Loomio

Beskæring af æbletræer

SVS Simon von Siebenthal Public Seen by 11

Vi er ikke gået i gang med at beskære æbletræer endnu. Vi skulle være startet i december. Det er ikke nogen af os der har haft eller har taget opgaven på sig, og vi har vist allesammen ventet på Jørgen. Det er nok urealistisk at vi får beskåret alle træerne eller får afholdt mange beskæringsweekender.

Det vil stadig være dejligt hvis Jørgen kommer og lærer os at beskære, men måske det heller ikke ville gøre noget at der kom andre og lærte os det - hvis vi så bare registrerer hvilke træer der er beskåret af hvem?

Jeg er blevet kontaktet af en ven som har en ven som gerne vil komme og hjælpe os en dag. Personen har efter sigende en æbleplantage selv og arbejder på landbohøjskolen. Jeg har lyst til at sige ja til personen. Nynne havde så vidt jeg husker også en ven som tilbød at komme og hjælpe os.

Mit forslag ville være at vi lod de venner komme og undervise os og at vi prøvede at få beskåret nogle af rækkerne og får en smule erfaring med at beskære.

Målet i år ville så ikke være at få beskåret alle træerne, men at få erfaring og i det mindste få fjernet nogle syge grene og nogle af de grene som krydser hinanden.

MZ

Martin Zaar Sat 30 Jan 2016 9:31AM

Sandra der er nogle fine ord og godt at få sagt det højt.Tror også godt jeg kan have en slags berøringsangst, der skal knækkes:)
Jeg kan selv sagt ikke være med til hverdag, men tænker jeg gerne vil give den en skalle næste weekend, hvis der er nogen der har lyst til at lege med. Jeg bager brød og ta'r smør med i marken!

Derudover har Anders fra bygmakkerne spurgt om de må komme nogle stykker og lege med en dag/nogle dage, for at lære lidt.

Den 30. januar 2016 kl. 10.07 skrev Sandra Villumsen (Loomio) :

Der lægger et stort arbejde foran os med at få beskåret plantagen. Jeg ville være ked af det, hvis vi tidsmæssigt (selv at have tid eller at tiden løber fra os alle) eller beslutningsmæssigt bliver trængt op i en krog, hvor det er en person der ender med at tage ansvaret og tager arbejdet på sig selv. Æbleplantagen er vores fællesprojekt. Vi har et fællesansvar for at alle lærer at beskære og pleje træerne. Nogle kan i hverdagene andre i weekender, og vi kan ikke garantere at Jørgen, Mikkel eller andre der føler sig kompetente, lige kan være der den dag, hvor en ny skal introduceres. Hvis målet er at vi skal have træerne klippet og at alle skal have muligheden for at være med (med guide), så synes jeg det er godt at hive andre kompetente ind. Under alle omstændigheder synes jeg det giver mening at få mange øjne på.

Var ude i torsdags og klippe døde/syge grene af to træer i en kontorpause - og det var HELT VILDT dejligt at komme i gang! Den glæde og lyst synes jeg vi skal huske på i alt hvad vi gør. Vi skal lære i praktikken, vi skal fejle, vi skal kaste os ud i det, og vi skal glædes. Der er ingen der har skyld i, at vi ikke er kommet i gang - vi har alle et ansvar. Det er for mig en gentagen problematik på gården, og måske er jeg ene med den. Men jeg kan ikke stå inde for at en står mutters med en opgave (især de store) - man må selvfølgelig altid gøre ting selv, men overordnet set har vi et fælles ansvar, og det ansvar synes jeg ikke vi skal være bange for at hjælpe hinanden med at tage. Det er jo ikke en kritik, det handler om omsorg og villighed. Og det er ikke en falliterklæring at fællesansvaret træder i kraft – det er vores forsikring – det er den mekanisme som vi er rige på, fordi vi har stillet os selv en stor opgave, som kun kan løftes i fællesskab.

Reply to this email directly or view it on www.loomio.org ( https://www.loomio.org/d/Dr3XnVxK/beskaering-af-aebletraeer?utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment#comment-909314 ).

Turn off emails ( https://www.loomio.org/email_actions/unfollow_discussion/134447/WxhAQsHxPyFjgkRsTZay ) for this discussion.

