Loomio
Sun 26 Jul 2015 6:03PM

ORDENANÇA D’ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA, TRANSPARÈNCIA, ACCÉS, REUTILITZACIÓ DE LA INFORMACIÓ I BON GOVERN

MC Miquel Carrión Public Seen by 270

Amb una setmana d'antel·lació es coneix que el Ple de l'Ajuntament procedirà a l'aprovació inicial d'una Ordenança que regularà la gestió electrònica de bona part dels tràmits i ha d'adaptar, entre d'altres, la llei de transparència.

L’ordenança és un copy&paste de la de Sant Feliu de Llobregat.

Ara cal veure si hi ha alguna mesura ambiciosa, i si planteja algún compromís potent per part de l'administració a vincular la participació ciutadana a les decisions de govern.

A priori sembla una declaració d'intencions MOLT correctes, però d'entrada també sembla que no compromet a l'Ajuntament a res concret respecte a la socialització de la informació i a la transparència; o en terminis d'implantació del conjunt. Per la forma com s'ha treballat, sembla que és una ordenança per sortir del pas del nous requeriments de la nova llei de transparència.

Una de les claus és la DT Primera d’Aplicació progressiva, on diu que ‘aquesta Ordenança s’anirà aplicant progressivament en funció de les disponibilitats tècniques, recursos i mitjans materials necessaris per a la seva correcta implantació, en els termes establerts per la legislació vigent'. I on també diu que 'l’Administració municipal podrà aprovar un pla d’implantació gradual dels diversos serveis públics electrònics per a garantir la millor adaptació i gestió del canvi.’

I diem la clau perquè ne aquest punt potser sí es concreten els terminis i els compromisos.

En definitiva, la posem en comú per a que les persones que controleu més aquest tema la podeu valorar amb més criteri. Quan s'aprovi inicialment hi haurà un termini de 30 dies hàbils d'esmenes... i ja que és una Ordenança per a tots/es esytaria bé que tots/es els que teniu quelcom a dir ho pugueu fer, amb la intenció d'avançar positivament!!

https://drive.google.com/open?id=0B78SlyhMZZfDc2xhNnJSeHp0cUk

JC

josep carrion Wed 29 Jul 2015 3:37PM

He fet una lectura sencera del document i, tal com ja es comentava, és una formulació tècnica estàndard i legal. És complex doncs poder realitzar una crítica i/o aportacions a una terminologia i contingut que s'adapta segur a altres redactats per altres ajuntaments i/o entitats públiques. D'altra banda caldrà (aquí està l'important) veure la seva aplicació. Primer el temps en que s'implanta i desprès el grau d'implantació així com l'amabilitat de l'entorn digital, la seva facilitat d'ús, l'adaptació o no a les persones amb discacitats sensorials, etc. Per concloure crec que ha d'haver un segon moment.

MC

Miquel Carrión Tue 25 Aug 2015 2:24PM

Tot i que és una formulació tècnica... us voldria traslladar la valoració que en faig d'aquesta Ordenança fruit del debat al darrer Ple.

En quant al contingut aquesta Ordenança s’ha presentat com quelcom complex (que inclou molta terminologia estranya) i que s’ha de fer per poder avançar en l’administració electrònica per una banda, i per satisfer les obligacions legals de la llei de transparència, per l’altre.

L’Ordenança que ha de facilitar la vida als ciutadans i que ha d’afavorir la transparència ha de ser difícil d’entendre? Si és així ja comencem malament. Ens hagués agradat que s’hagués simplificat el contingut per posar-ho a l’abast de la ciutadania (si més no en una versió divulgativa), i que s’hagués presentat com el full de ruta real de l’administració electrònica i la transparència a Santa Coloma; no com una qüestió formal. Segurament un bon treball en la Comissió d’Estudi de l'Ordenança hagués contribuït en aquest sentit (però com ja comnetaré en un altre moment la Comissió d'Estudi va ser quelcom testimonial).

Sobre els aspectes d’administració electrònica d’aquesta Ordenança insisteixo en què és important tenir present la Disposició Transitòria Primera d’’Aplicació progressiva’, on diu que: ‘aquesta Ordenança s’anirà aplicant progressivament en funció de les disponibilitats tècniques, recursos i mitjans materials necessaris per a la seva correcta implantació, en els termes establerts per la legislació vigent. L’Administració municipal podrà aprovar un pla d’implantació gradual dels diversos serveis públics electrònics per a garantir la millor adaptació i gestió del canvi.’ I és important aquesta clàusula perquè fa que el conjunt de l’Ordenança sigui ‘un brindis al sol’, amb compromís zero. Hem demanat aquest pla d’implantació i hem rebut diversa informació de treball sobre aquest tema, que estudiarem els propers dies. Cal dir que els serveis tècnics d’entrada ja ens han proporcionat immediatament diversa informació que hem de consultar.

