Loomio

Masseovnsworkshop - skal vi?

MZ Martin Zaar Public Seen by 11

Ud over spørgsmålet om vi skal have en ovn, er der også spørgsmålet om hvordan vi finansierer det?

Ifølge Bolius.dk som er realdanias åbne husleksikon (https://www.bolius.dk/billigt-at-fyre-med-masseovn-og-pillefyr-18512/) kan man spare op til 8.000 kr om året i forhold til pillefyr (ved et hus på 150 m2 - ifølge bbr er vores hus 203m2). Besparelsen ville selvfølgelig være meget billigere hvis man selv pruducerede en del af brændet.


Alle tænkelige praktiske spørgsmål skulle blive besvaret i nedenstående, samt i de forskellige vedhæftninger. Derudover hvis man bare er nysgerrig på hvad en masseovn er så læs med her http://www.masseovn.net/masseovn-net-raadgivning/masseovn-vejledning-brug/

Mail fra Karen fra Fornyet Energi:

Hej Martin og med mostere.
Hermed et forsøg med 2 bud på mulighederne for en kursusovn – implementeret på din tegning 1:20 – håber du kan orientere dig i oplægget, ellers ring. Ovnen vejer ca. 4 tons og kræver et fundament til fast grund – men det taler vi nærmere om, hvordan I kan klargøre.

Nu har I lidt tid til at overveje, om I vil det sådan?

Når I er på plads med hvad I vil, er det godt at annonce workshoppen snarest derefter. Vi foreslår uge 24 startende mandag d. 13.6. kl. 9 – 16/17 til om med fredag d. 17.7. 9-16/17 (sluttidspunktet på dagene afhænger meget af kursisternes formåen. Dagsprogrammet skal nås, så ovnen er færdig om fredagen.
Tit når vi har workshops opfordrer vi bygherrerne til ”åbent hus” som et gå-hjem-møde, hvor alle kan komme og se hvordan masseovnen bliver bygget. Onsdag kl. 17-19 er perfekt, for der er ovnen stadig åben, så man kan se ned i den. Udover at Flemming fortæller og forklarer, plejer vi også at invitere den lokale skorstensfejer (som jo i jeres tilfælde også er oldermand i skorstensfejermester lauget J) temaet er jo ild og masseovne. Det plejer at være gratis, men I kan jo sælge lidt æblemost m.v. Vi plejer at sælge nogle gode bøger og have div. materiale med. Det skulle så være onsdag d. 15.6. ?

Vedhæfter også invitation til den masseovns workshop vi afholder i april. Den er fuldtegnet allerede nu J det tegner godt for interessen for masseovnsworkshops i år.

Lad os høre hvad I syns.
Venligst
Karen og Flemming www.fornyetenergi.dk

MZ

Martin Zaar Sat 6 Feb 2016 5:42PM

Vedhæftet er to tegninger over mulige ovnmodeller.

Derudover er her en invitation til den workshop de afholder i foråret.

MZ

Poll Created Sat 6 Feb 2016 5:43PM

Skal vi? Closed Wed 10 Feb 2016 3:09PM

Grøn = ja til den runde ovn
Gul= ja til den kantede ovn
Pink = Ja til begge
Rød = jeg vil ikke have masseovn

Results

Results Option % of points Voters
Agree 0.0% 0  
Abstain 100.0% 1 MMJ
Disagree 0.0% 0  
Block 0.0% 0  
Undecided 0% 11 NW AR SVS N AW JH MZ SV VJ NLB JK

1 of 12 people have participated (8%)

MZ

Martin Zaar Sat 6 Feb 2016 5:48PM

Workshopvilkår incl priser

SVS

Simon von Siebenthal Sat 6 Feb 2016 6:27PM

Jeg synes jeg en masseovn er hyggelig, i sær hvis den kan bruges som en bageovn. Hvis ikke en masseovn kræver at der bliver revet vægge ned for at fordele varmen vil jeg ikke have noget i mod at installere den uden at vi har fået gennemtænkt hvordan rummet skal udformes i fremtiden. Det kunne dog være fint at vi forholder os lidt til hvad rummet hvor masseovnen skal stå kunne/kan bruges til samt hvad det gør for de andre rum og hvad det betyder at dørene skal stå åbne.

