Loomio
Mon 19 Jan 2015 6:53PM

Pankkitilin avaaminen ja pankkivaltuutukset

AJP Antti Jogi Poikola Public Seen by 8

Toiminnallisuuksiltaan Holvia kattavampi taloushallinnon järjestelmä helpottaisi erityisesti palkanmaksua ja palkkojen sivukulujen kohdistamista. Tilitoimisto EMU käyttää sisäisesti Procountoria, joka voidaan ottaa helposti käyttöön myös yhdistykselle. Holvin ja Procountorin hyviä ja huonoja puolia on arvioitu dokumentissa http://okf.fi/taloushallinto

Arvion pohjalta ehdotuksena on, että Procountor ja pankkitili otettaisiin käyttöön yhdistyksen päätiliksi ja palkanmaksutiliksi tilikauden 2015 alusta. Projektien rahaliikenne hoidettaisiin edelleen projektikohtaisista Holvi -tileistä, jotka mahdollistavat projektien autonomisuuden (mahdollisuus antaa projektihenkilöille täydet käyttöoikeudet projektin Holviin antamatta silti käyttöoikeuksia yhdistyksen päätiliin tai muiden projektien tileihin).

Holvi -tilien käyttö on mahdollistanut yhdistyksen avoimen ja reaaliajassa seurattavan taloushallinnon - avoimuuden ja seurattavuuden periaatteista pidettäisiin kiinni myös pankkitilin ja Procountor -taloushallinnon kanssa.

JK

Jaakko Korhonen Mon 19 Jan 2015 6:59PM

Procountorin käyttö palkanmaksussa on suositeltavaa koska kustannuspaikkaerittely on järkevin tapa kerätä palkanmaksu projektin kustannuspaikalle ja sitten kohdistaa kuukausittaisena kertaveloituksena projektin holviin.

EU-projekteilta edellytetään tämän tasoista raportointia, jos halutaan kuluista korvaus EU:lta.

Tämä on myös tasavertaisempi käytäntö koska näin myös palkanmaksusta syntyvät sivukulut saadaan kohdistettua palkanmaksutavan valinneelle projektille.

JK

Jaakko Korhonen Mon 19 Jan 2015 7:01PM

Tuosta päätilin Procountoriin siirtämisestä on vaikeampi sanoa, en oikein ymmärtänyt tämän päätiliongelman vaikutuksia. Miten homma toimii tilikauden vaihdosten yli jos päätili on Procountorissa?

AJP

Poll Created Mon 19 Jan 2015 7:16PM

Avataan pankkitili ja tehdään ProCountorille pankkiyhteysvaltuutus Closed Tue 27 Jan 2015 11:04AM

Outcome
by Antti Jogi Poikola Tue 25 Apr 2017 5:24AM

Päätettiin esityksen mukaisesti

Open Knowledge Finland ry:lle (Y-tunnus 2520401-8) avataan pankkitili S-pankkiin (aiemmin LähiTapiola). Tilinkäyttöoikeudet myönnetään rahastonhoitaja Tarmo Toikkaselle ja puheenjohtaja Antti Poikolalle. Pankkitiliin tehdään verkkopankkitunnukset Tarmo Toikkaselle.

Lisäksi valtuutamme otamme käyttöön ProCountor taloushallintapalvelun ja valtuutamme ProCountor-palvelun tuottajan ja maksupalvelun välittäjän ProCountor International Oy:n (Y-tunnus 0836922-4) noutamaan konekielisen tiliotteen päivittäin, hoitamaan laskun maksua, viitepalvelua, e-laskupalvelua sekä tulevia ja lähteviä ulkomaanmaksuja. Valtuutukset koskevat perustettavaa tiliä ja on eritelty tarkemmin liitteessä 1 (”LähiTapiola Pankin pankkiyhteysvaltuutus”).

Tästä päätöksestä tehdään pankkia varten erillinen allekirjoitettu pöytäkirjaote, josta ilmenee tilinkäyttöoikeuksien saajien sosiaaliturvatunnukset.