S’ha donat a entendre que des de l’Ajuntament no hi ha hagut temps ni recursos per poder planificar i implementar l’administració electrònica els darrers anys.

Ara, però, sobre això cal que sabeu que els referents normatius que obliguen a una implantació de l’administració electrònica són una Llei estatal d’accés electrònic als serveis públics del 2007 i una llei del Parlament sobre d’ús dels mitjans electrònics al sector públic del 2010. Fa 8 i 5 anys, respectivament. Amb això volem dir que pot donar la sensació que ara s’ha de córrer a aprovar una Ordenança que doni cobertura a la implantació de l’administració electrònica... però la realitat és que ja hauria d’haver un bon recorregut previ en aquesta matèria.

En altres paraules, ja hi ha molts Ajuntaments que han apostat per això, i publiquen el seu catàleg de serveis on-line, alguns disposen de carpeta pel ciutadà, tenen seu electrònica, ofereixen informació cartogràfica (fins i tot algun metadades), permeten tramitar determinats serveis en línia, envien notificacions electròniques, o fins i tot permeten tràmits amb signatura electrònica o amb l’ús de certificats digitals...

Per això el que hem demanat és el Pla real d’implantació de l’Administració electrònica a Santa Coloma. Volem saber quins són els tràmits que més fan els ciutadans i valorar que el calendari és ambiciós i ben prioritzat. Aquesta ordenança no està ajustada a la realitat de Santa Coloma, és només un paraigües genèric. I voldríem que es fes l’exercici de que tot el que es diu en termes generals tingui una translació al cas concret del nostre municipi. I això vol dir: conèixer la planificació, saber quins serveis i tràmits s’oferiran de forma electrònica, quins documents es deixaran de sol•licitar, quines peticions es podran signar digitalment, quina informació es trobarà en format digital, i tot plegat en quin termini, amb quin cost... Veurem quin detall hi ha de tot plegat.

Val a dir que el distanciament de Santa Coloma en la modernització de l’administració ha estat tan endarrerit que, en la darrera llista de classificació que fa el Consorci AOC sobre la implantació i ús dels serveis d'administració electrònica als 947 municipis de Catalunya (ja és el 14è informe que fa....), Santa Coloma de Cervelló està en la posició 923.

Consulteu aquets enllaç:
https://www.aoc.cat/Inici/COMUNICACIO/Informes-sobre-e-Administracio

Només 24 municipis estan al darrera (Granera, Albatàrrec, Els pallaresos…). Hem anat a copiar l’Ordenança del municipi que va tercer de la llista (Sant Feliu de Llobregat), però és evident que això no ens farà pujar 900 llocs en el rànquing. Ho farà si l’evolució està planificada i compromesa.

L’altre dimensió és l’acompliment de la llei de transparència i accés a la informació pública. En aquest cas sí que tan sols hi ha un cos jurídic de fa dos anys... però el que es proposa ja era de sentit comú que havia de ser públic. De fet, durant aquets dos mesos hem dedicat bona part de la nostra feina a demanar el que altrament ja hauria d’estar disponible amb l’aplicació d’aquesta llei: Contractes públics, convenis, subvencions, dades sobre execució pressupostària, informes i estudis sectorials, o informació estadística ...

Tanmateix, trobem a faltar la concreció del que finalment serà objecte d’una publicitat activa, més enllà de la referència a que serà ‘tot el que contemplin les disposicions legals’. Si el gener del 2016 la publicitat activa ha de ser una realitat convindria, com en el cas anterior, tenir un nivell de detall ja molt més definit per saber què es publicarà. Per altra banda trobem a faltar un dels elements de la llei de Parlament que ens sembla interessant: el Registre dels Grups d’Interès. Un registre de persones i entitats interessades sectorialment a qui s’haurà de tenir al dia i comptar amb la seva participació en qualsevol nova informació /actuació relacionada amb el seu àmbit d’interès.

Hi ha hagut poc marge de reacció però si es volen fer reclamacions o al•legacions es poden fer en el període d'explsició pública (que finalitza el 5 de setembre si no he fet malament els càlculs).

Aquíestà la versió definitiva de l'Ordenança:
http://www.santacolomadecervello.cat/AJUNTAMENT/PDF/ordenances/01_4_02_TEXT_Ordenan%C3%A7a_AdmElectro_Transp_Acces_v02.pdf?action=fitxa&documentId=700082&language=ca_ES

MC

Miquel Carrión Sat 30 Jan 2016 8:04PM

La Llei de transparència (entre d'altres) ha obligat a les administracions a posar-se les piles amb l'adminsitració electrònica i l'administració oberta.

Feu un cop d'ull... a aquest enllaç a veure què trobeu i què opineu en el cas de Santa Coloma.

https://www.seu-e.cat/web/santacolomadecervello/govern-obert-i-transparencia