Loomio
Mon 14 Jul 2014 6:45AM

Acta 12Julio14

S Silvia Public Seen by 32

Angels va fer l'acta de la reunió del dia 12. Si us plau, si voleu afegir alguna cosa ho podeu fer aquí.

Acta 12 de julio del 2014
Hora: 11 h
Lugar: Pça. Catalunya (Starbucks)

Orden del día:

1.-Propuesta de dinàmica de la reunión/asamblea. Confirmación o modificación de las propuestas de moderación y puntos a tratar.
2. Marco político de Podem Educación Catalunya. Informe sobre la relación con otros círculos de Podemos y otras plataformas.
3. Debate sobre la líneas generales de la situación actual y sobre las que debería tener el Programa de Educación para Cataluña.
4. Organización de Podem Educació Catalunya. Comisiones de trabajo. Plazos y formas de comunicación interna.
5. Comunicación (Redes sociales, gestión de correos y publicaciones). Portavocía.
6. Otros comentarios

Previo a la reunión, se hace una breve presentación de los miembros presentes:
Sílvia Gómez: dinamiza el grupo, Lda. Química, phD biotechnology student. Exprofesora universitaria. Técnico Superior en I+D+i. Sardañola.
Paola Valderrama: Empresaria y especialista en coaching, se interesa por el cambio de paradigma educativo. Barcelona
Pilar Moreno: Maestra de primaria especialista en educación especial, Lda. Pedagogía y phD Pedagogía. Reus
Salvador Piñol: Profesor de secundaria. Exprofesor universitario. Ldo. Química y phD Ing. Química. Interesado en un cambio de sistema educativo. Reus
Jose Luis Gismeros: ex trabajador de banca, interesado por el cambio político necesario. Breda (Girona)
Àngels Prat: Lda en Pedagogia (Organitzación i Didáctica), orientadora de secundaria, exprofesora universitaria d'Orientación, interesada por el cambio de paradigma educativo y el cambio social necesario. Breda (Girona)
Vicent Pruñonosa: profesor de secundaria, especialista en bioestadística, interesado por un cambio cualitativo, necesidad de pasar de defenderse a proponer. Ulldecona.
Ana Valenzuela: psicóloga, interesada por los modelos incorrectos de paternaje y el desborde del sistema educativo. Barcelona.
Mario Tellez: Sociólogo, máster en educación, interesado en el cambio de paradigma del modelo educativo. Tarragona.
Se incorporan más tarde Bea Rilova y Melchor Abad
1. Se propone no hacer siempre las reuniones presenciales en Barcelona, hacerlas rotatorias en distintas zonas de Catalunya. Hay herramientas informáticas suficientes para minimizar la necesidad de reuniones presenciales. Las actas también se propone hacerlas rotativas. En el caso de hoy, se ofrece Àngels. Se propone mantener a Silvia como moderadora. Todo esto es acordado por unanimidad.
2. Silvia informa que ha mantenido diversas reuniones con los distintos círculos territoriales, por ejemplo, con Podemos Barcelona. Lo que ha quedado claro es que la existencia y las iniciativas de Podem Educació Catalunya deben llegar a todos los grupos activos de Catalunya. Se propone hacer un “mailing list” de los distintos portavoces de los círculos, y enviar la información a éstos sistemáticamente.
3. Cecília (Podemos Madrid?) manifestó la necesidad de hacer una recogida de datos sobre la situación actual de la educación en la zona. Sílvia recoge la información de la Fundación Bofill elaborada por Miquel Martínez y Bernat Albaigés).
Según este documento y realizando una síntesis de los puntos más destacados, (http://www.fbofill.cat/index.php?codmenu=11&publicacio=557&submenu=false&SC=&titol=&autor=miquel%20martinez&ordenat=&&tags= ), hay siete puntos que abordar:

