Loomio
Tue 7 Mar 2017 11:07AM

Perustulo mahdollisena ratkaisuna tekoälyn ja automatisaation kehitykseen

VS Ville Saarinen Public Seen by 378

Viime vuosina keskustelu tekoälyn ja automatisaation mahdollisuuksista korvata nykyisiä työpaikkoja on ollut tapetilla enenevissä määrin.

Itse olen altistunut viime vuosina tekoälyn huippututkijoiden sekä teknologiankehityksen taloudellisia vaikutuksia arvioivien tutkijoiden näkemyksille.
* Iso osa on sitä mieltä, että perustulon kaltaisista alotteista pitäisi puhua huomattavasti nykyistä enemmän.
* Heidän mielestään etenkin viime vuosien koneoppimismenetelmien parantumisen myötä (erityisesti syväoppivien neuroverkkojen) kehitys on ottanut eksponentiaalisia kehitysaskeleita eteenpäin.
* Uhkana voi olla jopa massatyöttömyys, jonka systeemiset vaikutukset esim talouden kysynnälle ovat valtavat (mistä ostovoimaa, jos ihmisillä ei ole palkkaa).
* Miten käy kokonaiskysynnän?
* Millainen poliittinen/humanitäärinen katastrofi tästä voi seurata?

Miten tähän pitäisi suhtautua? Paljon on puhuttu perustulosta. Onko perustulo ratkaisu? Pitäisikö sen olla universaali? Mitä sillä pitää pystyä kattamaan, ja millä se rahoitettaisiin?

VS

Ville Saarinen Tue 7 Mar 2017 11:10AM

Tämä keskustelu kirposi ketjusta New Deal - postauspaja, jaetaan linkkejä

Lainaan Tuuliaa @tuuliareponen tähän:

Perustulosta on totuttu puhumaan aika positiivisesti. Harari nosti Globalism vs. Nationalism keskustelussa hyviä kysymyksiä esiin.

  1. Universaali perustulo - mitä on universaali? Perustulomallit nykyisellään on rajattu kansallisvaltioiden omiin kansalaisiin - ei toimi globaalissa taloudessa ja globaaleilla työmarkkinoilla.

  2. Perustulo - mitä on ihmisen perustarpeet? Onko ihmisen omien geenien tehostaminen tulevaisuudessa perusasia, joka valtion tulee taata jokaiselle?

On hyvä huomata, että automatisoidussa maailmassa perustulosta tulee suurimman osan maksimi, mitä ne voi saada ilman perintöjä ja työn tekoa.

https://www.youtube.com/watch?v=szt7f5NmE9E

VS

Ville Saarinen Tue 7 Mar 2017 11:11AM

Mun mielestä Harari nostaa tosi hyviä kysymyksiä kyllä esiin. Muutenkin tosi mielenkiintonen haastattelu.

Veikkaanpa, että just noita kysymyksiä tullaan pohtimaan tulevaisuudessa paljon, koska perinteisen ansaintalogiikan murtuessa isot taustaoletukset moraalista, ideologiasta ja talouden rakenteista joudutaan melkeinpä kokonaisuudessaan uudelleenmiettimään.

Esim kuka pystyy perustulolla kustantamaan oman asunnon, saatikaan omakotitalon? Asunnonomistaminen on oman varallisuuden peruskiviä, ja sitä kautta asuntolaina myös talouden kannalta äärimmäisen tärkeä kansantalouden kasvun takaajana. Sarja kokonaan uusia kysymyksiä tosiaan aukeaa tämän kehityksen myötä.