Loomio
Wed 22 Jun 2016 10:39AM

Projektin suunnittelu ja organisointi

VS Ville Saarinen Public Seen by 309

Mietitään täällä:
* projektin organisointia
* ja aikataulusta

Brainstormataan juuri meille paras malli tuottaa video:
Projektin vaiheet ovat jotakuinkin seuraavat:
* Esituotanto: ideointi, haastateltavien/asiantuntijoiden kartoittaminen, käsisrunko
* Tuotanto: kuvaaminen ja siihen liittyvä organisointi + tekninen duuni
* Jälkituotanto: leikkaus, grafiikkojen teko, äänisuunnittelu, sävellys, värimäärittely

VS

Ville Saarinen Wed 22 Jun 2016 10:43AM

Videoprojektin organisointi:
Haluaisin ehdottaa, että lähdettäisiin ensin tekemään ideointia laajalla rintamalla tehdä (jos vain resursseja löytyy) ja sitten prosessimaisesti ideointi+rajaaminen sykleissä. Nämä vaiheet voisivat olla ajallisesti sovittuja. Tämän tyylistä "iteratiivista" mallia käytetään onnistuneesti monesti nykyään myös ohjelmointiprojekteissa. Eli iteroidaan osallistavasti useaan otteeseen, jolloin meille syntyy selvä yhteinen mentaalinen malli siitä mitä ollaan tekemässä, ja voidaan hyödyntää laajalla skaalalla erilaisia ideoita. Samalla meillä on kuitenkin selvä rakenne, jota noudatetaan, ja joka helpottaa pidemmän aikavälin suunnittelua, eikä kenestäkään tunnu, että homma junnaa paikoillaan.

Tässä nopeasti hahmoteltu visuaalinen esimerkki idean tueksi:

Vahvuuksia:
* Selvät prosessivaiheet, jotka auttavat ihmisiä hahmottamaan mihin asioihin keskitytään milloinkin
* Assosiointivaiheessa saa heittää monenlaisia ideoita pelkäämättä joutuvansa rajun kritiikin kohteeksi -> pahimmillaan uhan tunne omalle identiteetille ja kilpailu sulkee mielikuvituksen ja assosiatiivisen ajattelun tehokkaasti pois päältä
* Ideoista tulee prosessin kautta yhteisiä ja siksi osallistuminen on yleensä mukavaa
* Rajaamisvaiheessa jokaiselle tarjoutuu aito mahdollisuus myös tarkastella kriittisesti omia ideoitaan ja kehittyä sitä kautta joka kierroksella paremmiksi
* Iteratiivinen prosessi tarjoaa jatkuvan vuorovaikutuksen "ideaali + pragmaattinen"-tasolla, joka johtaa yleensä kohtuu tarkkaan ymmärrykseen projektin rajoitteista/resursseista ja sitä kautta myös parempaan lopputulokseen

Eli aluksi yksi sykli voisi olla vaikkapa seuraavanlainen:
* Yrittää assosioida ja kartoittaa erilaisia mahdollisuuksia, ideoita ja yhdistelmiä laajalla alalla ja käyttää erilaisten ihmisten erilaisia lähtökohtia/osaamista hyödyksi.

  • Kun mahdollisuuksia on tarpeeksi/sovittu aikaraja on umpeutunut, niin siirrytään reduktionistiseen vaiheeseen, jossa pyritään keskustelemaan eri toteutustapojen hyvistä/huonoista puolista ja rajataan sitä kautta parhaat ideat seuraavaan iteraatiokierrokseen

Siirrytään seuraavaan iteraatiosykliin, jossa keskitytään valittujen/jäljelle jääneiden ideoiden rikastamiseen, kuvittamiseen, tarinankerrontakeinoihin ja sitten jälleen rajataan.

Toistetaan muutama kerta, kunnes päästään hyvään lopputulokseen ja siirrytään kuvausvaiheeseen ja itse tuotantoon.

Videoprojektissa kannattaa myös miettiä käsikirjoituksen varsinaista roolia. Tehdäänkö asiantuntijahaastattelut dokumentaarisella otteella, vai esikäsikirjoitetaanko todella vahvasti kuten Kimmon alkuehdotuksessakin on tehty.

Jos käsikirjoitus tehdään etukäteen pikkutarkaksi, niin on mahdollisuus missata asiantuntijoiden omat oivallukset maailman tilasta (asioiden joihin meidän tietomme ei riitä, ja joita on siksi mahdotonta ennustaa etukäteen). Dokumentaarisempi lähestymistapa on orgaanisempi ja silloin haastateltavista saadaan usein enemmän irti, mutta leikkauspöydällä projekti voi muuttaa muotoaan vielä aika paljon, koska siellä tapahtuu uuden löytämistä ja palasien yhdistelemistä.

TR

Tuulia Reponen Wed 22 Jun 2016 1:17PM

Kuulostaa erinomaiselta. Opin jo paljon projektijohtamisesta: en ollut kuullutkaan iteraatiosta jne. :) Olen lähtökohtaisesti dokumentaarisen otteen kannalla, silläkin riskillä, että lopputulos ei ole yhtä hyvin ennakoitavissa. Se tuntuu aidommalta (ihmiset on yleensä uskottavampia kun ne sanoo mitä ajattelee eikä mitä niiden pitäis ajatella) ja toisekseen haastattelutilanteessa voi tulla helmiä, mitä ei olla osattu ajatella ennakkoon.

