Loomio
Fri 13 Jan 2017 6:54PM

TTIP-kokous

LS Lauri Snellman Public Seen by 524

Olin 13.1 TTIP-verkoston kokouksessa. DiEmiläisistä paikalla oli minun lisäkseni Joni Vuojärvi. Kokouksissa keskusteltiin ensi viikon tapahtumista ja uusliberaalien vapaakauppasopimusten tilanteesta Euroopan Parlamentissa.

TR

Tuulia Reponen Tue 6 Jun 2017 7:45AM

Hei,

Tässä muistio 30.5. pidetystä yleiskokouksesta. Huomaattehan, että tulevissa tapahtumissa on muun muassa kesäpiknik, joka pidetään perjantaina 9.6. klo 17 alkaen Ilolan puistossa. Piknikin tarkemmat tiedot löydät nettisivuilta ja Facebook-tapahtuman täältä.

Aurinkoisin terveisin,

Marissa

TTIP-verkoston yleiskokous

30.5.2016 klo 17
Kirjasto 10, Ryhmätila

Läsnä: Ernst Mecke, Juha Nurmela, Marissa Varmavuori, Kerstin Söderholm, Petra Auramo, Yrjö Hakanen, Maija Amperla, Lauri Pasanen

  1. Käytiin lyhyt nimikierros

  2. Kuultiin Euroopan strategiakokouksen kuulumiset

Marissa kertoi Brysselissä 10.-11.5. pidetyn strategiakokouksen kuulumisia. Strategiakokouksessa käytiin läpi kuluneen kolmen vuoden kokemuksia ja asioita joista ottaa opiksi tulevassa kampanjoinnissa. Kokouksessa syvennettiin tietämystä CETA:sta, sen väliaikaisesta soveltamisesta ja voimaansaattamisprosessista, MIC:istä (Multilateral Investment Court) ja muista valmisteltavista EU-sopimuksista. Kokouksen työpajoissa mm. suunniteltiin CETA-kampanjoinnin jatkoa (ratifioinnin siirtyessä EU-tasolta jäsenvaltioihin), käsiteltiin Trumpin ja Brexitin vaikutuksia kauppapoliittisen kamppailun kannalta sekä mietittiin narratiivia, jolla olisi mahdollista haastaa sekä uusliberalistinen vapaakauppaideologia että äärioikeiston uhka. Kokouksessa käsiteltiin myös kauppapolitiikan vaihtoehtoisia visioita ja mietittiin, miten TTIP- ja CETA-kriittisyys kyettäisiin mobilisoimaan jälleen yhteisen, kansainvälisen tavoitteen taakse. Mahdollisina jaettuina tavoitteina nähtiin a) ihmisoikeuksia suojaava ”Binding Treaty (seuraava käsittely Genevessä lokakuussa 2017), b) MIC:in (Multilateral Investment Court) vastustaminen ja c) kauppapolitiikan demokratisoinnin aloite (tätä jo luonnosteltu eri maiden aktiivien yhteistyönä). Yhtä, jaettua päätavoitetta ei kuitenkaan päätetty, vaan eri maiden toimijat jatkavat toistaiseksi kampanjointia omien painopisteidensä mukaisesti. Etukäteiskyselyn perusteella eri maiden ryhmät aikovat lähitulevaisuudessa jatkaa kampanjointia seuraavanlaisesti:
- Yli 50 % jatkaa CETA:n parissa
- Yli 50 % jatkaa TTIP:n parissa, jos neuvotteluja jatketaan
- Yli 30 % työstää vaihtoehtovisioita
- Yli 30 % toimii ICS:n / MIC:in / ISDS:n parissa
- Yli 25 % työskentelee EU:n kauppa-agendan parissa
- Yli 25 % työskentelee muiden sopimusten (TiSA, JEFTA, Mercosur jne.) parissa

Strategiakokouksen virallisen ohjelman ohessa Marissa vaihtoi kokemuksia Ruotsin ja Tanskan aktiivien kanssa ja laittoi heidän kanssaan alulle epävirallisen pohjoismaisen yhteistyöverkoston tiedon, ideoiden, kokemusten ja materiaalien jakamiseksi. Ruotsin Skiftetin koordinaattori sanoi alustavasti, että Skiftet voisi hostata verkoston kasvokkaisen tapaamisen Ruotsissa, jos sellainen halutaan pitää.

