Loomio
Wed 18 Feb 2015 7:00AM

MANIFEST constitutiu del cercle d'educació de Catalunya

VP vicent pruñonosa Public Seen by 28

Després del debat ( el qual es pot seguir als comentaris) el document d'intencions del manifest constitutiu del cercle d'educació de Catalunya, queda, a falta de ratificació o modificació en assemblea presencial de la següent manera:

El Cercle Podem Educació Catalunya té com a objectiu contribuir a generar un impuls transformador de la comunitat educativa catalana que es concreti en propostes de polítiques educatives que, basades en la igualtat d’oportunitats, siguin capaces de provocar les sinergies necessàries per a, des de la corresponsabilitat, produir i transmetre coneixement significatiu, funcional, solidari i respectuós amb totes les persones i el medi ambient.

Els eixos que guiaran les nostres iniciatives es centraran en impulsar:

1.- La defensa d’una educació pública finançada íntegrament i adequadament des dels pressupostos de les institucions públiques que en són responsables.Per mentre s'assoleix de manera progressiva aquest objectiu s'ha de establir un sistema de beques que garanteixi veritablement l'equitat.
2.- Un suport pedagògic i social que tingui en compte la necessària compensació que requereix el principi d’equitat, per tal d’evitar que cap alumne es quedi fora.
3.- Respecte per la identitat cultural catalana, en particular de la seva llengua i història.
4.- Una escola laica on no es contempli la religió com a matèria d’estudi a l’escola.
5.- Uns principis metodològics enfocats al desenvolupament de les potencialitats dels alumnes i el seu descobriment empàtic de l’entorn, Que els centres educatius respectin la pluralitat, models no sexistes, respectuosos amb el medi ambient i la multiculturalitat.
6.- Rebuig d’un sistema educatiu dedicat a la promoció de la ma d’obra necessària per al manteniment de l’organització econòmica mitjançant uns currículums sobresaturats de continguts que afavoreixen l’aprenentatge mecànic, en lloc del pensament crític i creatiu, l’educació emocional i la solidaritat des de la perspectiva de les intel•ligències múltiples i harmonitzades.
7.- La revisió de l’adequació de la Formació professional com a element fonamental d’un sistema educatiu complet i versàtil.
8.- La democratització en la gestió dels centres educatius potenciant les decisions col•lectives del claustre, el paper dels consells escolars i l’obertura cap al seu entorn natural, social i cultural, tenint en compte la representativitat de gènere i els criteris ecològics.
9.- La incorporació de l’avaluació, no com un instrument de jerarquització de centres i docents, sinó com una eina de millora constant de l’actuació docent.
10.- El foment de la formació permanent i el compromís del professorat.
11.- Una formació inicial coherent amb els principis metodològics proposats.
12.- La defensa d'unes condicions laborals dignes per als docents acords amb els objectius de qualitat educativa que es volen assolir.

MD

Marta Domènech Tue 24 Feb 2015 7:00AM

Bon dia,
També recolzo la versió 2 d'aquest darrer apartat.

VP

vicent pruñonosa Tue 24 Feb 2015 7:01AM

Per respectar el "ritme" d'anar posant cada dia un apartat a discussió passo al següent:

versió 1:
- Recuperar la democratització dels centres educatius: gestió i govern.

versió 2:
-La democratització de la gestió dels centres educatius potenciant les decisions col•lectives del claustre, el paper dels consells escolars i l’obertura cap al seu entorn social i cultural.

JJE

Juan José Escudero Tue 24 Feb 2015 7:51AM

No exactamente. Si creo necesaria que se nombre dicho artículo, pero evitando utilizar la palabra laica, y utilizando la aconfesional, pues si le damos fuerza al término que utiliza la propia Constitución, le damos validez como concepto Educativo y "blindándolo" para evitar la injerencia de confesiones religiosas.

VP

vicent pruñonosa Tue 24 Feb 2015 1:34PM

Bé, jo crec que és millor referir-nos a un terme més d'acord amb la nostra tradició i molt més clar per a la majoria de la gent que és el d'escola laica. En canvi penso que les referències a la constitució en el manifest fundacional d'un grup de treball, com en definitiva és el cercle, són, com dir-ho, excessivament "legalistes". En realitat la constitució del 78 té també moltes coses qüestionables....com eixa referència al aconfesionalisme per no citar el laïcisme...penso que millor mirem cap endavant!..Si estem d'acord en que l'educació pública ha de ser laica , perquè no posar-ho així?

JJE

Juan José Escudero Tue 24 Feb 2015 2:37PM

Solament era una matisació des del meu punt de vista.

Quant a la interpretació sobre la paraula laïcisme, conec a gent que la paraula laica ho identifica erròniament amb idees properes a un concepte anàrquic en el seu aspecte pejoratiu. Això els tira per enrere. No obstant, el terme aconfessional no els incomoda, aparentment.