Change your email preferences ( https://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=WxhAQsHxPyFjgkRsTZay&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) to unsubscribe from these emails.

PH

Phil Holtam Sat 30 Jan 2016 12:10PM

Perhaps of interest, some worksheets I got from a course I did once on organic gardening in Bristol.

SVS

Simon von Siebenthal Sat 30 Jan 2016 11:07PM

Jeg vil rigtig gerne hvis du vil være tovholder, Mikkel. Jeg tror ikke på at du kan nå at beskære alle træerne selv de næste to måneder (eller er det tre?), men jeg er enig med dig i det du sagde for lang tid siden, at der er brug for en samlet strategi for beskæringen. Du er den der har læst mest om emnet og de ting du har fortalt synes jeg lyder meget fornuftige.

Jeg har ikke lyst til at vi alle sammen "beskærer løs" selv om vi får hjælp af kompetente mennesker - hvis resultatet bliver at alle træerne bliver beskåret som en hver anden konventionel æbleavler ville gøre det.

Hvis vi får mennesker ud for at hjælpe os skal perspektivet i mine øjne være at vi lærer forskellige måder at beskære på og at vi i mindre, afgrænsede områder får beskåret nogle træer.

Af alle de sygdomme og skadedyr der er nævnt i bogen "Drømmen om en lille økologisk æbleplantage" (som er en god bog) har jeg ikke kunnet genkende mange. Vi har meget skurv og kræft, men jeg har kun set et par æbler med monilla og et par æbler der har været angrebet af æblehvepse. Jeg tror plantagen her ved mosteriet er meget sund. Jeg kan ikke lade være med at tænke at det har noget at gøre med at træerne ikke er blevet beskåret i mange år.

Personligt er jeg generelt mere bange for at vi kommer til at beskære træerne for meget, end at vi ikke får beskåret dem. Jeg vil være ked af hvis at alle førergrenene fx blev klippet af uden at vi har forholdt os til hvilke konsekvenser det har.

Før jeg eller nogen anden begynder at "beskære løs" på hele plantagen vil jeg meget gerne at vi får præsenteret og talt om en strategi.

  • Hvorfor beskærer vi? For sundere træer, flere æbler eller nemmere adgang til træerne?
  • hvorfor skal vi, eller hvorfor skal vi ikke beskære ledegrenene?
  • Hvor stor del af træerne beskærer vi i år, næste år og om 3 år?
  • Er planen at vi skal fortsætte med at beskære hvert år, i al fremtid, eller er planen at vi skal forsøge at beskære dem så de skal beskæres mindre og mindre (hvis det overhovedet er muligt?)
  • Hvor må vi køre med traktoren, og hvor må vi ikke køre med den?

I mine øjne skulle vi som sagt invitere kompetente mennesker for at lære forskellige teknikker, ikke for at få hjælp til at rundbarberet hele plantagen.

AW

Andreas Wolf Sat 30 Jan 2016 11:22PM

Uij, hot emne...

jeg ved ikke så meget om beskæring, men min far har også meningen ikke at beskære overhoved... jeg prøver at få fat i ham og høre nogle af hans argumenter...

SVS

Poll Created Sat 30 Jan 2016 11:28PM

Præsentation af strategi for beskæring Closed Tue 2 Feb 2016 11:07PM

Vi skal i mine øjne, i hovedtræk, blive enige om hvorfor og hvordan vi skal beskære træerne i plantagen. Inden det bliver arrangeret beskæreweekender og alle saksene kommer i brug skal vi være enige om en strategi for i år og de kommende år. Jørgen kommer torsdag den 4. februar klokken 10 og underviser os. Efter Jørgen har været her kunne jeg godt tænke mig at Mikkel præsenterede en strategi for os som vi så kunne diskutere sammen. Ud over det kan alle invitere kompetente mennesker til at undervise os/sig sålænge det er en begrænset mængde træer man øver sig på.

Results

Results Option % of points Voters
Agree 71.4% 5 N AW MZ SV MMJ
Abstain 28.6% 2 NW PH
Disagree 0.0% 0  
Block 0.0% 0  
Undecided 0% 6 AR SVS JH VJ NLB JK

7 of 13 people have participated (53%)

AW

Andreas Wolf
Agree
Sat 30 Jan 2016 11:32PM

Det lyder som en meget klog forslag. Hvis æbletræerne kunne klare sig i så mange år uden at blive beskåret og stadigvæk bærer så fantastiske æbler, så skulle der være tid nok nu til at lave en god strategi...

