Loomio
Sun 26 Jun 2016 10:13PM

Kartoitetaan suomalaiset asiantuntijat DiEM-sisältöjä varten

VS Ville Saarinen Public Seen by 375

Kerätään tänne suomalaisia
* asiantuntijoita
* aktivisteja
* kansalaisjärjestöjä
* ajankohtaisia bloggaajia

joista voisi olla hyötyä DiEMin mediasisältöjen (näin alkuun ainakin videoiden ja nettisivujen) luomista varten. Eli karismasta ja esiintymiskyvystä myös plussaa esim haastatteluja silmällä pitäen. Aiheina demokratia, talous, media, EU, korruptio ja muut DiEMin tavoitteisiin liittyvät aihepiirit

Esittele henkilö, ja kerro lisäksi mielellään, miksi hän on mielestäsi oleellinen DiEMin kannalta muutamalla
* bullet pointilla
* voit liittää myös linkin kyseisen henkilön materiaaleihin (katso ohje alla)

Jos haluaa hienosäätää, niin kuvaukseen voi lisätä myös edustavan kuvan, markdownin avulla se onnistuu alla olevan esimerkin avulla

Esimerkit tavallisesta linkistä ja kuvasta markdownin avulla


Let's share our knowledge about the finest finnish
* experts
* activists
* ngo's
who can be interviewed in order to create information rich content (videos and website). Topics should involve: democracy, economic issues, EU, austerity etc

TR

Tuulia Reponen Mon 27 Jun 2016 12:52PM

Ihan ekana tulee tietysti mieleen tietokirjailija ja entinen YLE:n toimittaja Jaana Kivi. Hän puhui jokin aikaa sitten Yle Puheessa EU:n lobbariarmeijasta ja lobbauksen läpinäkymättömyydesta sekä lobbauksen ja korruption hämärästä rajasta. Oli oikein selkeä sanainen, miellyttävä kuunnella. Tsekatkaa podcasti! http://areena.yle.fi/1-3515789

TR

Tuulia Reponen Tue 28 Jun 2016 9:20PM

DiEMI:ssäkin mukana oleva maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki on tutkinut Suomen taloutta ja euroaluetta. Eurokriisistä ja maailman talouden järjestämisestä hänellä on hyvin yhteneväiset näkemykset Varoufakiin kanssa. En ole tutustunut vielä valtaosaan hänen tuotannostaan, mutta katsoin oheisen haastattelun hänestä Aamu-TV:ssä vuonna 2012 (löytyy edelleen Areenalta) ja siinä hän oli asiallinen ja selväsanainen. Ehkä useammin olisi voinut katsoa kameraan, mutta poispäin katsominen on ihan inhimillistä. Eipä tuu ainakaan hyökkäävä olo.

http://areena.yle.fi/1-1450211

VS

Ville Saarinen Sun 3 Jul 2016 4:51PM


Timo Harjuniemi:
Olen lukenut muutaman hyvän blogautuksen politiikan ja median linkittymisestä väitöskirjaa tekevältä Timo Harjuniemeltä. Timo on nuori tyyppi, ja mikäli esiintyy yhtä hyvin kuin kirjoittaakin, niin mielestäni erittäin potentiaalinen haastateltava myös DiEM-videoihin media/politiikka-asiantuntijana.

Käsittelee siis:
* median tapaa muokata poliittista mielipidettä
* median ja politiikan linkittymistä
* keskittyy mediaeliitin ja poliittisen eliitin läheiseen suhteeseen
* tutkimuksen kohteena nimenomaan eurokriisin, kotimaan ja EU-komission toiminta, sekä näiden limittäisyys

Harjuniemen omilta sivuilta:

Blogia kirjoittaa tutkija, VTM Timo Harjuniemi. Teen Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselle viestinnän alan väitöskirjaa euro- ja finanssikriisin mediajulkiuudesta.

