Loomio
Sun 26 Jun 2016 10:13PM

Kartoitetaan suomalaiset asiantuntijat DiEM-sisältöjä varten

VS Ville Saarinen Public Seen by 375

Kerätään tänne suomalaisia
* asiantuntijoita
* aktivisteja
* kansalaisjärjestöjä
* ajankohtaisia bloggaajia

joista voisi olla hyötyä DiEMin mediasisältöjen (näin alkuun ainakin videoiden ja nettisivujen) luomista varten. Eli karismasta ja esiintymiskyvystä myös plussaa esim haastatteluja silmällä pitäen. Aiheina demokratia, talous, media, EU, korruptio ja muut DiEMin tavoitteisiin liittyvät aihepiirit

Esittele henkilö, ja kerro lisäksi mielellään, miksi hän on mielestäsi oleellinen DiEMin kannalta muutamalla
* bullet pointilla
* voit liittää myös linkin kyseisen henkilön materiaaleihin (katso ohje alla)

Jos haluaa hienosäätää, niin kuvaukseen voi lisätä myös edustavan kuvan, markdownin avulla se onnistuu alla olevan esimerkin avulla

Esimerkit tavallisesta linkistä ja kuvasta markdownin avulla


Let's share our knowledge about the finest finnish
* experts
* activists
* ngo's
who can be interviewed in order to create information rich content (videos and website). Topics should involve: democracy, economic issues, EU, austerity etc

TR

Tuulia Reponen Mon 27 Jun 2016 12:52PM

Ihan ekana tulee tietysti mieleen tietokirjailija ja entinen YLE:n toimittaja Jaana Kivi. Hän puhui jokin aikaa sitten Yle Puheessa EU:n lobbariarmeijasta ja lobbauksen läpinäkymättömyydesta sekä lobbauksen ja korruption hämärästä rajasta. Oli oikein selkeä sanainen, miellyttävä kuunnella. Tsekatkaa podcasti! http://areena.yle.fi/1-3515789

TR

Tuulia Reponen Tue 28 Jun 2016 9:20PM

DiEMI:ssäkin mukana oleva maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki on tutkinut Suomen taloutta ja euroaluetta. Eurokriisistä ja maailman talouden järjestämisestä hänellä on hyvin yhteneväiset näkemykset Varoufakiin kanssa. En ole tutustunut vielä valtaosaan hänen tuotannostaan, mutta katsoin oheisen haastattelun hänestä Aamu-TV:ssä vuonna 2012 (löytyy edelleen Areenalta) ja siinä hän oli asiallinen ja selväsanainen. Ehkä useammin olisi voinut katsoa kameraan, mutta poispäin katsominen on ihan inhimillistä. Eipä tuu ainakaan hyökkäävä olo.

http://areena.yle.fi/1-1450211

VS

Ville Saarinen Sun 3 Jul 2016 4:51PM


Timo Harjuniemi:
Olen lukenut muutaman hyvän blogautuksen politiikan ja median linkittymisestä väitöskirjaa tekevältä Timo Harjuniemeltä. Timo on nuori tyyppi, ja mikäli esiintyy yhtä hyvin kuin kirjoittaakin, niin mielestäni erittäin potentiaalinen haastateltava myös DiEM-videoihin media/politiikka-asiantuntijana.

Käsittelee siis:
* median tapaa muokata poliittista mielipidettä
* median ja politiikan linkittymistä
* keskittyy mediaeliitin ja poliittisen eliitin läheiseen suhteeseen
* tutkimuksen kohteena nimenomaan eurokriisin, kotimaan ja EU-komission toiminta, sekä näiden limittäisyys

Harjuniemen omilta sivuilta:

Blogia kirjoittaa tutkija, VTM Timo Harjuniemi. Teen Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselle viestinnän alan väitöskirjaa euro- ja finanssikriisin mediajulkiuudesta.

