Loomio
Thu 12 Feb 2015 5:46PM

Propostes sobre el patrimoni

MC Miquel Carrión Public Seen by 90
JPM

Josep Padró Margó Thu 12 Feb 2015 6:16PM

Propostes per a l'elaboració del programa sobre patrimoni

(Materials per al debat )
Josep Padró

  1. La Taula de Patrimoni

Dinamitzar l'actuació de la Taula de Patrimoni Local per tal que les persones que la formen (representants del món del patrimoni i societat civil), pugui participar de la gestió que en fa l'ajuntament, es puguin trobar consensos d'actuació i es pugui divulgar el patrimoni local i les actuacions que s'hi relacionen.

  1. El patrimoni natural

2.1 Les nostres muntanyes

2.1.1 Mantenir contactes amb Consell Comarcal, Diputació, ajuntaments i propietaris per tal d'avançar en la protecció de les carenes i zones muntanyoses, agrícoles i forestals, de l'alineació Montbaig (Sant Ramon), Montpedrós (Sant Antoni), Puig Vicenç fins a enllaçar amb l'Ordal.

2.1.2 Gestionar programes compartits de manteniment dels camins forestals i agrícoles, en benefici dels seus usuaris i de les persones que els utilitzen per a l'esport i l'esbarjo.

2.1.3 Mantenir els camins forestals i els punts de recàrrega d'aigua en els itineraris previstos per als bombers.

2.1.4 Oferir propostes de treball a les escoles del poble pel coneixement de les plantes del nostre medi, amb ajut de monitors i materials específics que serveixin de suport al professorat.

2.2 El Parc Agrari

2.2.1 Col•laborar amb el Parc Agrari del Baix Llobregat per tal que implementi les tasques de prevenció, conservació i cura del parc.

2.2.2 D'acord amb la Confederació Hidrogràfica, realitzar passeres en pedra, en els camins rurals quan traspassen les rieres i que, en dies de pluja, es tornen intransitables per la pujada del nivell de l'aigua.

2.2.3 Mentre no s'urbanitza la franja de terreny compresa entre la via de l'AVE i el riu, mantenir l'accés al riu lliure d'horts il•legals. Com alternativa als horts, gestionar la possibilitat d'organitzar aquesta pràctica d'una forma regulada si és que la propietat del sòl s'hi avé.

2.2.4 Oferir visites escolars, guiades, al Parc Agrari i a les explotacions agrícoles del secà, en col•laboració amb voluntaris de la pagesia local.

2.3 Les aigües

2.3.1 Realitzar la inspecció d'abocaments incontrolats al canal i a les rieres.

2.3.2 Utilitzar l'aigua de pous abandonats i mines per a usos de neteja i rec.

  1. Patrimoni cultural

3.1 Les masies i el treball agrícola.

3.1.1 A partir de l'inventari de masies fet per la Diputació de Barcelona, programar les bases per un pla de protecció, amb qualificació de caràcter local o nacional que correspongui.

3.1.2 Fer una recerca arqueològica de les mines d'aigua de Santa Coloma, recuperar-ne alguna, posar-la en ús i recuperar seccions de les que no s'utilitzen per a la divulgació de la seva funció en el passat.

3.1.3 Demanar a Incasol que protegeixi la masia de Can Julià mentre no se'n defineixin nous usos.

3.1.4 Elaborar un pla especial de l'entorn de la Torre Salbana que permeti nous usos i plusvàlues per a invertir en la conservació de la ruïna o de les parts més significatives que resten en peu.

3.1.5 Aconseguir una masia que, en un pla d'etapes, permeti ser l'expressió del món agrícola local del passat, en col•laboració amb la pagesia.

3.1.6 Establir acords amb els propietaris d'algunes masies per a realitzar visites escolars i donar suport al professorat amb guies i materials de treball.

3.2 L'Església de Santa Coloma

3.2.1 Continuar, en la mesura de les possibilitats, la restauració de les pintures, per iniciativa de l'església i amb els ajuts que es puguin obtenir.

3.2.2 Elaborar materials a l'abast de les escoles per explicar aquest edifici, els seus estils i la seva significació històrica.

3.3 El Castellnou de Cervelló i les restes arqueològiques de diferents èpoques.

3.3.1 Realitzar un estudi de com abordar un possible projecte arqueològic al voltant del Castellnou de Cervelló, al cim del Montpedrós.

3.3.2 Classificar i preservar, de moment en un magatzem, els materials trobats del món ibero- romà.

3.4 La colònia Güell

3.4.1 Insistir en que el Consorci de la Colònia Güell acabi la restauració de la cripta, es tregui la tanca provisional d'obres i s'acordi una tanca en condicions de qualitat i règim d'ús, obert al veïnat.

3.4.2 Insistir en que el Consorci de la Colònia Güell recuperi els elements gaudinians que actualment es troben en dipòsit en el Museu Episcopal de Barcelona, i que puguin ser exhibits a l'església de la colònia, que és el seu lloc.

3.4.3 Accelerar les gestions per a trobar recursos capaços de restaurar l'edifici de l'escola i la casa del mestre, sigui amb fons propis, subvencions o convenis amb institucions que en puguin fer ús dins d'un termini d'anys.

3.4.4 Accelerar la resolució de les desavinences urbanístiques del recinte industrial, pas previ a la rehabilitació dels edificis que encara no s'han restaurat.

