Loomio
Tue 19 Dec 2017 12:20PM

Actueel: Vuurwerk

MVD Maarten van der Pol Public Seen by 373

Vuurwerk

Vuurwerk is niet alleen leuk, dat moeten we onderkennen. Elk jaar liggen de brandwondencentra weer vol en vooral kinderen worden het slachtoffer van vuurwerkongevallen met blijvend letsel. Wij zijn niet voor een gemeentebreed vuurwerkverbod, wij gaan voor optionele vuurwerkshows in elke wijk van Utrecht. Laat mensen zelf kiezen wat ze willen doen, dit kan de buurt samen met wijkraad, wijkbureau en wijkregisseur afstemmen.

Opnemen

DB

David Bekker Tue 19 Dec 2017 12:33PM

Met een vuurwerkshow los je het probleem alsnog niet op dat de brandwondencentra weer elk jaar vol liggen, mensen(/kinderen) die dat willen blijven dan afsteken. Een vuurwerkshow in elke wijk heb je nu al als je even op een flat of het pleintje gaat staan. Buurman Henk en achterbuurman Tom kopen toch wel voor 400,- elk aan vuurwerk waar de hele buurt van kan genieten. Om dan nog vanuit de gemeente een vuurwerkshow te regelen (inclusief alle bijbehorende regels en vergunningen) vind ik wat zonde.

Hersenspinsel ter discussie: Misschien kan een buurt het op aanvraag doen bij de Gemeente? De ene wijk zal er behoefte aan hebben, de andere steekt liever zelf af.

Een vuurwerkverbod alsjeblieft ook niet doen, verbieden schiet je niks mee op en het probleem wordt dan misschien zelfs erger (want opeens gaat iedereen het uit België halen). Goede voorlichting aan kinderen en jongeren wat de gevolgen zijn en handhaving op gevaarlijk vuurwerk is m.i. een betere optie. Ik heb alleen geen inzicht in hoe dit momenteel gebeurd en wat daar in verbeterd kan worden aangezien ik zelf inmiddels weer buiten de doelgroep val en het dus niet meekrijg.

Edit: Artikel van vandaag. De handhaving(en capaciteit voor transport) kan dus beter. https://www.nu.nl/jaarwisseling/5057012/politie-heeft-weinig-mankracht-controleren-illegaal-vuurwerk.html