Loomio
Wed 18 Feb 2015 7:00AM

MANIFEST constitutiu del cercle d'educació de Catalunya

VP vicent pruñonosa Public Seen by 28

Després del debat ( el qual es pot seguir als comentaris) el document d'intencions del manifest constitutiu del cercle d'educació de Catalunya, queda, a falta de ratificació o modificació en assemblea presencial de la següent manera:

El Cercle Podem Educació Catalunya té com a objectiu contribuir a generar un impuls transformador de la comunitat educativa catalana que es concreti en propostes de polítiques educatives que, basades en la igualtat d’oportunitats, siguin capaces de provocar les sinergies necessàries per a, des de la corresponsabilitat, produir i transmetre coneixement significatiu, funcional, solidari i respectuós amb totes les persones i el medi ambient.

Els eixos que guiaran les nostres iniciatives es centraran en impulsar:

1.- La defensa d’una educació pública finançada íntegrament i adequadament des dels pressupostos de les institucions públiques que en són responsables.Per mentre s'assoleix de manera progressiva aquest objectiu s'ha de establir un sistema de beques que garanteixi veritablement l'equitat.
2.- Un suport pedagògic i social que tingui en compte la necessària compensació que requereix el principi d’equitat, per tal d’evitar que cap alumne es quedi fora.
3.- Respecte per la identitat cultural catalana, en particular de la seva llengua i història.
4.- Una escola laica on no es contempli la religió com a matèria d’estudi a l’escola.
5.- Uns principis metodològics enfocats al desenvolupament de les potencialitats dels alumnes i el seu descobriment empàtic de l’entorn, Que els centres educatius respectin la pluralitat, models no sexistes, respectuosos amb el medi ambient i la multiculturalitat.
6.- Rebuig d’un sistema educatiu dedicat a la promoció de la ma d’obra necessària per al manteniment de l’organització econòmica mitjançant uns currículums sobresaturats de continguts que afavoreixen l’aprenentatge mecànic, en lloc del pensament crític i creatiu, l’educació emocional i la solidaritat des de la perspectiva de les intel•ligències múltiples i harmonitzades.
7.- La revisió de l’adequació de la Formació professional com a element fonamental d’un sistema educatiu complet i versàtil.
8.- La democratització en la gestió dels centres educatius potenciant les decisions col•lectives del claustre, el paper dels consells escolars i l’obertura cap al seu entorn natural, social i cultural, tenint en compte la representativitat de gènere i els criteris ecològics.
9.- La incorporació de l’avaluació, no com un instrument de jerarquització de centres i docents, sinó com una eina de millora constant de l’actuació docent.
10.- El foment de la formació permanent i el compromís del professorat.
11.- Una formació inicial coherent amb els principis metodològics proposats.
12.- La defensa d'unes condicions laborals dignes per als docents acords amb els objectius de qualitat educativa que es volen assolir.

VP

vicent pruñonosa Sat 21 Feb 2015 3:35PM

Per mi, d'acord, Montse integrem aquest punt afegint "i social" al suport pedagògic....i si ningú diu res més seguim endavant...

VP

vicent pruñonosa Sat 21 Feb 2015 3:43PM

Sobre el següent, respecte per la història i la llengua catalana hi ha coincidència.

Si algú proposa alguna variació la pot dir com a resposta a aquest missatge que, en principi, aniria al punt dels concerts:

versió 1
- reducció progressiva dels concerts escolars i la gestió privada per garantir l’equitat, la democratització, el tractament vers el gènere.

versió 2:
- La reducció progressiva dels concerts escolars per tal de garantir la cohesió social i no permetre la segregació.

M

Montse Sat 21 Feb 2015 4:35PM

OK el 2 és + o - el mateix i més resumit, hem d'intentar que sigui el menys extens possible.

MD

Marta Domènech Sat 21 Feb 2015 5:29PM

Hola us estic llegint! I Deu ni do la feinada que esteu fent! Enhorabona!!!

Per ara totalment d'acord!!!

