Loomio

Σκέψεις κ πλάνο σχετικά με τη μελλοντική δράση του Σωματείου

NK Neofytos Kolokotronis Public Seen by 359

Γεια σε όλους,

Απ' ότι καταλαβαίνω η επίσημη αναγνώριση του Σωματείου που εκκρεμεί εδώ και καιρό θα χρειαστεί κι άλλο χρόνο. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι το Σωματείο δεν μπορεί να είναι ενεργό και να κάνει αισθητή την παρουσία του στα θέματα που το αφορούν άμεσα.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν συζητήσεις εκτός της ομάδας εδώ στο Loomio, αλλά πιστεύω θα ήταν καλό να ορίσουμε κάποιο πλάνο βάσει του οποίου να προχωρήσουμε.

Για αρχή θα πρότεινα την άμεση δημιουργία μιας ιστοσελίδας, η οποία να εξηγεί τα βασικά για το σκοπό μας. Φαντάζομαι στους περισσότερους εδώ δεν θα είναι δύσκολο να στήσουν μια ιστοσελίδα. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί για το design και τα σχετικά κείμενα.

Σε δεύτερη φάση θα ήταν καλό να έχουμε και ένα blog για να μπορούμε να αρχίσουμε να εκφράζουμε απόψεις σε διάφορα σχετικά θέματα που προκύπτουν ή και ενημερωτικά άρθρα.

Πολύ καλό επίσης θα ήταν να δημιουργήσουμε κάποιους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φτάνει στον κόσμο η προσπάθεια και το μήνυμά μας.

Στα δύο τελευταία θα μπορούσα προσωπικά να βοηθήσω, ειδικά για τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορώ εύκολα να ανοίξω μερικούς αν συμφωνείτε, αλλά χωρίς μια κύρια ιστοσελίδα σαν σημείο αναφοράς νομίζω θα είναι δύσκολο να κρατηθούν ζωντανοί. Αν δεν παράγουμε έργο και περιεχόμενο τότε θα έχει πιο πολύ νόημα κάποιος να παρακολουθεί το Ελληνικό ΕΛΛΑΚ που ήδη είναι αρκετά ενεργό και δημοφιλές.

Αυτά για αρχή. Νομίζω είναι καιρός να αναλάβουμε λίγη δράση. Η επίσημη αναγνώριση του Σωματείου, αν και θα βοηθήσει σίγουρα το σκοπό μας, δεν είναι από μόνη της αναγκαία.

Σκέψεις, ιδέες και σχόλια ευπρόσδεκτα. =)

ER

Thu 23 Jun 2016 4:49PM

I'd be happy to help with setting up the site, for the record.

CA

Constantinos Adamides Wed 29 Jun 2016 11:41AM

i will be happy to assists in any aspects of the site too :smiley:

TA

Theodotos Andreou Fri 24 Jun 2016 2:32PM

Για αρχή θα πρότεινα την άμεση δημιουργία μιας ιστοσελίδας, η οποία να εξηγεί τα βασικά για το σκοπό μας. Φαντάζομαι στους περισσότερους εδώ δεν θα είναι δύσκολο να στήσουν μια ιστοσελίδα. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί για το design και τα σχετικά κείμενα.

Νομίζω είχε αναλάβει αναλάβει ο @greg8 (Γρηγόρης Χρυσάνθου) να μας κλείσει το ellak.org.cy. Θα τον ρωτήσω.

Αν υπάρχουν ιδέες για ιστοσελίδα μπορούμε να ξεκινήσουμε την συζήτηση σε ξεχωριστό θέμα. @wfdd: shoot to kill :)

Σε δεύτερη φάση θα ήταν καλό να έχουμε και ένα blog για να μπορούμε να αρχίσουμε να εκφράζουμε απόψεις σε διάφορα σχετικά θέματα που προκύπτουν ή και ενημερωτικά άρθρα.

Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το πρώτο. Πανεύκολο με το Wordpress.