Liite 1: http://support.procountor.com/fi/liitepankki/LahiTapiola-pankkiyhteysvaltuutus_2014-06-23.pdf

Results

Results Option % of points Voters
Agree 100.0% 5 TT AJP JK SM RM
Abstain 0.0% 0  
Disagree 0.0% 0  
Block 0.0% 0  
Undecided 0% 26 JP MK OK JN OKF IP TT TR MH L LS KA SÅ RP EH AK AS MS JPE LS

5 of 31 people have voted (16%)

AJP

Antti Jogi Poikola
Agree
Mon 19 Jan 2015 7:17PM

Tämän pitäisi päätöksenä sisältää kaiken oleellisen pankkitilin avaamista varten. Tarmo suosittel LähiTapiolaa, joka on näemmä yhdistynyt S-pankkiin.

RM

Raimo Muurinen
Agree
Mon 26 Jan 2015 8:48PM

Ajattelin tänään Jorma Ollillan ohjetta "Lukekaa, mutta älkää lukeko liikaa, ettei teistä tule akateemisia". Minusta on alkanut tulla näemmä ihan liikaa jahkailija. Auttamisenhalu ja eri näkökulmien pohdiskelu ei saisi tulla tekemisen tielle.

AJP

Antti Jogi Poikola Mon 19 Jan 2015 7:23PM

@jaakko päätili olisi siis tavanomainen pankkitili, joka säilyisi vuodesta toiseen samana. Nythän ongelmana oli, että jos vuoden vaihtuessa vaihdetaan uuteen holviin, niin vaihtuu tilinumerotkin ja avoinna olevien laskujen kanssa tulee säätöä. Tämä ongelma sinänsä voitaisiin ratkoa ilman ProCountoriakin, mutta juuri tuo palkkojen sivukulujen kohdistaminen kustannuspaikoille on se suurin syy Procountoriin.

Sen sijaan ei haluttu siirtää kaikkia projekteja ProCountoriin, koska haluttiin säilyttää projektien autonomiaa, eli siksi "vain päätili" Procountoriin.

AJP

Antti Jogi Poikola Mon 19 Jan 2015 7:24PM

Tämä ehdotus siis pohjautuu aikaisempiin keskusteluihin aiheesta ja tämänpäiväisiin puheluihin langat kuumana @tarmotoikkanen ja @raimomuurinen kanssa. Nyt on hyvä sauma tehdä muutos, koska vielä ei ole realisoitunut paljoakaan maksuja 2015 puolella, joten saataisiin tämä tilikausi kokonaan ProCountoriin päätilin osalta.

JK

Jaakko Korhonen Mon 19 Jan 2015 8:46PM

Palkat voi EMUn toimesta kustannuspaikkaeritellä ilmankin omaa pankkitiliä.

JK

Jaakko Korhonen Mon 19 Jan 2015 8:46PM

Lähettääkö joku rahaa meidän pääholviin?

JK

Jaakko Korhonen Mon 19 Jan 2015 8:51PM

Mihin tarvitaan OKFFI Procountor? Kustiserittelyn voi tehdä EMU Procountorissa.

Mihin tarvitaan LähiTapiola pankkitili? Kun jo päätettiin säilyttää vanha pääholvi.

AJP

Antti Jogi Poikola Mon 19 Jan 2015 8:52PM

Päätilille (oli se Holvissa tai ei) tulee pääasiassa rahaa projekteilta 20% höylän muodossa ja jos tiliä käytetään myös palkkojen maksuun, niin silloin projektit tilittävät palkat ja sivukulut sinne.

2015-01-19 22:47 GMT+02:00 Jaakko Korhonen (Loomio) :

Kuka lähettää rahaa meidän pääholviin?

Reply to this email directly or view it on Loomio ( http://www.loomio.org/d/1Duf5rWz/pankkitilin-avaaminen-ja-pankkivaltuutukset?utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment#comment-454642 ).

Unfollow ( http://www.loomio.org/email_actions/unfollow_discussion/64631/xvqrCAMqEEW2DJ993gvb ) to stop emails about this discussion.

Change your email preferences ( http://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=xvqrCAMqEEW2DJ993gvb&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) to unsubscribe from Loomio emails.

JK

Jaakko Korhonen Mon 19 Jan 2015 8:57PM

EMU voi veloittaa palkat suoraan projektien holveista omalla Procountorillaan kustannuspaikkakohdistuksella.

Mitä olis tarkoitus pystyä tekemään LähiTapiola tilillä?

