Loomio
Sat 28 Feb 2015 10:52AM

Recollida de residus porta a porta

MC Miquel Carrión Public Seen by 122

Hi ha una qüestió quotidiana del nostre dia a dia que es pot convertir en un gran exemple demostratiu d’una transformació social que seria desitjable a nivell local: la millora del sistema de recollida selectiva de residus.

La problemàtica dels residus s’ha d’afrontar primerament amb mesures que redueixin la generació, i que cerquin la màxima reutilització i reciclatge abans de tirar la brossa...; però permeteu-me que em centri, en aquest moment, en la brossa que ja està generada, i en la forma com es recull i després es recupera.

En aquest punt el sistema clàssic de recollida de les fraccions de residus més abundants són els contenidors a la via pública. I normalment la separació convencional és: rebuig, paper, envasos, orgànica i vidre.

Amb aquest sistema normalment s’obtenen uns percentatges de reciclatge d’entre el 20% i el 40%.Val a dir que el fet que els contenidors de brossa barrejada (rebuig) estiguin sempre disponibles al carrer fa que la recollida selectiva no sigui necessari fer-la bé...

Ja fa molts anys que en l’àmbit europeu, i d’ençà d’alguns anys també al nostre país, que hi ha un altre sistema que corresponsabilitza molt més al ciutadà: La recollida selectiva porta a porta (PAP), que consisteix en lliurar els residus –prèviament separats en origen- al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció objecte d’aquest tipus de recollida.

Amb aquest model de recollida els percentatges de reciclatge ascendeixen a xifres del 70%-80%. I la qualitat de la matèria orgànica s’incrementa fins el 99% (un element crucial per a la seva adequada recuperació com a adobs).

És un model de recollida més car i més intensiu en ma d’obra, però més rentable en relació al cost dels tractaments dels residus. El balanç sol ser equilibrat.

Feu un cop d’ull a aquest enllaç per saber més sobre aquest tema:

http://www.portaaporta.cat/ca/index.php

Podem afronta col•lectivament un repte local com aquest...? Que clarament té uns beneficis en el nostre entorn immediat i en el medi ambient en conjunt? La resposta crec que serà ‘sí’, si som capaços d’entendre col•lectivament els motius de tot plegat, d’educar-nos en uns nous hàbits més racionals i sostenibles, i de comprometre’ns col•lectivament en una aposta de nova gestió.

És ben cert que un sistema com aquests mereix una societat local (tant a nivell de ciutadans com de representants) madura, cohesionada i sensibilitzada; per això deia al principi que és un bon exemple d’una desitjable transformació social. El més còmode és seguir com fins ara...

AC

Assumpta Calvís Fri 10 Apr 2015 8:43PM

Ostres, això del porta a porta ho conec d' alguns pobles de Guipúscoa i els usuaris no estan gens contents. Caldria veure bé l' organització i gestió d' aquest nou sistema i tot el què representa per l' usuari.

MC

Miquel Carrión Sat 11 Apr 2015 6:09AM

Efectivament, és un sistema que requereix una molt bona planificació i, sobre tot, una molt bona campanya de participació i conscienciació.

La figura de l'usuari és fonamental. El que implica per a ell/a és una actitud i uns hàbits constants en la reducció de residus i la seva separació pel reciclatge; però, a banda d'això, tota la resta haurien de ser incentius i facilitats. Tant econòmiques com de gestió.
Si anem avançant en aquest tema... algun dia podem anar a visitar algun municipi d'èxit perquè compartim els punts forts i els punts dèbils d'aquest model, i anticipar el que comentes.