Tässä linkit muutamiin kirjoituksiin:
Eurooppa ei elvytä – tässä syyt
Brexit kertoo paljon median ja eliitin likeisistä suhteista

VS

Ville Saarinen Sun 3 Jul 2016 7:01PM

Nomi Byström
Nomi Byström on tällä hetkellä Effin eli Electronic Frontier Finland Ry:n toiminnanjohtaja, ja hänellä on tutkijatausta tietosuojan, massavalvonnan, ihmisoikeuksien ja kyberoikeudellisten kysymysten parissa. Tällä hetkellä tutkijana Aalto Yliopiston "Digital Disruption of Industry"-konsortiumissa. Törmäsin Nomin erinomaiseen artikkeliin, jossa käsiteltiin mm TTIP:n vaikutuksia:

 • Euroopan kansalaisiin
 • demokratiaan
 • ilmastonmuutokseen

Hän myös kritisoi EU-komission alistumista Yhdysvaltain ja yrityslobbareiden ehtoihin neuvotteluissa:

The biggest red flag is not the disquieting US position, but the weak, even absent stand of the Commission. And one thing has become crystal clear: Europeans have no power broker fighting for their interests and priorities and to ensure that their rights will not be bulldozed to the ground.

Häneltä löytyisi siis yleisemminkin ymmärrystä:
* Digitalisaatiosta ja IT-vallankumouksesta
* informaatioteknologian vaikutuksista oikeuksiin, tietosuojaan ja kyberturvallisuuteen

Linkki Nomin artikkeliin:
TTIP vs Europeans: A wake-up call for the Commission

VS

Ville Saarinen Sun 3 Jul 2016 9:20PM

Martti Koskenniemi
LL.D. , Diploma in Law, Professor of International Law
Martti Koskenniemi on varmastikin yksi näkyvimmistä suomalaisista TTIP-vapaakauppasopimuksen kritisoijista, omaa vankan asiantuntemuksen ja on erittäin sanavalmis myös tuomaan omia näkemyksiään ilmi.

 • Pystyy kertomaan TTIP:n vaikutuksista: >– TTIP on ennennäkemätön vallansiirto, koska se antaisi yksityisille amerikkalaisille sijoittajille mahdollisuuden haastaa julkisen vallan päätökset. Kansainvälinen pääoma saisi oikeuden vaatia julkista valtaa toimimaan itselleen edullisella tavalla, Koskenniemi sanoo.

Todella mielenkiintoisia vastauksia myös
* Ihmisoikeuksista ja EU:n oikeistolaistumiskehityksestä
* Maahanmuuttosopimuksista ja vapaan liikkuvuuden kysymyksistä
* Liberalismin ja vapaan kaupan linkittymisestä pääoman intresseihin
* Lobbauksesta ja demokratiasta

Arja: Tässä tulee mieleen kysymys siitä, miksi on niin paljon helpompaa sopia kansainvälisesti kaupan vapaudesta ja miksi pääoma, tavarat ja palvelut voivat kyllä liikkua mutta ihmiset eivät kuitenkaan?

Martti: Eihän se olekaan moraalisesti saati oikeudellisesti perusteltavissa. Se voidaan kuitenkin selittää. Kansainvälisellä taloudella on pyrkimys irtaantua, aivan kuten taloushistorioitsija Karl Polanyi määritteli, yhteiskunnan poliittisesta kontrollista ja kiistoista. Tämä on ollut rakenteellinen ilmiö aina 1800-luvun puolesta välistä alkaen. Pääoma haluaa irtautua sitä koskevista kansallisista määräyksistä. Ei tarvitse olla marxilainen ymmärtääkseen, että pääomalle on hyödyllistä itse asettaa omaa liikkumistaan koskevat sääntönsä.

Lähde: Martti Koskenniemi ja hauraat ihmisoikeudet

VS

Ville Saarinen Mon 4 Jul 2016 1:17PM

Sonja Vartiala / Finnwatch

Sonja Vartiala on eettistä ja vastuullista liiketoimintaa edistävän ja tutkivan Finnwatchin toiminnanjohtaja. Finnwatchin raportit ovat paljastaneet mm suomalaisten yritysten lapsityövoima- ja veroparatiisikytköksiä viime vuosina. SSS-hallituksen julkisen rahoituksen leikkaukset yleishyödyllisiltä järjestöiltä ovat kuitenkin myös osuneet Finnwatchiin, joka on tarjonnut heille myös julkisuutta:

 • Oikeistolaistumis-, ja julkisten leikkausten esimerkkinä mielestäni Finnwatchin tapaus on hyvä ja kompakti
 • Finnwatchilta löytyy tarkkaa tietoa myös veroparatiiseista ja EU:n yhteisen talousalueen ongelmakohdista, jotka vaatisivat toimiakseen nykyistä enemmän demokraattista kontrollia ja sääntelyä

Areenalta löytyy mm aamu-tv:n Pitäisikö aggressiiviseen verosuunnitteluun puuttua?

