Loomio
Mon 19 Jun 2017 10:14AM

Politisk story

MW Michael Wernstedt Public Seen by 119

Politikgruppen har tagit fram ett förslag på politisk story. Vad tycker du om den?

"Initiativet är ett nytt parti, som har uppstått ur den akuta samhällskris vi ser idag, men också alla de fantastiska möjligheter som öppnas upp av den nya världen. Globalisering och digitalisering har på rekordkort tid tagit världen med storm. Och det politiska systemet hänger inte med. Därför står vi på randen till en demokratisk kris där samhällsengagemanget hos Sveriges invånare är större än någonsin, samtidigt som det partipolitiska förtroendet är rekordlågt. Politik skall vara en kontinuerlig process i dialog med medborgarna, snarare än en kampanj var fjärde år. Initiativet vill därför skapa en demokrati där alla kan vara aktiva medskapare av politiken och där beslut tas så nära de som berörs som möjligt.

Vi har också en existentiell kris där alltfler människor och framförallt unga mår dåligt. Unga känner sig vilsna av de gamla kartor som den gamla världen erbjuder. Unga vill inte gå in de samhällskontrakt som dagens politiker erbjuder. Denna epidemi av ohälsa, misstroende och vilsenhet måste vi hejda och råda bot på NU!

Vi vill skapa ett samhälle där alla känner trygghet, där alla känner att de har gemenskap, tillhörighet och känner det där som får en att vilja gå upp på morgonen: passion, glädje, framtidstro och mening. Initiativet är den spelförändrare svensk politik behöver för att kunna möta en ny värld med nya spelregler."

Tanken med storyn är att den ska vara grunden i vårt politiska budskap till valet. Den tar alltså avstamp i vår grund men kan ändras från val till val och ska vara så pass jordnära att människor kan ta till sig den och känna igen sig i den.

Ser fram emot input!

NB

Nina Bendahl Mon 19 Jun 2017 12:10PM

Jag saknar miljö och hållbarhetsaspekten!!! Min uppfattning var att det var en av initiativets viktigaste frågor. Och hör finns det inte med alls. Klart viktigaste frågorna för mig och något som måste finnas högt upp om jag ska kunna tänka mig att engagera mig i det här partiet. Något i stil med: "vårt sätt att leva är ohållbart både för vår planet och för oss själva."
I näst sista stycket finns två meningar som är väldigt lika varandra. Det är kanske meningen, men för mig låter det lite konstigt.

TL

Thomas Larsson Mon 19 Jun 2017 12:17PM

Underbart

Inledande om "Globaliseringen och digitaliseringen har ökat och politiken har inte hunnit med" är essentiell, men det kan vara lite tvetydigt med "globaliseringen". Ska läsaren tolka det som något positivt eller negativt?

Globalisering är ett laddat ord som har lite olika innebörd för olika målgrupper.
Och ena sidan står det för något negativt i betydelsen överstatlig ekonomi som ersätter politiken, globala ekonomiska intressen som gör individen och kollektiven maktlösa.

Och andra sidan är globalisering att vi skapat den globala byn och kommit närmare varandra i en stor gemenskap

MR

Marianne Ramel Mon 19 Jun 2017 12:56PM

Bra text. Vill gärna också få med något om ett hållbart samhälle.
Sedan står det att framförallt unga känner sig utanför. Hade jag fått bestämma hade jag strukit den delen, för min uppfattning och erfarenhet är att det inte är åldersrelaterat. Dessutom vänder vi oss till dem som just inte hittar in i de befintliga partierna, så de som lockas av denna text känner sig utanför. Att lägga på åldersperspektivet stöter bara bort.

Jag hoppas i djupet av mitt hjärta att detta partiet lyckas stanna i det som ni skapar just nu. Så stort att jag får lyckosvindel.

KWB

Katarina Wangler Björk Mon 19 Jun 2017 9:58PM

Vad härligt att se dig här Marianne!

NI

Niclas Ihrén Mon 19 Jun 2017 3:41PM

Ansatsen är god, men jag tycker att det finns flera problem med texten. Det första är att den utgår från en krisretorik (kris återkommer flera gånger) som jag inte tror att människor i gemen känner igen sig i. Har vi verkligen en demokratisk kris? Vi har bland världens högre valdeltagande, det har skapats nya partier i en ström under de senaste decennierna, osv. Jag tycker det är överord med kris, i synnerhet i ett internationellt perspektiv.