  1. Käytiin läpi sopimusten tilanne ja strategiakatsaus

CETA
- Suomessa hallituksen esitys CETA:n kansallisesta toimeenpanosta annetaan eduskunnalle viikolla 34. Vielä ei ole tiedossa, kuinka laaja (tai suppea) lausuntokierros on tiedossa.

TTIP
- Merkel onnistunut vakuuttamaan Trumpin TTIP-neuvottelujen avaamisesta. Todettiin, että tähän on syytä varautua.

Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) on antanut 16.5. ratkaisunsa EU-Singapore-sopimuksesta. Ratkaisun ymmärretään koskevan Singapore-sopimuksen ohella EU:n toimivaltaa myös muissa sen kaltaisissa kauppasopimuksissa. EU:lla ei ratkaisun mukaan ole valtuuksia toimeenpanna nykyisenkaltaisia sopimuksia ilman jäsenvaltioiden hyväksyntää. ECJ:n mukaan investointisuoja rajautuu EU:n yksinomaisen toimivallan ulkopuolelle.

ECJ:lta on tullut toukokuussa toinenkin tärkeä ratkaisu. ECL on moittinut komissiota siitä, että se eväsi (virallisen) eurooppalaisen Stop TTIP CETA -kansalaisaloitteen keräämisen vuonna 2014. Koska päätös tuli näin viiveellä, ja CETA on ehditty jo hyväksyä EU-elimissä, virallista ECI-nimienkeräystä ei enää aloiteta (epävirallinen keräsi 3,5 miljoonaa nimeä). Päätöksellä on kuitenkin iso periaatteellinen vaikutus.

ICS:n (Investment Court System) yhteensopivuus EU:n perussopimusten kanssa on vielä selvittämättä. Belgia ja Slovenia ovat ilmoittaneet hakevansa ECJ:lta ratkaisun siitä.

Todettiin, että CETA+sote-yhteisvaikutusta on Suomessa syytä nostaa esille mahdollisimman laajasti.

Päätettiin, että aloitettua ay-lobbausta jatketaan edelleen.

Myös MIC:iä (Multilateral Investment Court) on syytä vähintään seurata
- Kerstin on kääntänyt vapaakauppa-sivulle MIC:ista kaksi julkilausumaa, jotka kaikkien kannattaa lukea.

  1. Menneet tapahtumat:

4.1 CETA ja SOTE -seminaari eduskunnan Kansalaisinfossa
- Todettiin että tilaisuus oli hyödyllinen ja antoisa. Tilaisuudessa kuvattu tallenne pyritään saattamaan mahdollisimman pian levitykseen. Toimittaja Jaana Kivi kirjoitti tilaisuudesta artikkelin Kansan Uutisiin.

4.2 Ay-toimijoiden tapaaminen 3.5.
- Tilaisuus peruuntui osallistujien vähäisestä määrästä johtuen.

  1. Tulevaa toimintaa

5.1 TTIP-verkoston kesäpiknik 9.6.
- Sovittiin että järjestetään Suomen sosiaalifoorumin piknikin yhteydessä myös TTIP-verkoston kesäpiknik.
- Piknik järjestetään perjantaina 9.6. klo 17 alkaen Ilolan puistossa (Kalliossa, Helsingin kaupunginteatterin ja Toisen linjan välissä). Marissa ottaa mukaan banderollin tai jotain muuta materiaalia, jonka avulla uudetkin toimijat tunnistavat verkoston piknik-viltit.