Jeg tror dog ikke vi skal opføre en masseovn af økonomiske grunde:

1) Hvis vi vil have varme på i mig og mikkels værelse, samt i cafeen og i lagerbygningerne så skal vi stadig fyrre i pillefyrret. Jeg lavede en test på mit værelse da min mor var på besøg. Det kostede 40 kroner i el at varme mit værelse op i 24 timer fra 5 grader til 25 grader eller sådan noget. Når først rummet er varmt koster det noget mindre. Man siger generelt at det koster det halve at varme op med træ i forhold til med el. (det koster 20 ører at varme 1 liter vand op til 100 grader med el og 10 øre med træ). Vores pillefyr er et rigtig godt fyr som har en meget høj virkningsgrad på 90%. Hvis bare vandrørene bliver issolerede så er fyret meget effektivt.

2) Kan masseovnen varme 1. salen op uden at taget bliver isoleret? Der er jo meget træk der oppe på værelserne. Vil det så betyde at masseovnen først er effektiv når taget bliver skiftet ud og vil det betyde at et næste skrit er at taget skal skiftes ud for at blive isoleret og at vi allerede nu skal tage stilling til det næste skridt.

3) Pillefyret kan også fyres med træ som vi selv producerer - det skal bare laves til flis.

4) det tager 7 år for flis at gro op, det vil sige der går 7 år før vi kan fælde vores eget træ.

I fredags havde vi besøg af en der hedder Poul og hans ven Alexander som havde skrevet på vores facebookside engang og fortalt at de ledte efter ef gård hvor de kunne starte et bageri. Alexander har bygget mange pizzaovne og læst meget om masseovne. Han sagde at Fornyet energi sælger nogle meget dyre støbejernslåger og at man sagtens kan vælge nogle billigere, evt. nogle brugte. Han syntes 30.000 lød meget dyrt. Han sagde han aldrig havde bygget en ovn indendørs men at han havde studeret det og ville tage til Rusland i år for at lære at bygge russiske masseovne som også ville kunne bruges som brødbageovne. Han tilbød os at hjælpe os med at bygge en ovn gratis på et tidspunkt hvor vi brugte genbrugsmaterialer.

Hvis ovnen var gratis syntes jeg det ville være rigtig fint at gøre. Jeg vil ikke sætte mig i mod forslaget, og jeg har det også træls med at være negativ.

I et Co-budget perspektiv ville jeg lige nu ikke lave et lån til projektet da jeg har andre projekter som er højere på min priotetsliste jeg ville heller ikke allokere hele min overskydende del af huslejen til projektet men jeg ville gerne allokere en del af den da jeg jo også vil få gavn af ovnen.

JH

Jens Hansen Sun 7 Feb 2016 10:43AM

Det er et godt input.
Noget af ideen med masseovnen er, at man også kan brænde røggasserne af, ikke sandt? Eller skal det være en raketovn så? Man kan ihvertfald også bruge varmen fra røgen igennem en lang skorsten. Det gør pillefyret jo ikke.

Omvendt kan man måske sige, at isolering af tag og vægge "burde" ligge højere i prioritetslisten, når pillefyret nu er næsten ligeså effektivt. Men på den anden side er det jo bare ikke det der er blevet lavet forarbejde til, og det er derfor er oplagt nu.
Hvor længe holder sådan et pillefyr? Giver det mening at tænke det en slags udskriftning på et tidspunkt? Der gives 10 års garanti mod gennemtæring af kedlen her: http://www.readytoburn.dk/garanti.html

SVS

Simon von Siebenthal Mon 8 Feb 2016 12:03AM

Jeg synes ikke det er sjovt at være så kritisk. Jeg synes som sagt det er en god ide med en masseovn i forhold til at den er hyggelig og især at man kan bruge den som bageovn.

Jeg kan ikke helt finde ud af om det er en god ide at tale om om en masseovn uafhængigt af at tale om finansiering og afhængigt af at det er en workshop vi på en måde også stemmer om. Jeg synes måske det som der er vigtigt at vi skal tale om er hvor de 30.000 + gulv + skorsten skal komme fra.

Men i mine øjne er der tre afstemninger:

1) er det principielt en god ide at få en masseovn i forhold til husets udformning og i forhold til at vi ikke har en skov og i forhold til ar pillefyret stadig skal være tændt hvis der skal være Varme på værelserne hos mig og Mikkel, måske på 1. Sal i hovedhuset og måske i cafeen.

2) er det en god ide at vi bygger masseovnen nu i forbindelse med en workshop.