Πολύ καλό επίσης θα ήταν να δημιουργήσουμε κάποιους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φτάνει στον κόσμο η προσπάθεια και το μήνυμά μας.

Αν εννοείς facebook, tweeter, κτλ διαφωνώ σφόδρα. Οι εν λόγω οργανισμοί έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη από αυτό που πρεσβεύει η κοινότητα και θα ήταν υποκριτικό αν κάναμε λογαριασμό μαζί τους απλά «για να φτάσει στον κόσμο το μήνυμά μας». Αυτό θα γίνει μέσα από ουσιαστικές δράσεις που θα έχουν απήχηση στο κόσμο (μήπως να βάλουμε μπροστά το Free Software Day για τον Σεπτέμβρη;) και όχι ζητιανεύοντας Likes. Θα μπορούσαμε εν τούτοις να κάνουμε λογαριασμούς στα GNU Social/Friendica/Diaspora/RedMatrix τα οποία είναι αποκεντροποιημένα/κατανεμημένα και εναγκαλίζονται τις αξίες τις Ελευθερίας και της Ανοικτότητας. Θα το πάρω ακόμη πιο πέρα και να εισηγηθώ την δημιουργία ενός δικού μας diaspora pod (ίσως diaspora.org.cy;) για αυτό τον σκοπό.

Αυτά για αρχή. Νομίζω είναι καιρός να αναλάβουμε λίγη δράση. Η επίσημη αναγνώριση του Σωματείου, αν και θα βοηθήσει σίγουρα το σκοπό μας, δεν είναι από μόνη της αναγκαία.

Συμφωνώ. Ας αρχίσουμε από τώρα.

NK

Neofytos Kolokotronis Fri 24 Jun 2016 6:23PM

@wfdd Thanks for stepping up! As @theodotosandreou1 mentioned, we can work on and propose a plan on another thread. Hopefully more people here are interested to join the effort!

@theodotosandreou1 Νομίζω όλοι εδώ αντιλαμβάνονται το πρόβλημα με τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν τις αμφιβολίες, τα διλήμματα και τους ενδοιασμούς τους. Ωστόσο μεγάλοι και πρωτοπόροι οργανισμοί που συνδέονται άμεσα με τη δράση του Σωματείου μας σαν το EFF διατηρούν πολύ ενεργούς λογαριασμούς, το ίδιο και το ΕΛΛΑΚ Ελλάδας.
Το 'ζητιάνεμα των likes' και τα retweets είναι από τους πιo εύκολους, αποτελεσματικούς και δωρεάν τρόπους να διαδώσεις σήμερα μια πληροφορία. Το να μεταφέρουμε το μήνυμά μας προς τον κόσμο είναι για μένα μια πολύ 'ουσιαστική δράση', μπας και αυξήσουμε το πολύ χαμηλό ποσοστό των Κυπρίων που έχουν ακούσει τις λέξεις 'ελεύθερο λογισμικό', 'ιδιωτικότητα', ´ανοιχτά δεδομένα', ´ψηφιακά δικαιώματα' κλπ, πόσο μάλλον να κατανοούν τη σημασία και τα οφέλη τους.

Εικάζω πως η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων στους οποίους προσπαθούμε να απευθυνθούμε και ειδικά οι νέοι ήδη διατηρούν λογαριασμούς εκεί. Το να δημιουργήσουμε λογαριασμούς σε μέσα που δεν είναι καθόλου δημοφιλή στην Κύπρο πολύ πιθανό να καταλήξει σε εσωτερική κατανάλωση, αν και σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να το δοκιμάσουμε.

Προφανώς και άλλες τακτικές δράσεις όπως ημερίδες, ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, διοργανώσεις και σεμινάρια με πανεπιστήμια και οργανισμούς, συνεργασίες με άλλες κοινότητες (πχ startups) κλπ είναι απαραίτητες. Απλά είναι ταυτόχρονα και πιο περίπλοκες, χρονοβόρες και χρειάζονται περισσότερα άτομα, αφοσίωση, οργάνωση και ενέργεια.
Η ιδέα για το FOSS day είναι όντως πολύ καλή και αξίζει ένα δικό της νήμα!