N

nikolaj.bocher
Agree
Sat 30 Jan 2016 11:59PM

Jeg kan ikke være tilstede den 4., men det lyder som en god idé at have en samlet strategi. Jeg tænker at målet med beskæringen er at kunne sammenligne forskellige metoder og bagefter at kunne sammenligne resultatet.

MMJ

Martha Maria Jensen
Agree
Mon 1 Feb 2016 8:46AM

Jeg synes ikke det er et succeskriterie at alle træer bliver beskåret i år. Jeg synes det centrale er at vi finder ud af hvordan træerne skal beskæres for at fortsætte med minimal sygdom som tilfældet er lige nu.

NW

Nicolas Wormser
Abstain
Mon 1 Feb 2016 10:48AM

Don't feel knowledgeable enough for this decision. I trust you guys will do the right thing with the trees.

SV

Sandra Villumsen
Agree
Tue 2 Feb 2016 1:36PM

Det lyder fint.
Jeg er her ikke i morgen, onsdag, men håber at dem der får en intro gider sætte andre ind i det, selvom det måske ikke er en teknik der falder i smag.

MMJ

Martha Maria Jensen Mon 1 Feb 2016 8:24AM

Glæder mig til at lære mere om beskæring, og gå i samlet flok ud at se, snakke om og arbejde med træerne! - jeg tror jeg har været afventende ift at jørgen var tænkt til at skulle introducere os til det.
Jeg synes det er fornuftigt med Mikkel(Amanda Ruth??) som tovholder, men oplever også at det er essentielt at det forbliver et fælles ansvar i plantagen og mosteriet.
I år er det nok godt at vi taler om de punkter Simon har listet op. Derudover skal vi afprøve forskellige beskæringsteknikker i afgrænsede områder og så observerer hvordan de træer har det til næste år. Det vil nok skabe bedst forudsætning for at tage beslutning om hvordan vores træer ca. bør beskæres.

Jeg har haft nattevagt når jørgen kommer, men vil se om ikke jeg er frisk nok til at være med. Er det ikke samtidig med at Jens Peter kommer og ser på cider?

SVS

Simon von Siebenthal Tue 2 Feb 2016 11:35AM

Jørgen har lige ringet og sagt at Allice skal til scanning torsdag og han har spurgt om vi kan gøre det onsdag klokken 10 i stedet for. Hvis det passer Mikkel og andre så passer det også mig godt fordi Jens Peter kommer torsdag formiddag for at vi skal smage vinene og tale om deres fremtid.

AR

Amanda ruth Wed 3 Feb 2016 9:37AM

Hej -
Jeg Jørgen aflyste idag - jeg ringer til ham lidt senere og spørger om han ikke kommer ud. Jeg tror også jeg tager ned til ole på planteskolen. Tanken er at afprøve mit foreslag.
En Torvholder er i min verden ikke en der gøre hele arbejdet alene - det jeg siger er bare at det kan lade sig gøre og at jeg godt vil investere meget tid i det. En torvholder er for mig mere en der har ansvaret for at få lavet grupperne.
"Metoden" jeg tænker vi skal bruge er designet til novicer - dvs den er designet sådan at folk kan klippe uden risiko for at de ødelægger noget. Det er nogle minimale præmisser. Inden for den metode er der rig mulighed for at eksperimentere. Et af hoved elementerne er at bruge snore til at markere forskellige ting man har gjort. Hvis man vil eksperimentere med træer skal disse også markeres - så man kan lave eksperimenter over flere år, huske hvad man har lavet, sikre at andre ikke glemmer det osv. Det er ikke en styring eller overtagelse af hvordan tingene skal gøres jeg har tænkt - men simpelthen bare de to ting - sikre at nybegyndere kan have rimeligt fast definerede opgaver hvor de gør gavn og ikke gør skade. Og sikre at folk kan eksperimentere med forskellige teknikker.
Jeg snakker med de to og ligger et foreslag op. Det bliver dog måske efter husmødet d. 4. Det skal skrives ind fra hånden.