AJP

Antti Jogi Poikola Mon 19 Jan 2015 9:08PM

ProCountorin kautta voi tehdä suoraan tilisiirtoja siihen kytketyltä tavalliselta pankkitililtä (tällöin ProCountoria käytetään ikäänkuin verkkopankkina), mikä on huomattavasti nopeampaa (lue halvempaa, jos käytetään tilitoimistoa), kuin siirron tekeminen Holvista, jonne pitää erikseen kirjautua.

http://www.procountor.com/ohjelmisto/usein-kysyttya/pankit-yhteydet/ ( http://www.procountor.com/ohjelmisto/usein-kysyttya/pankit-yhteydet/ )

2015-01-19 22:57 GMT+02:00 Jaakko Korhonen (Loomio) :

EMU voi veloittaa palkat suoraan projektien holveista omalla Procountorillaan kustannuspaikkakohdistuksella.

Mitä olis tarkoitus pystyä tekemään LähiTapiola tilillä?

Reply to this email directly or view it on Loomio ( http://www.loomio.org/d/1Duf5rWz/pankkitilin-avaaminen-ja-pankkivaltuutukset?utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment#comment-454677 ).

Unfollow ( http://www.loomio.org/email_actions/unfollow_discussion/64631/xvqrCAMqEEW2DJ993gvb ) to stop emails about this discussion.

Change your email preferences ( http://www.loomio.org/email_preferences?unsubscribe_token=xvqrCAMqEEW2DJ993gvb&utm_campaign=thread_mailer&utm_medium=email&utm_source=new_comment ) to unsubscribe from Loomio emails.

TT

Tarmo Toikkanen Mon 19 Jan 2015 9:24PM

Oikea pankkitili tarvitaan, jota voidaan käyttää kirjanpitojärjestelmää, kuten Procountoria. Mutta ero on seuraava, esim. palkanlaskussa:

A. Palkanlaskija syöttää henkilöille nettopalkan Procountoriin ja painaa nappia. Palkat menevät maksuun ja sivukulut samoin, kaikki oikeista paikoista, automaattisesti.
B. Hän syöttää tiedot Procountoriin tilinpäätöstä varten. Kirjautuu Holviin. Avaa kunkin holvin erikseen, lisää käsin uuden lähtevän maksun. Odottaa sms-vahvistusta. Kun kaikki palkat on syötetty, kaivetaan Procountorista tieto sivukuluista, syötetään ne käsin verottajan ja eläkeyhtiöiden järjestelmiin, odotetaan laskua ko. tahoilta ja taas kirjaudutaan holviin maksamaan niitä käsin. Odotetaan sms-varmennusta. Lähetetään lasku OKFFI:lle käytetystä ajasta tuntiperusteisena.

Viime vuonna tällaista käsin säätöä tehtiin sen verran, että kirjanpidon kustannukset olivat 2500€.

JK

Jaakko Korhonen Tue 20 Jan 2015 7:51AM

Saanko tunnukselle jaakko@okf.fi näkymän pääholviin, kiinnostaa että mitä muuta siellä tapahtuu kuin palkat ja projektien hallinnolliset kustannukset.

JK

Jaakko Korhonen Tue 20 Jan 2015 7:52AM

Palkat, verot ja eläkeyhtiöiden maksut voi hoitaa EMUn Procountor-kustannuspaikoilla vaikka ei olisikaan yhdistykselle pankkitiliä.

TT

Tarmo Toikkanen Tue 20 Jan 2015 8:04AM

Mistä EMU käytännössä maksaa ne maksut, jos meillä ei ole Procountorin kanssa APIn läpi juttelevaa oikeaa pankkitiilä?

TT

Tarmo Toikkanen Tue 20 Jan 2015 8:06AM

Annoin Jaakolle pääsyn OKFFIn pääholviin.

JK

Jaakko Korhonen Tue 20 Jan 2015 9:26AM

EMU käytännössä voi maksaa ne maksut omalla Procountorillaan kun samanaikaisesti velottaa projektin holvia. En tiedä onko projektin tili vai Emun tili teknisesti se millä rahat olisi maksuhetkellä, ja onko tuolla väliä jos Samulille kerran sopii?

Onko lähtevä tilinumero merkityksellinen kun se ei näy millään laskulla?

Palkan kustannuspaikkaerittely saadaan raporttina.