Επίσης ένα forum ίσως ήταν χρήσιμο. Εκτός αν προτιμούμε να μείνουμε στο Loomio. Την τελευταία φορά που κοίταξα θα πρόσθεταν δυνατότητα self-hosting αλλά δε το παρακολουθώ και πολύ τελευταία.

Ας ακούσουμε και τις γνώμες και τις ιδέες των υπολοίπων και μαζί να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε.

CA

Constantinos Adamides Wed 29 Jun 2016 11:57AM

filatate theo, an den exete klisi to ellak.org.cy (@greg8) nomizo ine poli kali idea... mesa mazi sou an xriastis opiadipote voithia. gia idees peri site nomizo prepei na aniksoume allo thread me arxigo ton @wfdd oso gia blog den nomizo oti thane toso useful afou idi iparxi edo sto loomio kati oso g ta facebook twitter ktlp... en meri simfono mazi sou (https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Facebook) alla en meri diafono... oso ipokritiko k nane, to thema ine na ftasi to minima sta aftakia tou kosmou... awakening the masses should be a priority... mesa mazi sou k gia to kipriako diaspora.org.cy

D

disk Tue 28 Jun 2016 2:18PM

Συμφωνώ με τον Θεόδοτο για την παρουσία σε πλατφόρμες όπως FB και Twitter. Εν απλά απαράδεκτο, τζιαι θα ακυρώννει το μήνυμα μας. Εν καθήκον μας να δείξουμε ότι ηθικές εναλλακτικές υπάρχουν. +1 για το GNU Social που μένα. Ένα κυπριακό GS public instance θα ήταν καλός τρόπος να δείξουμε τις δυνατότητες του federated web.

Επίσης, εννά ήταν δυνατό να πάμε σε μια mailing list; Το Loomio έκαμε την χρήση javascript (με κάπως φλου άδεια χρήσης τζιόλας) υποχρεωτική, τζιαι τούτον εμποδίζει με που να χρησιμοποιώ το site, τζιαι τεχνικά (cpu usage), τζιαι ηθικά (νομίζω ότι εν partially closed source, τζιαι καλεί 3rd party services).

ER

Tue 28 Jun 2016 2:58PM

Υπάρχουν ιδέες ως προς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας; Χρειαζούμαστε νομίζω σύντομες επεξηγήσεις του ΕΛ/ΛΑΚ τζαι της κοινότητας για την αρχική σελίδα, με παραπάνω λεπτομέρεια για κανά About page, συν modules/σελίδες για επικοινωνία, εκδηλώσεις τζαι τα blog posts. Αν δέν υπάρχει αντίρρηση, νομίζω εννά ταν καλά να εχρησιμοποιούσαμε τζαι το έμβλημα που εσχεδίασε ο Μιχάλης δαμέ. Τα κοινωνικά δίκτυα θωρούμεν τα μελλοντικά εννά εισηγούμουν.

TA

Theodotos Andreou Wed 29 Jun 2016 10:48AM

@neofytoskolokotronis: Δεν θεωρώ ότι η επιτυχίες και η αναγνώριση της ΕΕΛ/ΛΑΚ και του EFF οφείλονται στην παρουσία τους στο Facebook αλλά στην έμπρακτη δράση τους για τα ψηφιακά δικαιώματα και ελευθερίες. Απλά θεωρώ ότι αν αρχίσουμε τις εκπτώσεις από τώρα δεν θα ξέρουμε που να σταματήσουμε. Και με ποια λογική θα κάνουμε παρουσιάσεις που θα «θάβουν» το Facebook ενώ θα διατηρούμε λογαριασμό στο Facebook;

Όπως και να' χει εισηγούμαι να βάλουμε το θέμα σε ψηφοφορία και να αποφασίσει η κοινότητα. Δεσμεύομαι να σεβαστώ την όποια απόφαση.