5.2 Sote + CETA -yhteyden esiinnostaminen
- Eduskunnan SOTE ja CETA -seminaarin taltio levitykseen
- Olemassa olevien artikkelien kokoaminen (Asukkaiden vai yhtiöiden valta: Demokratia ja sote Yrjö Hakaselta ja Vapaus valita toisin -puheenvuoro Thomas Wallgrenilta) – Yrjö kokoaa
- Yleistajuisten tekstien ja kuvien tuottaminen ja levittäminen; ”Miten tämä vaikuttaa hyvinvointipalvelujemme kannalta?”, ”Palaaminen vanhaan voi muuttua mahdottomaksi”
- ECJ:n päätös on tärkeä; se osoittaa että sopimuksessa on osioita, jotka ylittävät EU:n toimivallan.

5.3 CETA & TTIP vapaa alue -kampanja
- Ryhmässä todettu, että kampanjassa hyödynnetään muiden maiden tekstejä, mutta muokataan niitä Suomeen soveltuviksi.
- Ryhmä aikoo olla yhteydessä kansainväliseen TTIP CETA free zone -verkostoon.
- Kampanjassa pyritään hyödyntämään muiden paikkakuntien aktiiveja, jotta kampanja jalkautuisi eri puolille Suomea.
- Kampanjalla viestintäsuunnitelma, johon voi lisätä myös sote+CETA-näkökulmaa.
- Kampanjassa otettava huomioon Suomen kunnallishallinnon erot muiden maiden paikallishallintoihin. Muissa maissa voidaan paikallistasolla tehdä poliittisia kannanottoja asioista, jotka eivät kuulu paikallishallinnon toimivaltaan. Suomen kampanjassa ei kannata pyrkiä juridisiin sitoumuksiin. Kunnat voivat kuitenkin Suomessakin tehdä aloitteita valtioneuvostolle poliittisista kysymyksistä.
- Ryhmässä Annaleena, Petra, Ernst ja Heikki. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita mukaan.
- Seuraava kokous pidetään 6.6. klo 18-19 Gaudeamus Kirja&kahvissa

5.4 CETA-mielenosoitus 26.8.
- CETA-mielenosoitus järjestetään Suomen luonnon päivänä 26.8. Teemana mielenosoituksessa on vastamainostyyppinen #SuomiCETA. Mielenosoitukselle on tehty omat nettisivut, ja ensimmäiset materiaalit on saatu painosta (ne pyrittiin saamaan jakoon Maailma kylässä -festivaaleille, mutta helatorstai viivästytti toimitusta).
- Mielenosoitusta suunnitellaan seuraavan kerran TTIP-verkoston piknikin lomassa Ilolan puistossa perjantaina 9.6. klo 18. Suunnitteluun ovat tervetulleita kaikki halukkaat.

5.5 TiSA-tilaisuus
- TiSA-tilaisuus siirtyy syksylle. Uudesta ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

5.6 Kesätapaaminen ay-toimijoiden kanssa
- Koitetaan järjestää kriittisten ay-toimijoiden kanssa vapaamuotoinen tapaaminen kesän aikana, kun 3.5. järjestetty virallisempi tapaaminen peruuntui.

  1. Vaihtoehtoisen kauppapolitiikan visio
  2. Kehyksen koordinoiman kauppapolitiikan visio -paperin ensimmäinen versio on valmis.
  3. Pidetään verkoston kesken erillinen tapaaminen, jossa paperia käsittelemme. Marissa laittaa tapaamisesta dudle-äänestyksen.

  4. Muut esille tulevat asiat

Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -mielenosoitus järjestetään 2.9.
- Kokouksessa kritisoitiin sitä, että olemme järjestämässä CETA-mielenosoituksen vain viikkoa ennen Joukkovoima-mielenosoitusta.
- Todettiin, että CETA-mielenosoituksen valmistelut on aloitettu jo 1.4. ja kutsut ovat jo jaossa.
- Puhuttiin, että 2.9. mielenosoitukseen on mahdollista järjestää Stop CETA -blokki, jos se mielenosoituksen suunnitelmiin sopii.