Loomio
Thu 10 Nov 2016 9:58PM

Ehdotukset: tänne ehdotukset artikkeleista/kirjoista

VS Ville Saarinen Public Seen by 555

Keskustellaan täällä lukupiiriin ehdotetuista artikkeleista/kirjoista.

Ehdotetut materiaalit voidaan ketjussa tapahtuvan esittelyn lisäksi koota tähän helposti nähtäville listaksi:

Kirjat

  • Swarmwise - The Tactical Manual To Changing The World (Rick Falkvinge)
  • Networks of Outrage and Hope: Social Movements in the Internet Age (Manuel Castells)
  • Sapiens - A Brief history of human kind (Yuval Noah Harari)
  • SYNC - how order emerges from chaos in the universe, nature, and daily life (Steven Strogatz)
  • Superintelligence - Paths, Dangers, Strategies (Nick Bostrom)
  • Ethics An Essay on the Understanding of Evil (Alain Badiou)
  • The Society of the Spectacle (Guy Debord)
  • Simulacra and Simulation (Jean Baudrillard)
  • The Birth of Biopolitics - Lectures at the College de France 1978-1979 (Michel Foucault)
  • Understanding Ethnic Violence: Fear, Hatred, and Resentment in Twentieth Century Eastern Europe (Roger D. Petersen)
  • Debt — The First 5000 years (David Graeber)
  • The End of Banking (Jonathan McMillan)
  • Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values (Robert M. Pirsig)
  • Lila: An Inquiry into Morals (Robert M. Pirsig)
  • When Google Met Wikileaks (Julian Assange)
  • The Global Minotaur: America, the True Origins of the Financial Crisis and the Future of the World Economy (Yanis Varoufakis)
  • Austerity: The History of a Dangerous Idea (Mark Blyth)
  • The Mass Psychology of Fascism (Wilhelm Reich)
  • Luokkavallan vahtikoirat: Miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä (Emilia Kukkala ja Pontus Purokuru)
  • Four Futures (Peter Frase)
  • Eurokriisin anatomia (Heikki Patomäki)
  • Suomen talouspolitiikan tulevaisuus – Teoriasta käytäntöön (Heikki Patomäki)
  • The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom (Evgeny Morozov)
  • The Shifts and the Shocks (Martin Wolf)
  • Ekologinen kommunikaatio (Niklas Luhmann)
  • Bryssel myyty (Jaana Kivi)
  • Models of Democracy (David Held)
  • Secular Cycles (Peter Turchin, Sergey A. Nefedov)
  • Post-Democracy: A Sociological Introduction (Colin Crouch)
  • Failing States, Collapsing Systems: BioPhysical Triggers of Political Violence (Nafeez Ahmed)

Artikkelit

DU

Lauri Leponiemi Fri 11 Nov 2016 12:08PM

Mulla on paha tapa ostaa kirjoja ja ajatella että "lukee ne sitten joskus" :D mutta porukan mukana on tietysti helpompi sitoutua. Mutta tosiaan, tässä on omia ehdotuksia:

  • Sapiens - A Brief history of human kind (Yuval Noah Harari)
  • SYNC - how order emerges from chaos in the universe, nature, and daily life (Steven Strogatz)
  • Superintelligence - Paths, Dangers, Strategies (Nick Bostrom)
  • Ethics An Essay on the Understanding of Evil (Alain Badiou)

Nämä kaksi kirjaa pitäisi kuuleman mukaan lukea parina sillä ne täydentävät toisiaan:
* The Society of the Spectacle (Guy Debord)
* Simulacra and Simulation (Jean Baudrillard)

Michel Foucaultin luennoista pitää mainita, että hän käsittelee aika paljon sodanjälkeisen Euroopan talouden muodostumista.
* The Birth of Biopolitics - Lectures at the College de France 1978-1979 (Michel Foucault)

VS

Ville Saarinen Fri 11 Nov 2016 5:19PM

Itsellä on vähän sama juttu, kirjoja kertyy mutta lukuaika on lopulta hirveän rajallinen :)

Tuossa on jo kunnon lista. Muutama nimi on ennestään tuttu, voitko vähän heittää perusteluja/fiiliksiä siitä mitkä noista olis diemin kannalta ehkä tärkeimpiä?