Tässä linkit muutamiin kirjoituksiin:
Eurooppa ei elvytä – tässä syyt
Brexit kertoo paljon median ja eliitin likeisistä suhteista

VS

Ville Saarinen Sun 3 Jul 2016 7:01PM

Nomi Byström
Nomi Byström on tällä hetkellä Effin eli Electronic Frontier Finland Ry:n toiminnanjohtaja, ja hänellä on tutkijatausta tietosuojan, massavalvonnan, ihmisoikeuksien ja kyberoikeudellisten kysymysten parissa. Tällä hetkellä tutkijana Aalto Yliopiston "Digital Disruption of Industry"-konsortiumissa. Törmäsin Nomin erinomaiseen artikkeliin, jossa käsiteltiin mm TTIP:n vaikutuksia:

  • Euroopan kansalaisiin
  • demokratiaan
  • ilmastonmuutokseen

Hän myös kritisoi EU-komission alistumista Yhdysvaltain ja yrityslobbareiden ehtoihin neuvotteluissa:

The biggest red flag is not the disquieting US position, but the weak, even absent stand of the Commission. And one thing has become crystal clear: Europeans have no power broker fighting for their interests and priorities and to ensure that their rights will not be bulldozed to the ground.

Häneltä löytyisi siis yleisemminkin ymmärrystä:
* Digitalisaatiosta ja IT-vallankumouksesta
* informaatioteknologian vaikutuksista oikeuksiin, tietosuojaan ja kyberturvallisuuteen

Linkki Nomin artikkeliin:
TTIP vs Europeans: A wake-up call for the Commission

VS

Ville Saarinen Sun 3 Jul 2016 9:20PM

Martti Koskenniemi
LL.D. , Diploma in Law, Professor of International Law
Martti Koskenniemi on varmastikin yksi näkyvimmistä suomalaisista TTIP-vapaakauppasopimuksen kritisoijista, omaa vankan asiantuntemuksen ja on erittäin sanavalmis myös tuomaan omia näkemyksiään ilmi.

  • Pystyy kertomaan TTIP:n vaikutuksista: >– TTIP on ennennäkemätön vallansiirto, koska se antaisi yksityisille amerikkalaisille sijoittajille mahdollisuuden haastaa julkisen vallan päätökset. Kansainvälinen pääoma saisi oikeuden vaatia julkista valtaa toimimaan itselleen edullisella tavalla, Koskenniemi sanoo.

Todella mielenkiintoisia vastauksia myös
* Ihmisoikeuksista ja EU:n oikeistolaistumiskehityksestä
* Maahanmuuttosopimuksista ja vapaan liikkuvuuden kysymyksistä
* Liberalismin ja vapaan kaupan linkittymisestä pääoman intresseihin
* Lobbauksesta ja demokratiasta

Arja: Tässä tulee mieleen kysymys siitä, miksi on niin paljon helpompaa sopia kansainvälisesti kaupan vapaudesta ja miksi pääoma, tavarat ja palvelut voivat kyllä liikkua mutta ihmiset eivät kuitenkaan?

Martti: Eihän se olekaan moraalisesti saati oikeudellisesti perusteltavissa. Se voidaan kuitenkin selittää. Kansainvälisellä taloudella on pyrkimys irtaantua, aivan kuten taloushistorioitsija Karl Polanyi määritteli, yhteiskunnan poliittisesta kontrollista ja kiistoista. Tämä on ollut rakenteellinen ilmiö aina 1800-luvun puolesta välistä alkaen. Pääoma haluaa irtautua sitä koskevista kansallisista määräyksistä. Ei tarvitse olla marxilainen ymmärtääkseen, että pääomalle on hyödyllistä itse asettaa omaa liikkumistaan koskevat sääntönsä.