Però és la meva opinió i per tant és més un valor testimonial que qualsevol altra cosa.

M

Montse Tue 24 Feb 2015 4:55PM

Respecte a la discussió anterior potser els punts
- una escola laica d’acord amb la constitució espanyola (art. 16), on no es contempli la religió com a matèria d’estudi a l’escola
-s’han de contemplar eines metodològiques capaces de promoure el pensament crític, el creatiu, l’educació emocional, la solidaritat, l’equitat, valors democràtics i que atenguin la diversitat de l’aula, les diferents formes d’accés al coneixement des de la perspectiva de les intel•ligències múltiples (aprenentatge per projectes i personalització dels aprenentatges).
- L’escola ha de fomentar models no sexistes, respectuosos amb el medi ambient, la multiculturalitat,
versió 2:
- Una escola laica on no es contempli la religió com a matèria d’estudi a l’escola
-Uns principis metodològics fonamentats amb que, des de les escoles i instituts els docents guiïn el procés de desenvolupament de les potencialitats dels alumnes i el seu descobriment empàtic de l’entorn, rebutjant que el sistema educatiu es dediqui a proporcionar exclusivament la ma d’obra necessària per al manteniment de l’organització econòmica mitjançant uns currículums sobresaturats de continguts que afavoreixen l’aprenentatge mecànic, en lloc del pensament crític i creatiu, l’educació emocional i la solidaritat des de la perspectiva de les intel•ligències múltiples i harmonitzades.

Ho remodelaria una mica i ho deixaria com:

  • Fomentar una escola aconfesional d’acord amb la constitució espanyola (art. 16), on no es contempli la religió com a matèria d’estudi a l’escola -Uns principis metodològics enfocats al desenvolupament de les potencialitats dels alumnes i el seu descobriment empàtic de l’entorn,
  • Rebuig d’un sistema educatiu dedicat a la promoció de la ma d’obra necessària per al manteniment de l’organització econòmica mitjançant uns currículums sobresaturats de continguts que afavoreixen l’aprenentatge mecànic, en lloc del pensament crític i creatiu, l’educació emocional i la solidaritat des de la perspectiva de les intel•ligències múltiples i harmonitzades.
M

Montse Tue 24 Feb 2015 5:00PM

En referència a l'últim punt proposat:
De la versió 1 afegiria algun punt més que crec que estan relacionats amb l’enunciat de la versió 2
versió 1:
- Recuperar la democratització dels centres educatius: gestió i govern.
-l’escola i les seves instal•lacions s’ha d’obrir a tota la ciutadania amb diversitat d’idees, opinions i moviments socials que garanteixin la pluralitat i el respecte als altres.
- Fomentar l’autonomia dels centres des de la democratització (sense direccions imposades i amb la col•laboració de tota la comunitat educativa), atenció a la representativitat de gènere en els òrgans directius i respecte al medi.
versió 2:
-La democratització de la gestió dels centres educatius potenciant les decisions col•lectives del claustre, el paper dels consells escolars i l’obertura cap al seu entorn social i cultural.

La meva proposta seria:
-La democratització i representativitat de gènere en la gestió dels centres educatius potenciant les decisions col•lectives del claustre, el paper dels consells escolars i l’obertura ecològica cap al seu entorn natural, social i cultural.

VP

vicent pruñonosa Tue 24 Feb 2015 9:35PM

En relació al missatge de Montse sobre l'apartat que té a veure amb la religió i la metodologia estic d'acord amb el segon i el tercer paràgraf. Respecte al primer crec més convenient no lligar-nos una constitució a la que PODEM qüestiona com marc d'eixe pacte caduc del 78. Penso també que és millor parlar de laïcisme en lloc d'aconfesionalitat, atès que aquesta darrera obri la porta al que de fet ha vingut passant amb les classes de religió catòlica als centres públics amb la excusa que és la majoritària.
Però bé, si no vaig equivocat, estarien igualades les posicions en un sentit i l'altre, pel que, si us sembla bé,esperarem que es pronuncie algun altre sobre aquesta qüestió : aconfesionalitat amb referència a la constitució o laïcisme sense aquesta referència o una opció diferent d'aquestes dues?

JJE

Juan José Escudero Wed 25 Feb 2015 11:29AM

El BOE cuela el creacionismo en nuestro sistema educativo
En el B.O.E. de ayer 24 de febrero....

http://irreductible.naukas.com/2015/02/25/el-boe-cuela-el-creacionismo-en-nuestro-sistema-educativo/

Creo que desde Educación, algo debemos de hacer y promover un referéndum para un cambio en la Constitución y convertirnos en un Estado Laico, a todos sus efectos.

VP

vicent pruñonosa Wed 25 Feb 2015 12:01PM

Totalmente de acuerdo, Juan José!

Load More