and social exclusion"
(15 millió találat)
De fordíthatjuk Harcnak is

BK

Balázs Krémer Sat 14 Feb 2015 7:10AM

Értem én, írtam is, hogy konvenció - de, még enyhébb formájában ("combat") sem tetszik. Szerintem politikai szövegekben általában is jobb nem negatívban, a problémákra utalni, hanem pozitívban, a célokra; általában sem, pláne nem szeretem a valami-valaki ellen harcra, küzdelemre buzdító felszólításokat (pláne, ha az erőszakmentesség is alapérték), a szegénység szövegkörnyezetéből pedig általában, mindenhonnan jobb elhagyni az erőszakra utaló szavakat. De tudom, mindez inkább ízlés kérdése...

GT

Györgyi Tamássy Sat 14 Feb 2015 7:43AM

egytértve

IN

István Neubauer Sat 14 Feb 2015 8:10AM

Egyszer majd (nem biztos hogy itt és most) el kellene kezdeni használni a "... helyreállítása", "... újra létrehozása" formulák használatát, hogy jelezzük: ezek az értékek (vagy egyes részeik) hiába vannak a jelenlegi hatalom hirdetett értékei, hirdetett céljai, törvényeinek, alaptörvényének hirdetett célkitűzései között úgy véljük, a valóságban éppen ezen értékek megcsúfolása történt. Ezeket az értékeket vissza kell helyezni a társadalom életének középpontjába, az alantas ösztönből fakadó jelenlegi ideológia helyébe állítani, kijavítani, amit lehet, amit nem lehet, azt újra létrehozni.

D

Depo 2011 Sat 14 Feb 2015 9:38AM

Ha sikerül a Műhely munkát @zsuzsaferge szövegjavaslata nyomán pontos szabályokkal meghatározni, abban az alapértékek szerepét, funkcióját is pontosan deklarálnunk célszerű, sőt kell. Ez lehet a Műhely és a DEKA munkakapcsolatának alapja,
Ha ezt szem előtt tartva tudunk „működési szabályzatot” alkotni, akkor nem csak a korábbi szöveget teljességgel támogatók, de mind a jelenlegi bő száz Műhely-hez csatlakozott és minden további csatlakozó is, jó útmutatót kap az itteni munkához és a DEKA is biztonsággal támaszkodhat a Műhelyre.

D

Depo 2011 Sat 14 Feb 2015 9:47AM

2015-02-03-10:50
@zsuzsaferge szavazást indító figyelmébe
Lehet akik előzőleg szavaztak, nem figyelik az újabb szavazást. Címet is javasolom javítani
DEKA ALAPÉRTÉKEK ZÁRÓSZAVAZÁS! (február 15. 08-ig!)
@dekaopenadministra figyelmébe is

HC

Hompoth Csilla Tue 17 Feb 2015 8:47PM

A választási rendszerbe betenném, hogy pártfüggetlen és esélyegyenlőségen alapuló.

A feladat, a felelősségvállalás és díjazás aránytalanságainak megszüntetése az állami alkalmazottakra, különös tekintettel, az ország mindenkori vezetőire.

Integráció és nemzeti autonómia egészséges arányának megteremtése, védelme.

Nemzeti értékeink megbecsülése, védelme, megőrzése.

A munkahelyek védelme.

Migrénem van. Most több nem megy.

SG

Szabó György Thu 19 Feb 2015 1:06AM

Az Alapelvek 3. pontjához: A megfogalmazásából hiányzik a gyűlöletkeltés tiltása.
Az elmúlt 25 évben megtapasztalhattuk, hogyan lehet ezzel a szabadsággal visszaélni. Az alapelv szép, egyetértek vele, de ez a szabadság is csak addig terjedhet, amíg más szabadságjogait, méltóságát nem sérti.
Javaslom kiegészítésként:
Az egyének szabadsága csak addig terjedhet, amíg más szabadságjogait, méltóságát nem sérti.
Nagyon fontosnak tartanám, hogy ezzel a gondolattal a tétel kiegészüljön.