Sonja ei mielestäni ole ehkä kaikkein karismaattisin esiintyjä (ainakaan tässä kameran edessä, jännittää?) ja on aika analyyttinen tyyppi.

Linkki Suomen Kuvalehden taannoiseen juttuun Sonja Vartialasta ja Finnwatchista:
Finnwatchin Sonja Vartiala: Israel-raportista tuli tappouhkauksia

Linkki Finnwatchin julkaisuihin

TR

Tuulia Reponen Mon 4 Jul 2016 3:30PM

Patrizio Lainá

Patrizio Lainá on globaalin poliittisen talouden tohtoriopiskelija Helsingin yliopistossa. Hän on työskennellyt ekonomistina Suomen Pankissa kehittäen rahoitusmarkkinoiden vakauden mittareita, työ- ja elinkeinoministeriössä, sekä kansantaloustieteen opettajana. Väitöskirjan ohella hän toimii Suomen Talousdemokratia ry:n pääsihteerinä.

Hän on kirjoittanut mm. rahareformista, jossa rahanluontioikeus annettaisiin yksinomaan valtioille ja pankeilla olisi ainoastaan lainausoikeus. Tämän lisäksi hän on kirjoittanut elvyttävästä kansalaisosingosta määrällisen elvyttämisen vaihtoehtona. Elvyttävä kansalaisosinko tarkoittaa, että finanssimarkkinoiden sijaan rahoitetaan ihmisiä, jotka kuluttavat rahat. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi avaamalla kansalaisille keskuspankkitilit, johon rahat laitetaan.

Kirjottaa ja puhuu ihan hyvin. En analysoinut esiintymistä kovin syvällisesti, koska videot oli pääosin luentoja ja vielä pitkiä sellaisia.

Rahareformista: http://patriziolaina.com/?q=node/28
https://www.youtube.com/watch?v=4Q-A6BSw0ds
http://areena.yle.fi/1-3315438
http://patriziolaina.com/?q=videot

VS

Ville Saarinen Mon 4 Jul 2016 4:13PM


Jari Hanska

Hän valmistuu tänä keväänä Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi pääaineenaan poliittinen historia. Pro gradussaan Hanska tutki kansanedustajiin kohdistuvaa lobbausta

Jari Hanska on toiminut Voima-lehden toimittajana, ja on Susanna Kuparisen kanssa vastuussa Eduskunta-teatteritrilogian ideoimisesta ja taustatutkimuksesta. Itse kävin katsomassa viime syksynä Eduskunta III:n, jossa käsiteltiin vahvasti Valtiovarainministeriön roolia leikkauspolitiikan, vaihtoehdottomuuden ja hallintarekisterin ajajana. Ison osan esityksen ajasta otti myös Kuparisen Kreikassa suorittama Varoufakiksen haastattelu, joka oli erittäin osuva lisä näytökseen.

Tähän liittyen Hanska myös nousi otsikoihin samoihin aikoihin kun häneltä evättiin "luottamuspulan" takia haastattelut Valtiovarainministeriön kanssa.

Eli ainakin näihin liittyen Hanskalla on näkemystä
* monivuotinen syventyminen nimenomaan VM:n valta-aseman kehittymiseen ja siihen nojaavan poliittisen eliitin toimiin
* vyönkiristyspolitiikan, VM:n ja EU-johdon kytköksistä

* omakohtaiset kokemukset VM:n ja toimittajien (liiankin) läheisistä suhteista

Hanska vaikuttaa aika rennolta, suorasanaiselta ja karismaattiselta esiintyjältä.