Muistelen lukeneeni jostain, että Foucaultia olisi kritisoitu siitä, että hänen näkemyksensä ovat enemmän historiallisesti provokatiivisia kuin oikeasti tarkkoja :) mutta voi olla mutua, tiedätkö tästä?

DU

Lauri Leponiemi Fri 11 Nov 2016 11:39PM

Sapiens on ymmärtääkseni aika yleistajuinen opus, ja vaikka se on kohtuullisen pitkä (pokkarissa 466 sivua) käydään siinä läpi koko ihmisen kehityshistoria ja spekuloidaan myös hieman tulevaisuutta. Vaikka Yuval Harari on käytännössä historioitsija eikä esim. biologi, on kirjaa kehuttu ainakin puolueettomaksi esitykseksi ihmislajin kehityksestä. Suhteessa Diemiin on mielestäni ihan hyvä idea että luetaan kirja ihan ihmisestä itsestään ilman poliittisesti latautuneita näkökantoja. (Tai ehkä sittenkin juuri tätä kirjaa luettaessa paljastuu luokkasodan esihistoria tai liskoihmisten salaliitto! /s)

Henkilökohtaisesti pidän Guy Debordin kirjasta The Society of the Spectacle. Se ei ole pitkä, ja ne käsitellyt asiat tulee aika lailla lyhyinä fragmentteina. Itse pituudesta huolimatta niitä asioita jää kuitenkin pohtimaan, ja se tarjotaa ihan uusia tapoja suhtautua järjestelmään ja paikoin myös ottamaan etäisyyttä itsestään selvinä pidettäviin asioihin. Koko kirjan voi oikeasti lukea ihan parissa illassa, ja siitä tulee sellanen fiilis et siinä on enemmän kuin mitä se kokonaisuudessaan on kirjana. Eli kerrassaan jännittävä opus! Simulacraa en ole lukenut, mutta se porautuu samaan aihepiiriin valheellisten mielikuvien muodossa. Baudrillard on mm. innoittanut Matrixin tekijöitä, ja muutoinkin aihepiiri on hyvin postmoderni. Toisaalta tämän tilalla voitaisiin lukea ihan hyvin se Lyotardin postmodern condition, se on myös aika lyhyt ja jännittävä.

SYNC ja Superintelligence on tossa listassa koska yhteiskunnallisesti progressivisen liikkeen on hyvä ymmärtää tätä aikaa ja teknologiaa. Aiheena synkronisaatio vaikuttaa eritoten kiehtovalta integraation ja metabolian allegorioiden kontekstissa. Nykyaikana mm. kaupunkitutkimuksessa käytetään konsepteja kuten "urban metaboly", eli siinä missä ihmiset elivät ennen ja menettävät nyt itsensä virtuaalimaailmoissa, ovat kaupungit muuttuneet eläviksi. (Jokainen on varmasti kuullut käytettävän termejä "kaupungin rytmi" tai "urbaani syke". Viitataan siis johonkin "sydämeen" tai jotenkin elävään kokonaisuuteen siinä missä historiallisesti viitattiin lähinnä kaupungin "elossa oloon" sen sisältämien ihmisten johdosta -- okei, tämä meni jo spekuloinnin puolelle) Joka tapauksessa teknologian kieli kuten syklit ja loopit on ohjelmoinnissa vakiokalustoa, ja tämä sama kieli hiipii epäilemättä myös elämän muille osa-alueille. Varmasti ihan samaan tapaan kuten markkina-ajattelun "kieli". Tähän teemaan liittyy kuitenkin aika vahvasti Diemin ydin. Ymmärtääkseni integraation ja tällaisten kokonaisuuksien synkronointi jne. on pyrkimyksenä jos vaihtoehtona on vaipuminen nationalistisiin isolaatteihin -- eli siksi kirjoja teknologiasta. + Lenin ja kommunismi vain mahdollista teollistuneessa yhteiskunnassa.

Alain Badioun Ethics vois olla hyödyllinen poliittisen itsetutkiskelun työkaluna. Tätä kirjaa en ole lukenut, mutta Lacanilaisen psykoanalyysin tuoma relativistinen näkökulma moraalisiin kysymyksiin voi olla jännää luettavaa.

The birth of biopolitics kirjan arvo on lähinnä yrityksessä tavoittaa sodan jälkeen vallinnut mentaliteetti talousajattelussa. Tämä on mahdollisesti listan heikoin lenkki.

