Loomio
Tue 19 Dec 2017 12:33PM

Actueel: Zwarte Piet

MVD Maarten van der Pol Public Seen by 375

Zwarte piet

De Piratenpartij is tegen racisme in elke vorm. Stelling kiezen in het pietendebat draagt bij aan polarisatie: beide kampen overschreeuwen elkaar en raken verward in discussies over racisme. De discussie gaat niet over of mensen die Sinterklaas vieren racistisch zijn, maar over dat de "karikatuur zwarte piet" racistisch is. Het is niet dat je door te kiezen voor een traditie gelijk een racist bent, en daar moeten we elkaar meer in respecteren. Laten we het debat op een goede manier voeren, geen monoloog tegen monoloog maar een dialoog, waarbij we de kinderen niet belasten met deze discussie maar gewoon fijn Sinterklaas laten vieren. Het gaat hier niet om het sinterklaasfeest thuis, het gaat hier om de gemeentelijke viering. De Gemeente moet zorgen dat het een sinterklaasfeest voor iedereen is. Dat kan mét piet, zonder racisme.

G

Ger Thu 21 Dec 2017 7:12AM

het probleem is niet zozeer zwarte Piet alswel witte Sinterklaas. zwarte Piet is redelijke opgelost met roetpieten, nu nog regelmatig een zwarte Sinterklaas en iedereen weer gelukkig

DB

David Bekker Thu 21 Dec 2017 11:15AM

Het probleem los je niet op met een zwarte sinterklaas. Het issue is dat piet een racistische karikatuur heeft/had. Met een zwarte sinterklaas ga je dat niet oplossen, ik denk dat je juist meer frustratie en monoloog tegen monoloog uitlokt op die manier.

S

Sjoerd Fri 12 Jan 2018 12:43AM

imho heeft Sinterklaas zijn langste tijd gehad. Met de invloed van Amerika vieren we over 10 jaar kerst met een dikke kerstman en is de sint iets uit het verleden.

RB

Rico Brouwer Fri 12 Jan 2018 8:19AM

kern van het karakter van zwarte piet is dat ie onherkenbaar is, Geen man of vrouw, geen kleur. Iedereen kan zwarte piet zijn. In die zin is het uiterlijk van piet een beetje als een guy fawkes masker, als oempa loempa en de elfjes van de kerstman.
Roetveegpiet doet af aan die kern, zo kunnen zwarte mensen geen zwarte piet meer spelen! Dat is ook racisme.
Racisme is pas weg uit de discussie als piet ook (weer) zwart mag zijn.

Mensen ageren op Zwarte Piet vanwege ervaren ongelijkheid op andere plekken in onze samenleving. Ik geloof niet dat die er beter van worden door zwarte piet de zwarte piet toe te spelen.

Als gemeentelijke politieke partij kan je je ook afvragen of je met belastinggeld wel zo'n feest wilt organiseren.Je kan het ook aan de winkeliersverenigingen laten.

Subsidiair is de landelijke intocht een andere discussie. Daar zit een grotere traditie, met wat mij betreft een traditionele Piet. Ik heb geen probleem met zijn of haar kleur, als ie maar onherkenbaar is, dat is voor mij de kern van Piet. Trouwens ook van klaas.