Linkkejä:
YouTube: Eduskunta 3: Jari Hanska
Journalisti:
Jari Hanska kanteli oikeusasiamiehelle: VM torjui haastattelupyyntöjä jo kesällä

HS Nyt: Tällainen on Jari Hanska, mies jota valtiovarainministeriö pelkää
HS arvio: Näytelmä väittää: Juha Sipilä on kova ja osaamaton johtaja, josta media rakensi messiaan

Edit:
Luin juuri Hanskan omaa tekstiä vuodelta 2011 - todella hyvää (ja ehkä ainutlaatuistakin) tietoutta mm Suomen finanssivalvonnan suhteista rahoituslaitoksiin, rakenteellisesta korruptiosta, pyöröovi-ilmiöstä poliittisten toimijoiden, elinkeinoelämän ja toisaalta lobbaajienkin välillä.
Linkki: Veronkiertotemppu ja kuinka se tehdään

MS

Mihail Seppälä Tue 5 Jul 2016 12:16AM

http://www.vapaakauppa.fi/tietoa-meista/ ( http://www.vapaakauppa.fi/tietoa-meista/ )

Tässä on ainakin TTIP - verkosto, josta voi löytyä asiantuntija ja aktivisti, jos toinenkin.

http://www.vasemmistofoorumi.fi/raportti-talouskurin-lopettaminen-edellyttaa-rahaliiton-haastamista/ ( http://www.vasemmistofoorumi.fi/raportti-talouskurin-lopettaminen-edellyttaa-rahaliiton-haastamista/ )
http://www.vasemmistofoorumi.fi/wp-content/uploads/2015/10/euroraportti_taitto4.pdf ( http://www.vasemmistofoorumi.fi/wp-content/uploads/2015/10/euroraportti_taitto4.pdf )

Antti Ronkainen ja Joel Kaitila, hyvää ajatustyötä nimenomaan todellisuuden hahmottamisen kannalta.
Elintärkeää DIEM:lle löytää myös ja hallita euroliiton kriittinen viitekehys.

Pitää muistaa, että haluamme nimenomaan tuloeroista, pankkivallasta, pääomavallasta ja heidän mukana tulleesta talouskurifasismista, rasismista eroon.
Ja tilalle talousdemokratia, todellinen sosiaalinen eurooppa, valta takasin euroopan kansalaisille.

Materiaali, jossa on riittävän selkeästi esitelty koko ongelman viitekehys, DIEM:n päämärät ja ratkaisut.
Niin Suomen näkökulma saattaa jopa kehittää koko DIEM - liikettä parempaan suuntaan.

http://blogit.image.fi/rahajatalous/ ( http://blogit.image.fi/rahajatalous/ )

Lauri Holappa toimii tutkijana Helsingin yliopistossa politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella. Hänen tutkimusintressinsä koskevat taloustieteellisten ideoiden poliittista relevanssia, valuuttakurssi- ja rahoitusjärjestelmää sekä työllisyyspolitiikkaa.

Jussi Ahokas on kansantaloustieteestä valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän valmistelee väitöskirjaa rahatalousjärjestelmän institutionaalisista muutoksista ja niiden alueellisista vaikutuksista Itä-Suomen yliopistossa historian ja maantieteen laitoksella. Siviiliammatiltaan Ahokas on pääekonomisti.

Eli talouspoliittiset tavoitteet, jos pystytään hahmottamaan DIEM:lle, meillä on pysäyttämätön konkretian taso.

Mitä ihminen tarvitsee toimiakseen täysvaltaisena demokraattisen yhteisön jäsenenä?

 1. heinäkuuta 2016 klo 19.13 Ville Saarinen (Loomio) kirjoitti:

Jari Hanska

Jari Hanska on toiminut Voima-lehden toimittajana, ja on Susanna Kuparisen kanssa vastuussa Eduskunta-teatteritrilogian ideoimisesta ja taustatutkimuksesta. Itse kävin katsomassa viime syksynä Eduskunta III:n, jossa käsiteltiin vahvasti Valtiovarainministeriön roolia leikkauspolitiikan, vaihtoehdottomuuden ja hallintarekisterin ajajana. Ison osan esityksen ajasta otti myös Kuparisen Kreikassa suorittama Varoufakiksen haastattelu, joka oli erittäin osuva lisä näytökseen.

