Loomio
Thu 10 Nov 2016 9:58PM

Ehdotukset: tänne ehdotukset artikkeleista/kirjoista

VS Ville Saarinen Public Seen by 555

Keskustellaan täällä lukupiiriin ehdotetuista artikkeleista/kirjoista.

Ehdotetut materiaalit voidaan ketjussa tapahtuvan esittelyn lisäksi koota tähän helposti nähtäville listaksi:

Kirjat

  • Swarmwise - The Tactical Manual To Changing The World (Rick Falkvinge)
  • Networks of Outrage and Hope: Social Movements in the Internet Age (Manuel Castells)
  • Sapiens - A Brief history of human kind (Yuval Noah Harari)
  • SYNC - how order emerges from chaos in the universe, nature, and daily life (Steven Strogatz)
  • Superintelligence - Paths, Dangers, Strategies (Nick Bostrom)
  • Ethics An Essay on the Understanding of Evil (Alain Badiou)
  • The Society of the Spectacle (Guy Debord)
  • Simulacra and Simulation (Jean Baudrillard)
  • The Birth of Biopolitics - Lectures at the College de France 1978-1979 (Michel Foucault)
  • Understanding Ethnic Violence: Fear, Hatred, and Resentment in Twentieth Century Eastern Europe (Roger D. Petersen)
  • Debt — The First 5000 years (David Graeber)
  • The End of Banking (Jonathan McMillan)
  • Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values (Robert M. Pirsig)
  • Lila: An Inquiry into Morals (Robert M. Pirsig)
  • When Google Met Wikileaks (Julian Assange)
  • The Global Minotaur: America, the True Origins of the Financial Crisis and the Future of the World Economy (Yanis Varoufakis)
  • Austerity: The History of a Dangerous Idea (Mark Blyth)
  • The Mass Psychology of Fascism (Wilhelm Reich)
  • Luokkavallan vahtikoirat: Miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä (Emilia Kukkala ja Pontus Purokuru)
  • Four Futures (Peter Frase)
  • Eurokriisin anatomia (Heikki Patomäki)
  • Suomen talouspolitiikan tulevaisuus – Teoriasta käytäntöön (Heikki Patomäki)
  • The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom (Evgeny Morozov)
  • The Shifts and the Shocks (Martin Wolf)
  • Ekologinen kommunikaatio (Niklas Luhmann)
  • Bryssel myyty (Jaana Kivi)
  • Models of Democracy (David Held)
  • Secular Cycles (Peter Turchin, Sergey A. Nefedov)
  • Post-Democracy: A Sociological Introduction (Colin Crouch)
  • Failing States, Collapsing Systems: BioPhysical Triggers of Political Violence (Nafeez Ahmed)

Artikkelit

TR

Tuulia Reponen Tue 29 Nov 2016 2:36PM

En tiedä missä sellainen käsitys syntyi, kun tässä ketjussa ollaan vaan listattu ehdotuksia lukupiirin luettavaksi ja kommentoitu ehdotuksia. Jos viittaat ketjun ulkopuolelle, en ole tietoinen muista lukupiiriä käsittelevistä keskusteluista.

Hmmh, Loomion äänestysvaihtoehdot on vähän palikat tällaisesta asiasta äänestämiseen. Voidaan myös vaan arpoa? :D Muita ehdotuksia?

VS

Ville Saarinen Tue 29 Nov 2016 2:56PM

keskustelu lukupiiristä alkoi jo aikasemmin eri ketjussa (mikähän ketju se oli?) ja muistaakseni Risto ehdotti Swarmwisea ensimmäisenä :) siitä on saattanut jäädä ainakin sellainen mielikuva, että Swarmwise luetaan ensimmäisenä

DU

Lauri Leponiemi Wed 30 Nov 2016 11:45AM

@tuuliareponen
Äänestetään google poll tai jollain vastaavalla jutulla? Niihin saa ymmärtääkseni aika lailla äänestettäviä asioita.