VS

Ville Saarinen Wed 22 Jun 2016 1:41PM

Tätä mallia kutsutaan ohjelmistokehittäjien keskuudessa Agile-malliksi, ja se vaatii perinteistä vesiputousmallia (suunnittele, toteuta, ylläpidä) enemmän kykyä jatkuvaan muutokseen sopeutumiseen, mutta sopii paremmin horisontaalisiin organisaatioihin. Tää mun versio on aika paljon sovellettu kylläkin :D keskeinen on tuo iteraation/syklisyyden/prosessin käsite mun mielestä.

Joo samoin muakin kiinnostaa dokumentaarinen ote, ja asiantuntijoista olisi hienoa saada se huolestunut kansalainenkin esiin sieltä "asiantuntijuuden" takaa. Siitä saa ihan erilailla kosketuspintaa tavallisenkin kansalaisen elämään.

Siitä tulikin vielä mieleen, että me ei varmaankaan menetetä mitään, jos lisäksi vielä sisällytetään haastatteluihin noi kaikista tärkeimmät etukäteen mietityt pointit. Eli jos asiantuntijoista ei saada irti itsessään mielenkiintoisia lausuntoja, niin meillä on ainakin nuo tärkeimmät pointit sitten selvitettynä. :)

AM

Anton Moisseev Sun 26 Jun 2016 7:44AM

Sori kun kesti vastata, juhannus! :) Olen teidän kanssanne täysin samaa mieltä, itsekin tuen dokumentaarista otetta.

Missä vaiheessa me aloitamme? Eli mikä on ns. viikko 1?

VS

Ville Saarinen Sun 26 Jun 2016 10:51AM

@tuuliareponen @antonmoisseev Oisko teillä aikaa osallistua heti ensi viikosta lähtien? Ja mitä mieltä olette tuosta aikataulutuksesta muuten? Se on aika nopeasti mietitty, joten ois vielä mukava kuulla hieman teidän mietteitä siitä. Ja Kimmo jättäytyy ilmeisesti hetkeksi tauolle projektista, mutta myös hänen mielipiteensä olisi mukava kuulla tähän asiaan :) @kimmoneihum

Tuolla tahdituksella meillä olisi valmis video n elokuun puolivälissä. Mun mielestä se vois olla jokseenkin realistinen aikataulu. Nyt kun meillä näyttäisi olevan kohtalaisen pieni (3-6 henkilöä) ryhmä, niin voidaan myös mun puolesta miettiä/muuttaa lennosta aikatauluja tarvittaessa.

AM

Anton Moisseev Mon 27 Jun 2016 8:53AM

Minulle sopii aloittaa vaikka tälläkin viikolla. Kunhan meillä ei viivästy ideointi liian myöhäiseksi kun sitten ei ole kokonainen viikko. Mutta kannatan itse tuollaista pidempää aikataulua, mieluummin tekee sen huolellisesti ja ilman stressiä.

TR

Tuulia Reponen Mon 27 Jun 2016 12:55PM

Samaa mieltä @antonmoisseev

VS

Ville Saarinen Mon 27 Jun 2016 10:58PM

Entäs jos tehtäisiin niin, että pyrittäisiin tällä viikolla saamaan käyntiin tuo suomalaisten asiantuntijoiden joukkoistaminen, ja tutustuttaisiin ensin niiden tarjoamiin näkemyksiin?

Sitten edettäisiin ensi viikon alusta alkaen tuon ehdottamani suunnitelman mukaisesti? Niin kaikilla on enemmän aikaa ja voidaan paremmin mentaalisesti valmistautua projektiin kartoittamalla haastateltavia :) itse olen myös reissussa kolmena päivänä tällä viikolla, ja yksi päivä on jo missattu

AM

Anton Moisseev Tue 28 Jun 2016 11:53AM

Sopii hyvin! Tehdään näin.

AM

Anton Moisseev Tue 28 Jun 2016 11:53AM

Sopii hyvin! Tehdään näin.

VS

Ville Saarinen Mon 4 Jul 2016 7:08AM

Julistetaan videoprojektin ensimmäinen viikko käynnistetyksi!
Laitoin näin alkuun ainakin dediksen sunnuntaille klo 23.59. Ensimmäisen viikon ketju löytyy:

Viikko 1: Videoprojektin Ideointi

VS

Ville Saarinen Mon 11 Jul 2016 3:30PM

Viime viikko menikin nopeammin kuin osasin odottaa, olin jättänyt alunperin loppuviikolle ja vklopulle aikaa näiden ideoiden pohtimiseen, mutta vklopulle tulikin yllättäen lisätekemistä sukulaisten kanssa.

Törmäsin lisäksi niin mielenkiintoiseen kirjaan, että se vaati suurimman osan jäljellejääneestä huomiokyvystäni osakseen (psykologi Paul Verhaeghe yrittää pureutua neoliberaalin ideologian tarjomaaan kuvaan ihmisestä ja siihen mitkä ovat sen vaikutukset ihmisidentiteetin muodostumiseen kirjassaan - "What About Me?: The Struggle for Identity in a Market-Based Society").

Mitä mieltä olette, onko ideoita tarpeeksi? Vai otetaanko vielä muutama päivä ekstraa ja siirretään ensimmäisen viikon loppudedistä esim keskiviikkoiltaan? Itse ehkä kaipaisin vielä pientä mahdollisuutta miettiä näitä rauhassa. Mietin, että rajaamiseen saattaisi varmaankin riittää torstai-maanantai-aikavälikin, koska tuo vaihe on muutenkin ehkä luonteeltaan vähemmän kypsyttelyä vaativa. Niin ei sitten ainakaan lopullinen dedis pääsisi karkaamaan kauemmas.

TR

Tuulia Reponen Tue 12 Jul 2016 3:34PM

Voidaan jatkaa keskiviikkoiltaan ekan viikon loppudedistä.