Loomio
Sat 15 Oct 2016 5:42PM

Keskustelua järjestäytymisestä

LS Lauri Snellman Public Seen by 383

Aloitimme keskustelun liikkeen uudelleenjärjestymisestä. Nyt DiEMistä kiinnostuneet ihmiset ovat jääneet passiiviseksi. On keskusteltu paljon, onko syynä huonot keskustelualustat (FB ja Loomio), ajan puute vaiko se, että ei ole koordinoitua toimintaa.Keskustelin asiasta Villen (@villburn) kanssa, ja heitimme ilmaan joitain ideoita:

-Liikkeen uudelleenjärjestäytymiseen tarvitaan uusi järjestäytymiskokous. Kokouksessa olisi hyvä muodostaa DSC:tä ja hahmotella suuntaviivoja ensimmäiseksi kampanjaksi.
-Ideoimme ensimmäisen kampanjan aihetta. Kampanjan tavoitteeksi kannattaa valita DiEMin teemojen ja vaihtoehtojen (eurooppalainen demokratia, talouspolitiikka) nostaminen yleisen keskustelun kohteeksi ja näin vaikuttaa julkiseen keskusteluun koko maassa.
-Kampanja antaa DSC:n jäsenille yhteisiä aktivismiprojekteja ja eri DSC:lle syyn verkostoitua keskenään. Näin se auttaa Suomen DiEMiä vakiinnuttamaan toimintansa.
-DiEM tarvitsee uuden keskustelualustan. Loomio on hyvä, koska siinä voidaan tehdä oma keskusteluryhmä jokaiselle DSC:lle, projektiorganisaatiolle ja linkittää näiden ryhmien keskusteluja ristiin. Lisäksi tarvitaan jokin Slackin kaltainen alusta, joka välittää chat-tyylisen keskustelun ja äänestykset puhelimeen reaaliajassa.
-Projekti ja keskustelutila vakiinnuttavat organisaation, jolloin voidaan ryhtyä suunnittelemaan tulevia kampanjoita.
-Keskustelu- ja mediakampanja antaa myös nostetta DiEMille, mikä helpottaa liittojen luomista. Mahdollisia yhteistyökumppaneita ovat ehkä toisenlaista talouspolitiikkaa ajavat ryhmät, valtavirran Eurooppa-liike ja poliittista liberalismia ajavat ryhmät.

Mitä mieltä olette? Onko perusidea (järjestäytymiskokous + kampanja ->DSCt, DSCt + keskustelutila -> vakiintuminen, tavoite tällä hetkellä vakiintuminen + tulevat kampanjat + yhteistyökumppanit) hyvä? Miten sitä voisi parantaa? Olisiko jokin toinen lähestymistapa parempi? Keskustelu on avattu! :)

VS

Ville Saarinen Wed 2 Nov 2016 10:13PM

Falkvingen Swarmwise on tosi mielenkiintoinen kirja kyllä. Täytyisi ehtiä tutustua paremmin. Se ja Manuel Castellsin Networks of Outrage and Hope: Social Movements in the Internet Age olisivat kyllä varmasti erittäin hyödyllisiä kirjoja meidänkin toiminnan kehittämisen kannalta.

Laitetaanko lukupiiri pystyyn? :smile:

RA

Risto Ala-Kaila Thu 3 Nov 2016 11:13AM

Laitetaan ihmeessä lukupiiri pystyyn ja oma keskustelualue Loomioon!

Ja sitten olis mielenkiintoista seurailla Islannissa käytyä keskustelua ja hallituksen muodostumista (http://www.reuters.com/article/us-iceland-election-result-idUSKCN12U00Z). Pakko laittaa tähän liitteeksi yks viime viikolla piraattipuolueen menestystä islannissa käsittelevä uutinen, joka liippaa läheltä tätä meidän aihetta internet ajan osallisuudesta ja sosiaalisista käytännön sovelluksista:

Riding a wave of anger over perceived corruption among Iceland's political elite -- the Pirate party promises to clean up corruption, grant asylum to Edward Snowden and accept the bitcoin virtual currency. The election was called for after the last prime minister of the center-right Progressive Party resigned in the aftermath of the so-called Panama Papers. Mainstream parties point to their own success in rescuing the economy, and criticize the Pirates' lack of policy detail.

Gunnar Helgi Kristinsson, PROFESSOR OF POLITICAL SCIENCE AT UNIVERSITY OF ICELAND, GUNNAR HELGI KRISTINSSON, SAYING: "What's different in the present election is the paradox. On the one hand you have the Pirate Party aiming at radical system change, but if you ask the voters about their interest in the election, it's pretty mundane. It's the health system, it's the lot of the elderly and the disabled and housing. So the paradox is that the loss of confidence in the traditional political forces has opened the way for pretty unconventional parties whereas the voters seem interested in pretty much the same things that they are always interested in."

http://www.reuters.com/video/2016/10/26/icelands-pirate-party?videoId=370281233&videoChannel=1

VS

Ville Saarinen Thu 3 Nov 2016 12:59PM

Tein Seinälle lukupiirin perustamisesta äänestyksen. Käykää äänestämässä jos lukupiirin perustaminen kiinnostaa (muitakin kirjoja saa toki ehdottaa) :star:

TR

Tuulia Reponen Thu 10 Nov 2016 11:27AM

Järjestäytymiskokous pitäisi minun mielestäni järjestää mahdollisimman pian. Minusta on hieman omituista, että DiEM Suomen nimissä järjestetään politiikkapaperikokous ENNEN kuin on järjestetty järjestäytymiskokousta. Tiedän, että CC:n antamat dedikset painavat päälle ja tästä syystä jotkut henkilöt ovat päätyneet tällaiseen marssijärjestykseen.