Tähän liittyen Hanska myös nousi otsikoihin samoihin aikoihin kun häneltä evättiin “luottamuspulan” takia haastattelut Valtiovarainministeriön kanssa.

Eli ainakin näihin liittyen Hanskalla on näkemystä

 • monivuotinen syventyminen nimenomaan VM:n valta-aseman kehittymiseen ja siihen nojaavan poliittisen eliitin toimiin

 • vyönkiristyspolitiikan, VM:n ja EU-johdon kytköksistä

 • omakohtaiset kokemukset VM:n ja toimittajien (liiankin) läheisistä suhteista

Hanska vaikuttaa aika rennolta, suorasanaiselta ja karismaattiselta esiintyjältä.

Linkkejä:

YouTube: Eduskunta 3: Jari Hanska ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=293f50b9e4497556908bb5cb603a73a96f46a5ce&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer%26v%3DwQtIhCHdpZA )

Journalisti:

Jari Hanska kanteli oikeusasiamiehelle: VM torjui haastattelupyyntöjä jo kesällä ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=7ba3645d8731d6ebe6075275918ae1ab0bc32191&url=http%3A%2F%2Fwww.journalisti.fi%2Fajankohtaiset%2Fjari-hanska-kantelee-oikeusasiamiehelle-valtiovarainministerion-toimista%2F%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer )

HS Nyt: Tällainen on Jari Hanska, mies jota valtiovarainministeriö pelkää ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=95192ee58725470348e38108847ef57de1431b43&url=http%3A%2F%2Fnyt.fi%2Fa1445916003805%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer )

HS arvio: Näytelmä väittää: Juha Sipilä on kova ja osaamaton johtaja, josta media rakensi messiaan ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=b23af61d3b4a22f8b864aeb73e188e6d2f111507&url=http%3A%2F%2Fwww.hs.fi%2Farviot%2Fteatteri%2Fa1443320690675%3Futm_campaign%3Dnew_comment%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dthread_mailer )

Reply to this email directly or view it on www.loomio.org ( https://www.loomio.org/ahoy/messages/OJF2ZY63glS8x0e86neAFoZc669CyUHL/click?signature=e95554f9b37d8cd53ce51e1b4b26c6d017309c08&url=https%3A%2F%2Fwww.loomio.org%2Fd%2FsfB5AIQU%2Fkartoitetaan-suomalaiset-asiantuntijat-diem-sisaltoja-varten%3Futm_campaign%3Dthread_mailer%26utm_medium%3Demail%26utm_source%3Dnew_comment%23comment-1067294 ).

Change your email preferences ( https://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=yQcoZ5vhfZA3tJxrW57L&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) to unsubscribe from these emails.

VS

Ville Saarinen Tue 5 Jul 2016 1:23PM

kiitos hyvistä asiantuntijavinkeistä ja ideoista! Nämä pistetään mieleen myös videota tehdessä :)


Ja sähköpostissa nuo linkit sekä ketjuun vastaaminen muuten näkyvät hieman erilailla kuin itse loomiossa, jonka takia sun vastaukseen tuli ilmeisesti myös tuo kirjoittamani Hanskan esittely mukaan toiseen kertaan. Sen voi poistaa vielä loomiossa editoimalla omaa vastausta. Lisäsin tuohon ketjun kuvaukseen malliesimerkin siitä, miten muotoilu toimii linkkien ja kuvien kanssa.

VS

Ville Saarinen Tue 5 Jul 2016 10:13PM


Jan Hurri
Taloussanomien taloustoimittaja (jolla myös Suomen Kuvalehden vuoden journalisti-palkinto) on itsenäinen kriittinen ääni taloustoimittajien joukossa, ja hänellä on aika kattava ymmärrys sekä talouskentän yksityiskohdista että talouden ja politiikan laajemmasta kokonaiskuvasta.

