Loomio

Model a Secundaria

S Silvia Public Seen by 92
S

Silvia Sun 20 Jul 2014 4:23PM

Podemos ver vídeos de este modelo del instituto 4 cantons de poblenou. En cuanto pueda cuelgo los enlaces a los vídeos.

TS

Toni Soler Sun 20 Jul 2014 5:35PM

Aquí os dejo un vídeo de cómo alguno de estos institutos trabajan por proyectos:
https://www.youtube.com/watch?v=miY1rIHct8c
Pero estos institutos siguen encorsetados por la política educativa actual. Hay que cambiarla!

VP

vicent pruñonosa Mon 21 Jul 2014 11:04AM

Hola Toni,

Me gusta mucho tu propuesta que creo que va en la línea correcta.

Creo que el trabajo por proyectos es el cambio que nos hace falta y que esto necesita un impulso decidido que sólo puede venir de una mayor implicación de la sociedad sobre el tema educativo.

Si el aire fresco que lleva PODEMOS puede contribuir a dinamizar este debate su aportación puede ser el revulsivo imprescindible para superar las resistencias previsibles.

Estas resistencias son debidas, en muchos casos, a la aplicación de estándares de valoración que no responden a los mismos objetivos.

Por eso creo que, una vez acordados esos objetivos, lo que se discute en el subgrupo de ÉTICA, aquí hemos de buscar unas líneas metodológicas que estén acordes con ellos. Y pienso que lo que tu has planteado va en ese sentido.

Lo único que no tengo tan claro es que sea conveniente proponer, al menos en este momento, la supresión de los grupos por edad.

Me parece muy buena la idea de los núcleos de interés, pero creo que si queremos evitar la clasificación por "niveles" con los problemas que eso comporta, la de ser de la misma "cohorte" es la menos mala posible (para constituir la base organizativa aunque no de manera rígida).

De todas maneras sugiero que este punto se debata en este hilo y abro otro con la propuesta general metodológica (con las aportaciones que haces y lo que llevamos debatido) para que sea votada y si es aprobada, pasarla a la plaza.podemos tal como nos están pidiendo.

S

Silvia Tue 22 Jul 2014 6:25AM

Y ya como eslogan de presentación una frase de Einstein: No pretendamos que las cosas cambien si hacemos lo mismo!! Para cambiar la educación hay que cambiar los principios en los que se basa.

S

Silvia Tue 22 Jul 2014 6:39AM

Me gustaría poner aquí una entrada a un blog en el que se explica a través de gráficos como debería ser una tutoria cuando se aplica un modelo de evaluación continuada que no tiene nada que ver con continua evaluación. http://goo.gl/bWZtpp
Este blog no tiene desperdicio, si tenéis tiempo leer sus entradas. Lo escribe Ángel Fidalgo de la UPM.

SP

Salvador Piñol Tue 22 Jul 2014 2:04PM

He visualitzat atentament el vídeo sobre el mètode de projectes penjat al Youtube i aquesta és la meva opinió al respecte:

6 instituts i 150 professors són una mostra molt poc representativa del professorat total de secundària a Catalunya. Per tant, el mètode de projectes no es pot presentar a PODEMOS com un mètode on la gran majoria de professors de secundària hi estiguin d'acord. Recordem que PODEMOS es un partit plenament democràtic que pren les decisions en funció del que diu el poble i no una minoria. Per tant, jo recomanaria que aquest mètode es presentés a PODEMOS com una alternativa al sistema actual que cal estudiar i que cal ser votada per una majoria àmpliament suficient per tal que estiguem tots d'acord. Si aquesta metodologia s'imposés sense el consens de la majoria del professorat hi haurien problemes. O, realment, penseu que hi ha una gran majoria de professors que no en tenim ni idea i que cal que deixem de desenvolupar la nostra feina? Respecte a aquest grup de professors que no en tenim ni idea, penseu que anem tots equivocats i que cal que ens reciclem perquè hi ha una minoria que així ho demana? De fet, jo crec, com ja he comentat, que la millor manera es consensuar les coses per tal d'evitar problemes posteriors.