@disk: Κάτι έλεγα για εκπτώσεις; :P. Είναι και το 3rd party javascript σοβαρό θέμα όπως και το γεγονός ότι το Loomio φιλοξενείται στην Amazon. Ίσως να δημιουργούσαμε ένα δικό μας self-hosted loomio (ή κάτι αντίστοιχο) μαζί με την ιστοσελίδα; Προς το παρόν keep calm and install uBlock Origin and Privacy Badger. Μην ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις το WebRTC

@wfdd: Μήπως να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο thread και να τα βάλουμε κάτω προς συζήτηση/brainstorming; Συμφωνώ για το λογότυπο του Μιχάλη, αν και κάποιοι εξέφρασαν αντίρρηση ότι είναι «branded». Προσωπικά δεν με ενοχλεί και ίσως θα πρέπει να μπει και αυτό σε ψηφοφορία.

NK

Neofytos Kolokotronis Wed 29 Jun 2016 1:09PM

@theodotosandreou1 Δεν είπα ότι είναι πετυχημένοι γιατί έχουν λογαριασμούς. Τόσο όμως το EFF όσο και το ΕΛΛΑΚ σε πολλά επίπεδα έχουν δράση η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις τακτικές του Facebook. Ωστόσο το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για να μεταφέρουν τις θέσεις τους στο ευρύ κοινό, εξού κ ο λόγος που τα έφερα σαν παραδείγματα.
Υπάρχει επίσης και το twitter, μπορεί να ενδιαφέρει η άποψη του Stallman.

@disk Είναι θετικό που ήρθε το θέμα των εκπτώσεων στην επιφάνεια γιατί θα ήταν καλό να έχουμε μια κάποια κοινή γραμμή σαν Σωματείο. Αλλά πιστεύω κ αυτό αξίζει ένα δικό του νήμα, αν θέλει κάποιος να το ξεκινήσει με τις σκέψεις του.

Ας επικεντρωθούμε στην ιστοσελίδα προς το παρόν εδώ, αφού όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται. Thanks @wfdd and @kotsios for stepping up! Once you have some first implementation please share it so we can all chip in with what we can.

Όσο για Loomio vs Mailing list, ένα forum δε θα μπορούσε να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες μας σε πρώτη φάση;

D

disk Wed 29 Jun 2016 2:23PM

Για την σελίδα μπορώ να έβρω πράματα (άρθρα) που έγραψα όι τόσον παλιά (πχ μια παρουσίαση του Libreboot έχω σίουρα), αλλά τζιαι να ανεβάσω κάπου το xml export που το βραχύβιο Copyfight.eu στο οποίον είχαν συμμετέχει τζιαι μέλη του ubuntu cyprus local team. Τζιαι στες δύο περιπτώσεις η άδεια εν CC-BY-SA v3 or later απ' ότι θυμούμαι (ό,τι έγραψα εγιώ τουλάχιστον εν πάντα BY-SA).


Είμαι μέσα για συζήτηση του θέματος των compromises γιατί όπως είπε ο Cory Doctorow πρόσφατα, εν καλόν οι κότσινες γραμμές να μπαίνουν που την αρκήν, πριν μας πάρει ο αντίπαλος (ie proprietary software) μονότερμα. Ας γίνει παράλληλα με το site όμως, ας μεν το αφήκουμε να το καθυστερήσει.


Έν έχω πρόβλημα με κάποιο άλλο φόρουμ το οποίο εν απαιτεί non-libre javascript ή 3rd party javascript (ή αν απαιτεί, μπόρει να δουλέψει χωρίς js έστω τζιαι με μερικές δυσκολίες).
Πάντως το GNU Mailman v3 μπορεί να λειτουργήσει τζιαι σαν web forum (με το Postorius frontend), οπότε έσιεις τζιαι το πιο συνηθισμένο interface ενός forum, τζιαι την ομοσπονδιοποιηση του email.


