Loomio
Tue 14 Feb 2017 10:39AM

Suomi100-juhlavuoden demokratiaviikot 20.-31.3.

TR Tuulia Reponen Public Seen by 432

Tässä ketjussa kartoitetaan ihmisten kiinnostusta, resursseja ja ideoita Diemin mahdollista Demokratiaviikkojen tapahtumaa varten.

Lainaus Oikeusministeriön sivuilta:

Osana Suomi 100 -juhlavuotta järjestetään valtakunnalliset Demokratiaviikot 20.-31.3.2017. Demokratiaviikkojen ohjelmaan sisältyy kansalaisraateja ja vapaaehtoistoimintaa koskevia tilaisuuksia. Lisäksi julkaistaan tuoreita tutkimustuloksia suomalaisten näkemyksistä demokratian tilasta.

Oikeusministeriö ottaa vastaan järjestöjen ja muiden toimijoiden ehdotuksia Demokratiaviikkojen tapahtumiksi. Ohjelmaan hyväksytyt tapahtumat julkaistaan demokratia.fi-sivuston tapahtumakalenterissa. Tapahtumajärjestäjien on mahdollista tilata oikeusministeriöstä teemaan liittyviä materiaaleja, esimerkiksi kyniä ja kangaskasseja jaettaviksi omissa tilaisuuksissaan. Materiaaleja on rajoitettu määrä, joten kannattaa toimia heti!


Demokratiaviikot 20.3.-31.3.2017

Demokratiaviikojen tavoitteena on nostaa esille keskustelua suomalaisen demokratian historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Demokratiaviikko toimii samalla johdatuksena oikeusministeriön kuntavaalitiedotuskampanjalle.

Oikeusministeriön demokratiapalkinto 30.3.2017

Demokratiaviikolla jaetaan oikeusministeriön demokratiapalkinto, joka myönnetään nyt neljättä kertaa kertaa demokratiaa edistäneille, kansalaisyhteiskuntaa edustaville tahoille tai toimijoille. Vuoden 2017 Demokratiapalkinnon teemana on kumppanuus, ja oikeusministeriön yhteistyökumppaneita ovat valtiovarainministeriö, Yle, Maaseutupolitiikan neuvosto, Suomen Kuntaliitto sekä Suomen Yrittäjät. Kaksi palkittavista on raatilaisten valitsemia ja yksi valitaan yleisöäänestyksen perusteella. Vuonna 2017 raadissa toimivat jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen sekä näyttelijä ja professori Elina Knihtilä.

Palkinto jaetaan demokratiajuhlaseminaarissa 30.3.2017. Eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa.

Demokratiaseminaari 30.3.2017

Oikeusministeriö järjestää demokratian tulevaisuuteen ja kehittämiseen liittyvän seminaarin, jossa nostetaan esille demokratiapoliittiseen toimintaohjelmaan liittyvät kehittämishankkeet. Seminaarissa käsitellään suomalaisen demokratian historiaa, nykytilaa ja tulevaisuutta.

Oikeusministeriön ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan järjestämä juhlaseminaari on avoin kaikille ja sinne pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 21.3.2017.

TR

Tuulia Reponen Wed 22 Feb 2017 8:22AM

Pidimme eilen Demokratiaviikkojen tapahtuman toisen suunnittelupalaverin. Ohessa muistio. Tervetuloa huomenna 23.2. lyhyyen purkusessioon (n. 30 min) Mumbleen, aiheena: Miten Kiehumispiste-dokumentti sopisi Diemin Demokratiatapahtumaan?

TR

Tuulia Reponen Wed 22 Feb 2017 3:02PM

Kiehumispisteestä on kirjoitettu vain vähän arvosteluja (tai sitten oon tosi huono löytämään niitä). Tässä kuitenkin pari pointtia, mitä elokuvan katsoneet ovat sanoneet.

Saku Timonen nosti blogissaan Kiehumispisteen keskeiseksi teemaksi kysymyksen: Kuka siitä hyötyy, kun populistien yllyttämät, hallintoon pettyneet kansalaiset käyvät raivokkaasti toistensa ja maahanmuuttajien kimppuun?

Antti Alasen elokuvapäiväkirjassa summataan Kiehumispisteen keskeinen viesti seuraavasti:

"We are living in an age of controversy. A flood of refugees is coming to Europe where great numbers of the working people and the middle classes are deeply hurt by globalization as jobs disappear to countries with low-pay circumstances, and profits vanish to tax paradises. Populist movements incite the poor to fight one another.

Meanwhile, progressive, green, and leftist movements remain in self-satisfied bubbles, having lost touch with the people."

TR

Tuulia Reponen Fri 24 Feb 2017 8:41AM

Tosiaan n. viikko sitten kirjoitimme sähköpostia Oikeusministeriölle Demokratiaviikoille ehdotettavien tapahtumien kriiteereistä, ehdotuksien deadlinesta ja käytössä olevasta rekvisiitasta. Alla Oikeusministeriön vastaus.