Nopeasti internettiä tutkien noista kirjoista kaikki paitsi Sapiens, SYNC, ja superintelligence löytyy helposti pdf muodossa.

TR

Tuulia Reponen Sun 13 Nov 2016 1:39PM

Swarmwise - The Tactical Manual To Changing The World (Rick Falkvinge) kuulostaa DiEMin kannalta potentiaalisesti hyödylliseltä. Se löytyy netistä pdf:nä https://falkvinge.net/files/2013/04/Swarmwise-2013-by-Rick-Falkvinge-v1.1-2013Sep01.pdf

Swarmwise on 300-sivuinen opus ja jotkut otsikoista tuntuvat vähän omituisilta. Onko joku teistä lukenut kirjan jo läpi tai osaako muuten sanoa, onko kaikki osat kirjasta yhtä relevantteja? (Silmään osui kappaleen kuusi otsikointi: Screw Democracy, We’re on a Mission from God ja alaotsikko Profit for Fun - toisaalta kyseessä voi olla vain räväkkä otsikointi).

Manuel Castellsin kirjaa en löytänyt pdf:nä.

Lauri Leponiemen ehdotuksista minua kiinnostivat eniten situationistiset teokset
*The Society of the Spectacle (Guy Debord)
*Simulacra and Simulation (Jean Baudrillard
Joskin miun on sanottava, että jälkimmäinen vaikuttaa hieman vaikeatajuiselta. Olisiko mahdotonta lukea The Society of the Spectacle ensiksi ja päättää sitten luetaanko Simulacra and Simulation(?)

Minulla ei ole omia ehdotuksia, mutta aihepiirinä minua kiinnostaa kulttuurinen pelko. Luin valkoisesta kapinasta mielenkiintoisen artikkelin (kiitos @villburn) ja tekisi mieli jatkaa aihepiirin tutkiskelua. http://www.vox.com/2016/9/19/12933072/far-right-white-riot-trump-brexit Jos puhumme 1930-luvun toisinnosta DiEMissä olisi tärkeä tietää miksi niin monet pelkäävät monikulttuurista yhteiskuntaa ja miksi maahanmuuttokysymyksestä on tullut aihe, joka yhdistää oikeistopopulistisia puolueita ja näiden kannattajia ympäri maailman.

VS

Ville Saarinen Mon 14 Nov 2016 9:57PM

@tuuliareponen
Tämä Petersenin kirja taisi olla yksi tuon voxin artikkelin tärkeimmistä lähteistä. Harkittavissa? Löytyisiköhän tästä jotakin tuoreempaa katsausta?

__ Reviewed Work: Understanding Ethnic Violence: Fear, Hatred, and Resentment in Twentieth Century Eastern Europe by Roger D. Petersen
Review by: Jennifer Schaller __

Peterseniltä vuodelta 2012 löytyy :Western Intervention in the Balkans: The Strategic Use of Emotion in Conflict

@laurileponiemi hyviä perusteluja, koitan perehtyä ja kommentoida ajan kanssa!

TR

Tuulia Reponen Tue 15 Nov 2016 10:11AM

Totta. En löytänyt kumpaakaan Petersenin kirjoista yliopiston kirjastosta enkä netistä. Tosin etsin vain uef.finnan ja Googlen avulla.

Sen sijaan löysin aihepiirä käsittelevän Karen Wellsin ja Sophie Watsonin tutkimusartikkelin vuodelta 2005. Artikkeli käsittelee lontoolaiseen pikkuporvaristoon kuuluvien ihmisten tuntemaa närkästystä turvapaikanhakijoita ja suurpääomaa kohtaan. Pikaisen silmäilyn perusteella sanoisin, että artikkeli on suurelta osin edelleen relevantti siitä huolimatta, että se on 11 vuotta vanha. Tietenkin tilastot ovat oletettavasti jonkin verran muuttuneet artikkelissa käytetyistä.