3a) vil du låne penge til projektet eller kender du nogen som vil
3b) vil du lade din del af den overskydende husleje blive brugt på tilbagebetalingerne af lån i x antal måneder, eller vil du bruge dem på andre projekter.

Jeg kan ikke nå at lave et præcist udkastet til husleje-overskuddet og de spørgsmål vi skal tage stilling til i forhold til det, men vi har som sagt udgifter for ca 15-17.000 om måneden og indtægter 20.000 eller 22.500 alt efter hvad vi beslutter Jespers husleje skal bruges til. Og jespers 2500 kræver i mine øjne en større diskussion som evt. handler om køb af næste gård og derfor skal vente til efter visionsseminariet. Så i udgangspunktet skal vi i mine øjne tage udgangspunkt i 20.000. Derudover skal vi tale om hvor meget af huslejen der allerede er betalt og vil blive betalt som skal gå til mosteriet og til de investeringer der er lavet i hovedhuset (vaskemaskine, fryser), både til de investeringer som er blevet lavet og til de investeringer der skal laves i år, men det er i mine øjne også noget der hører til visionsseminariet. Men uden større diskussioner kunne man måske godt sige den overskydende husleje der kommer ind fra nu af (delt i 9 dele) ville kunne allokeres til masseovnsprojektet. Der er en del af huslejen som ind til nu er blevet brugt til at betale af på kassekreditten som blev lavet for at vi kunne købe udstyr til mosteriet. Da vi holdt et møde under æbletræerne bliver der aftalt at huslejen kunne bruges til dette men vi aftalte ikke hvor meget og i hvor lang tid. Det skal vi tale om.

Ud fra det kan man nok godt forholde sig til spørgsmål 3) som jeg satte op og selv udregne antallet af månederne afdraget vil vare ud fra antallet af mennesker som vil allokere deres huslejeoverskud til projektet.

Man kan købe brugte kedler som den vi har for 5000. Længere ude i fremtiden tror jeg man skal satse på pyrolyseovne som mira og espen også vil lave hvor man producerer gas, elektricitet, charcoal og Varme ud af træ så det at fyre med træ også bliver kulstoflagering. Dem her er dem der er kommet længst i udviklingen tror jeg: http://www.allpowerlabs.com ( http://www.allpowerlabs.com ). Jeg tror måske der er danske forskere med i projektet. Lige nu koster en sådan ovn mellem 100 og 200.000 men så kan de også producere ret meget el.

Den 7. feb. 2016 kl. 11.43 skrev Jens Hansen (Loomio) :

Det er et godt input.

Noget af ideen med masseovnen er, at man også kan brænde røggasserne af, ikke sandt? Eller skal det være en raketovn så? Man kan ihvertfald også bruge varmen fra røgen igennem en lang skorsten.. Det gør pillefyret jo ikke.

Omvendt kan man måske sige, at isolering af tag og vægge “burde” ligge højere i prioritetslisten, når pillefyret nu er næsten ligeså effektivt. Men på den anden side er det jo bare ikke det der er blevet lavet forarbejde til, og det er derfor er oplagt nu.

Hvor længe holder sådan et pillefyr? Giver det mening at tænke det en slags udskriftning på et tidspunkt? Der gives 10 års garanti mod gennemtæring af kedlen her: http://www.readytoburn.dk/garanti.html ( http://www.readytoburn..dk/garanti.html )

Reply to this email directly or view it on www.loomio.org ( https://www.loomio.org/d/ncTe0sED/masseovnsworkshop-skal-vi?utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment#comment-917464 ).

Turn off emails ( https://www.loomio.org/email_actions/unfollow_discussion/136081/HoTHzysPYxsBQtx6HY6H ) for this discussion.

Change your email preferences ( https://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=HoTHzysPYxsBQtx6HY6H&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) to unsubscribe from these emails.

JK

Jesper Kofod Mon 8 Feb 2016 5:50AM

Hvad der sker med stuehuset, jeres hjem, har jeg ingen indflydelse på, ligesom i ikke har indflydelse på hvordan mit hjem skal indrettes.
Der er dog et men. Hvis det har økonomiske konsekvenser, der også kan påvirke mig, så vil jeg gerne kunne komme med indvendinger på ligefod med jer andre.