Με το logo είμαι μια χαρά


Μια πρόταση για τα διαδικαστικά: οι αποφάσεις θα ήταν πολλά πιο καλό να παίρνουνται με κοινή συναίνεση, τζιαι όι με πλειοψηφία όπως γίνεται συνήθως μέσα σε οργανώσεις. Η πλειοψηφία σαν σύστημα εν σίουρη συνταγή για την δημιουργία τεταμένων σχέσεων μεταξύ μας.

TA

Theodotos Andreou Wed 29 Jun 2016 4:06PM

@neofytoskolokotronis @disk

Copyfight.eu

Το θυμάμαι! Είχα κάνει και εγώ κάποιες τραγικές μεταφράσεις του Doctorow.

Είμαι μέσα για συζήτηση του θέματος των compromises γιατί όπως είπε ο Cory Doctorow πρόσφατα, εν καλόν οι κότσινες γραμμές να μπαίνουν που την αρκήν, πριν μας πάρει ο αντίπαλος (ie proprietary software) μονότερμα.

Η παρουσίαση του Cory Doctorow εδώ: https://joindiaspora.com/posts/7526581

Πάντως το GNU Mailman v3 μπορεί να λειτουργήσει τζιαι σαν web forum

Σχετικά με το mailing list. Άλλη είναι η δουλειά του mailing list/forum και άλλη η δουλειά του Loomio (αν και τελευταία καταλήξαμε να το χρησιμοποιούμε σαν forum). Το loomio ήταν δική μου ιδέα για να επικυρώσουμε τα καταστατικά και να καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις. Αν βρούμε κάτι άλλο μπορούμε να το βάλουμε και αυτό στο σύστημα που θα εξυπηρετεί την ιστοσελίδα. Μέχρι να γίνει αυτό μπορούμε να χρησιμοποιούμε τo mailing list και φόρουμ του ubuntucy. (Θέλει και αυτό το λίφτινγκ του παρεμπιπτόντως).

Μια πρόταση για τα διαδικαστικά: οι αποφάσεις θα ήταν πολλά πιο καλό να παίρνουνται με κοινή συναίνεση, τζιαι όι με πλειοψηφία όπως γίνεται συνήθως μέσα σε οργανώσεις. Η πλειοψηφία σαν σύστημα εν σίουρη συνταγή για την δημιουργία τεταμένων σχέσεων μεταξύ μας.

Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αν αποφασίσει ο κόσμος ότι θέλει facebook, τότε θα γίνει και δεν χρειάζεται η δική μου σύμφωνη γνώμη. Δεν θα βγάλουμε και μαχαίρια! :) Απλά μην περιμένετε εκεί που θα λέω στο κόσμο «για το Facebook δεν είστε πελάτες απλά το προϊόν» να το συνοδέψω και με το «με την ευκαιρία, κάντε μας κι ένα like».

ER

Wed 29 Jun 2016 4:51PM

Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αν αποφασίσει ο κόσμος ότι θέλει facebook, τότε θα γίνει και δεν χρειάζεται η δική μου σύμφωνη γνώμη. Δεν θα βγάλουμε και μαχαίρια! :) Απλά μην περιμένετε εκεί που θα λέω στο κόσμο «για το Facebook δεν είστε πελάτες απλά το προϊόν» να το συνοδέψω και με το «με την ευκαιρία, κάντε μας κι ένα like».

