Loomio
Tue 21 Jun 2016 7:36PM

Tekniset vaatimukset/rajoitukset ja työnjako

VS Ville Saarinen Public Seen by 295

Mietitään täällä:
* Konkreettisia osallistumismahdollisuuksia (työnjako), taitoja ihmisten osalta ja saatavillamme olevia ajallisia resursseja
* Tarvittava tekninen kalusto

Resurssit, tekniikka ja taidot määrittävät myös rajat sille, minkälaisia videotuotantoja kykenemme tekemään

VS

Ville Saarinen Tue 21 Jun 2016 8:40PM

Ajattelin tosiaan, että tässä voitaisiin hieman kartoittaa resursseja, taitoja ja samalla hieman tutustua paremminkin toisiimme.

Samalla muotoutuu myös kaikille paremmin selville, että mihin me voidaan kyetä tässä projektissa, ja kuinka paljon kenenkin täytyy opetella uusia juttuja. Eli hirveää kiirettä ja suoriutumispainetta ei sen puoleen kannata aluksi ottaa, voidaan vaikka muutaman viikon ajan kartoittaa ja ideoida mun puolesta käsistä, työnjakoa ja miettiä, että kuinka paljon kukakin haluaa sitoutua hommaan:)

Mitä itse osaan (ja en osaa, mutta haluaisin osata :D )

Tosiaankin, voisin tarjota oman kontribuutioni videoproduktion puitteissa ainakin näin alkuun. Meitsillä on taustaa äänen puolelta jonkun verran, tosin sekin aikalailla AMK-opinnot (+ omia projekteja) linjalla. Graafista suunnittelua oon tehnyt myös jonkun verran, hieman työksi ja enemmän omaksi iloksi. Oon kuitenkin tässä jo muutaman vuoden mietiskellyt, että tätä yhdistelmää (ja loputonta tiedonjanoani) voisi hyödyntää esim dokkariprojektien parissa tulevaisuudessa.

Mulla on henk koht kiinnostusta tuottaa, ideoida, kuvata, kuvittaa, äänisuunnitella, säveltää ja ohjata näitä videoita, ja opiskelijana voin varata kesästä esim 200-300 tuntia ihan sitä varten.

TR

Tuulia Reponen Tue 21 Jun 2016 8:59PM

Ois kyllä siisti oppii noita taitoja mistä puhuit. Valitettavasti videokuvaaminen on minulle vielä vierasta. Olen pari videota editoinut helppokäyttöisellä video-ohjelmalla, mutta siihen minun vaatimattomat taitoni jäävätkin. Minusta on luultavasti enemmän apua viestintä-strategian muodostamisessa. Jos tarvii haastatella jotakuta henkilöä, niin se puoli sujuu miulta kans.

Oon aktivisti-lomalla koko kesän. Yritän väsätä samalla gradua. En osaa arvioida tulevaa panostani työtunneissa. Olen kiinnostunut, joten voitte luottaa miun kontribuutioon muodossa tai toisessa.

VS

Ville Saarinen Tue 21 Jun 2016 9:45PM

Tässä nyt avaan vähän omaa taustaani vielä:


Musiikki:
Opiskelen siis tällä hetkellä tietojenkäsittelytiedettä, mutta mulla on myös omaa harrastetaustaa äänisuunnittelun ja säveltämisen puolelta. Heitän tähän nyt muutaman näytteen ihan sillä ajatuksella, että jaetaan/kartoitetaan vähän sitä minkä pohjalle voidaan lähteä visioimaan videota ja minkälaisia resursseja/rajoitteita meillä on:

  1. Oma hieman surumielinen sävellys, joka ammentaa aika paljon vaikutteita elokuvamusiikista

  2. Myös elokuvamusiikista vaikutteita saanut, mutta enemmän elektroninen kappale

  3. Kappale, jonka tein tamperelaisen taitelijan videoinstallaatioon musiikiksi

Melankolia, vahvat tunteet ja nostalgia on taiteellisesti hyvin lähellä mun sielunmaisemaa, mutta osaan (ainakin uskon osaavani ;) ) tarvittaessa valjastaa myös musiikilliset kykyni iloisemman/energisemmän musiikin säveltämiseen.