Hvad angår min husleje, er jeg enig i at det kræver en større diskussion. Af den årsag er det måske også en god ide, at overveje om min husleje overhoved skal allokeres, før denne diskussion er taget på visionsmødet. En anden diskussion der også nødvendig, er en definition af mit mandat.

De penge jeg har på kontoen, vil jeg gerne benytte til en evn. snedkergruppe.

AR

Amanda ruth Mon 8 Feb 2016 8:56AM

Nu har jeg siddet og forsøgt at svare et par gange. Personligt syntes jeg Simons pointer er skide gode. Men det er nu gået op for mig at jeg har et par ekstra spørgsmål. De handler så og sige alle sammen om motivationerne for at bygge ovnen.
1) Jeg har en fornemmelse af at i kender masseovns byggerne. Spiller det en rolle i jeres motivationer? Kan i ikke fortælle lidt om det hvis det gør. Jeg har argumenteret for at Pelle skulle være en central del af gården fordi jeg godt kan lide 'sammenhænge'. Hvis der er noget lignende der spiller en rolle i jeres motivationer kunne jeg godt tænke mig at høre om det.
2) Er der et lærings element i det? Spørgsmålet er vel om Martin godt vil lære at bygge en masseovn.

Så kort sagt. Jeg er ikke overbevist af de varmemæssige begrundelser. Jeg har det også sådan at 30000 kr er mange penge. Det er ikke sådan jeg ville bruge pengene. Hvis der er et flertal der godt vil have ovnen fordi de syntes det er hyggeligt og det vil betyde rigtig meget for dette flertal, så er jeg ikke som sådan imod ovnen. Den lyder hyggelig. Men følelserne og lysterne må i så fald formuleres syntes jeg. Jeg er også med på at bygge ovnen hvis spørgsmålene ovenfor (eller andre begrgundelser) spiller en vægtig rolle for enkelte personer :) Men igen følelserne, lidenskaberne og lign må formuleres på et eller andet niveau. Jeg har i hvert fald en eller anden fornemmelse af at der er mere på spil end varme mht den masseovn og det gør det svært bare at sige fra med udgangspunkt i simons argumenter (som han jo også har det :)

VJ

Vilde Jensen Wed 10 Feb 2016 9:21AM

Jeg synes det er vanskelig å bestemme seg, når det er så mange (gode) innvendinger. I utgangspunktet er jeg meget for en masseovn, men spørsmålet er om det skal være akkurat nå. Personlig har jeg ingen store innvendinger, og vi kunne godt bygget en nå for min del, men jeg ville heller ikke hatt noe imot å vente, hvis det gir mer mening å prioritere andre ting først, (såsom isolering etc. som Jens nevner.)

NLB

Nynne Louise Bach Wed 10 Feb 2016 11:48AM

Rigtig fine kommentarer, tanker, argumenter osv. alle sammen :-)

Efter snak med Martin i går samt på baggrund af kommentarerne her, synes jeg, at vi skal vente med at træffe beslutning om masseovn. Jeg ønsker ikke at vi skal lade os presse af, at der er en deadline lige nu og her. Det skal også passe ind for os.

Der er mange spørgsmål omkring finansiering, som dels kræver en grundig snak - ikke kun her på Loomio - og dels giver anledning til endnu større og grundigere snakke omkring hele vores økonomiske setup, som bliver en central del af visionsweekenden. F.eks. fremgår det jo også af denne tråd, at der er mange vidt forskellige ønsker til, hvad overskud fra husleje skal bruges til.

Så er der også snakken om, om det er kursusdeltagere udefra eller om det er os selv, der evt. skulle bygge en masseovn. Kursusdeltagere er smart ift. finansiering. På den anden side ville jeg f.eks. rigtig gerne lære at bygge en masseovn og deltage i processen. Det ville være fed og nyttig kundskab at erhverve sig!

Derudover er der også hele afvejningen af valg af energikilder og samspillet med energirenovering(f.eks. isolering), som i mine øjne kræver noget analysearbejde ift. hvad der bedst kan betale sig, rækkefølge osv., som jeg på nuværende tidspunkt ikke kan gennemskue og desværre ikke har tid til at fordybe mig. Selvom jeg jo grundlæggende synes hele energiemnet er skide spændende.

Så altså, efter min mening: En masseovn er spændende og rummer potentiale for mange fine løsninger, men jeg tænker, at vi på nuværende tidspunkt ikke helt er klar til at sige ja.

Load More