AJP

Antti Jogi Poikola Tue 20 Jan 2015 9:46AM

Jotta veloitukset saa tehtyä helposti niin kuin @tarmotoikkanen yllä kuvasi vaihtoehdon A pitää olla ns. normaali pankkitili, jonka avaamista tässä ehdotetaan. Tottakai kaiken voi tehdä myös muullakin tavalla (vaihtoehto B). Lähtevän tilinumeron merkitys ei ole suuri, kuten aiemmin jo totesin.

RM

Raimo Muurinen Tue 20 Jan 2015 12:02PM

Kiinnostaisiko Emua ja Holvia käydä se keskustelu, että Holvista tulisi sellainen oikea pankkitili, joka keskustelee Procountorin kanssa? Mitä Holvilta uupuu, ettei se ole oikea pankkitili?

RM

Raimo Muurinen Tue 20 Jan 2015 12:03PM

S-Pankista muuten voi olla vaikea saada asiantuntevaa asiakaspalvelua.

TT

Tarmo Toikkanen Sun 25 Jan 2015 5:10PM

Voisiko arvon hallitus ottaa kantaa tähän päätösasiaan?

TT

Tarmo Toikkanen Sun 25 Jan 2015 10:27PM

Raimo: pankkitili on nykyisin ns. utility-tason tuote, johon ei tarvita asiantuntevaa asiakaspalvelua. Me halutaan tili, jota Procountorista voi operoida rajapinnan kautta. Holvin rajapinta ei mahdollista niitä asioita, joita pankkitilille voi koneellisesti tehdä: koneellinen tiliote suoraan kirjanpitoon ja finvoice-laskutusrajapinta.

Toki Holvilaisten kanssa voidaan jutella noiden rajapintojen toteutuksesta, mutta vähän veikkaan, että sen toteuttaminen vie vuosia eli se ei meitä tässä auta.

RM

Raimo Muurinen Mon 26 Jan 2015 12:25PM

Holvin uusi Dropbox-lataus tuottaa mm pääkirjasta excelin. Joka on ainakin lähellä koneellista tiliotetta. Vastaakohan se kuinka hyvin, vai käytetäänkö siinä jotakin standardia? Tästä ja Finvoicesta kannattaisi aloittaa keskusteluketju, jossa on EMU:n ja Holvin edustajat mukana. Tämän rajapinnan toteutus vei kai pari kuukautta.

Olisi järkevä kuulla tuon keskustelun ensimmäiset kommentit ennen tilin avaamista, jollei sillä ole pakottavaa ajallista tarvetta.

TT

Tarmo Toikkanen Mon 26 Jan 2015 12:29PM

Niin, tässä on tilikausi 2015 käynnistymässä kovaa vauhtia ja ekat palkat menossa maksuun. Nyt kun vaihtaisi käytäntöä, ei tarvitsisi kesken tilikauden alkaa säätää.

Mutta pankkiliiketoiminnan perusteita ei nyt ehdi tässä läpi käymään. Excel ei ole sama asia kuin suomalaisen pankkien yhteisen rajapinnan mukainen koneellinen viestien vaihto tietoturvakuvioineen.

Mutta olkoon. Plan B on, että jatkamme saman pääholvin käyttöä myös vuoden 2015 aikana.

RM

Raimo Muurinen Mon 26 Jan 2015 12:43PM

En vastusta sitä varsinaisen tilin avaamista, jos Holvi-kortti vaan katsotaan loppuun asti. Mutta ei tehdä päätöksiä mutu-tuntumalla, vaan hankitaan tietoa, jos sitä ei ensin ole.

RM

Raimo Muurinen Mon 26 Jan 2015 1:12PM

Lähetin Holvin Jonakselle nyt tästä kysymyksen.

AJP

Antti Jogi Poikola Mon 26 Jan 2015 3:59PM

@tarmotoikkanen ei vielä mennä plan B.hen, ennen kun on saatu päätös tähän äänestykseen.

@jaakkokorhonen @raimomuurinen @jussinissila äänestäkääpäs nyt.

RM

Raimo Muurinen Mon 26 Jan 2015 4:28PM

Oliko ajatus, tai onnistuisiko, että palkanmaksutilistä tehtäisiin pääholvin alainen yksi kululuokka?

RM

Raimo Muurinen Mon 26 Jan 2015 4:31PM

Päätetäänkö tässä samalla pankkivalinta -onko kenelläkään muulla siihen mitään kantaa?