Jani on tuonut esiin mm:
* vyönkiristyspolitiikan ongelmia
* EKP:n, EU-komission ja IMF:n toimien huonoja seurauksia
* Etelä/Pohjois-Eurooppa jaottelun (syntipukkiteema)
* Valtiovarainministeriön vallankäyttöä
* ns "virallisen" taloustotuuden näköalattomuuden

Varoituksista huolimatta rahaliiton rakentajat ummistivat silmänsä euron riskeiltä. He luottivat EU:n isäksi kutsutun Jean Monnet'n neuvoon, jonka mukaan Euroopan eripuraisten kansojen yhdistäminen on mahdollista vain kriisien ja kulloinkin "välttämättömien" kriisitoimien avulla.

Linkkejä:
Nyt sen sanoo ministeriö: EKP ja euro ovat kriisin syypäitä

YouTube:__ Rahatalous haltuun -kansanjuhlassa keskustelemassa Jan Hurri ja Lauri Holappa__

VS

Ville Saarinen Tue 5 Jul 2016 10:37PM


Pertti Haaparanta
Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen johtaja professori Pertti Haaparanta otti mm eduskuntavaalien alla Helsingin Sanomien artikkelissa Talousprofessorin mukaan puolueet, ekonomistit ja järjestöt ovat väärässä: "Suomen talouspuhe täysin epä-älyllistä" vahvasti kantaa suomalaisten asiantuntijoiden ja poliitikkojen tarjoamiin yksipuolisiin talouspoliittisiin näkemyksiin.

Videomateriaalina löytyy myös Haaparannan haastattelut MOT:n toimesta muutaman vuoden takaa. Pertti ei ole ainakaan esiintyjänä tämän perusteella mitenkään poliittisesti "yli"korrekti, vaan aika suorasukainen puhuja.

Haaparannan haastattelu löytyy kohdasta 16:00, ja loppukommentit 25:25:
MOT Vale, emävale, Kataisen tilasto

VS

Ville Saarinen Wed 6 Jul 2016 9:58AM


Markus Jäntti

Julkistalouden professori Markus Jäntti (s. 1966) on köyhyyden, eriarvoisuuden ja taloudellisen liikkuvuuden tutkija. Häntä kiinnostaa perhetaustan vaikutus taloudelliseen liikkuvuuteen.

Ennen lokakuussa 2015 alkanutta julkistalouden professuuriaan Jäntti on työskennellyt Tampereen, Åbo Akademin ja Tukholman yliopistoissa kansantaloustieteen professorina sekä Tilastokeskuksessa tieteellisenä johtajana.

Lähde: Helsingin Yliopisto

Jäntti on ottanut useaan otteeseen vahvasti ja hyvin argumentoiden kantaa siihen, kuinka oikeistolainen taloustiede ja talouspolitiikka on saavuttanut epäoikeutetusti aseman ns "objektiivisena" taloustieteenä. Hän vaikuttaa kriittiseltä ajattelijalta (omaa siis konsensuksesta riippumattomia vahvoja ja hyvin perusteltuja näkemyksiä) ja on sanavalmis tyyppi.

Jäntin mukaan on väärin, että taloustieteilijät jaetaan Suomessa kahteen ryhmään: taloustieteilijöihin ja vasemmistotaloustieteilijöihin.

”Porvarillista ja konservatiivista maailmankatsomusta pidetään ei-poliittisena, muut ovat poliittisia”, hän ihmettelee. ”Oikeistolainen ajattelu on vallalla ja sitä pidetään itsestään selvänä. Olisi kiinnostavaa kuulla vastauksia, jos tt:n taloustieteilijöiltä tai valtiovarainministeriön virkamiehiltä kysyttäisiin, ovatko he oikeistolaisia.”

”Esimerkiksi keskustelu julkisesta taloudesta antaisi myöten muitakin ajatuksia kuin että julkista taloutta on supistettava. Voi kuulostaa ristiriitaiselta, mutta monet vasemmistolaisiksi leimatuista näkemyksistä ovat täysin epäpoliittisia”.

Veroalea ovat nykyisessä suhdannetilanteessa kritisoineet Jäntin ohella myös muun muassa kansainvälinen valuuttarahasto imf sekä oecd. Taloustiedettä ei voi Jäntin mukaan harjoittaa, ellei ota jotain yhteiskunnallista tai poliittista kantaa.