Vastaus OM: TIEDUSTELU: Demokratiaviikoille ehdotettavan ohjelman kriteerit

Hei!

Kiitos tiedustelustasi. Lomakauden vuoksi en ole nyt aivan varma, onko viestiisi jo vastattu meiltä.

Julkaisemme demokratia.fi-sivuston tapahtumakalenterissa ilmoituksia tapahtumista, joihin liittyy yhteiskunnallisen osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuus.
Tämän tarkempaa kriteeristöä emme ole asettaneet, vaan ilmoitusten julkaiseminen harkitaan aina tapauskohtaisesti. Pääsääntöisesti julkaistaan kaikki asialliset ilmoitukset tapahtumista, jotka ovat laillisia eivätkä loukkaa mitään ihmisryhmää jne. Kaupallisten
tapahtumien ilmoituksia ei julkaista.

Voit halutessasi täyttää tapahtuman tiedot sähköiseen lomakkeeseen: http://www.demokratia.fi/ota-yhteytta/ehdota-tapahtumaa/ Kohtaan Lisätiedot kannattaa kirjoittaa tapahtuman ”mainoskuvaus” ja mukaan kannattaa liittää www-/Facebook- tms. verkkosivuosoite,
josta saa lisätietoa tapahtumasta.

Ehdotuksille ei ole takarajaa, lisäämme tapahtumia kalenteriin sitä mukaa kun ehdotuksia tulee.

Rekvisiitta tarkoittaa oikeusministeriön demokratiapalveluihin liittyviä markkinointimateriaaleja (kyniä, kangaskasseja ja esitteitä), joita tapahtumajärjestäjät
voivat halutessaan tilata rajoitetun määrän jaettavaksi tilaisuuksissaan. Dataprojektoreita tms. tekniikkaa meillä ei valitettavasti ole annettavaksi käyttöön.

Ystävällisin terveisin,

Liisa Männistö

VS

Ville Saarinen Fri 24 Feb 2017 10:07AM

Eilen juteltiin Tuulian fiiliksistä dokumentin jäljiltä Mumblessa. Tässä yhteinen googledocs-dokumentti keskustelusta. (Tuulia lisäile omia pointteja jos ehdit, laitoin vain ne jotka tuli nopeasti mieleen.)

Tätä dokumenttia voi myös joukkoistaa

  • Omia näkemyksiä ja oivalluksia saa lisätä!

Keskityin itse miettimään erilaisia tapoja ja kehyksiä, joiden avulla voimme selittää rasismia ja oikeistopopulismin takana olevia rakenteellisia syitä diemin politiikkapilareiden kautta:

TR

Tuulia Reponen Fri 24 Feb 2017 10:54AM

Hienot muistiinpanot! Huomaa, että oot panostanut, vaikka sanoitkin tekeväs "ihan lyhyet"! Lisäsin pari pointsia. Edit: Löysin tämmöisen tutkimuksen ja lisäsin siitä pari pointtia loppuun. @villburn http://www.bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/BSt/Publikationen/GrauePublikationen/EZ_SIM_Reform_Barometer_2016.pdf

TR

Tuulia Reponen Fri 24 Feb 2017 11:51AM

Eilisessä Kiehumispisteen purkupuhelussa nousi keskusteluun se, että ko. dokumentti ei kovin suorasti liity demokratiaan. Anton ehdotti, että harkitsisimme jotain toista dokumenttia, esimerkiksi Requiem for the American Dream olisi hyvä kun se käsittelee edustuksellisen demokratian syntyprosessia, jossa tietyt eksklusiiviset piirteet sementoitiin liberaaliin demokratiaan. Ville huomautti, että ko. dokumentti on amerikkakeskeinen ja sen näytösoikeudet voi olla vaikea saada. Antonin kanssa rupesimme selvittämään näytösoikeusasiaa laittamalla Noam Chomskylle sähköpostia. Tämä on aiheellinen toimenpide sen suhteen, että selviää onko valintatilanne aito.


Mitä mieltä olette, kumpi dokumentti olisi sopivampi demokratiatapahtumaamme? Perustele miksi.

VS

Ville Saarinen Sat 25 Feb 2017 11:36PM

Listaan omat risut ja ruusut. Valitettavasti Kiehumispistettä en ole vielä ehtinyt itse katsomaan, mutta Requiem for an American Dreamin olen nähnyt:


Kiehumispiste

Ruusut:

  • Ajankohtainen - rasismi, maahanmuutto ja oikeistopopulismi ovat erityisesti viime vuonna paljon keskustelua ja yhteiskunnallista polarisaatiota herättäneitä ilmiöitä
  • Helposti lähestyttävä katsojalle - dokumentaarinen ja kokemuksellinen analyyttisen sijaan
  • Suomalainen - helppo samaistua

Risut:

  • Ei käsittele demokratiaa sanallakaan - heikkous demokratiaviikon aiheen kannalta

Requiem for American Dream

Ruusut:

  • Aihe - Demokratia, sopii aihepiiriin todella hyvin
  • Potentiaalisesti silmiäavaava - kyseenalaistaa nykyisen länsimaisen liberaalin edustuksellisen demokratian perustoja ja erityisesti pääomaintressien historiallista pyrkimystä hallita ja estää demokratiaa toteutumasta
  • Pituus - 75 minuuttia, sopivan lyhyt esim kolmen tunnin tilaisuudelle
  • Ajankohtainen - pyrkii selittämään yleisemmin demokratian pääoman ja luokkaintressien kautta
  • Kerrontatyyliltään enemmän asiantuntijatyylisen analyyttinen kuin dokumentaarinen - Chomsky onnistuu kuitenkin välttämään kapulakieltä ja jargonia
  • Brexit ja Trump - voisi selittää populismia ja viime vuoden vaalituloksia ainakin osittain demokratian kriisinä. Lainattuna: >Concentration of wealth yields concentration of power… Particularly so as the cost of elections skyrockets which forces the political parties into the pockets of major corporations. And this political power quickly translates into legislation that increases the concentration of wealth.

Chomskyn mukaan poliittinen järjestelmä on rakenteellisesti ajautunut siihen pisteeseen, ettei se enää kykene vastaamaan majoriteetin tarpeisiin. Sen sijaan tuloerot ja epätasa-arvoisuus ovat jatkuvasti kasvaneet viime vuosina. Tämä on osoitus siitä, että taloudelliset intressit dominoivat poliittista järjestelmää enenevissä määrin. Keskiluokka kutistuu ja kansan paheksunta/turhautuneisuus eliittejä ja järjestelmää kohtaan on osaltaan tuottanut viime vuoden tulokset, Brexitin ja Trumpin:
--> Sopii mm Gilensin ja Pickettyn tutkimustuloksiin.

Risut:

  • Keskittyy Yhdysvaltojen järjestelmään: jenkkien poliittisella järjestelmällä on selvästi omat erityispiirteensä.
    • Toisaalta toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat saavutti suurvalta-aseman maailmanpoliittisesti ja sen asema myös johtavana kulttuurillisena vientimaana teki siitä poikkeuksellisen vaikutusvaltaisen. Lännen ja erityisesti Yhdysvaltojen kuva innokkaina demokratianedistäjinä maailmalla ("Freedom & Democracy") on myös Eurooppalaisille nuorille tuttu elokuvista ja angloamerikkalaisesta valtavirtakulttuurista. Sitä kautta siis Yhdysvaltojen poliittiinen kenttä ja kulttuuri saattaa olla suomalaisillekin esim monia Euroopan maita läheisempi.

Täällä mielenkiintoinen blogautus, jossa käydään kaikki oleellisimmat dokumenttielokuvan teesit läpi kohta kohdalta: Requiem for the American Dream

TR

Tuulia Reponen Sun 26 Feb 2017 9:32AM

Toi sun kommentti on niin järjestelmällisesti kirjoitettu, ois kiva lisätä omia pointteja siihen. :p

Kiehumispiste

  • kesto 90 min (eli vartin pidempi kuin RAD)
  • kielet & tekstitys: suomi ja englanti (oletettavan yleisön helpompi ymmärtää dokumentti, joka on puhuttu suomeksi)
  • ka. suomalainen katsoja enemmän kiinnostunut oman yhteisön konkreettisista haasteista kuin demokratian rakenneanalyysista?
KK

Katja Kiuru Sun 26 Feb 2017 10:23AM

Hei! Nyt napsahti sellanen (suuruudenhullu?) ajatus, että mitäs jos meillä olis nää molemmat pätkät, yleisö joutuis jakaantumaan, ja esitysten jälkeen meillä olis kaksi porukkaa, jotka keskustelisi, vuoropuhelisi keskenään referoimalla näkemiään elokuvia toisilleen... Kummankin ryhmän tehtävä olisi kertoa toiselle ryhmälle, mitä elokuvassa näki demokratian kannalta...tms :) ! Siinä olisi keskustelu, jota DIEMin joku paneeliporukka vois ohjailla, mutta kaikki ajatukset tulisivat osallistutetun yleisön joukosta, eikä ylhäältä alas luennoimmalla. Itse näin Requiemin Ylellä joku vuosi sitten, hieno hieno! Kiehumispistettä en vielä ole ehtinyt miettiä.. :)

KK

Katja Kiuru Sun 26 Feb 2017 10:25AM

..kun mun mielestä yhä vaan vuoropuhelu on se juttu, jota meidän pitäis harjaannuttaa keskuudessamme, kattokaa vaikka ruotsalaisia! Katso ja kadehdi ;) ( enpä nauranu ääneen, siis nauroin, kun kurkkasin "what happened in Sweden last night - postauksia...)

Load More