Η ιδέα με το consensus-based decision-making ένει να αποφευχθεί η δημιουργία της νόρμας των πολλών τζαι των όσων επιφέρει. Η ιδέα ένει νά 'χουμε έναν inclusive περιβάλλον για συζήτηση. Η ψηφοφορία εν τέλει απαλείφει την αντίθετη άποψη, απαλείφοντας έτσι τζαι την δημιουργικότητα - «echo chambers» κλπ. Στην πράξη, αν στήσει κάποιος πόδι, εν σημαίνει μπόρει να σαμποτάρει την λειτουργία της ομάδας· σημαίνει ότι εννά 'μαστε σε θέση να συμβιβαστούμε αν βρίσκουμε νόημα στα πράματα που λαλεί, ή αν όι, τουλάχιστον εννά 'σιει πει το πειν του τζαι εννά παραμείνει μέρος του decision-making process που κάποια άποψη.

TA

Theodotos Andreou Wed 29 Jun 2016 5:03PM

@wfdd OK σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Πως καταλήγεις στην μία ή στην άλλη;

D

disk Wed 29 Jun 2016 8:49PM

Σε τεθκοιες περιπτώσεις σε συνελεύσεις συνήθως καμνουμε κύκλο οπου ο καθένας με άποψη στο ζήτημα λέει γιατι πιστευκει οτι το Χ εν πιο επιθυμητό που το Ψ. Ακολουθεί σύνθεση απόψεων μέχρι να φτάσει η ομάδα σε συναίνεση.
Αν δεν προκύψει συναίνεση σε εύλογο χρόνο, το θέμα μπορεί να αποσυρθεί, ή οι διαφωνουντες να διαχωρίσουν τη θέση τους (να μην τους ζητηθεί να υλοποιήσουν τζιαι να στηρίξουν κατι που διαφωνουν σφόδρα), ή κάτι άλλο που θα αποφασίσουν (υποχώρηση - σιωπηλή διαφωνία, αποχώρηση, αμοιβαία επωφελής διάσπαση κλπ κλπ :) ).
Νομίζω ότι η συναίνεση εν πιο inclusive τζιαι παραγωγική (λόγω των και κυκλων τοποθετήσεων) που την ψηφοφορία (δυο απομακρυσμενες θεσεις χωρίς προσπάθεια γεφυρωσης).

Φυσικά εν η πρόταση μου τούτη. Ξέρω ότι το consensus making εν κάτι που εν συνηθίζεται σε πιο επίσημες οργανώσεις. Μπορω να το συζητήσω παραπανω αυριο μετα την δουλειά (doing DTP with the libre Scribus app!)

TA

Theodotos Andreou Thu 30 Jun 2016 7:55AM

υποχώρηση

Σε θέματα αρχών δεν υπάρχει περίπτωση. Η μόνη περίπτωση για υποχώρηση από την δική μου σκοπιά, είναι η άποψη της πλειοψηφίας την οποία αποδέχεσαι και διαχωρίζεις την θέση σου.

σιωπηλή διαφωνία

Σαν αυτολογοκρισία μου ακούγεται αυτό.

αποχώρηση, αμοιβαία επωφελής διάσπαση

Αυτό θα σημαίνει μοιραία και το κλείσιμο της κοινότητας. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες «μεγάλες» χώρες εμείς είμαστε λίγοι και δεν έχουμε τη πολυτέλεια να διαχωριστούμε σε σκληροπυρηνικούς vs διαλλακτικούς, ελεύθερους vs ανοικτούς, Linux vs GNU/Linux, Vi vs Emacs και άλλα διάφορα που μας χωρίζουν. Γι' αυτό στο καταστατικό βάλαμε σχεδόν όλα τα θέματα που εμπίπτουν κάτω από το Free Culture για να αγκαλιάσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο.

Οι διαφωνίες, ήπιες ή έντονες είναι υγιές φαινόμενο σε μια κοινότητα και αν κάποιος σκοπεύει να φύγει απλά γιατί «δεν έγινε το δικό του» τότε δεν έχει λόγο να βρίσκεται σε κοινότητα. Εγώ προσωπικά είχα αρκετές έντονες διαφωνίας για το δρόμο που ακολούθησε το Ubuntu πχ αλλά παραμένω γιατί θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να κερδίσουμε κάποτε το Desktop.

