Loomio
Tue 13 Oct 2015 9:44AM

Educació creadora. Arno Stern.

DM Diego Mendez Public Seen by 30

Us sonen els noms d'Arno Stern i de Miguel Castro? Són dos dels promotors de l'educació creadora. Es tracta d'investigar, improvisar, crear i desenvolupar l'activitat més seriosa i rigurosa que existeix: el joc.
Es basa en la posibilitat de retrobar-se amb tot el que es té de diferent, original i personal, sense inhibicions i lluny de l'exhibició. Lliure de models, comparacions i judicis, on la por desapareix, els límits es trenquen i s'evoluciona més enllà del que imaginem ser capaços/ces.

"El niño no dibuja para comunicar. No dibuja para mostrarnos algo. Dibuja para construir un mundo que es suyo, sólo suyo, libre de cualquier intrusión". 

— Arno Stern

Arno no aspira a saber més que els infants, sinó que es col·loca a la seva alçada per poder aprendre d'ells, per servir-los, des de la humilitat. No pretén conduir ni cincelar l'expressivitat infantil, es limita a observar com aquesta es mou quan no se sent observada, ni jutjada, ni avaluada.

Què fem quan un infant ens pregunta sobre la seva creació: Mira que he fet, t'agrada?

Estem capacitades per prendre una posició neutral davant les creacions de les altres persones?

Sempre que abordem una creació pròpia, ho fem des de la no intenció d'agradar als altres?

Què en penseu??

MC

Montse Casanova Wed 14 Oct 2015 8:46AM

Ostres és molt interessant!!
Davant les produccions dels infants sempre estem amb el "molt bé" pensant que així pugem la seva autoestima i sinó els fem propostes de millora, "això es fa així"
Costa tant canviar aquest xip!!!!!
i encara més quan parlem d'adolescents o adults. S'acaba l'expressió i només compta la correcció, el perfeccionament...Oblidem-nos del joc!!!!
Montse

AM

Anna M Sun 18 Oct 2015 10:54AM

Aquestes idees surten al següent article: http://www.lavanguardia.com/estilos-de-vida/20140328/54404149668/por-que-dejamos-de-dibujar.html , us el recomano llegir.

Dibuixar i no compartir el dibuix, és un poc com escriure i que ningú et llegeixi, no? Vull dir, un acte creatiu és més complet si es comprateix, justament la interpretació posterior fa que cadascú hi llegeixi desde la seva perspectiva.... El que huriem de plantejar-nos és de quina manera interpretem o "qualifiquem"els seves creacions: bé vs. Interessant per exemple, o justificar si ens agrada o no el dibuix amb causes més artístiques i no sí són poc o molt realistes: per exemple: m'agrada els colors que fas servir, o aquestes línies gruixudes, etc....

S

Poll Created Sat 24 Oct 2015 6:25PM

19 DESEMBRE JORNADETA DE NEUROCIÈNCIA Closed Sat 24 Oct 2015 6:26PM

Results

Results Option % of points Voters
Agree 0% 0  
Abstain 0% 0  
Disagree 0% 0  
Block 0% 0  
Undecided 0% 66 TS R DM S B D JM AV S RS DMC GC AL GMC GCE AM BRI M MC EN

0 of 66 people have voted (0%)

GC

Gabriel Colomer Sun 25 Oct 2015 7:42AM

Jo sobretot intento no fer servir paraules que impliquin judici: bé, millor, xulo... Sucedanis tampoc, pq els nens acaben donant-los el significat que voliem evitar. A partir d'aqui, naturalitat: el que m'inspira, observacio de detalls, preguntar si ho ha disfrutat... Si m'agrada o no penso que no és important, i pot condicionar l'artista. Pero l'Arno no va per aqui, em penso, i encara no el conec prou com per jutjar-lo ;)