VS

Ville Saarinen Tue 29 Nov 2016 3:07PM

@tuuliareponen yksi vaihtoehto on myös vaan kommentoida mitkä on kenenkin listalla ekana (esim top 3) ja sitten koittaa löytää yhteinen ykköskandidaatti :)

@laurileponiemi
Komppaan, "Eurokriisin anatomia" on yksi hyvä vaihtoehto myös listan kärkipäähän.

TR

Tuulia Reponen Tue 29 Nov 2016 8:10PM

No meitsillä on top 1 tällä hetkellä Swarmwise. Otin eilen illalla siihen varaslähdön ja lukaisin pikkasen. Soriii... Koitan malttaa oottaa yhteistä päätöstä! Laittakaapa top 3 toivetta kehiin kaverit! :D Itse en tietenkään osaa vielä sanoa top 2 ja top 3 -suokkareitani.

PN

Pekka Nikander Tue 29 Nov 2016 8:11PM

Oma suosikkikirjan viimeisten 10 vuoden ajalta on David Graeberin Debt — The First 5000 years. Se on ainoa kirja, jonka olen sitten teini-iän jaksanut lukea kolmeen kertaan, ja voisin hyvin lukea neljänteenkin.

Komppaan @laurileponiemi Hararin suhteen. Sapiens on erinomainen, mutta minulle siinä ei ollut kovin paljon uutta. Erinomainen yhteenveto paljosta ajattelusta. Homo Deus ei ole kirjana ihan yhtä hyvä, mutta käsittelee kenties tärkeämpiä teemoja.

Pseudonyymillä Jonathan McMillan kirjoitettu The End of Banking on silmiäavaava niille, jotka eivät ole paneutuneet lainkaan siihen mitä raha oikeasti on. Mutta Graeber on parempi kokonaisuuden hahmottamisessa. End of Banking valoittaa enemmän nykytilanteen ongelmia.

Jos sitten haluamme mennä vähän syvemmälle siihen, mitä todellisuus oikeastaan on, toisaalta Robert Pirsigin ajattelu ja toisaalta Varelan ja Maturanan autopoiesis-ajattelu ovat hyvää pohdintaa. Jälkimmäisestä en vain ole löytänyt mitään kelvollista kirjaa englanniksi tai millekään mulle kielelle käännettynä, ja oma espanjan taitoni on aivan liian heppoista. Näitä molempia on hyvä soveltaa myös yhteiskunnan ja yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Hofstadterin GED:iä ja Mind's I:ta vapaasti mukaellen muurahaiset eivät hahmota, miten pesä käyttää heitä hyväkseen.

RA

Risto Ala-Kaila Tue 29 Nov 2016 9:47PM

Hienoa saada Pekan ehdotukset mukaan listalle. Sanoitko Ville Mesengerissä että Heikilläkin oli jo mietittynä piiriä varten jotain?

VS

Ville Saarinen Tue 29 Nov 2016 10:52PM

Kiitos Pekka hyvistä ehdotuksista!

tuota Graeberin Debt — The First 5000 years-kirjaa on kyllä itsellenikin suositeltu useampaan otteeseen. Kolme kertaa kirjan läpi kahlanneelta suosituksen voi kuitenkin ottaa jo astetta vakavammin vastaan :sweat_smile:

Myös The End of Banking vaikuttaa nopealla silmäyksellä todella mielenkiintoiselta opukselta.

Tässä muutama ehdotus meikäläiseltä vielä:
* Julian Assange - When Google Met Wikileaks: Kirja on luotaus DiEM25:nkin jäsenistöön kuuluvan Julian Assangen mieleen ja poikkeukselliseen tapaan katsoa maailmaa. Tämän entisen hakkerin ajattelun vaikutukset maailmanpolitiikan ja median saralla ovat kiistämättömät. Kirja perustuu Googlen entisen toimitusjohtajan Schmidtin ja Assangen kohtaamiseen ja valottaa amerikkalaisten teknologiayhtiöiden sumeilematonta teknoimperialistista suhtautumista maailmaan.