Lähde: Martti Koskenniemi ja hauraat ihmisoikeudet

VS

Ville Saarinen Mon 4 Jul 2016 1:17PM

Sonja Vartiala / Finnwatch

Sonja Vartiala on eettistä ja vastuullista liiketoimintaa edistävän ja tutkivan Finnwatchin toiminnanjohtaja. Finnwatchin raportit ovat paljastaneet mm suomalaisten yritysten lapsityövoima- ja veroparatiisikytköksiä viime vuosina. SSS-hallituksen julkisen rahoituksen leikkaukset yleishyödyllisiltä järjestöiltä ovat kuitenkin myös osuneet Finnwatchiin, joka on tarjonnut heille myös julkisuutta:

  • Oikeistolaistumis-, ja julkisten leikkausten esimerkkinä mielestäni Finnwatchin tapaus on hyvä ja kompakti
  • Finnwatchilta löytyy tarkkaa tietoa myös veroparatiiseista ja EU:n yhteisen talousalueen ongelmakohdista, jotka vaatisivat toimiakseen nykyistä enemmän demokraattista kontrollia ja sääntelyä

Areenalta löytyy mm aamu-tv:n Pitäisikö aggressiiviseen verosuunnitteluun puuttua?

Sonja ei mielestäni ole ehkä kaikkein karismaattisin esiintyjä (ainakaan tässä kameran edessä, jännittää?) ja on aika analyyttinen tyyppi.

Linkki Suomen Kuvalehden taannoiseen juttuun Sonja Vartialasta ja Finnwatchista:
Finnwatchin Sonja Vartiala: Israel-raportista tuli tappouhkauksia

Linkki Finnwatchin julkaisuihin

TR

Tuulia Reponen Mon 4 Jul 2016 3:30PM

Patrizio Lainá

Patrizio Lainá on globaalin poliittisen talouden tohtoriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän on työskennellyt ekonomistina Suomen Pankissa kehittäen rahoitusmarkkinoiden vakauden mittareita, työ- ja elinkeinoministeriössä, sekä kansantaloustieteen opettajana. Väitöskirjan ohella hän toimii Suomen Talousdemokratia ry:n pääsihteerinä.

Hän on kirjoittanut mm. rahareformista, jossa rahanluontioikeus annettaisiin yksinomaan valtioille ja pankeilla olisi ainoastaan lainausoikeus. Tämän lisäksi hän on kirjoittanut elvyttävästä kansalaisosingosta määrällisen elvyttämisen vaihtoehtona. Elvyttävä kansalaisosinko tarkoittaa, että finanssimarkkinoiden sijaan rahoitetaan ihmisiä, jotka kuluttavat rahat. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi avaamalla kansalaisille keskuspankkitilit, johon rahat laitetaan.

Kirjottaa ja puhuu ihan hyvin. En analysoinut esiintymistä kovin syvällisesti, koska videot oli pääosin luentoja ja vielä pitkiä sellaisia.

Rahareformista: http://patriziolaina.com/?q=node/28
https://www.youtube.com/watch?v=4Q-A6BSw0ds
http://areena.yle.fi/1-3315438
http://patriziolaina.com/?q=videot

VS

Ville Saarinen Mon 4 Jul 2016 4:13PM


Jari Hanska

Hän valmistuu tänä keväänä Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi pääaineenaan poliittinen historia. Pro gradussaan Hanska tutki kansanedustajiin kohdistuvaa lobbausta

Jari Hanska on toiminut Voima-lehden toimittajana, ja on Susanna Kuparisen kanssa vastuussa Eduskunta-teatteritrilogian ideoimisesta ja taustatutkimuksesta. Itse kävin katsomassa viime syksynä Eduskunta III:n, jossa käsiteltiin vahvasti Valtiovarainministeriön roolia leikkauspolitiikan, vaihtoehdottomuuden ja hallintarekisterin ajajana. Ison osan esityksen ajasta otti myös Kuparisen Kreikassa suorittama Varoufakiksen haastattelu, joka oli erittäin osuva lisä näytökseen.

Tähän liittyen Hanska myös nousi otsikoihin samoihin aikoihin kun häneltä evättiin "luottamuspulan" takia haastattelut Valtiovarainministeriön kanssa.