I. Abandono escolar: en el 2003 rondaba el orden del 24% y ha ido en aumento
II. Igualdad en la enseñanza, tanto en lo referente a los mecanismos de reequilibrio que debe realizar la escuela pública como la necesidad de considerar la existencia y la gestión de la vía de conciertos de centros
III. La educación entre 0-4 años, decisiva en las clases más bajas de la pirámide social
IV. Segregación escolar. Según el citado informe, los centros públicos acogen el 19% de la población inmigrada frente al 7/% en los centros privados.
V. La Formación Profesional, y sus problemas asociados: orientación, adecuación al mercado laboral, participación de la empresa en la formación, vías de acceso formativo y posibles pasarelas en los diferentes vías formativas, etc.
VI. Participación de las familias, tanto el sentido del modo en que se aborda en las familias el acompañamiento escolar y personal del niño, como la conversión de los centros en verdaderas comunidades de aprendizaje.
VII. Baja financiación de la educación. Se destina, según el informe, en 2011, un 3,95% del PIB frente al 5,4% que se destina en Europa. Actualmente aún hay más distancia.
Sobre cada uno de los puntos el grupo intercambia opiniones. Vicent comenta que Podemos, en su presentación del programa europeo para las elecciones, ya elaboró un listado de temas que serían objeto de trabajo en su labor como parlamentarios europeos. Además, ahora se están elaborando los documentos sobre código ético, político y organizativo, y que por lo tanto todo lo que elaboremos debería estar bajo estas premisas previas. Las funciones de la escuela pública deberían centrarse en reequilibrar desigualdades e impulsar la mejora y el cambio social. Él propone hacer 3 comisiones según estos tres ámbitos: ética, metodología y organización. En el caso de la metodología insiste en los aspectos de las tres C: creatividad, crítica y colectividad, que deberían impulsar su diseño.
Bea, por su parte, es menos partidaria de las comisiones y sí de plantear tareas concretas ahora que el grupo está en una fase incipiente. Las herramientas informáticas permiten el intercambio rápido de documentos y todos debemos participar en la elaboración de estos primeros escritos. Ella habla de tres líneas de trabajo que debería asumir el grupo: enriquecimiento del programa de Podemos Educación, centrado en Catalunya, la denuncia y el favorecimiento de espacios alternativos e iniciativas que permitan poner en prácticas las propuestas lanzadas. Habla, por ejemplo, de realizar un PPISA alternativo teniendo en cuenta otros valores menos productivos.
Salvador empieza un debate sobre la inclusividad y el significado de la palabra “paradigma” y sus implicaciones en el mundo educativo. La palabra “modelo”, según Àngels, parece que resulta más comprensible. El grupo en general está de acuerdo que es necesario un cambio en los valores y funciones que orientan la escuela actual.
Bea reclama la definición de la función del presente círculo y Vicent comenta que es necesario realizar una propuesta previa sobre la que discutir. Silvia comenta que hay que contactar con aquellas asociaciones que trabajan ya en educación para partir de propuestas y trabajo ya hecho. Àngels comenta la existencia del grupo** Podemos Disruptivo*, que trabaja para orientar el surgimiento de una nueva visión de la escuela. Bea insiste en que es necesario **lanzar propuestas e iniciar líneas de trabajo concretas. Vicent propone centrar el trabajo en dos líneas concretas: *ética y metodología**. Se compromete a colgar en Google Drive, una vez constituido un grupo de trabajo en este espacio, la separata del documento mencionado sobre el programa europeo y la clasificación de los puntos según los criterios que él ha mencionado. Este será un primer documento de trabajo y debate.
4. Silvia comenta cuáles son las herramientas tecnológicas de las que disponemos para poder trabajar:
a. Facebook Podem Educació Catalunya, está creado pero pide que alguien se encargue de la gestión de este espacio. Ana Valenzuela se ofrece a ello.
b. Podemos. Educación.wikispace.com, estamos como grupo, y es un espacio de debate posible
c. Correo: [email protected]. Silvia nos mandará un correo desde aquí y el grupo de Google Drive se constituirá con este administrador.
d. Loomio, como espacio de debate y votación de temas.