Äänisuunnittelua ja dialogin muotoilua varten löytyy monenmoista ohjelmaa ja VST-pluginnia. Muutaman kerran olen dialogia parannellut videoista, ja äänisuunnittelua oon itse tehnyt lähinnä kouluprojektien yhteydessä (aikanaan)


Kameratyöskentely:
Videoita en ole juurikaan vielä kuvannut, graafinen/sommittelusilmä on kehittynyt enemmän valokuvauksen ja graafisen suunnittelun kautta.

Tässä muutama esimerkki graafisesta suunnittelusta:
1. Joukkorahoituskampanja
2. Videon kansi
3, Infografiikkaa
4. Valokuvaus

VS

Ville Saarinen Tue 21 Jun 2016 9:49PM

Tekniset/mitä tarvitaan;

  • Kuvan puolelle mulla on tarjota kameraksi: Panasonicin GH3 (tällä tehdään paljon videotyötä nykyään, ja kuvataan myös ihan oikeita elokuvia + dokumenttielokuvia)

  • Linssiksi löytyy: manuaalisäätöinen Carl Zeiss Planar 50mm, 1.7 aukolla, on aika huippulinssi esim haastattelutilanteessa läheltä otettuun kasvokuvaan

Saan myös mahdollisesti toista kuvakulmaa varten Olympusin kameran lainaan tarvittaessa.

  • Lisäksi mulla on myös Adoben Premiere editointia varten, ja muutama värinmäärittelypaketti myös värien muokkausta ja filttereitä varten.

Huom! Kameran liikutteluun ei varsinaisesti ole välineistöä, mutta jos voidaan pitää kamerat paikallaan, niin todennäköisesti näilläkin selvitään.


Ääneen:
Mun mielestä ainakin näitä vielä tarvitaan:
* Äänen taltiointiin tarvittaisiin vähintäänkin järjestelmäkameraan sovitettava videomikki.
* Lisäksi käsitallennin olisi hyvä olla lokaatioääntä varten (eli tilan taustaääni yleensä myös otetaan toisella mikillä talteen. Tekee videosta luonnollisemman kuuloisen ja helpottaa myös mahdollisten leikkaussaumojen piilottamista. Tallennin voi olla esim Zoom H2n, H4n tai vastaava Olympukselta, Yamahalta, Rolandilta jne).

AM

Anton Moisseev Wed 22 Jun 2016 8:19AM

Tuulia myös unohti esitellä, että hän on hyvä valokuvaaja. Still kuvatkin voivat olla hyödyksi meidän projektissa!

Itsekään en ole valitettavasti erikoistunut millään tavalla videoiden luomiseen. Omat erikoisuuteni ovatkin ihmisten kanssa kommunikointi ja kriittisen ajattelun opettaminen/harjoittaminen. Olen ollut Joensuun väittelyseuran puheenjohatajana 3 vuotta. Toivon siis olevani hyödyllinen haastatteluissa, käsiksessä, yleisessä ideointivaiheessa ja muissa tulevaisuuden videonkäytön aspekteissa. Olen toki valmis oppimaan lisää ja auttamaan myös kuvaamisessa, muokkaamisessa, yms.

Aikaa minulla on tarpeeksi, kunhan selkeitä konkreettisia projekteja löytyy :)

VS

Ville Saarinen Wed 22 Jun 2016 10:34AM

Into ja kiinnostus on tärkeintä tässä vaiheessa Mun mielestä videoiden impakti ja mukaansatempaavuus on moninkertainen esim perinteiseen nettisivuun verrattuna, joten näitä juttuja kannattaa tulevaisuuden kannaltakin opetella.

Väittelyssä väkisinkin retoriset kyvyt ja dialogin analysointikapasiteetti kasvaa, joten noista on takuulla hyötyä sekä käsikirjoitus/ideointivaiheessa että haastattelu + leikkausvaiheessa kun on oiva mahdollisuus tunnistaa parhaat haastattelupätkät/argumentit ja yhdistellä niitä kokonaisuudeksi. Hienoa, että ootte mukana kummatkin!

Joo ja still-kuvien sommittelumaailmasta ei oo pitkä matka myöskään videoiden kuvaamiseen. Tärkeintä on hyvä sommittelusilmä ja draamantaju. Niitä kaikkia voi kehittää:)