El vídeo no explica, de forma detallada, com es treballa utilitzant aquest mètode. Per exemple, s'ometen detalls claus com el número d'alumnes que hi ha en cada classe (ràtios), el percentatge d'inmigració o el percentatge d'alumnes de classes socials desafavorides. La manera d'avaluar tampoc queda clara: no pot ser numèrica (es va provar de fer a primària fa uns quants anys i va fracassar), cal parlar amb l'alumne per avaluar-lo, l'alumne avalua al professor, etc. Pregunto: el món laboral al qual després l'alumne s'haurà d'incorporar, funciona també d'aquesta manera? L'empresari i el treballador parlen i dialoguen sobre com han de ser les coses a l'empresa? Quantes empreses fan això? La meva sensació és que aquest sistema manté els alumnes en una mena de bombolla que no té res a veure amb la realitat que després es trobaran.

Aquest sistema s'està fent en d'altres països? Si és així, en quins i quins resultats s'han obtingut? Penseu que hi ha països com Suècia on fa bastants anys es van voler substituir els llibres de text per ordinadors i els resultats van ser tan dolents que van tenir que tornar als llibres.

Per últim, em dona la sensació que aquest sistema pretén mantenir la heterogeneïtat de l'alumnat (la qual cosa, si no és molt accentuada, no em sembla malament) a costa de retallar la llibertat de càtedra al professorat i fer-lo completament homogeni i amb una mateixa manera de pensar, la qual cosa va en detriment de l'alumne, al qual se l'incapacita d'enriquir-lo amb diferents metodologies i formes de veure el món dels diferents professors.

VP

vicent pruñonosa Tue 22 Jul 2014 2:50PM

Salvador, realment em sorprèn la teva posició. Des de quan algú pot dir que una cosa no s'ha de votar fins que hi hagi suficient gent que estigui d'acord amb ell?.

Es tracta de fer una proposta política i, naturalment, l'han de fer tots els que s'impliquin en el debat al moment que ens ho demanen. Si després hi ha més gent i encara estem a temps de fer noves propostes es pot modificar el que calgui.

Nosaltres no estem fent una proposta a nom de tots els professors de Catalunya sinó a nom de les persones, docents o no, interessades en plantejar, des de Catalunya, quines serien les línies que hauria de tenir el programa de PODEMOS respecte a l'educació, el que es concreta en els membres del cercle PODEM-EDUCACIÓ-CATALUNYA que està obert a tothom que vulgui participar.

Afortunadament, seleccionar l'opció "blocar" no significa que no es pugui continuar votant sinó que és una mena d'objecció "forta" per part d'algun dels participants, que hauria d'estar reservada a casos "ofensius" i no a situacions com la que planteges.

Animo, per tant, a la resta del cercle (espero que no us desconnecteu per les vacances!) a prendre posició sobre aquest tema i així poder presentar als companys de PODEMOS-EDUCACIÓN una proposta de la part nostra que estigui en consonància amb la crida general de PODEMOS a favor d'elements que puguin servir per preparar l'assemblea de la tardor.

SP

Salvador Piñol Tue 22 Jul 2014 6:37PM

Vicent, com sempre, anem a pams:

Has dit:
'Salvador, realment em sorprèn la teva posició. Des de quan algú pot dir que una cosa no s'ha de votar fins que hi hagi suficient gent que estigui d'acord amb ell?.'

Comentari: això que dius jo no ho he dit. He dit fins que hi hagi un grup representatiu de mestres i professors en el debat, no en el vot. Les vostres idees representen una minoria de professors i en democràcia són les majories les que guanyen. Sembla que vulgueu imposar una determinada ideologia educativa.

Has dit:
'Es tracta de fer una proposta política i, naturalment, l'han de fer tots els que s'impliquin en el debat al moment que ens ho demanen. Si després hi ha més gent i encara estem a temps de fer noves propostes es pot modificar el que calgui.'

Comentari: sí, però sembla que us voleu afanyar a fer una determinada proposta política sense tenir en compte la veu d'altres membres de la comunitat educativa.