Los compromisos que adquiere cada uno de los miembros del grupo son los siguientes:
- Bea estudiará como trabaja Podemos educación Madrid, que ya lleva tiempo, y así poder aprovechar las metodologías de trabajo posibles, y se centrará en organizar una base de datos para hacer difusión del trabajo hecho aquí.
- Vicent colgará el documento comentado más arriba que podrán ser líneas de debate. Habrá que esperar que da de sí este documento.
- Silvia hará difusión del trabajo de este grupo en el resto de círculos de Catalunya y organizará el grupo en Google Drive. La próxima reunión se convocará on line con un procedimiento similar a la presente.
- Paola se ofrece que realizar un trabajo de prospección sobre qué funciona y que se está haciendo.
- Mario se compromete a actualizar el documento sobre el estado actual de la educación en Catalunya
- Àngels realizará el acta de la presente reunión
5. Por unanimidad Sílvia Gómez es refrendada como portavoz del grupo
6. Sin nada más se levanta la sesión a las 13.30 aproximadamente.

Acta 12 juliol 2014
Hora: 11 h
Lloc: Pça. Catalunya (Starbucks)

Ordre del dia:

1.-Proposta de dinàmica de la reunió / assemblea. Confirmació o modificació de les propostes de moderació i punts a tractar.
2. Marc polític de Podem Educació Catalunya. Informe sobre la relació amb altres cercles de Podem i altres plataformes.
3. Debat sobre les línies generals de la situació actual i sobre les que hauria de tenir el Programa d'Educació per a Catalunya.
4. Organització de Podem Educació Catalunya. Comissions de treball. Terminis i formes de comunicació interna.
5. Comunicació (Xarxes socials, gestió de correus i publicacions). Portaveu.
6. Altres comentaris

Previ a la reunió, es fa una breu presentació dels membres presents:
Sílvia Gómez: dinamitza el grup, Lda Química, PhD biotechnology student. Exprofessora universitària. Tècnic Superior en R + D + i. Sardanyola.
Paola Valderrama: Empresària i especialista en coaching, s'interessa pel canvi de paradigma educatiu. Barcelona
Pilar Moreno: Mestra de primària especialista en educació especial, Lda Pedagogia i PhD Pedagogia. Reus
Salvador Piñol: Professor de secundària. Exprofessor universitari. Llic. Química i PhD Enginyeria Química. Interessat en un canvi de sistema educatiu. Reus
Jose Luis Gismeros: extreballador de banca, interessat pel canvi polític necessari. Breda (Girona)
Àngels Prat: Lda en Pedagogia (Organització i Didàctica), orientadora de secundària, exprofessora universitària d'Orientació,interessada pel canvi de paradigma educatiu i el canvi social necessari. Breda (Girona)
Vicent Pruñonosa: professor de secundària, especialista en bioestadística, interessat per un canvi qualitatiu, necessitat de passar de defensar-se a proposar. Ulldecona.
Ana Valenzuela: psicòloga, interessada pels models incorrectes de paternitat i el desbordament del sistema educatiu. Barcelona.
Mario Tellez: Sociòleg, màster en educació, interessat en el canvi de paradigma del model educatiu. Tarragona.
S'incorporen més tard Bea Rilova i Melchor Abad
1. Es proposa no fer sempre les reunions presencials a Barcelona, fer-les rotatòries en diferents zones de Catalunya. Hi ha eines informàtiques suficients per minimitzar la necessitat de reunions presencials. Les actes també es proposa fer rotatives. En el cas d'avui, s'ofereix Àngels. Es proposa mantenir Silvia com a moderadora. Tot això és acordat per unanimitat.
2. Silvia informa que ha mantingut diverses reunions amb els diferents cercles territorials, per exemple, amb Podem Barcelona. El que ha quedat clar és que l'existència i les iniciatives de Podem Educació Catalunya han d'arribar a tots els grups actius de Catalunya. Es proposa fer un "mailing list" dels diferents portaveus dels cercles, i enviar la informació a aquests sistemàticament.
3. Cecília (Podem Madrid?) Va manifestar la necessitat de fer una recollida de dades sobre la situació actual de l'educació a la zona. Sílvia recull la informació de la Fundació Bofill elaborada per Miquel Martínez i Bernat Albaigés.
Segons aquest document i fent una síntesi dels punts més destacats, (http://www.fbofill.cat/index.php?codmenu=11&publicacio=557&submenu=false&SC=&titol=&autor=miquel%20martinez&ordenat=&&tags= ), Hi ha set punts abordar:

I. Abandonament escolar: el 2003 rondava l'ordre del 24% i ha anat en augment
II. Igualtat en l'ensenyament, tant pel que fa als mecanismes de reequilibri que ha de realitzar l'escola pública com la necessitat de considerar l'existència i la gestió de la via de concerts de centres
III. L'educació entre 0-4 anys, decisiva en les classes més baixes de la piràmide social
IV. Segregació escolar. Segons el citat informe, els centres públics acullen el 19% de la població immigrada davant del 7 /% als centres privats.
V. La Formació Professional, i els seus problemes associats: orientació, adequació al mercat laboral, participació de l'empresa en la formació, vies d'accés formatiu i possibles passarel·les en les diferents vies formatives, etc.
VI. Participació de les famílies, tant el sentit de la manera en què s'aborda en les famílies l'acompanyament escolar i personal del nen, com la conversió dels centres en veritables comunitats d'aprenentatge.
VII. Baix finançament de l'educació. Es destina, segons l'informe, el 2011, un 3,95% del PIB enfront del 5,4% que es destina a Europa. Actualment encara hi ha més distància.
Sobre cadascun dels punts el grup intercanvia opinions. Vicent comenta que podem, en la seva presentació del programa europeu per a les eleccions, ja va elaborar un llistat de temes que serien objecte de treball en la seva tasca com a parlamentaris europeus. A més, ara s'estan elaborant els documents sobre codi ètic, polític i organitzatiu, i que per tant tot el que elaborem hauria d'estar sota aquestes premisses prèvies. Les funcions de l'escola pública s'haurien de centrar en reequilibrar desigualtats i impulsar la millora i el canvi social. Ell proposa fer 3 comissions segons aquests tres àmbits: ètica, metodologia i organització. En el cas de la metodologia insisteix en els aspectes de les tres C: creativitat, crítica i col·lectivitat, que haurien d'impulsar el seu disseny.
Bea, per la seva banda, és menys partidària de les comissions i sí de plantejar tasques concretes ara que el grup està en una fase incipient. Les eines informàtiques permeten l'intercanvi ràpid de documents i tots hem de participar en l'elaboració d'aquests primers escrits. Ella parla de tres línies de treball que hauria d'assumir el grup: enriquiment del programa d'Podem Educació, centrat a Catalunya, la denúncia i l'afavoriment d'espais alternatius i iniciatives que permetin posar en pràctiques les propostes llançades. Parla, per exemple, de fer un PISA alternatiu tenint en compte altres valors menys productius.
Salvador comença un debat sobre la inclusivitat i el significat de la paraula "paradigma" i les seves implicacions en el món educatiu. La paraula "model", segons Àngels, sembla que resulta més comprensible. El grup en general està d'acord que cal un canvi en els valors i funcions que orienten l'escola actual.
Bea reclama la definició de la funció d'aquest cercle i Vicent comenta que cal fer una proposta prèvia sobre la qual discutir. Silvia comenta que cal contactar amb aquelles associacions que treballen ja en educació per partir de propostes i treball ja fet. Àngels comenta l'existència del grup " Podem disruptiu ", que treballa per orientar el sorgiment d'una nova visió de l'escola. Bea insisteix que cal llançar propostes i iniciar línies de treball concretes. Vicent proposa centrar el treball en dues línies concretes: ètica i metodologia . Es compromet a penjar a Google Drive, un cop constituït un grup de treball en aquest espai, la separata del document esmentat sobre el programa europeu i la classificació dels punts segons els criteris que ell ha esmentat. Aquest serà un primer document de treball i debat.
4. Silvia comenta quines són les eines tecnològiques de les que disposem per poder treballar:
a. Facebook Podem Educació Catalunya, està creat però demana que algú s'encarregui de la gestió d'aquest espai. Ana Valenzuela s'ofereix a això.
b. Podem. Educación.wikispace.com, estem com a grup, i és un espai de debat possible
c. Correu: podem.educacio.catalunya @ gmail.com. Silvia ens enviarà un correu des d'aquí i el grup de Google Drive es constituirà amb aquest administrador.
d. Loomio, com a espai de debat i votació de temes.