Lähde: Ylioppilaslehti:__ Professori viisas__

Täältä löytyy myös mainio HS:n järjestämä Vartiaisen ja Jäntin debaatti viime keväältä:
Juhana Vartiainen ja haastaja Markus Jäntti kiistelivät leikkauksista ja veronkorotuksista HSTV:n väittelyssä

VS

Ville Saarinen Wed 6 Jul 2016 3:41PM


Juho Saari
Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari on ollut monessa mukana ja toiminut mm valtion tutkimus- ja asiantuntijaryhmissä. Hänellä on kattava ymmärrys suomalaisesta köyhyydestä ja sosioekonomisen luokkajaon kasvavasta kuilusta.

Kauppalehden haastattelussa hän toteaa mm näin:

Hän kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan kaikista pohjoismaalaisista suomalaiset ovat eniten sitä mieltä, että yhteiskunta on epäreilu.

”Luottamus siihen, että kaikki ovat samassa veneessä, on voimakkaasti laskenut. Itse asiassa tekemissämme tutkimuksissa suurin osa suomalaista ei usko tuohon väitteeseen.”

Hyvinvointivaltion legitimiteetin vuoksi on tärkeää, että myös keskiluokka käyttää julkisesti rahoitettuja palveluita aina päivähoidosta terveyskeskuksiin. Tämän vuoksi julkisten palvelujen taso tulisi pysyä kohtalaisena. Sillä jos lähes kaiken rahoittava keskiluokka jättää järjestelmän, se romahtaa.

 • Ymmärrys köyhyyden rakenteista ja leikkauspolitiikan suorista ja poikkeuksellisen vahvoista vaikutuksista nimenomaan vähätuloisiin ihmisiin
 • Syvä ymmärrys julkisten palveluiden toiminnasta ja yhteiskunnallisesta oikeutuksesta
 • Yksityistämiskehityksen ja entistä rajumman tulojen epätasa-arvoistumisen ongelmista

Mielenkiintoinen oli myös viime keväinen HS:n järjestämä "Suuri köyhyyspoliittinen keskustelu", jossa Saari debatoi Nordean pääekonomistia Aki Kangasharjua vastaan. Siinä missä Kangasharjun näkemykset olivat hyvin yksinkertaisia, ja sekä ideologisesti että teoreettisesti värittyneitä, Saaren mittava käytännön kokemus ja empiirinen tieto yhdistettynä teoreettiseen ymmärrykseen oli mielestäni aika ylivoimainen yhdistelmä.

"Näin voimakasta eriarvoisuuden kasvua kuin Suomessa ei ole nähty missään, paitsi ehkä Britanniassa [pääministeri Margaret ] Thatcherin kaudella", arvioi Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari torstaina HSTV:ssä, kun hän väitteli Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun kanssa tuloeroista ja köyhyyden syistä.

Lähde: HS:Ekonomisti Kangasharju: Köyhille ei anneta rahaa, koska he eivät osaa käyttää sitä

TR

Tuulia Reponen Wed 6 Jul 2016 4:51PM

Eskelinen

Teppo Eskelinen on yhteiskuntapolitiikan dosentti, filosofi ja yliopiston lehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän harrastaa globalisaatiokriittistä talousjournalismia ja on perehtynyt kehitysmaatutkimukseen. Eskelinen on "Poliittinen talous"-lehden päätoimittaja. Hän on kirjallisesti tuottelias, julkaissut mm. seuraavat kirjat: Sorron rajat. Rosa Luxemburg poliittisen liikkeen, talouden ja siirtomaavallan teoreetikkona (2015), Hyvä talous (2011), Kehityksen loppu (2011).

Viimeisimmässä blogikirjoituksessaan Eskelinen ottaa kantaa vasemmiston vastustamaan talouskuripolitiikkaan. Hän esittää miten talouskuri pakotetaan teknisesti kehysbudjetoinnin kautta eli päätetään eka miten paljon kunnan palveluihin voidaan kokonaisuudessaan käyttää rahaa erittelemättä mihin niitä rahoja tarvitaan. Eskelinen tähdentää, että kehysbudjetointi täytyy purkaa, jotta demokratia voi toteutua kuntatasolla. Lisää kirjoituksesta täällä.