Den andra är att jag tycker även den "existentiella krisen" använder överord. I ett internationellt perspektiv mår vi bra, unga har extrem frihet, liberala värderingar etc. Kris? Unga nämns tre gånger, men ingen annan grupp. Är vi ett ungdomsparti enbart?

Tredje stycket, "Vi vill...". Alla vill, men: Vem drömmer? Vem kan? Vem skall? Jag tycker att "vi vill" är för vekt. Vi behöver en vision som vi tror på, som vi önskar, som vi drömmer om och vilken vi tror oss vara satta att uppnå. Jag tycker nyckelorden i denna paragraf som jag vill ta vara på framförallt är "spelförändrare, ny värld, nya spelregler". jag tror att det är precis så. Haken är bara att man kan inte säga "vi är en spelförändrare" för det är en klyscha. Man måste istället vara mer explicit i hur, så att det inte blir en klyscha. Likadant med ny värld. Klyscha. Vi måste tala om på vilket sätt den är ny. Det är påbörjat i första stycket, men behöver utvecklas.

Alltså, jag tror att vi behöver fånga den snabba förändring vi befinner oss i så att den griper tag i den som läser. Då tror jag att utgångspunkten framförallt skall vara global, därför att det är i det perspektivet som förändringen blir synlig. Sen tror jag att vi, likt Martin Luther King, hellre skall prata om vår dröm än om kris. Inspirera snarare än skrämma. Och jag tycker vi skall bli modigare i att uttrycka vad vi tror på. Artikulera vår positiva vision.

PH

Per Hörberg Mon 19 Jun 2017 6:17PM

Fint skrivet och det behöver även andas problem/lösning på utanförskapet och de växande klyftorna i samhället.

Förslag att lägga in ett par meningar efter "Unga vill inte gå in de samhällskontrakt som dagens politiker erbjuder." :

Vidare växer klyftorna, utanförskapet och fattigdomen i välståndets Sverige. Detta riskerar att öka motsättningarna mellan befolkningen.

Kram

Per

initiativ Samutveckling! (iS!)

Meetings needed for the World

Initiatives of Change (IofC Sverige)

Var själv den förändring du vill se

MA

Martin Andersson Mon 19 Jun 2017 8:58PM

Fint!

Jag skulle nog också vilja få bort ordet "kris". Show, don't tell: beskriv dagens och morgondagens utmaningar och varför det politiska systemet inte är rustat för att möta utmaningarna. Nu är det bara konstateranden: vi har en kris och det politiska systemet hänger inte med.

Stycket om "existentiell kris" är något på spåret. Möjligen att det använder överord, men jag tror att det är viktigt att poängtera att vi missar något viktigt när vi nöjer oss att med att mäta framgång i termer av sysselsättning och tillväxt.

Även jag reagerade på att hållbarheten saknas. Men kanske är det så att ett hållbart samhälle redan är självklart för den som söker sig till initiativet? Kanske göra det till en del av stycket om det existentiella?

PH

Per Hörberg Tue 20 Jun 2017 7:45AM

Det verkar som att det behövs en mer kraftfull berättelse, med tanke på att så få kommenterat?

HG

Hans Gunnar Tue 20 Jun 2017 7:46AM

Angelägen diskussion det här. Inget fel med att tala om kris, men vårt sätt att söka komma till rätta med den måste också lyftas fram ordentligt. Vår framtidsvision skall framhävas.

För att uppleva mening i tillvaron behöver människor känna att de ingår i ett meningsfullt sammanhang. En realistisk utvecklingsoptimism kan fylla oss med framtidstro. Tidigare inlägg om människans oförändrade, tribalistiska natur med deras utvecklingspessimism och förakt för all andlighet ("snömos", "flum") får inte stå oemotsagda. Vi bör bota vilsenheten inför "gamla kartor" genom att lyfta fram den entusiasm som fyller oss, när vi får bidra till människosläktets långsamma utveckling mot allt högre medvetandeformer.

MW

Michael Wernstedt Tue 20 Jun 2017 2:52PM

Tack alla för bra input! Vi tar med oss den när vi göra nästa version!

@ninabendahl ang. hållbarhet så är det absolut prioriterat. Det kommer vara ett av sex politiska område och troligen även ett av tre perspektiv som genomsyrar alla områden.
Vi tror yttre och inre hållbarhet hänger ihop och har här framförallt lyft den inre hållbarheten eftersom ingen annan "äger" den frågan det är vår övertygelse att den leder till yttre hållbarhet men det innebär absolut inte att den yttre skulle vara mindre prioriterad! Hoppas det besvarar dina oro.

Load More