NK

Neofytos Kolokotronis Thu 30 Jun 2016 8:58AM

Έχει πολύ ενδιαφέρον η συζήτηση αλλά βγήκαμε εκτός του αρχικού μου σκοπού όταν την ξεκινούσα. Ας κρατήσουμε αυτό το νήμα για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και προτάσεις.

Αν δεν το κάνει άλλος πιο νωρίς, θα ανοίξω 2 καινούρια νήματα εντός των ημερών που φαίνεται να χρήζουν περαιτέρω συζήτησης σε σχέση με:
1. Το θέμα των 'εκπτώσεων' και τί στάση θα ήταν φρόνιμο να κρατήσουμε.
2. Τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

TA

Theodotos Andreou Thu 30 Jun 2016 9:25AM

@neofytoskolokotronis Ναι θα ήταν πρέπον να ανοίξουμε ξεχωριστές συζητήσεις και για τα δύο θέματα.

CA

Constantinos Adamides Fri 1 Jul 2016 9:40AM

@neofytoskolokotronis ama gini site g tin koinotita tote mporis meso aftou na ipostiriksis k to mailing list/newsletter, alla ego prosopika den eimai k megalos fan ton newsletters. first implementations ? that's a half-hour task... or even less. if you are planning doing something similar to the ellak.gr which they based everything on wordpress. on the other hand, pale eshi free templates online... so what are we after exactly ?

@theodotosandreou1 i periptosi na vgalo maxeria enantion sou ine otan kratas tin mprizola mou pou thelo na xlapakiaso k trexis makria na figis koroidevontas, idalios, mia xara filarakia tha imaste :-) tora oso afora na tous pis kane k 1 like sto fb mas... den perimeno apo merias sou na pis kati tetio, opote protitheme na sou agoraso mple fanela me to like symbol tou facebook :-)

afta apo mena... gia simera... aaa pote organonoume dinner na xlapakiasoume tpt ? (sorry einai mesimeri k peinoooo) :-)

TA

Theodotos Andreou Fri 1 Jul 2016 9:50AM

@kotsios Κάτω τα χέρια από τη σούβλα!

CA

Constantinos Adamides Fri 1 Jul 2016 10:55AM

ela piastin pou ta shierka mou san pao na tin akaso tzie an men se katso poukato na sou kamo kopeloui na men me laloun kotsio :-)

DD

Dimitrios Desyllas Fri 8 Jul 2016 4:12PM

Κατ' Αρχάς πρέπει να δούμε πως θα προωθήσουμε το Ελευθερο λογισμικό και ως προς την μεριά του Job Done with Freedom, διότι το ελλεύθερο θα πρέπει να είναι άμεσα ανταγωνιστικό σε αρκετές πλευρές με το Ιδωταγές.

πχ. Στην εταιρεία που εργάζομαι αξιοποιούμε τοο VMWare αντί του Virtualbox διότι στο VmWare υποστιρίζονται καλύτερα οι USB κάρτες δικτύου αντί του Virtualbox.

Και αυτό χρειάζεται προκειμένου να πουλήσουμε το προϊόν στην εταιρεία. Και είναι κοστοβόρο το να κάνουμε cortibution σαν εταιρεία.

Έτσι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο πως θα συλλέγουμε feedback και πως το ελεύθερο λογισμικό θα πρέπει να αναπτύσεται με ανταγωνιστικό τρόπο. Και πωςς θα γίνει με τον ελάχιστο δυνατό κόστος. Διότι και το cotribution έχει κόστος που κάπιοι να μην μπορούν να το δώσουν.

TA

Theodotos Andreou Fri 8 Jul 2016 4:21PM

Κατ' Αρχάς πρέπει να δούμε πως θα προωθήσουμε το Ελευθερο λογισμικό και ως προς την μεριά του Job Done with Freedom,

Είναι και αυτό μια από τις φαντασιώσεις μου :). Να κάνουμε μια εκδήλωση με στόχο τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα.