Järjestäytymiskokouksessa pitää mielestäni miettiä myös muissa keskusteluissa ilmi tullutta tarvetta Suomen kansalliselle koordinaatio-organisaatiolle ja miten henkilöt valitaan tähän. Jos päädymme rakenteeseen, jossa on suomalainen katto-organisaatio minusta olisi loogista, että Suomen DiEMin tiedotusvastaava toimii tämän organisaation osana.

Toimin tällä hetkellä Suomen DiEMin sihteerinä aka tiedotusvastaavana, enkä ole tyytyväinen siihen, että DiEMin transnationaali kommunikaatio on hajautettu moneen eri lähteeseen joita yhden (!) henkilön pitäisi seurata mielellään 24/7 ja olla samalla someaktiivi levittämässä DiEMin virallisia kantoja.

Suostuessani väliaikaiseksi sihteeriksi en tiennyt tehtävän laajuutta enkä vastuuta. Mielelläni pitäytyisin "rivijäsenenä" ja keskittyisin enemmän gradun tekoon, joka uhkaa jäädä erinäisten vastuiden takia taka-alalle. Ilmoitan täten, että SIHTEERIN PAIKKA ON AVOIN. Siihen asti kunnes uusi väliaikainen/kokouksella valittu pysyvä/määräaikainen sihteeri on valittu, lupaan seurata + edelleen lähettää protonmailiin tulevaa viestintää, mutta se riittäköön yhden ihmisen panokseksi.

TK

Timo Kuusiola Sat 12 Nov 2016 12:45PM

Näen Diemin suurimmaksi ongelmaksi saada ihmiset ymmärtämään Diemin ajamia tavoitteita. Mielestäni on hieman toiveajattelua lähteä oletuksesta, että ihmisiä saisi liikkeelle vaatimaan muutosta EU:ssa, kun suurin osa ei edes tiedä, mihin kaikkeen EU vaikuttaa. Näen tällä hetkellä kampanjan tavoitteet todella hyvinä, mutta keinot niiden saavuttamiseksi on mielestäni aika pahasti epärealistisia.

Siksi näkisin järkevämpänä lähteä rakentamaan demokratiatavoitteita paikalliselta tasolta pikkuhiljaa ylöspäin EU-tasolle. Ensimmäisenä askeleena voisi olla kunnallisvaalit, jossa voisi hyvin yrittää ajaa uudenlaista demokratiamallia kunnallispolitiikkaan. Haluisin myös nähdä konkreettisia esimerkkejä erilaisista demokratiamalleista. Olen miettinyt tälläistä Helsingille, jossa on organisaatiouudistus meneillään. Olen harkinnut itse myös kunnallisvaaleihin osallistumista, mutta en ole vielä päättänyt ihan täysin osallistunko. Olen ollut viimeiset kuusi vuotta kolmessa eri kaupungissa töissä eli tunnen jonkin verran kaupungin käytäntöjä. Diemille kunnallisvaalit olisi hyvä paikka tuoda esille ajatusta uudenlaisesta demokratiasta.

http://www.slideshare.net/TimoKuusiola/hexit-demokratiauudistus-68268170

TR

Tuulia Reponen Sun 13 Nov 2016 11:32AM

Moi Timo!

DiEMin ajamat asiat voivat tuntua ihmisille kaukaisilta ja toiminnan sitominen paikallisten tarpeisiin on varmasti tarpeen. Kuitenkaan en ymmärtänyt diaesityksestä miten Helsingin päätöksenteon demokratisointi toteutuu esittämässäsi mallissa. Se vaikuttaa asiantuntijavetoiselta mallilta, jossa kuntalaisille ei jää hirveästi sanottavaa. Tai ehkä ymmärrän demokratisoinnin vain eri tavalla (ihmisten osallistaminen päätöksentekoon ruohonjuuritasolla)?

Toisekseen, mihin projektin nimi "Hexit" viittaa? Oletan, että se on lyhennys Helsinki Exit mutta exit mistä? -exit loppuiset jutut helposti liitetään EU:hun, joten voisi helposti luulla, että tällä tarkoitetaan, että Helsingin pitäisi erota EU:sta.

TR

Tuulia Reponen Mon 14 Nov 2016 1:38PM

Poimin tiedotus-ketjusta tähän Laurin esittämän kysymyksen, koska se on tärkeä ratkoa ennen kuin järjestämme järjestäytymiskokouksen:

*Minua ärsyttää, että rahankeräyslaki ei salli joukkoistaa kokouksen kuluja esim. DiEM-ryhmässä. Haluaisin kysyä Tuulialta, miten olette hoitaneet rahan keräämisen ja kulujen jaon Joukkovoimassa?

Joukkovoimallahan ei ole kiinteää järjestöorganisaatiota, joten se ei voi kerätä rahaa suoraan.*

Joukkovoimassa rahankeräyslakia on tulkittu siten, että se mahdollistaa
* tilaisuudessa vapaaehtoisen kolehdin (hattu kiertoon) pidon, kun kyse on yhteisvastuullisesta tilojen käytöstä aiheutuneiden kulujen peitosta eikä tarkoituksena ole tehdä voittoa
* ennen tilaisuutta vapaaehtoisen tilaisuuden yhteisvastuullisen kulujen peittämiseksi tarkoitetun tilisiirron tekemisen

Huomattavaa on se, että kuluihin osallistuminen on täysin vapaaehtoista eikä järjestäjä voi pyytää rahaa keneltäkään.

Rahankeräyslakia varmaan löytyy kokeneempia ihmisiä tulkitsemaan kuin minä.