RA

Risto Ala-Kaila Tue 29 Nov 2016 10:00AM

Hienoa että Patomäkikin lupasi tarjota laajan ymmärryksensä rintaäänellä lukupiiriimme joitakin helmiä. Demokratiaa eri näkökulmista lähestyvää kirjallisuutta voisimme koota ikäänkuin kirjastoksi suosituksineen. Jos halutaan voisimme vielä yrittää mallintaa tätä kirjallisuutta eri näkökulmien mukaan eri koreihin, kuten olen tehnyt paikallista osallisuutta käsittelevän tiedostonjakoalustani kanssa Box.netissä, jossa olen löyhästi yrittänyt järjestetää materiaalit Malaskan Threefolding harmony -teorian pohjalta kolmeen koriin (ks. malli: https://app.box.com/s/kx6car3om4o10itmo36l). Näin kukin voisi poimia koreista omista kiinnostuksen kohteista kumpuavaaa materiaalia omaan tahtiin vaikka jokin suosikki jäisikin odottamaan lukuvuoroaan pidempään. Yhtä kaikki, minusta kirjan valintaprosessi on niin lukupiirin jäsenelle kuin koko likkeellemmekin yhtä tärkeä kuin sen lukeminen.

Siksi ehdottankin, että tämä mallinnuksen pohjana toimiva Malaskan teoria tulisi lukupiirin luettavaksi jossain vaiheessa. TY:n Tulevaisuudentutkimuksen prof. Wilenius on luonut opettajansa ajatteluun kohtuullisen tiivistetyn katsauksen ihan hiljattain nimellä

Society, consciousness and change—An inquiry into Pentti Malaska's futures thinking, Markku Wilenius

(ks. https://app.box.com/s/jlx34psvu47uf7d2bwqt9xjedghtx6h5). Siinä tulee hyvin esiin paitsi tämän mallin merkitys tulevaisuudentutkimuksen teorianmuodostukselle myös yhteiskunnallisten asioiden historialliseen ennakoitavuuteen liittyvät selkeästi mallinetut megatrendit.

Niklas Luhmannin klassikko "Ekologinen kommunikaatio"

(Suomentajan alkusanat: http://people.uta.fi/~seppo.raiski/LuhmSuomAlkus2004b.pdf)
kuvaa myös hyvin yhteiskunnan eri sektoreiden autopoieettisuutta, jossa tätä itsensä uusintamista käytetään siis argumentoinnin ja ennakoimisen välineenä. Malli on kuitenkin kompleksisempi, joten vaikka olen itse taipuvaisempi (kuin Lauri S.) luottamaan habermasilaiseen konsensusdemokratiaan, mielestäni enenmmän huomiota tulisi argumentoinnissa kiinnittää sen yksinkertaisuuteen ja selkeyteen kuin ideaalin keskustelutilanteen ehtoihin.

Swarmwise - The Tactical Manual To Changing The World by Rick Falkvinge:

(https://falkvinge.net/files/2013/04/Swarmwise-2013-by-Rick-Falkvinge-v1.1-2013Sep01.pdf) taas "pomppaa" tästä mallinnuksesta niin paljon että en tiedä osaanko edes suositella sitä minkään "järkevän" argumentin pohjalta. Se päättyi listallekin vähän kuin vahingossa kun Villen kanssa oli puhetta asiantuntija puheenvuoroista. Minun kiinnostuksen kohteeksi se päätyi vasta varsin hiljattain islannin piraattipuolueen saaman vaalivoiton ansiosta kuukausi sitten, kun kirjan kirjoittaja alkoi tuoda itseään piraattipuolue(id)en "isänä" (alkujaan Ruotsissa).

DU

Lauri Leponiemi Tue 29 Nov 2016 11:24AM

Ensiksi luetaan Swarmwise: @villburn , @tuuliareponen , mutta tämän jälkeen suosittelisin, että luettaisiin Heikki Patomäen - Eurokriisin anatomia. Kirja käsittelee nimensä mukaisesti Euroalueen ongelmia, ja valottaa paremmin esim. juuri niitä kysymyksiä joiden käsittelyssä oli hankaluuksia esim. viimeisimmässä "Talous ja Demokratia" tapahtuman ryhmissä.

TR

Tuulia Reponen Tue 29 Nov 2016 1:24PM

Voidaan miun puolesta lukea ensiksi Swarmwise, mutta eikö luettavasta kirjasta järjestetä ollenkaan äänestystä? Tässä ryhmässä on kuitenkin muitakin kuin me kolme, ja mielestäni kaikille pitää antaa mahdollisuus vaikuttaa luettavaan kirjaan. @laurileponiemi @villburn

DU

Lauri Leponiemi Tue 29 Nov 2016 1:43PM

@tuuliareponen

Jäin käsitykseen että luetaan Swarmwise? Mutta joo, äänestetään vaan.

Load More