πχ. Στην εταιρεία που εργάζομαι αξιοποιούμε τοο VMWare αντί του Virtualbox διότι στο VmWare υποστιρίζονται καλύτερα οι USB κάρτες δικτύου αντί του Virtualbox.

Το δύσκολο με αυτό το εγχείρημα είναι ότι θα πρέπει να γίνει σε κάποιο πιο χλιδάτο χώρο (συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο, κτλ) και μοιραία θα χρειαστούμε σπόνσορες.

DD

Dimitrios Desyllas Fri 8 Jul 2016 4:38PM

Προτείνω τιςς εξης προσεγγίση:
Α ) Κάνουμε ένα αρχικό event που θα έχει στόχο:
1. Κατ' αρχάς ας συλλλάβουμε το σενάριο ξεκινάω μια εταιρεία πως το ελευθερο λογισμικό θα καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες χρειάζεται η εταιρεία.
2. Ας βρούμε τρόπο να ακούσουμε τις υπάρχουσες εταιρείες πως ΔΕΝ βολεύει το ελεύθερο λογισμικό και γιατί και σαφώς να το καταγράψοουμε.

B ) Μετά το επόμενο βήμα είναι να μαζέψουμε και να αναλύσουμε όλα τα σενάρια που δεν δούλευε το ελεύθερο λογισμικό.

Γ ) Τρίτη φάση είναι να βρούμε funding και να διοργανώνουμε hackathons ή events του google summer of code που θα πληρώνουν contributors και μέντορες προκειμένου να ανατπύξουν μια λύση κα εργαλεία προκειμένου να καλυφθεί αυτό το έλλειμα, με δυνατότητα εππαγγελματιικής προώθησης των συμμετεχόντων. Ό σκοππός είναι να υπάρχει ένας έμπειρος developer που να αθοδηγεί άπειρους - φοιτητές προκειμένου να αναπτύξει μια λύση.

Δ ) Πίσω στο βήμα Α.

CA

Constantinos Adamides Thu 14 Jul 2016 7:44AM

groupaki sto facebook pezi na kanoume gia na ksekinisoume na kanoume ton kosmo awaken ? ksero o @theodotosandreou1 ine kata tou fb, alla oso k an ponaei ine 1 meso pou tha voithisi na gini o kosmos pio aware ?

MP

Michalis Papachristoforou Thu 14 Jul 2016 11:13AM

oute ego exo FB bro m.
alla to group sto FB en kala na iparxei

TA

Theodotos Andreou Thu 14 Jul 2016 8:52PM

@michalispapachrist @kotsios απλά το θεωρώ κατά των αρχών που πρεσβεύει η κοινότητα και καταργεί την επιχειρηματολογία μας εναντίον του Facebook.

DD

Dimitrios Desyllas Fri 15 Jul 2016 5:47PM

Όντως. Κατ αρχάς ας αποκτήσουυμε site & twitter που στο twitter υπάρχουν clients ελευθέρου λογισμικού.

TA

Theodotos Andreou Sat 16 Jul 2016 4:57PM

Αν αυτό θέλετε θα αποσύρω τους ενδοιασμούς μου αλλά θα συνεχίσω να «καρφώνω» το facebook με κάθε ευκαιρία.

DD

Dimitrios Desyllas Sat 16 Jul 2016 5:15PM

Well είναι εκδήκηση να καρφώνεις το φεισμπουκ επειδή σε καρφώνει και αυτό.

Και γι αυτό πρότεινα το twitter. Ακόμη προτείνω και το diaspora* network ;)

CA

Constantinos Adamides Sun 17 Jul 2016 7:49PM

:-) men trivitziazese opote akous tin leksi fb :-) k ego ime allergikos stous kattous alla en kikloforo me aerovolo tzie na tous lianisko mes tis gitonies tis lefkosias :-)

let's use everything at my opinion... or, "let's challenge everything" opos lalei tzie i EA sports (http://bit.ly/29MDGTo)