Loomio
Sun 4 Feb 2018 11:39PM

Binnengekomen onderwerp: Stadsverwarming

MVD Maarten van der Pol Public Seen by 348

Onderstaande is ons gemaild door Maik Nijhuis. De komende twee weken staat dit punt open voor input voordat we er concreet mee aan de slag gaan. Deel dus vooral jouw visie op dit onderwerp!
EDIT: dit onderwerp staat open tot 16-03-2018 ivm "Loomio-drukte".

De meeste inwoners van Leidsche Rijn zitten net als ik vast aan de stadsverwarming van Eneco, en daarmee aan:
- Hoge kosten, door een slechte Warmtewet.
- Een monopolie van Eneco. Wisselen van leverancier is niet mogelijk.
- Geen duurzame warmte. Het is al jaren geen restwarmte meer, en dat verandert ook niet met de nieuwe biomassacentrale.
- Verouderde techniek. De stadsverwarming is een hoge temperatuur net wat zorgt voor grote transportverliezen. Bovendien kun je daardoor geen (duurzame) lage temperatuur bronnen koppelen aan het net.
Voor meer details, zie bijv. stadsverarming.nl of http://stadswarmte.blogspot.nl
In de verkiezingsprogramma's van bijvoorbeeld D66 en Groenlinks staan plannen voor de stadsverwarming maar ik zie er niets over bij de piratenpartij. Dit terwijl tienduizenden huizen aangesloten zijn.
Wat is onze mening over de stadsverwarming?

RB

Rico Brouwer Mon 5 Feb 2018 8:13AM

In Almere was de gunningsafspraak dat het 'niet meer dan anders' zou zijn, wordt hier ook niet gehaald en de burger is machteloos tegenover de politiek die de energieverstrekker niet onder druk zet om afspraken na te komen.

Stadsverwarming is mi cool zolang het echt 'niet meer dan anders' is. Oftewel, het rendement en de prijs moet in de maat blijven lopen met de slimme oplossingen die decentraal beschikbaar zijn en komen. Innovatie moet gelijke tred houden.

Piraten kunnen vergelijknig maken met subsidiariteit principe. Hier met stadsverwarming is onduidelijk of je je verwarming het beste lokaal regelt of het beste collectief met stadswarmte. De energie leverancier die de licentie krijgt om stadswarmte uit te leveren moet dat daarom tegen het 'niet meer dan anders' principe doen. Een onafhankelijke specialist stelt transparant op wat de kosten zijn van decentrale techniek en dat is het plafond van het tarief dat eneco mag rekenen.

Dus niet meer dan anders en een onafhankelijke toetsingsspecialist die dwingend advies op kan leggen aan de gemeente als contracthouder.

dan is er de vraag wat je doet met de desinvestering als stadsverwarming blijkt een verkeerde keuze te zijn geweest. Fouten uit het verleden geven geen legitimiteit voor verkeerd beleid naar de toekomst. Als er geen leverancier is te vinden die stadswarmte onder die voorwaarden wil uitleveren, dan stap je over op decentraal. Met een contract per inwoner dat deze het door de gemeente voorgeschoten bedrag voor een lokale oplossing terugbetaalt in termijnen gelijk aan de hoogte van de rekening van stadswarmte óf dat de burger zelfstandig een lokale oplossing aanschaft. Maar de overstap van stadswarmte af moet je wel met zn allen tegelijk doen.