Loomio
Sat 28 Feb 2015 12:24PM

Deixalleria recuperadora de residus i amb oferta de serveis ambientals.

MC Miquel Carrión Public Seen by 160

Les deixalleries són centres inicialment concebuts com a plantes de transferència de residus. Recullen residus especials domèstics, runes, i diferents tipus de residus municipals (també en grans quantitats) entre els que segurament destaquen els residus voluminosos i els aparells elèctrics i electrònics.

Tot i això, les deixalleries poden fer un pas més, i realitzar de forma addicional diferents activitats de recuperació de residus.

Aquests activitats de recuperació podrien anar des del desballestament de components metàl•lics que afavoririen la valorització, fins a la selecció i recuperació/reparació de materials i productes que es podrien destinar al mercat de segona mà.

Un concepte de ‘deixalleria-centre de recuperació’, amb una mínima inversió, permetria explorar molts nous sectors emergents relacionats amb la recuperació i podrien crear nous llocs de treball. Amb una ampliació de la deixalleria actual de Santa Coloma, per exemple, es podria habilitar un espai per al desballestament i per a la reparació i venda de tota mena d’aparells i productes. Aquesta ampliació es podria coordinar també amb diferents serveis de recollida selectiva de roba, voluminosos, elèctrics i electrònics, paper-oficina, etcètera... que permetrien ampliar els circuits i donar més viabilitat econòmica al projecte.

Ja hi ha empreses de la Economia Social que fa anys han apostat per aquesta visió recuperadora (Engrunes, Solidança, Recibaix...). A més, hi ha quantitat de nous projectes de reparació i venda d’equips electrònics; i molts projectes innovadors que hi podrien anar a remolc.

Alguns exemples de projectes innovadors relacionats amb la recuperació:

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/better-world-books

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/greencitizen

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/planetreuse

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/project-repat

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/rebuilding-exchange

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/rebuilding-exchange

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/ico

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/lestoc

http://www.upsocial.org/ca/sic/soluciones/progetto-quid

Hi ha persones aturades del municipi que podrien orientar les seves habilitats a projectes d’empresa relacionats amb una nova visió ampliada en els equipaments i serveis de la deixalleria?

MC

Miquel Carrión Mon 15 Jun 2015 8:05PM

Poc després de publicar el comentari anterior es va aprovar la licitació pública de la deixalleria de Santa Coloma.

Aquí podeu trobar la informació:
https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/notice.pscp?idDoc=11325897&reqCode=viewCn&idCap=9893929&

De la lectura dels plecs es desprèn que no s'ha fet un exercici per explorar les potencialitats de creació d'ocupació, ni de maximitzar la recuperació.

Els criteris de puntuació són estrictament de baixa econòmica i, més enllà d'això, que l'empresa concessionària tingui una norma de qualitat, obri 5 hores més del previst i que estigui disposada a invertir en una alarma i en modificar la il·luminació. Ja està.

No hi ha la valoració d'una proposta tècnica que integri altres potencials recollides selectives, ni s'avaluen les porpostes que es puguin fer per optimitzar el punt de reutilització, ni possibles operacions per maximitzar el reciclatge, ni la integració de col·lectius amb problemes d'inserció laboral, ni les propostes de sensibilització i educació ambientals.... res de tot això es valora en l'oferta tècnica.

Després sí es remet a que l'empresa ha de presentar un projecte en el termini de 4 mesos, però ja no és un element que permeti seleccionar el millor projecte qualitativament. É snomés un esquema que l'empresa adjudicatària ha de presentar. Un tant estrany si el que es vol és valorar la qualitat tècnica de les propostes dels diferents lictadors.

Seria interessant fer un pas endarrera i posar en comú potencialitats de la deixalleria per dibuixar un plec de clàusules més satisfactori en termes socials i ambientals? Personalment crec que sí, que pagaria la pena obrir una mica de debat entre persones usuàries i que coneixen el sector; i veure altres projectes que ja hi ha al Baix Llobregat i a Cayalunya en aquesta línia....

D'aquesta forma, criteris com la capacitat de recuperació, la inserció laboral, l'educació ambiental, podrien ser objecte d'anàlisi entre els diferents licitadors i es podria condicionar i escollir una millor proposta...

En tot cas els propers dies traslladarem aquestes inquietuds als diferents grups, a veure què opinen...