MC

Montse Casanova Mon 26 Oct 2015 9:09AM

Ostres Gabriel jo ho he intentat de fer com tu però em costa molt perquè el meu tarannà efusiu i expressiu em delata. Ara intento posar paraules a l'emoció que sento per la seva cara: si el veig satisfet dic " què maco! deus estar satisfet! t'agrada molt com t'ha quedat oi?" no sé...però m'hi sento més còmode ;)Montse

2015-10-25 8:42 GMT+01:00 Gabriel Colomer (Loomio) :

Jo sobretot intento no fer servir paraules que impliquin judici: bé, millor, xulo… Sucedanis tampoc, pq els nens acaben donant-los el significat que voliem evitar. A partir d'aqui, naturalitat: el que m'inspira, observacio de detalls, preguntar si ho ha disfrutat… Si m'agrada o no penso que no és important, i pot condicionar l'artista. Pero l'Arno no va per aqui, em penso, i no el conec prou per atrevir-me a resumir-ho

Responde a este correo electrónico directamente o velo en www.loomio.org ( https://www.loomio.org/d/25vo4AD0/educacio-creadora-arno-stern?utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment#comment-826940 ).

Desactivar el correo electrónico ( https://www.loomio.org/email_actions/unfollow_discussion/116257/iCwvs8ALCLpCx5AxW_Rd ) para esta discusión.

Cambia tus preferencias de correo electrónico ( https://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=iCwvs8ALCLpCx5AxW_Rd&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) para darte de baja de estos correos electrónicos.

AL

arantza lacasa Tue 27 Oct 2015 9:14AM

Quan els nins em pregunten està bé???? Jo sempre els pregunto tu què creus??? I se senten obligadament convidats a re mirar el seu propi dibuix i revisar la seva mirada des d'un altre punt de vista, una altra mirada que marxa lluny del quotidià pidolar amor o reconeixement.
Alguns s'enfaden, però trobo que és una forma d'apoderar-los i amb allò après a l'aula crear un propi criteri...

AL

arantza lacasa Tue 27 Oct 2015 9:23AM

El m'agrada és un judici que té un valor nul a les meves classes. Cal defensar les idees i creacions tenint un discurs que les avalin, trobar referents i crear un discurs al voltant de les imatges que han dut a terme

MC

Montse Casanova Tue 27 Oct 2015 9:40AM

holajo parlava com a mare ;) com a profe encara em sembla més difícil ja que s'espera que jo corregeixi errors... sóc psicopedagoga però faig castellà... em va semblar genial allò de l'error com eina d'aprenentatge...que en el nostre sistema no s'apren perque ens dediquem a "eliminar" els errors i si no a amagar-los...

El 27 de octubre de 2015, 10:23, arantza lacasa (Loomio) escribió:

El m'agrada és un judici que té un valor nul a les meves classes. Cal defensar les idees i creacions tenint un discurs que les avalin, trobar referents i crear un discurs al voltant de les imatges que han dut a terme

Responde a este correo electrónico directamente o velo en www.loomio.org ( https://www.loomio.org/d/25vo4AD0/educacio-creadora-arno-stern?utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment#comment-829004 ).

Desactivar el correo electrónico ( https://www.loomio.org/email_actions/unfollow_discussion/116257/iCwvs8ALCLpCx5AxW_Rd ) para esta discusión.

Cambia tus preferencias de correo electrónico ( https://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=iCwvs8ALCLpCx5AxW_Rd&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) para darte de baja de estos correos electrónicos.

D

Dvdgmz Tue 10 Nov 2015 8:29AM

Per fer útil l'error s'ha de percebre com a tal, no? Si estem "explorant" qualsevol cosa pot ser bona, però hem de saber dir per què, uhm... aquest resultat és interessant perquè...
Si volem "aconseguir" algun resultat (representació, comunicació, expressió, obrir interpretació, ...) llavors podem valorar el que hem fet en funció del que buscàvem i valorar en quin grau ens hi hem aproximat (o si el que hem fet és vàlid però per un altre propòsit). Prendre consciència del ventall de funcions de la imatge també és intersessant.