DU

Aurora Sat 21 Feb 2015 6:51PM

hola yo estoy de acuerdo con todo lo que he leído....

VP

vicent pruñonosa Sun 22 Feb 2015 2:10PM

A continuació poso els apartats més "metodològics":

versió 1:

  • una escola laica d’acord amb la constitució espanyola (art. 16), on no es contempli la religió com a matèria d’estudi a l’escola -s’han de contemplar eines metodològiques capaces de promoure el pensament crític, el creatiu, l’educació emocional, la solidaritat, l’equitat, valors democràtics i que atenguin la diversitat de l’aula, les diferents formes d’accés al coneixement des de la perspectiva de les intel•ligències múltiples (aprenentatge per projectes i personalització dels aprenentatges).
  • L’escola ha de fomentar models no sexistes, respectuosos amb el medi ambient, la multiculturalitat,

versió 2:
- Una escola laica on no es contempli la religió com a matèria d’estudi a l’escola

-Uns principis metodològics fonamentats amb que, des de les escoles i instituts els docents guiïn el procés de desenvolupament de les potencialitats dels alumnes i el seu descobriment empàtic de l’entorn, rebutjant que el sistema educatiu es dediqui a proporcionar exclusivament la ma d’obra necessària per al manteniment de l’organització econòmica mitjançant uns currículums sobresaturats de continguts que afavoreixen l’aprenentatge mecànic, en lloc del pensament crític i creatiu, l’educació emocional ila solidaritat des de la perspectiva de les intel•ligències múltiples i harmonitzades.

-Que els centres educatius respectin la pluralitat així com fomentin models no sexistes i respectuosos amb el medi ambient.

DU

Aurora Mon 23 Feb 2015 9:30AM

Me parece bien , un colegio donde no se imparta la religión de ninguna clase, es un colegio donde se podrá trabajar mejor la educación de los jóvenes i niños los colegios tiene que esta libre de viejos métodos de educación , que no se hagan diferencia entre niño o niña que se fomente la libertad y el respeto ,,,,,el trabajo en equipo, que se estudie la historia para no erar en lo mismo los niño son libro sin rellenar una buena base en sus principios es todos.

JJE

Juan José Escudero Mon 23 Feb 2015 9:48AM

@vicentprunonosa Una pequeña intervención por mi parte, para aclarar el artículo 16 de la Constitución.
En dicho artículo nos definimos como un Estado Aconfesional, que parece que es lo mismo que Laico, pero no es sí, por desgracia.
Aconfesional significa que es criterio de cada Gobierno poder llegar a acuerdos con las diferentes confesiones religiosas en cualquier materia que afecte a todo el territorio español. Eso significa que incluso la educación no es una cuestión de Estado, es una cuestión del Gobierno que le corresponda en cada momento, por eso tantos cambios de leyes educativas desde la democracia, basados en criterios ideológicos que no educativos.
Sin embargo existe una Ley Orgánica para la regulación del Derecho de la Educación de 1985, que modificándola (o haciendo una nueva), si sería posible dar más estabilidad a las nuevas leyes en materia de Educación.
Aún así, el lastre siempre vendrá por la palabra Aconfesional que parece en la Constitución.
Es otro problema con el que tenemos que lidiar o resolver de alguna manera para que la Educación sea más un concepto de Estado que no de Gobierno.

JJE

Juan José Escudero Mon 23 Feb 2015 9:52AM

Bueno, más que concepto... "Responsabilidad de Estado", diría yo.

VP

vicent pruñonosa Tue 24 Feb 2015 6:57AM

De acuerdo, Juan José. Si no he entendido mal tu argumentación llevaría a no hacer referencia al artículo 16 de la constitución, tal como sucede en la versión 2 al menos en la referencia que tiene que ver con el laicismo. Cómo sobre el resto de momento no hay pronunciamientos dejamos, si os parece, provisionalmente la versión 2 en espera de si, más adelante, hay alguna opinión al respecto.

Load More