Loomio
Mon 15 Jan 2018 9:03PM

Actueel: PEP, PrEP en voorbehoedsmiddelen. (teruggeleid naar WB)

MVD Maarten van der Pol Public Seen by 349

Het Rijk laat steken vallen, voorbehoedsmiddelen en hivremmers voorkomen meer kosten dan dat de vergoeding daarvan kost. Wij willen een onderzoek naar de haalbaarheid van vergoeden van deze middelen via de gemeentelijke weg zolang het Rijk nalatig blijft.

Dit punt gaat voor verder onderzoek naar WB

G

Ger Tue 16 Jan 2018 9:10AM

in hoeverre is de overheid ervoor verantwoordelijk dat Nederlanders veilige sex hebben? Om geslachtsziekten en erger te voorkomen moet je een condoom gebruiken, geldt voor jongens die met meisjes vrijen en voor jongens die met jongens vrijen. en moet je zelf voor zorgen

S

Sjoerd Tue 16 Jan 2018 10:24AM

Het is niet aan de lokale politiek om de fouten van de landelijke politiek om te vangen. Dat gezegd te hebbende ben ik het Ger eens dat iedereen voor zijn eigen veilige seks verantwoordelijk is.

En dan specifiek over PrEP.

Kosten van PrEP varieren van 50 euro per maand voor de aller goedkoopste variant tot 600 euro per maand voor een A-brand.

https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/prep/zo-kom-je-aan-prep

In Utrecht wonen in 334.295 (peildatum 1-1-2015) mensen waarvan 49% man. Da's ongeveer 164.000 mannen. Gemiddeld is 1 op de 10 homosexueel. Dat zijn dik 16 duizend mannen in Utrecht. Laten we zeggen dat de helf daarvan sexueel actief is (en da's volgens mij een heeeel voorzichtige schatting. 8.000 keer 50 euro per maand = bijna 5 miljoen per jaar.

Het bespaart idd dat mensen geen HIV krijgen. Maar wie krijgt die besparing? Niet de gemeente, maar de zorgverzekeraars.

Daarom vind ik dat we dit niet gemeentelijk moeten gaan vergoeden.