Els compromisos que adquireix cada un dels membres del grup són els següents:
- Bea estudiarà com treballa Podem educació Madrid, que ja porta temps, i així poder aprofitar les metodologies de treball possibles, i se centrarà en organitzar una base de dades per fer difusió de la feina feta aquí.
- Vicent penjarà el document comentat més amunt que podran ser línies de debat. Caldrà esperar que dóna de si aquest document.
- Silvia farà difusió del treball d'aquest grup a la resta de cercles de Catalunya i organitzarà el grup a Google Drive. La propera reunió es convocarà on line amb un procediment similar a la present.
- Paola s'ofereix de realitzar un treball de prospecció sobre què funciona i que s'està fent.
- Mario es compromet a actualitzar el document sobre l'estat actual de l'educació a Catalunya
- Àngels realitzarà l'acta de la present reunió
5. Per unanimitat Sílvia Gómez és ratificada com a portaveu del grup
6. Sense res més s'aixeca la sessió a les 13.30 aproximadament.

AP

Angels Prat Mon 14 Jul 2014 6:49AM

No sabía los apellidos de todos, os ruego que añadáis los que faltan, gracias. Un dubte que em va sorgir és si fer l'acta en català o castellà. Ho poso a debat, la puc traduir sense problemes. A veure que us sembla. També es pot fer bilingüe. Ja direu

S

Silvia Mon 14 Jul 2014 7:07AM

Ya esta Angels!
Jo crec que bilingüe sería una bona opció perque els grups territorials que no entenen el català puguin llegir els actas.

R

Ricard Tue 15 Jul 2014 10:41PM

Gràcies per compartir.
Així, comparteixo a grans trets els punts que es tracten, però ... no obstant, si em permeteu, estic en desacord amb el punt ll, que apunta a un reconeixement implicit de l'escola concertada.
Crec que el posicionament de Podemos és clar al respecte (la educació ha de ser pública). Salut.

AP

Angels Prat Tue 15 Jul 2014 11:37PM

Ja està, ja tenim l'acta bilingüe!

AP

Angels Prat Tue 15 Jul 2014 11:41PM

Ricard, aquests punts són els que segons l'informe Bofill són objecte de problemes, i per tant hem epecificat que aquest infrome veu un problema en el tema de la igualtat precisament per l'existència de la concertada, però també perquè el sistema públic tampoc garanteix la igualtat en sí mateix. No es tracta un llistat de posicions sinó de fonts de conflicte que cal analitzar. Potser és que l'acta no ho deixa ben clar. Ho sento.
Personalment penso que només hi pot haver dues vies: pública o privada al 100%. No es pot subvencionar amb diners públics el que és d'un grup ideològic, sigui del tipus que sigui.

R

Ricard Wed 23 Jul 2014 9:24AM

Gràcies Àngels, per la teva apreciació.
Com podeu imaginar ... i també entreveure, els grans projectes sovint són costeruts en la seva construcció. No obstant, no tingueu el més mínim dubte de la seva viabilitat, ja que crec que molts que coneixen la seva existència, només esperen el moment per animar-se.
Per suposat que jo, com a pare de família, amb una inquietud per la docència arrossegada al llarg dels anys i conscient d'aquesta dualitat (retrògrada/progressista) que es vol practicar des de la administració, faré tot el possible per compartir, comunicar i estendre el missatge que porta com ADN la escola pública.