TR

Tuulia Reponen Wed 6 Jul 2016 6:15PM

Katarina Sehm-Patomäki on kirjoittanut globaalista demokratiasta ja globaalista velkaliikkeestä. On esiintynyt myös Slaget Efter Tolv -ohjelmassa. http://areena.yle.fi/1-2377819

Globaalista velkaongelmasta Sehm-Patomäki on kirjoittanut yhdessä Teppo Eskelisen kanssa seuraavaa (Globaalin velkaliikkeen seuraavat askeleet, 2007):

"Velkaongelma johtuu ennen kaikkea kansainvälisen talousjärjestelmän rakenteellisista ongelmista. Nykyinen järjestelmä on toisen maailmansodan voittajavaltioiden pystyttämä, ja sen kyky vastata nykyajan haasteisiin on heikko. Nykyjärjestelmä ei perustu maailmantalouden tasapainoon pyrkimiseen. Sen sijaan se luo
rakenteellisen noidankehän, jossa alijäämäiset maat joutuvat velkaloukkuun ja
siten rajoittavan talouspolitiikan kohteiksi."

http://www.attac.fi/sites/default/files/raportit/GlobaalinVelkaliikkeenSeuraavatAskeleet.pdf

Globaalista demokratiasta Katarina Sehm-Patomäki on kirjoittanut seuraavasti:

"Global governance operates in multiple and diffused ways and sites and it is within this system, consisting of a dense web of contracts, agreements, and understandings, that political parties define their operating space. This affects political organization
in many ways, at least two of which must be singled out. First, networks and organizations lobby and gain influence over the decision-making in issue-specific matters. At times, these decisions take place in forums that lie outside democratic control. Second, globalization has provided people with new skills, and people are increasingly able not only technologically, but also legally, linguistically, culturally, and psychologically to have direct interaction regardless of their physical location (Scholte 2007: 14)"

http://www.spaziofilosofico.it/wp-content/uploads/2013/11/Sehm-Patom%C3%A4ki.pdf

LS

Lauri Snellman Wed 13 Jul 2016 11:12AM

Sopisiko Heikki Hiilamo tähän? Hän on sosiaalipolitiikan alan asiantuntija. Hän on ainakin sivunnut sosiaalisen Euroopan teemaa. (https://tuhat.halvi.helsinki.fi/portal/fi/person/hehiilam).

KP

Katariina Pietiläinen Fri 12 Aug 2016 8:40AM

Juhana Aunesluoma - ollut eurooppa-tutkimusverkoston johtaja, nyt vaikuttaa vissiin jenkeissä.

http://blogs.helsinki.fi/jauneslu/tietoja/

Mietin, että lienee ok jos kyselen sopivista tyypeistä esim tutkijafoorumin spostilistalla? Ja herra Patomäeltä voisi kysyä vinkkiä sopivista ja uskottavista asiantuntijoista?

On tooodella tärkeää saada videoon mukaan taviksia ja aktivisteja, mutta muutama meritoitunut ajattelija tekee uskottavuudelle ihmeitä!

VS

Ville Saarinen Fri 12 Aug 2016 10:48AM

Kysy ihmeessä, hyviä vinkkejä kaivataan! Mulla on tässä pyörinyt mielessä muutenkin, että just suomalaisia valtio-opin/demokratian tutkijoita/asiantuntijoita olis mukava saada mukaan kans. Musta tuntuu (voi olla, että oon ulkona kartaltakin), että esim verrattuna taloustieteilijöihin, politiikantutkijat pääsevät harvemmin aidosti puhumaan demokratiasta ja sen tilasta julkisuudessa.

On tooodella tärkeää saada videoon mukaan taviksia ja aktivisteja, mutta muutama meritoitunut ajattelija tekee uskottavuudelle ihmeitä!

Joo samaa mieltä, katuhaastattelut, aktiivit ja asiantuntijat on jo aika inklusiivinen kombo. Voi toisaalta samaistua ja toisaalta myös saada turvaa asiantuntijuudesta/auktoriteetista :)