Has dit:
'Nosaltres no estem fent una proposta a nom de tots els professors de Catalunya sinó a nom de les persones, docents o no, interessades en plantejar, des de Catalunya, quines serien les línies que hauria de tenir el programa de PODEMOS respecte a l'educació, el que es concreta en els membres del cercle PODEM-EDUCACIÓ-CATALUNYA que està obert a tothom que vulgui participar.'

Comentari: doncs llavors cal canviar el nom: en lloc de cercle PODEM-EDUCACIÓ-CATALUNYA li podem dir cercle EDUCACIÓ PER PROJECTES. D'aquesta forma no es donaria a entendre que les decisions preses es facin en nom de tota Catalunya i evitaríem malentesos.

Has dit:
'Afortunadament, seleccionar l'opció “blocar” no significa que no es pugui continuar votant sinó que és una mena d'objecció “forta” per part d'algun dels participants, que hauria d'estar reservada a casos “ofensius” i no a situacions com la que planteges.'

Comentari: no pretenc 'blocar' la votació. Simplement, pretenc mostrar el meu desacord respecte a la forma de procedir. La situació que plantejo la considero més greu que un 'cas ofensiu' ja que es posa en dubte la professionalitat de molts professors en no esperar a que hi hagi més gent per fer un debat més complet. Per què no s'espera, per por?

Has dit:
'Animo, per tant, a la resta del cercle (espero que no us desconnecteu per les vacances!) a prendre posició sobre aquest tema i així poder presentar als companys de PODEMOS-EDUCACIÓN una proposta de la part nostra que estigui en consonància amb la crida general de PODEMOS a favor d'elements que puguin servir per preparar l'assemblea de la tardor.'

Comentari: jo crec que hauries d'animar a tota la comunitat educativa i no només als membres d'aquest cercle. Per la meva part, pots estar tranquil, no tinc cap mena d'intenció de desconnectar. De fet, us estic escrivint des de la Bretanya francesa. Bon estiu a tothom!!

VP

vicent pruñonosa Tue 22 Jul 2014 7:37PM

Enric, a la proposta metodològica no s'ha inclòs res respecte a la obligatorietat o no de l'ESO.

Si que s'ha tractat el tema al subgrup d'Ètica però més en relació al grup d'edat de 0-4 anys.

Allí jo el que comentava es que crec que no va ser un encert posar la O d'obligatòria. Em sembla més encertat la C de comuna o fins i tot, el nom anterior: educació general bàsica. Sempre és millor, penso, fer referència a la part positiva i no a la restrictiva.

S

Silvia Tue 22 Jul 2014 8:40PM

Buenas noches,
Primero de todo quería comentar que lo que se está buscando es una metodología adecuada a los principios que acordamos en la reunión. La metodología actual no cumple con casi ninguno de los requisitos que expusimos eran necesarios para validar un método. Recuerdo que eran no a la segregación, inclusión, que disminuya el porcentaje de abandono temprano, implicación de las familias, que fuera creativo, que desarrollara el carácter crítico individual, y alguna más que de memoria no recuerdo. Eso implica que sí votamos sí vamos a continuar por el mismo camino que hasta ahora el resultado está claro que va a ser que NO.
Ahora bien, Salvador, entiendo tu escepticismo hacia la metodología por proyectos, que hasta ahora es la única que ha demostrado aunque sea con pocos datos, que funciona sí está bien aplicada. Sí realmente no te gusta a mi personalmente no me vale que me diga que no porque las estadísticas no son suficientes, dime porque no con respecto al método, que es lo que no te convence. No puedo convencerte si en lo único que te basas son en las estadísticas. Las estadísticas no me valen sí no se escoge una población representativa y no lo tendrás porque sí se bloquean las iniciativas nunca obtendremos esos datos. Te pido que analices el método en detalle, lo estudies y me digas que es lo que no te convence de el. Creo, y es una opinión personal, que con un método por proyectos no puede ser peor que ahora.
Por otro lado, siempre estamos abiertos a cualquier otra metodología que se proponga y se defienda.

Load More