AJP

Antti Jogi Poikola Mon 26 Jan 2015 4:38PM

@raimomuurinen edelleenkin, jos ei ole pankkitiliä ei voi tehdä kätevästi suorituksia Procountorista, en tajunnut, mitä kululuokka pääholvissa tässä yhteydessä meinaa - mutta Holvia ja avoimuutta ei missään tapauksessa olla hylkäämässä, jos Joskus Holviin tulee maksupalvelurajapinnat, niin voidaan lopettaa erillinen tili tarpeettomana.

Pankkivalinta on kaiketi tehtävä, etten voi mennä samalla valtuutuksella avaamaan tiliä kaikkiin suomen pankkeihin - minulle on ihan sama, mihin mennään ja otin ehdotukseen sen, mitä rahis suositteli.

JK

Jaakko Korhonen Mon 26 Jan 2015 4:43PM

Hei, päivitys aiemmin väittämääni: ilman omaa pankkitiliä, ei ole saatavilla Procountorista sellaista lisenssiä joka tukee useampia kustannuspaikkoja. OKFFI tarvitsee useamman kustannuspaikan palkanmaksuun. Se tili on nyt vain oltava käytännössä koska EMU sopimukset Procountorin kanssa ei mahdollista mitään muuta.

RM

Raimo Muurinen Mon 26 Jan 2015 8:51PM

@anttijogipoikola tarkoitin, että olisiko sellainen järjestely mitään, jossa Holvi säilyisi meidän ensimmäisenä ja pääasiallisena tilinä. Siellä olisi yksi kululuokka palkkoja (ja sivukuluja) varten. Sieltä siirrettäisiin könttäsumma ajoittain ulkopuolisen pankin tilille. Ajoittain voisi olla useammin kuin kerran vuodessa mutta tarvittaessa enintään kuukausittain. Optimi siinä välissä. Tämä säilyttäisi jollain tapaa kokonaisuuden läpinäkyvyyden ja seurattavuuden, vaikkakin yhden ja merkittävän kululajin informaation köyhtyisi merkittävästi.

RM

Raimo Muurinen Mon 26 Jan 2015 8:54PM

Lähetin Holvin Jonakselle viestin: "Moi,

meillä on herännyt keskustelua Procountor-ohjelmiston hyödyistä esimerkiksi palkanmaksun automatisointiin ja niiden raportointiin liittyen. Siinä palkkojen ja sivukulujen maksu sekä tiedonvaihto verottajan ja eläkeyhtiöiden kanssa on hiottu hyvin helposti käytettäväksi ja aikaa säästämään. Nyt meidän tilitoimisto joutuu tekemään paljon käsityötä, joka maksaa meille huomattavasti.

Onko teillä ollut keskustelua tai ajatuksia kehityksestä samaan suuntaan kuin mikä suomalaisilla perinteisimmillä pankeilla on käytössä rajapintana taloushallinto-ohjelmistoja varten?

yt Raimo"

Hän vastasi tänään: "Moi Raimo!

On kyllä suunnitelmissa. Meillä on vahva visio siitä suunnasta mihin haluamme viedä Holvia jatkossa ja juuri tämä ominaisuus on isona osana sitä. Kuitenkin toteutus vaatii tuolta meidän rajapinnalta hieman enemmän kuin mihin tällä hetkellä pystytään, eli jonkin aikaa saattaa vierähtää ennen kuin pystytään tarjoamaan järkevä ratkaisu. Kädet ovat tällä hetkellä täynnä maksukorttien tuomista ja muiden isojen palasten asettelemista paikalleen.

Ystävällisin terveisin,
Jonas"

JK

Jaakko Korhonen Thu 29 Jan 2015 5:05PM

Ei käytetä päätiliä palkkoihin, kun ei käytetä alihankintoihinkaan.

TT

Tarmo Toikkanen Fri 30 Jan 2015 6:27AM

Alihankinta on pelkkä laskun vastaanottaminen ja maksaminen. Palkan maksuun liittyy paljon enemmän säätöä, jota kenenkään ihmisen ei enää 20 vuoteen olisi pitänyt joutua tekemään käsin.

Pitäisin edelleen kiinni siitä, että projektien holveista siirretään arvioituja palkkakuluja vastaavat summat oikealle pankkitilille, josta ATK maksaa palkat vaivatta. Koska mikä tahansa muu ratkaisu tuottaa usean tonnin laskut pelkkinä palkanlaskun käsitöinä.