Loomio
Tue 23 May 2017 12:53PM

Palauteketju eilisestä Rahareformi –keskustelusta.

KN Kimmo Neihum Public Seen by 395

Kiitos kaikille osallistujille ja erityisesti Valtteri Aaltoselle hyvän esityksen pitämisestä. Keskustelu olisi varmasti jatkunut vielä pitkään mutta aika tällä kertaa loppui. Monta mielenkiintoista ideaa nousi esiin, mm se, että niukkuus on keinotekoista, ja tämän näkeminen voisi herättää ihmisiä rahareformin taakse.

Palautetta koko asian osalta, sekä jatkoideoita?

Plussia:

Vastoinkäymiset tilavarauksen osalta kääntyivät onnekkaasti ja päästiin tilaan.
Rahareformi-ajattelun ja DiEMin väliltä löytyi vahvoja yhteyksiä, mm pankkivallan purkamisen, perustuloajatusten ja vihreiden investointien osalta.
Saatiin uusia tykkääjiä FB-sivuille ja muutoinkin aihe herätti kiinnostusta.

Parannettavaa

Striimin osalta oli hyvästä yrityksestä huolimatta teknisiä vaikeuksia, mobiililaitteilta striimiin ei päässyt mukaan, ja äänen osalta ensimmäiset 22 minuuttia oli kai kokonaan äänetöntä. Pahoittelut striimistä pudonneille. Olemme näissä asioissa tekniikan rajoittamia, mutta yritetään kehitellä toimivampaa tekniikkaa kaiken muun ohella!

TR

Tuulia Reponen Tue 23 May 2017 1:06PM

@kimmoneihum Striimistä sen verran, että mulla on tosi hidas nettiyhteys kännykässä, että todennäköisesti ei vaan kyennyt tarpeeks nopeesti lataamaan sitä videota, jotta katselu olisi onnistunut.

KN

Kimmo Neihum Tue 23 May 2017 4:47PM

@tuuliareponen Jep, mutta lisäksi striimissä oli kai sellainen kiva lisäjuttu, että mobiilista voi katsoa FB-videoita vain, jos oli asentanut FB:n sovelluksen, mitä kaikki ei välttämättä tee.

TR

Tuulia Reponen Wed 24 May 2017 8:26AM

@kimmoneihum Ai, sitä en tiennytkään. En ole asentanut mitään FB-sovelluksia puhelimelleni, joten eipä se siis olisi näkynyt joka tapauksessa. Alotin äsken katsomaan läppärillä, mutta tuskastuin jo aika nopeasti siihen, että ääni tulee viiveellä ja joko puhuja jankkaa samaa asiaa tai sitten sama viesti "Mitä raha on?" tulee loopilla useempaan kertaan. :D Ei oo kyllä tosta Facebook-livestä kovin positiiviset kokemukset kun kerran yritin kuunnella Corbynin livelähetystä Laborin digistrategiasta ja siinäkin oli isoja teknisiä ongelmia. Kai Facebook live joskus toimii, mutta valitettavan harvoin silloin kun on minua kiinnostavaa matskua. :P

KK

Katja Kiuru Tue 23 May 2017 1:08PM

Joo, kiitos järjestäjille ja luennoitsijalle! Harmi, etten venyny enää jäämään keskusteluun, vaikka kiinnosti Teidän kaikkien ajatukset ja aihe ylipäätään. Tärkeää, että puhutaan ja puhutaan, ja vähitellen meemit laajenee ja nääkin asiat tulee isomman jengin tietoon - niiden, jotka vielä ei ehdi ja jaksa tajuta, miten meitä "vedätetään" vakiintuneilla käytännöillä. että ei mukamas ole vaihtoehtoja. Ja että nää olis liian monimutkaisia asioita...
Eli jatkellaan! Kohtahan Suomi menee kesäksi kiinni, että ehkä syksyllä vasta mielekästä. Teittekö seuraavaa tilavarausta? Kun Kimmo tulet Berliinistä, olisi hienoa, jos siitä kuultais tuoreeltaan. :)

KN

Kimmo Neihum Tue 23 May 2017 4:48PM

@katjakiuru Jees koetan sieltä raportoida myös tekstimuodossa jotain, ja sitten parin viikon päästä maanantai-iltana taas lisää... :)

PN

Pekka Nikander Tue 23 May 2017 1:16PM

Eilen oli myös hyvä keskustelu Helsingin paikallisrahasta Sörnäisissä. Siinä pyritään pääsemään konkreettiseen pilottiin viimeistään 2019, mieluummin jo 2018, niin että valtiovalta ja verottaja ovat mukana. Paikalla oli ihmisiä Stadin aikapankista, osuuskunta Ehta raha:sta, yksi kaupunginvaltuutettu ja muita toimijoita (esim. minä).

Pääsittekö te keskustelussa konkretian asteelle?

KN

Kimmo Neihum Tue 23 May 2017 4:54PM

@pekkanikander Hyvä että olet mukana paikallisrahatoiminnassa. Ehkäpä lähimpänä konkretiaa oltiin silloin, kun tunnistettiin että rahareformin edistäjissä on sekä nimiä talousteorian sisältä, kuin mediasta, kuin "aktivisteja". Ja samaten puhuimme siitä hyvin konkreettisesta pelosta, joka saattaa olla laajemman mittakaavan rahapoliittisten kokeilujen este, kun ihmiset hyvin ymmärrettävästi eivät halua tehdä muutoksia, jos niihin tuntuisi sisältyvän pieninkään riski rahoitusjärjestelmän keikahtamisesta. Tekemättömyys on tässäkin tapauksessa se vielä isompi riski, mutta sitä ei vielä riittävän laajasti tunnisteta.

KK

Katja Kiuru Tue 23 May 2017 5:20PM

..puhuitteko yhtään siitä vastustuksesta, jonka nämä liikehdinnät ja vaihtoehdot herättää pankki-ihmisissä ja -alalla? Eikjöhän ne sieltä pyri jokamiehen alitajuntaan - vähintään.
Tajusin tänään, että jos voitan lotossa, perustan pankin. (Jos alan lotota...) Valtteri taisi puhua 5milj. pääomasta, jolla pankin voi "avata". :)

KN

Kimmo Neihum Tue 23 May 2017 7:33PM

...joo puhuimme jonkun verran. Pankkialan vastustus koko ideaa kohtaan on ehkäpä vielä eniten "first they ignore you" asteella, jossa "aktivistien" oikeus yleensä puhua koko pankkitoiminnasta kyseenalaistetaan voimakkaasti. Vain alan sisältä saadaan kommentoida...tuttua juttua muissakin yhteyksissä :)

KK

Katja Kiuru Tue 23 May 2017 8:22PM

Kyllä, näin on. :)

Load More