Simon nævner at vi skal diskutere målsætninger for træ klipning. Hvad syntes vi er vigtigt? Jeg syntes vi skal lave nogle tests. 1) Nogle steder hvor græsset klippes i netværk - så dyr og insekter har noget at leve af. 2) Nogle steder hvor traktoren ikke kører mellem træerne og andre hvor den gør. 3) de steder hvor traktoren ikke skal gøre kan vi arbejde med at lade grene vokse ud i midtergangene. 4) Udtynding. Der er flere metoder. 5) ting der hænger i træerne og skræmmer eller tiltrækker dyr 6) ostevælde og andre sprøjteformer - lad os prøve det i et par træer.
En torvholder ville her stå for at fordele sådanne opgaver og sætte nogle datoer for hvornår det ska gøres og holde folk der har taget en opgave med fx at skaffe ostevælde til fadet.
Det vigtige er lige nu at træerne skal klippes til. Det er en 3 års periode og jeg tror det er rimelig meget det samme man skal gøres for alle træer. Det kan meget vel tænkes at vi ikke når dem alle - grene skal også fjernes og der er mange - men jeg syntes vi har gjort det rimelig godt i år og har nået de ting med de æbler der var vores mål. Det eneste der mangler er klipningen.
Nå men jeg syntes simon har ret i at vi skal diskutere mål og lign - og jeg syntes egentlig bare vi skal antage alle foreslag som udgangspunkt - så har du et foreslag - så skriv det her --- der er træer nok. Så må vi alt afhængig af hvor mange foreslag der er - diskutere hvordan det organiseres.

AR

Amanda ruth Sat 6 Feb 2016 5:27PM

Æble update:
Jørgen var her igår. Jeg tror ikke vi behøver alle de der snore. Principperne er nogenlunde disse. Han kommer forbi løbende. Der er en del træer der har rigtig mange ris. Jeg tror at jørgens mening er at de bare skal klippes ned, men jeg kunne godt tænke mig at spørge ole hvad han tænker. Det gør jeg evt på tirsdag hvis der ikke er andre der gør det.
- Klip grene helt ned til næste gren eller stamme. Det handler om hormonstoffer i lederen. Man kan styre en del af retningen hvis man klipper ned til gren eller knop som har en retning man godt kan lide og især kan man forhindre ris og lign (til en hvis grad) ved at klippe dem helt ned.
- klippe princippet er at tynde ud - dvs. gøre plads til lys. Så du forestille dig bare at lyset komme oppe fra og så klipper du sådan at grene ikke dækker for hinanden.
- Det andet princip er grene der krydser.
- Klip syge grene. Nogle af træerne er meget syge - fortvivl ej, de bærer fint alligevel - så klipper du bare efter lyset.
- På en del af træerne sidder du nogle mærkeligt afstumpede grene nederst. De skal bare væk
- Du må godt tage en stor gren eller to hvis det løser mange problemer.
- Det kræver lidt erfaring og alle træerne er forskellige - det er lidt som at forme en skulptur og meget sjovt.
- smid så vidt muligt afklippede grene ud i midtergangen - så dem der skal samle dem op ikke skal rende rundt under træerne.
- klip træerne ned til en god højde. Og tænk også gerne en smule på adgang til træet når man plukker.

AR

Amanda ruth Wed 10 Feb 2016 11:34PM

En update - Var nede at tale med Ole idag.
1) Første spørgsmål handlede om træer som er meget tilvokset og som derfor har brug for massiv beskæring.
- Ole svarede at det ikke betyder noget for sygdom om vi beskærer dem helt til. Men det vil have noget betydning for vores udbytte næste år. Han mente at vi med fordel kunne lade nogle af elevator grenene være på hvert træ. Elevator grene er lodrette grene og dem der skal bevares er de mest kraftige af dem (kun et par stykker).
Det primære mht sygdom er at træerne får luft, så han mente tværtimod at en god beskæring vil nedsætte mulighederne for sygdomme.

2) Beskæring og ris.
Til Juli skal vi ud og rive ris af. Træerne vil reagere på beskæringen ved at sætte ris. Ris skal rives af med hånden, altså flås af. Det skal ske i Juli fordi træerne så kan koncentreres sig om at banke energi ud i æblerne i den resterende tid. Denne produktion af ris vil varer ved i 3 år ca. Træerne skal lige vende sig til at de skal smadre deres energi ud i æblerne og ikke spilde energi på at lave små grene alle mulige latterlige steder.