3.4.5 Desenvolupar els serrells del Pla Especial de la Colònia, pel que fa a urbanització de carrers, zones verdes, tractament de voreres, pavimentació, senyalització viària, cartells, antenes i altres objectes del paisatge urbà.

3.4.6 Reprendre el programa de restauració de façanes i cornises en col•laboració amb la Generalitat i el veïnat, tal com es va fer al carrer Reixac. Més necessari que mai des de que la ventada del 24 de gener del 2009 fes caure acroteris i altres elements de façanes i teulades.

3.4.7 Restringir el tràfic de vehicles de pas a la colònia Güell i l'accés a determinats carrers, mitjançant la delimitació de zones d'aparcament perifèriques, d'una forma gradual, amb l'excepcionalitat del servei als veïns i usuaris autoritzats.

3.4.8 Adequar la jardineria a la necessitat de mostrar el patrimoni, mantenint net el torrent a l'altura del Pont del camí d'En Gaudí i la seva barana, el triangle d'arbusts del seu costat i l'altura dels plàtans que impedeixen la visió de l'sky line de la fàbrica durant nou mesos a l'any.

3.4.9 Supervisar l'actuació de l'empresa concessionària del Centre d'Interpretació, facilitar la formació de monitors i consensuar el discurs mitjançant el qual es transmet la visió de la colònia.

3.4.10 Buscar la forma d'atendre alumnat escolar, estudiants de Batxillerat i estudiosos en general, que volen conèixer la colònia més profundament que en una visita guiada o audioguiada, o que volen establir vincles de continuïtat en el contacte amb aquest patrimoni. Coordinar aquesta demanda amb el servei dels arxius Comarcal i Episcopal, les biblioteques del poble i l'aprofitament del voluntariat local.

3.5 Patrimoni documental

3.3.1 Linkar a la web de l'ajuntament l'entrada de l'Arxiu Episcopal de Sant Feliu, on es conserven els documents parroquials de Santa Coloma de Cervelló.

3.3.2 Linkar a la web de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló la web de l'Arxiu Històric Comarcal, dipositari de l'arxiu municipal.

3.3.3 Lliurar en dipòsit la resta de la documentació antiga de l'arxiu municipal i l'arxiu de la Cooperativa La Formiga, de la colònia Güell, a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

3.3.4 Parlar amb el rector de la Parròquia del Sagrat Cor sobre la possibilitat de transferir, en dipòsit, tota la documentació antiga a l'Arxiu Episcopal de Sant Feliu.

3.3.5 Fomentar un treball de voluntariat per a la recollida d'un fons d'imatge antiga del municipi (fotografia i cinema).

3.6 El patrimoni intangible

3.6.1 Afavorir la realització de la Festa de la Cirera i la Festa del Modernisme, que són dos dels grans esdeveniments culturals que projecten la realitat actual i passada del nostre municipi.

3.6.2 Trobar recursos per a la publicació del llibre de Luís Monjas sobre Santa coloma de Cervelló a l'Edat Mitjana.

3.6.3 Reprendre la publicació dels Plecs Locals d'Història de Santa Coloma de Cervelló amb la periodicitat que requereixin les iniciatives de recerca i estudis locals.

3.6.4 En una perspectiva compensatòria, accentuar i divulgar el coneixement del paper de la dona al llarg del temps.

3.6.5 Donar suport a iniciatives entorn a la memòria històrica que el franquisme va anular o tergiversar.

3.6.6 Tenir oberta una porta a la manifestació de la diversitat de cultures que en aquest moment hi ha presents al nostre poble, en un context d'interculturalitat i apropament de cultures i veïnatge.

3.7 Magatzem municipal d'antiguitats.

Organitzar un magatzem municipal d'antiguitats que permeti guardar, curosament, objectes que en el futur puguin formar part d'una exposició o d'un centre d'interpretació: aparells agrícoles, plaques de carrers, utensilis de l'antiga cooperativa de la colònia...
Aquesta materials hauran d'estar inventariats i un funcionari en tindrà responsabilitat.

MC

Miquel Carrión Thu 12 Feb 2015 6:22PM

Josep, extraordinarri material de treball. Proposo que les persones que volguem opinar sobre algun d'aquests punts que apuntes (o d'altres), el copiïn i crein una nova discusió.

Tornant endarrera, fins a patrimoni, i creant nova discusió. Així podem entrar en matèria en cada cas. Faig un exemple amb el tema del l'aigua. Per altra banda finxeu-vos a la capçalera de Patrimoni que hi ha un enllaç amb el repositori de documents. Penjo també les propostes de'en Josep. Allà hi podeu posar enllaços, cídeos i demés.

Bona feina!!

Faré un exemple

JC

josep carrion Thu 12 Feb 2015 7:30PM

Excel.lent catàleg per iniciar el treball. M'apunto a la gestió dels links al web de l'Ajuntament. Penso que sols es tracta de fer la gestió amb la persona que l'administri fent-li arribar aquests enllaços. Josep Padró, si els tens doncs penjals aquí. Podem començar en escriure'ls al web de participació.

JPM

Josep Padró Margó Fri 13 Feb 2015 8:25AM

Arxiu Comarcal del Baix Llobregat

http://cultura.gencat.cat/arxius/acbl
[email protected]

Arxiu Diocessà. Sant Feliu de Llobregat

www.bisbatsantfeliu.cat