These are vital counterpoints for anyone interested in where the Internet—and by extension human civilization—is heading. The difference between the paths taken by Assange and Schmidt was illustrated subsequently by their responses to the Snowden disclosures: while WikiLeaks aided the whistleblower's escape, Google scrambled to manage a public relations backlash after the revelation that it had taken money from the NSA to process spying requests from the US government.

  • Yanis Varoufakis - The Global Minotaur: America, the True Origins of the Financial Crisis and the Future of the World Economy: Varoufakiksen globaali minotaurus pyrkii kuvaamaan maailmantalouden kehityksen toisen maailmansodan jälkeen ja näyttämään, että vuoden 2008 talousromahdus oli muutakin kuin vain epäonnistuneen sääntelyn ja ylisuurten pankkien tuotosta. Varoufakiksen mukaan ymmärtääkseni takana on itse asiassa maailmantalouden rakenteellinen vika (post Bretton Woods-järjestelmä), jossa valta on keskitetty Yhdysvaltoihin ja dollariin valuuttana, ja tuottaa nykyisellään erittäin huonoja vaikutuksia. Tämä on yksi mielenkiintoinen vaihtoehto lukupiiriin.

Tätä olen myös itse kertaalleen aloittanut, mutta en päässyt ensimmäisellä kertaa ajanpuutteen takia hirveän pitkälle.

  • Mark Blyth - Austerity: The History of a Dangerous Idea: Tämän löysin itse asiassa hieman sattumalta nettisuosituksista. Se näyttäisi valottavan leikkauspolitiikan historiaa pidemmältäkin ajalta. Seuraava lainaus kirjan lukija-arvosteluista herätti mielenkiintoni (erittäin ajankohtainen juuri nyt?):

Interestingly, he also shows why he thought Austerity was "Dangerous" - he draws a dotted line from Austerity in post WW1 Europe to the opening of political doors for Fascism and Nazism.

I found this to be the most illuminating portion of the book, especially when it points out that although Austerity ideas were completely discredited by the end of the Second World War (having been a contributory cause to the extension of the Great Depression) they made a comeback through what are called the "Enablers of Austerity" - Milton Friedman's Monetarism, Neo-liberalism with its independent Central Banks, and the IMF and the aforementioned Washington Consensus. This is the best explanation I've seen for the complete disconnect between reality and the American and European ideologues currently peddling the conservative agenda.

Niin ja tosiaan Pekalle @pekkanikander vielä: Tervetuloa porukkaan mukaan!

PN

Pekka Nikander Wed 30 Nov 2016 5:53AM

Blythin Austerity ei jäänyt mulle mitenkään vahvasti mieleen, vaikka hyvä kirja onkin. Yksi parhaista asiasta kirjoitettuja. Saattaisin ehkä lukea uudestaankin, vaikka minusta samat teemat osittain tulevat esille Graeberin Debtissä ja McMillanin End of Bankingissä.

Naomi Kleinin The Shock Doctrine jäi paljon vahvemmin mieleen, osin sen herättämien erittäin vahvojen negatiivisten tunteiden suhteen. Itse sisällössä ja rinnastuksissaan Klein menee minusta osin hakoteille, mutta rinnastuksen kyllä toimivat tunteiden herättäjinä.

VS

Ville Saarinen Tue 29 Nov 2016 11:04PM

@ristoalakaila ei tainnut ihan listaa olla, mutta Patomäeltä saatiin
* 2 kpl "Suomen talouspolitiikan tulevaisuus – Teoriasta käytäntöön"
* 2 kpl "Eurokriisin anatomia"-kirjoja lukupiiriä varten.

Täältä lisätietoja: http://patomaki.fi/kirjoja/

Load More