Eli ainakin näihin liittyen Hanskalla on näkemystä
* monivuotinen syventyminen nimenomaan VM:n valta-aseman kehittymiseen ja siihen nojaavan poliittisen eliitin toimiin
* vyönkiristyspolitiikan, VM:n ja EU-johdon kytköksistä

* omakohtaiset kokemukset VM:n ja toimittajien (liiankin) läheisistä suhteista

Hanska vaikuttaa aika rennolta, suorasanaiselta ja karismaattiselta esiintyjältä.

Linkkejä:
YouTube: Eduskunta 3: Jari Hanska
Journalisti:
Jari Hanska kanteli oikeusasiamiehelle: VM torjui haastattelupyyntöjä jo kesällä

HS Nyt: Tällainen on Jari Hanska, mies jota valtiovarainministeriö pelkää
HS arvio: Näytelmä väittää: Juha Sipilä on kova ja osaamaton johtaja, josta media rakensi messiaan

Edit:
Luin juuri Hanskan omaa tekstiä vuodelta 2011 - todella hyvää (ja ehkä ainutlaatuistakin) tietoutta mm Suomen finanssivalvonnan suhteista rahoituslaitoksiin, rakenteellisesta korruptiosta, pyöröovi-ilmiöstä poliittisten toimijoiden, elinkeinoelämän ja toisaalta lobbaajienkin välillä.
Linkki: Veronkiertotemppu ja kuinka se tehdään

MS

Mihail Seppälä Tue 5 Jul 2016 12:16AM

http://www.vapaakauppa.fi/tietoa-meista/ ( http://www.vapaakauppa.fi/tietoa-meista/ )

Tässä on ainakin TTIP - verkosto, josta voi löytyä asiantuntija ja aktivisti, jos toinenkin.

http://www.vasemmistofoorumi.fi/raportti-talouskurin-lopettaminen-edellyttaa-rahaliiton-haastamista/ ( http://www.vasemmistofoorumi.fi/raportti-talouskurin-lopettaminen-edellyttaa-rahaliiton-haastamista/ )
http://www.vasemmistofoorumi.fi/wp-content/uploads/2015/10/euroraportti_taitto4.pdf ( http://www.vasemmistofoorumi.fi/wp-content/uploads/2015/10/euroraportti_taitto4.pdf )

Antti Ronkainen ja Joel Kaitila, hyvää ajatustyötä nimenomaan todellisuuden hahmottamisen kannalta.
Elintärkeää DIEM:lle löytää myös ja hallita euroliiton kriittinen viitekehys.

Pitää muistaa, että haluamme nimenomaan tuloeroista, pankkivallasta, pääomavallasta ja heidän mukana tulleesta talouskurifasismista, rasismista eroon.
Ja tilalle talousdemokratia, todellinen sosiaalinen eurooppa, valta takasin euroopan kansalaisille.

Materiaali, jossa on riittävän selkeästi esitelty koko ongelman viitekehys, DIEM:n päämärät ja ratkaisut.
Niin Suomen näkökulma saattaa jopa kehittää koko DIEM - liikettä parempaan suuntaan.

http://blogit.image.fi/rahajatalous/ ( http://blogit.image.fi/rahajatalous/ )

Lauri Holappa toimii tutkijana Helsingin yliopistossa politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella. Hänen tutkimusintressinsä koskevat taloustieteellisten ideoiden poliittista relevanssia, valuuttakurssi- ja rahoitusjärjestelmää sekä työllisyyspolitiikkaa.

Jussi Ahokas on kansantaloustieteestä valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän valmistelee väitöskirjaa rahatalousjärjestelmän institutionaalisista muutoksista ja niiden alueellisista vaikutuksista Itä-Suomen yliopistossa historian ja maantieteen laitoksella. Siviiliammatiltaan Ahokas on pääekonomisti.

Eli talouspoliittiset tavoitteet, jos pystytään hahmottamaan DIEM:lle, meillä on pysäyttämätön konkretian taso.

