Loomio

Formació de subgrups

VP vicent pruñonosa Public Seen by 33

A l'apartat 3.5 del programa de Podemos

http://podemos.info/wordpress/wp-content/uploads/2014/05/Programa-Podemos.pdf

estan els punts que vaig llegir a la reunió.

Resumeixo aquí l' anàlisi i la proposta (la faig en castellà per a què, si es considera convenient, i una vegada modificada pel debat nostre, pugui ser aportada més fàcilment al grup estatal).
.
.
.
La educación ha de cumplir dos objetivos básicos:

1.-Reequilibrar las diferencias sociales para conseguir una verdadera igualdad de oportunidades, y

2.-Impulsar a las nuevas generaciones en el sentido que democráticamente se haya decidido.

Para conseguir lo primero es esencial una educación pública gratuita de objetivos comunes hasta la edad laboral sin segregar por “niveles”, pero respetando la diversidad cultural de forma inclusiva. Los centros educativos públicos han de ser gestionados públicamente por toda la comunidad educativa y de manera democrática y equitativa.

Y para lo segundo se habría de conseguir el acuerdo suficiente para desarrollar una metodología creativa, crítica y col.lectiva.

En este sentido los puntos del programa de Podemos para las europeas que comienzan por “Establecimiento de mecanismos que garanticen un sistema educativo abierto a la innovación pedagógico, inclusivo…” y “Implementación en los planes educativos de herramientas que fomenten la innovación, el pensamiento crítico, los procesos creativos…” podrían ser un buen punto de partida para ir concretando con las aportaciones de todos.

Los restantes apartados estarían más relacionados con el primer objetivo, el de la “igualdad de oportunidades”.
.
.
.
Per concretar i com dinàmica de treball proposo crear en el nou fòrum tants subgrups com a tasques ( o agrupació de tasques) decidim considerar.

Per mi podrien ser, tenint en compte la proposta de Bea:

1.-Bases del programa. Ética en l'educació. Per una igualtat d'oportunitats real.

2.-Metodologia educativa. Creativa, crítica i col.lectiva. Proposta concreta basada en l'anàlisi de les diferentes iniciatives portades a la pràctica.

3.-Organització, difusió i comunicació

i així cadascú podrà anar fent les seves aportacions de manera que quan ens sembli oportú les traslladem al debat estatal.

Els altres temes de que vam parlar podrien estar inclosos com a debats generals.

Ja direu el que us sembla!!

VP

vicent pruñonosa Tue 15 Jul 2014 11:29AM

Crec que l'educació hauria de ser gratuïta fins a la edat laboral, 16 anys, (en realitat seria més correcte especificar, pagada amb els impostos, perquè si no sembla que no costa res). Per tant d'0-4 anys, com planteja Sílvia, també. Com digueu és una etapa importantíssima on es posen les bases per a tot el que vindrà.
Àngels, en quant tingui una mica més de temps vaig a llegir-me el document que has penjat. Sembla que pot aportar molts elements metodològics.

Per cert, amb el vostre permís he creat els subgrups i he obert un debat als dos primers (ètica i metodologia) per a que, si esteu d'acord, comencem a ordenar una mica les nostres intervencions de cara a poder fer aportacions concretes i consensuades el més aviat possible.

Al subgrup d'organització crec que algun altre ( Silvia?) podria posar un missatge inicial per a estimular la participació del grup en aquest tema.

M

Mario Tue 15 Jul 2014 11:41AM

El origen socioeconómico es el principal factor que condiciona, no sólo las los posibiidades de fracaso escolar, sinó también el rendimiento académico en si mismo. Si el sistema educativo no quiere limitarse a ser una institución reproductora de las desigualdades sociales existentes, debemos establecer mecanismos para que la educación sea una institución social transfomadora que posibilite la igualdad de oportunidades y la movilidad social ascendente.

En este sentido, que la educción sea pública, obligatoria y gratuita desde a los 0 años sería una medida que iría claramente en esa dirección.

En el bando opuesto estan políticas eductivas basadas en la segregación en función del rendiminto escolar. Los estudios al respecto demeustran claramente que estas políticas sólo tienen efectos positivos para los grupos de mayor rendimiento, que,causalmente, pertenecen a los estatus socioeconómicos más altos. Está demostrado que, desde que empieza la segregación en función de rendimento, la distancia entre los alumnos de los diferentes grupos no para de crecer. (por ello, argumentadamente, se dice que este tipo de políticas son clasistas y elitistas)

En este sentido, yo abogaría por una política al respecto compensatoria. A grandes rasgos se basaría en grupos-clase con ratios reducidos y rendimientos heterogéneos más seguimientos personalizados y escolaridad suplementaría para las pesonas que se vayan descolgando. Los estudios al respecto demuestran que los sistemas educativos que siguen estas directrices poseen un rendimiento eduativo global más elevado. No obstante, los estudios también muestran que, en comparación con los modelos segregacionitas, los alumnos más brillantes se ven ligeramente resentidos. (la idea que subyace es que, teniendo clases heterogéneas reducidas con refuerzos suplementarios a los que más lo necesitan se consigue mayor rendimiento educativo global, pero va en detrimento de los alumnos más aventajados)

SP

Salvador Piñol Tue 15 Jul 2014 3:17PM

Jo també crec que l'educació hauria de ser gratuita de 0 a 16 anys. Però, creieu que hauria de ser obligatòria de 0 a 4 anys?

A

Ana Tue 15 Jul 2014 4:36PM

L'educació, entesa com a responsabilitat dels pares, ja és obligatòria :D però entesa com a escolarització, no pot ser obligatòria en cap etapa. Suposo que sóc la veu discordant. No només estic en contra de la obligatorietat d'escolaritzar abans dels 6 anys, sinó també després. Si una família pot i vol assumir la formació integral dels seus fills, ha de tenir la opció legal de fer-ho.

VP

vicent pruñonosa Tue 15 Jul 2014 6:09PM

Un bon tema per debatre, Ana. Sempre he pensat que als que se'ls va acudir posar la O d'ESO la van pifiar perquè enlloc de valorar el component positiu amb "comuna" o general bàsica com havia abans, van tirar pel dret posant allò d'obligatòria enraonant que aquesta obligatorietat era per a l'administració...però no és així com es viu per part de molta gent.

I si traslladem aquest debat al subgrup ÈTICA. Crec que és el lloc adient perquè aquest fil només tenia la intenció de saber la vostra opinió sobre com es feien ( o si no es feien els subgrups).

Si algú té problemes per entrar-hi, si el plau, que ho comuniqui per aquí o per correu.

salut

S

Silvia Tue 15 Jul 2014 10:20PM

Me pongo con el de coordinación.
Con respecto a la obligatoriedad estoy de acuerdo en que ninguna etapa debería ser obligatoria. Es una responsabilidad de los progenitores velar por el futuro de sus hijos. Sin embargo, creo que es una medida que se tomó debido al absentismo de determinados colectivos que se resisten a integrarse en la sociedad.

AP

Angels Prat Tue 15 Jul 2014 11:24PM

Vicent, podríem suprimir aquest grup doncs?

S

Silvia Wed 16 Jul 2014 8:04AM

Lo traslado a organización