3) Kræft. Der er to pointer og de relaterer sig til to forskellige slags træer.
3a) Vi har en masse træer som er ramt lidt af kræft. Her klippes grenene bare af umidelbart under kræften. Undtal hvis kræften findes i grene der løber direkte ind i træets stamme. Her klippes i en afstand fra stammen der svarer til grenens diameter gange 4. Formålet er at forhindre at stammen smittes med kræft.
3b) Nogle af vores træer er næsten ikke andet end kræftknuder. Nogle af disse træer er nogle af vores bedst producerende træer. De producerer så meget fordi de tror de er ved at dø. Det er de ikke. Alle de gamle træer er sat på kraftige grundstammer. Så længe stammerne ikke dør og det vil kun være et fåtal af dem der gør det - så overlever træerne. Så hvad gør man så med disse træer? Man holder sig fra at skære nogle grene ind til stammen. Og ellers beskærer man træet sådan at det ser godt ud. Er der grene der er helt vildt ramt af kræft kan man tage dem af, men ellers fokusere man mere på at klippe et godt og harmonisk træ.

4) Espalier
- de skal alle sammen have en pæl og det skal være en høj pæl. Der er ikke nok af dem så i må meget gerne være lidt om jer.
- Klipningen af dem er lidt speciel. De er plantet med 1 m mellem rum og det er meningen at grenene ikke skal vokse over hinanden. Derfor klipper man store grene ned til en stump på 10-20 cm. Udfra denne stump skyder så de næste grene. Han mente at man skulle komme alle grene rundt i løbet af en cyklus på 4 år.
- Espalier træerne kan komme til at give rigtig meget. Især hvis vi kunstvander dem - så det gør vi. Så det skal også laves.
Peace and love. Der er iøvrigt også arrangeret 3 klippe søndage. simon og nynne arrangere beskærings kamp d. 28. Her møder de op med hver deres beskærings ekspert og jeg tror det bliver ren starwars.

AR

Amanda ruth Mon 22 Feb 2016 2:48PM

En lille opsurmering af æblebeskæring.
De to tekster oven for med punkter er gode beskrivelser af hvordan man gør.
Det er gået godt med oplæringen og de frivillige gjorde en forskel. Der er en del tilretnings arbejde efter at de havde været der. Men alt i alt er det en stor hjælp at frivillige skærer en masse grene af.
Generelt vil jeg foreslå at hvis man tager ud alene - som det mindste læser de to beskrivelser oven for. Der er både en for almindelige træer og en for kræftramte træer (jeg syntes man skal tage ud med en der har været med til at beskære kraftramte træer, hvis man godt vil ud og beskære dem). Der er blevet beskåret et par kraftramte træer og de er blevet beskåret ret kraftigt. Det skal nok gå for æbletræer er kraftige ting fulde af liv. Men jeg syntes det er uitlfredstillende når der nu ligger nogle dokumenter her og jeg havde gjort opmærsom på at der var forskel på at beskære kraftramte træer og almindelige træer.
I må meget gerne lade espalier træerne være - jeg har en speciel ting jeg godt vil med dem.
- Derud over vil jeg foreslå at folk skriver her hvis der er ting de godt vil afprøve mht beskæring og lign. Jeg vil meget gerne stå for at lave et fælles system hvormed vi kan makere træer og områder. Men det er nu for træerne bliver klippet ret hurtigt.
- mht grene. Så vil jeg foreslå en kombination. Det tager lang tid at samle grene. Det går ret meget hurtigere med en traktor. Først og fremmest vil ejg sige, at jeg ikke bliver primus motor på at samle grene. Jeg har samlet grene over på kirsebær stykket og det var røvkedeligt. Jeg vil godt være med til samling af grene. Men jeg tror vi skal holde os åbne for en traktor på nogle strækninger. Igen kom med nogle områder hvor i ikke syntes der skal køres med traktor, eller nogle foreslag om hvor lang tid i vil bruge på gren samling og meld jer hvis i vil tage ansvar for grensamlingen.