Loomio
Fri 30 Jun 2017 1:38PM

Demokrati 2.0

MW Michael Wernstedt Public Seen by 109

Hur skapar vi en mer inlyssnande politisk kultur?
Hur ser vi till att beslut ska tas så nära de som berörs som möjligt?
Hur kan politiken ta utgångspunkt i intuition, evidens och kollektiv intelligens och vara transparent och tillgänglig?
Hur ser vi till att politiken tar ett långsiktigt perspektiv bortom mandatperioden?

Vad händer?
Vad behövs?
Vilka förslag på lösningar finns?

TL

Thomas Larsson Fri 30 Jun 2017 1:49PM

Inslag av deltagardemokrati och föra en aktiv politik för att stärka demokratiska rättigheter.

Några förslag:

1 - Möjlighet för att initiera nationella folkomröstningar genom att samla in namn.
(Finland är ett bra exempel. De gjorde att de folkomröstade för samkönade äktenskap som nu är tillåtet)

2 - Digital insamling av namnunderskrifter till nationella. och kommunala folkomröstningar.
Det skulle förbättra delaktigheten avsevärt

3 - Genomföra kontinuerliga medborgarbudgetar. Prövas i flera städer i världen med bra resultat.

Listan kan göras lång

PRM

Paulina Rodriguez Milovic Tue 4 Jul 2017 8:49PM

Jag kan vända mig mot den tvärsäkra attityden i exempelvis medborgardialoger, utfrågningar och intervjuer som dagens politiska kultur reproducerar. En politiker medietränas i att framförallt föra fram sin egna agenda (ofta två-tre punkter) istället för att lyssna och svara på omgivningens frågor. Den kombinationen; att ge svar på tal och att i huvudsak styras av den egna/inre dagordningen urholkar förtroendet för såväl politiken i stort som dialogen mellan väljare och politiska representanter.

Att vara inlyssnande innebär i essens att inte bara styra utan även följa. Att stanna upp, vara eftertänksam, att redovisa om man tror eller vet något, och att inte rädas att demaskeras i den offentliga dialogen. Vi kan omöjligen veta allt, och frågan är om vi skall sträva efter det heller.

Det var en lång ingress inför ett svar på vad jag tänker att man kan göra för att stärka demokratin. Jag vill också passa på att säga hej till alla (Hej hej!) innan jag svarar. Jag heter Paulina, och var med på gårdagens prototyplab i Almedalen.

En idé för att stärka dialogen, och känsla av delaktighet hos allmänheten/media, och därmed stärka de demokratiska ledstängerna är att ha något slags formaliserad kanal till omgivningen där man kan återkomma till de frågor/kommentarer som man inte kunnat svara på i skarpa lägen. Det skulle bidra till att omforma samtalet mellan politiker och det omgivande samhället, minska frustration, och få bättre markkontakt som politiker.

MW

Michael Wernstedt Wed 5 Jul 2017 11:20AM

Input från workshop i Almedalen:

Ett av behoven vi såg var att vi i den politiska kulturen behöver ifrågastätta, diskutera de förklaringsmodeller vi har i samhället såsom t.ex. vilken typ av marknadsekonomi vi ska ha och varför.

En lösning på det kan vara att ta fram ett värfärdsmanifest där vi diskuterar vad vi menar med välfärd. En aspekt här är mäta lyckonivån i samhället. Vi bör också diskutera pengars värde och se hur det kan tjäna oss bäst.

En annan aspekt att diskutera är vilken människosyn vi borde ha och hur den ska tjäna oss. Detta är en fråga som borde diskuteras såväl i samhället som i skolan. En viktig aspekt i detta är möte och omfamna människors rädslor.

För att åstadkomma bryta rådande mönster krävs mindre polemik och mer samtal och folkbildning. Ett sätt att åstadkomma detta är samtalscirklar.

MW

Michael Wernstedt Wed 5 Jul 2017 11:34AM

Hej Paulina!

Tack för det Paulina och välkommen! Det är en klockren idé Paulina! Vill du vara med och skapa en sådan kanal?

Tänker att det i så fall Kommunikationsgruppen som skulle hålla i en sådan. @stefanekwall är kontaktperson för den.

Allt gott!
Michael

D

David Wed 5 Jul 2017 1:12PM

Välfärdsmanifest finns ju redan baserat på lycka via GNH.(Gross National Happiness) center Vi kanske inte behöver uppfinna hjulet? https://www.change.org/p/welfare-manifesto-for-global-natural-harmony?recruiter=734031575&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_petition Jag har via SYMBIOS varit i kontakt med Anna Rosengren tidigare som är en av grundarna i SE och överlämnat detta till regeringen. Det finns mycket där som är väldigt bra och genomtänkt.

MW

Michael Wernstedt Thu 6 Jul 2017 11:45AM

Kanon! Hur kan vi få till en diskussion kring detta? Kanske vore intressant att ha en arbetsgrupp som jobbar med det. Tänker att det kommer in under välmående.

TK

Thomas Kirkegaard Fri 7 Jul 2017 7:43AM

Bra! Välferdsmanifestet från svenska GNH går bredare än välmående, och berör många politikområden. Om man ska arbeta med detta inom ett specifikt område tror jag Värdeskapande är det mest relevanta. Här är lite mer information:
http://gnhsweden.com/valfardsmanifestet/

W

WellnessPer Fri 7 Jul 2017 8:29PM

Tack alla som var medskapare av det politiska labbet under Almedalsveckan. Det känns hoppfullt med den kompetens som visade sig!
Idag var det Sverigedemokraternas dag och på vår mötesplats "Samtal Sverige behöver" uppstod mångfalden i form av unga muslimer, reaktionära äldre, professor, arbetslös. HR-chef, studenter, troende kristna, en hindu o h andra svenskar av olika de slag. Kvinnor och män blev medkännande människor på teman som "Hatets rötter", "Populism", " Fördomar" och "Religionsfobi". 100 personer deltog!