Mitä ihminen tarvitsee toimiakseen täysvaltaisena demokraattisen yhteisön jäsenenä?

  1. heinäkuuta 2016 klo 19.13 Ville Saarinen (Loomio) kirjoitti:

Jari Hanska

Jari Hanska on toiminut Voima-lehden toimittajana, ja on Susanna Kuparisen kanssa vastuussa Eduskunta-teatteritrilogian ideoimisesta ja taustatutkimuksesta. Itse kävin katsomassa viime syksynä Eduskunta III:n, jossa käsiteltiin vahvasti Valtiovarainministeriön roolia leikkauspolitiikan, vaihtoehdottomuuden ja hallintarekisterin ajajana. Ison osan esityksen ajasta otti myös Kuparisen Kreikassa suorittama Varoufakiksen haastattelu, joka oli erittäin osuva lisä näytökseen.

Tähän liittyen Hanska myös nousi otsikoihin samoihin aikoihin kun häneltä evättiin “luottamuspulan” takia haastattelut Valtiovarainministeriön kanssa.

Eli ainakin näihin liittyen Hanskalla on näkemystä

  • monivuotinen syventyminen nimenomaan VM:n valta-aseman kehittymiseen ja siihen nojaavan poliittisen eliitin toimiin

  • vyönkiristyspolitiikan, VM:n ja EU-johdon kytköksistä

  • omakohtaiset kokemukset VM:n ja toimittajien (liiankin) läheisistä suhteista

Hanska vaikuttaa aika rennolta, suorasanaiselta ja karismaattiselta esiintyjältä.

Linkkejä:

YouTube: Eduskunta 3: Jari Hanska ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=293f50b9e4497556908bb5cb603a73a96f46a5ce&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer%26v%3DwQtIhCHdpZA )

Journalisti:

Jari Hanska kanteli oikeusasiamiehelle: VM torjui haastattelupyyntöjä jo kesällä ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=7ba3645d8731d6ebe6075275918ae1ab0bc32191&url=http%3A%2F%2Fwww.journalisti.fi%2Fajankohtaiset%2Fjari-hanska-kantelee-oikeusasiamiehelle-valtiovarainministerion-toimista%2F%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer )

HS Nyt: Tällainen on Jari Hanska, mies jota valtiovarainministeriö pelkää ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=95192ee58725470348e38108847ef57de1431b43&url=http%3A%2F%2Fnyt.fi%2Fa1445916003805%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer )

HS arvio: Näytelmä väittää: Juha Sipilä on kova ja osaamaton johtaja, josta media rakensi messiaan ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=b23af61d3b4a22f8b864aeb73e188e6d2f111507&url=http%3A%2F%2Fwww.hs.fi%2Farviot%2Fteatteri%2Fa1443320690675%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer )

Reply to this email directly or view it on www.loomio.org ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=e95554f9b37d8cd53ce51e1b4b26c6d017309c08&url=https%3A%2F%2Fwww.loomio.org%2Fd%2FsfB5AIQU%2Fkartoitetaan-suomalaiset-asiantuntijat-diem-sisaltoja-varten%3Futm_campaign%3Dthread_mailer%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dnew_comment%23comment-1067294 ).

Change your email preferences ( https://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=yQcoZ5vhfZA3tJxrW57L&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) to unsubscribe from these emails.

VS

Ville Saarinen Tue 5 Jul 2016 1:23PM

kiitos hyvistä asiantuntijavinkeistä ja ideoista! Nämä pistetään mieleen myös videota tehdessä :)


Ja sähköpostissa nuo linkit sekä ketjuun vastaaminen muuten näkyvät hieman erilailla kuin itse loomiossa, jonka takia sun vastaukseen tuli ilmeisesti myös tuo kirjoittamani Hanskan esittely mukaan toiseen kertaan. Sen voi poistaa vielä loomiossa editoimalla omaa vastausta. Lisäsin tuohon ketjun kuvaukseen malliesimerkin siitä, miten muotoilu toimii linkkien ja kuvien kanssa.

Load More